Stenhårda krav på snabbväxande byråer

CloudLunch i Kalmar

Under hösten har Revisionsvärlden gjort en roadtrip som slår det mesta. Tillsammans med programvaruföretaget 24SevenOffice har vi bjudit in läsarna till nätverksträffen CloudLunch på 21 orter i landet – från Malmö i söder till Luleå i norr. På luncherna har vi visat framtidens redovisningslösningar och korat Årets tillväxtbyrå, ett nyinstiftat pris till den redovisnings- eller revisionsbyrå i varje län som det senaste räkenskapsåret ökat snabbast när det gäller omsättning, antal anställda, vinst och soliditet. Stenhårda krav alltså.

Det har varit fantastiskt roligt att möta stora och små byråer över hela Sverige. När jag tittar igenom vinnarlistan nedan slås jag av att byråerna är väldigt olika. Varje framgångsrik redovisnings- eller revisionsbyrå är unik, men här är fyra grova kategorier jag funnit.

Vinnarna Micael Henningsson och Anneli Larsson på CloudLunch i Göteborg

Målsökarna

Flera av byråerna har tidigt satt upp sina tillväxtmål och har klara strategier hur de ska nå dig. Till denna kategori räknar jag MH Konsult i Stenungsund (Västra Götalands län) och Esse Revision & Redovisning i Örnsköldsvik (Västernorrland).

I vissa fall är dessa målinriktade byråer dessutom nischade mot en viss bransch. Det gäller sörmländska Xcaret Ekonomikonsult och vinnaren i Uppsala län – Global Redovisning. I ett par målsökande byråer är ägarna separerade från den dagliga driften.

Kundkramarna

En annan typ av vinnarbyrå verkar mest fokusera på kunden. Här finns inga tillväxtmål. Full fokus på kundnyttan, tillväxten kommer snarast som en bieffekt. Argos revision i Västerbotten och Pelaren Ekonomi i Jönköpings län är två exempel.

Transformatörerna

En tredje grupp byråer arbetar hårt med digitalisering, ofta kombinerat med att göra om prismodellen. De transformerar processerna och kommer ut som en annan typ av byrå. Revisionstjänst Falkenberg, vinnaren i Hallands län, är ett bra exempel.

Uppköpsobjekten

En byrå som växer snabbt och med lönsamhet är självklart en attraktiv uppköpskandidat. Både i Örebro län och i Kalmar län hade Årets tillväxtbyråer hunnit köpas upp av större spelare innan diplomen var utdelade. Udda, tyckte kanske vinnarna. Jag tycker att de uppköpta raketbyråerna gav utdelningsceremonin en extra krydda.

Martin Hammarström

I höst är CloudLunch tillbaka. Det ska bli spännande att se finalfältet 2019, uttagningen görs i sommar av kreditupplysningsföretaget UC. Kanske blir din byrå finalist?

Martin Hammarström

Chefredaktör

Här är Årets tillväxtbyråer 2018, i den ordning de utsågs:

Uppsala län: Global Redovisning

Västmanlands län:  Q43-Company

Södermanlands län: Xcaret Ekonomikonsult

Stockholms län: RochS Sifferkontoret

Gävleborgs län: Midama ekonomi

Dalarnas län: ViNi Ekonomikonsult

Örebro län: HCJ Redovisning

Värmlands län: Admia

Östergötlands län: Especto

Jönköpings län: Pelaren Ekonomi

Västernorrlands län: Esse Revision & Redovisning

Jämtlands län: KlaraPapper i Åre/Östersund

Hallands län: Revisionstjänst Falkenberg

Västra Götalands län: MH Konsult

Skåne län: Öresunds Redovisning

Blekinge län: Revisionsbyrån Andersson & Co i Karlshamn

Kronobergs län: Ekonomkonsulter i Markaryd

Kalmar län: K.A.N. Ekonomi & Revision

Västerbottens län: Argos Revision

Norrbottens län: Kreativgruppen i Luleå

Gotlands län: Revision och Redovisning på Gotland 

 

24Sevenoffice har gjort en kortfilm om CloudLunch, se den här.

Till luncherna har vi låtit kreditupplysningsföretaget UC göra regionala branschstudier. Hur går dina lokala konkurrenter?

Fotnot: Utmärkelsen Årets tillväxtbyrå delas ut av Revisionsvärlden och programvaruföretaget 24SevenOffice. Priset går till den redovisnings- eller revisionsbyrå i varje län snabbast ökat omsättning, antalet anställda, vinst och soliditet, i en formel där ökning av omsättning av antalet anställda har dubbel vikt. Undersökningen görs av det oberoende kreditupplysningsföretaget UC och baseras på senaste bokslut. Endast aktiebolag som omsätter över 3 Mkr är med i studien.

Martin Hammarström

[email protected]