Unga redovisningskonsulter testar franchisekoncept

”Slipper lägga resurser på marknadsföring”.

David och Marcus Ottosson

Midama ekonomi i Ljusdal är Årets tillväxtbyrå 2018 i Gävleborgs län. Byrån startades 2004 och har sedan dess vuxit stadigt. I fjol omsatte Midama ekonomi 8,3 Mkr och byrån har idag 18 medarbetare. Dessutom har man expanderat söderut och startat Midama ekonomi i Uppsala AB. Både i Ljusdal och Uppsala försöker man att anamma de senaste tekniska lösningarna. Byrån i Uppsala, som drivs som separat bolag, har även anslut sig till franchisekonceptet Slipp Redovisning. Det bygger på att byrån använder ett antal färdigpaketerade fastpris-tjänster, från 595 kronor per månad. Slipp har avtal med Björn Lunden och byrån låser sig och kunden till Björn Lundéns mjukvara. Midama ekonomi i Ljusdal drivs av Lars Ottosson, medan Uppsalabyrån sköts av hans söner.

”Jag och min bror Marcus har läst och bor i Uppsala, faktum är att jag själv fortfarande pluggar vid sidan av. Att ingå ett samarbete med Slipp var den perfekta lösningen för oss som oetablerade i en ny stad. Det är kul att pröva ett nytt koncept. Vi har mycket samarbete mellan Ljusdal och Uppsala, även om vi möter kunden på olika sätt. I Uppsala står Slipp för kundinflöde och marknadsföring”, säger David Ottosson.

Vilka för och nackdelar ser du om du jämför att vara franchisetagare jämfört med att vara oberoende av programvarubolagen, som ni är i Ljusdal?

”Fördelen med att vara franchisetagare i Slipp är att slippa lägga resurser på marknadsföring. Som nyetablerat företag i en ny stad är det väldigt svårt och krävande att locka till sig kunder vilket Slipp nu sköter åt oss. Några egentliga nackdelar ser jag inte då vi jobbar näst intill likadant i Ljusdal som i Uppsala. Enda skillnaden är de fasta prismodellerna. De kan kännas fyrkantiga i de fall kunden ligger mitt emellan två prismodeller. Hittills har vi dock lyckats lösa det så att både vi och kunden är nöjd ”, säger David Ottosson.

Årets tillväxtbyrå är en nyinstiftad utmärkelse som delas ut till den byrå i varje län som bäst kombinerat tillväxt, resultat och soliditet. Midama-bröderna Ottosson tog emot priset för Gävleborgs län på nätverksträffen CloudLunch som gick av stapeln i Gävle härom vecken. CloudLunch arrangeras på 21 orter under hela hösten av Revisionsvärlden och programvarubolaget 24SevenOffice. Läs mer om luncherna och kolla när CloudLunch arrangeras i din stad.

 

Martin Hammarström

[email protected]