Maria Gustavsson

Konsulten Maria Gustavsson, som nyligen gick från EY till managementkonsultföretaget PA Consulting, ansluter till jämställdhetsplattformen WizWomen. Det skriver WizWomen-grundaren (och EY-alumnen) Susanne Tillqvist på Linkedin. Maria Gustavsson blir partner vid PA Consulting och fokuserar som tidigare på rådgivning till finanssektorn. Gustavsson har de senaste nio åren verkat som konsult på EY, där hon varit teamledare med titeln director. Hon har även arbetat på Capgemini.

Magnus Thimgren

Magnus Thimgren bli CFO för fastighetsbolaget Möller & Partners i Stockholm. Han kommer senast från rollen som ekonomichef på Profi Fastigheter, men har bakgrund som auktoriserad revisor på PwC. Han tillträder sin nya roll den 15 oktober. Nuvarande CFO Göran Bygdén kommer att kvarstå i organisationen i rollen som senior advisor.

Erik Uhlén

Erik Uhlén, tidigare auktoriserad revisor och delägare på Grant Thornton, lämnar revisionen bakom efter 14 år. Istället tar Uhlén sin karriär vidare som CFO på fastighetsbolaget Sehlhall Fastigheter, där han även är Co-founder. Sehlhall Fastigheter inriktar sig på omsorgsfastigheter, vd är Dan T. Sehlberg och tidigare finansministern Anders Borg är styrelseordförande.

Uhlén började på Grant Thornton direkt efter examen och har arbetat som kontorschef både i Gävle och i Göteborg. Han har varit påskrivande revisor i flera publika bolag, bland annat Paradox Interactive och Allgon.

Oscar Johansson

Oscar Johansson lämnar nu revisionen bakom sig för en tjänst på larmbolaget Verisure Securitas Direct med titeln Group Finance Controller. Johansson kommer senast från KPMG där han arbetat i knappt fyra år i Luleå som revisorsassistent, samt drygt ett år som auktoriserad revisor i Linköping.

Maria Gustavsson

Maria Gustavsson, rekryteras från EY till managementkonsultföretaget PA Consulting, där hon blir partner och kommer att fokusera på rådgivning till finanssektorn.

”Sektorn står inför kostnadstryck inom vissa delar, där man samtidigt har en backlog i införandet av både compliance och affärsinitiativ”, säger Maria Gustavsson till nättidningen Realtid.

Maria Gustavsson har de senaste nio åren verkat som konsult på EY, där hon varit teamledare med titeln director. Hon har även arbetat på Capgemini.

Henrik Berggren

Årets kommunalekonom 2019 är konsulten Henrik Berggren. Vid utnämnandet var han konsult på PwC och han har tidigare arbetat på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Han bytte i september till en tjänst i Stockholmsförorten Täbys kommunledning.
Han får utmärkelsen främst för sina ekonomiska analyser, både på kommun- och sektornivå. Han har också utvecklat en modell för långsiktiga finansiella analyser som har används i många kommuner och regioner, skriver Kommunalekonomernas förening på sin webbplats.

Ann-Louise Welin

Ann-Louise Welin är nytillträdd gruppchef för Frejs redovisningsverksamhet, Ann-Louise är auktoriserad redovisningskonsult och kommer närmast från en tjänst som gruppchef på Aspia och dessförinnan som redovisningskonsult på både PwC och KPMG.

”Vi är mycket glada över att Ann-Louise valt att fortsätta sin utveckling här hos oss på Frejs. Hennes ledaregenskaper och yrkeserfarenhet är en riktigt bra förstärkning till Frejs fortsatta utveckling inom såväl tjänsteutbud som den expansion av verksamheten vi planerar” säger Mikael Glimstedt, VD på Frejs Revisorer AB.

Jessica Herrlin

Auktoriserade revisorn Jessica Herrlin är ny kontorschef på Baker Tilly Halmstad, en byrå med 33 anställda varav 10 är delägare. Chefsbytet sker i samband med att grundaren Jan Carlsson efter 35 år inom revision lämnar yrket. I en intervju med Hallandsposten säger han att han ska bli styrelseproffs.

”På så sätt får jag en chans att göra ytterligare en resa i yrkeslivet”, säger Jan Carlsson till tidningen.

Carlsson stannar kvar vid byrån under en övergångsperiod.

Stefan Sandberg

Stefan Sandberg blir ny vd för Stockholms stads bostadsbolag Svenska Bostäder och dess dotterbolag Stadsholmen. Det framgår av ett pressmeddelande. Sandberg kommer närmast från en tjänst som VD för det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem. Han har även varit managementkonsult på PwC och CapGemini.
Stefan Sandberg tillträder sin nya tjänst i mars 2020. Han efterträder Pelle Björklund som går i pension under september.
Stockholms stad har totalt fyra kommunägda bostadsbolag; Svenska bostäder, Stadsholmen, Stockholmshem och Familjebostäder.

Ragnar Gustavii

Ragnar Gustavii, hög chef på Swedbank och en gång Sverigechef på EY, lämnar banken. Ragnar Gustavii blev 2017 chef för Swedbanks vd-stab och var den förre vd:n Birgitte Bonnesens högra hand. Gustavii är den förste i Bonnesens närmaste krets som slutar. Enligt ett pressmeddelande ska Gustaviis vd-stab avvecklas. Swedbanks nya vd Jens Henriksson tillträder den 1 oktober.

Malin Karlsson

Malin Karlsson tillträder som Director för Randstad Finance, skriver rekryterings- och bemanningsföretaget i ett pressmeddelande.
Malin Karlsson är jurist i grunden och har jobbat 20 år i konsultbranschen inom ekonomi och juridik, på både stora internationella och små ägarledda bolag. Hon kommer senast från rollen affärsområdeschef inom ekonomi på Fortner. Dessförinnan har hon bland annat arbetat på Accountor där hon var under tolv år i olika ledarroller.

Charlotta Carlberg

Folksam Fondförsäkringsaktiebolag har utsett Charlotta Carlberg till ny vd för bolaget. Carlberg är idag chef för Compliance-funktionen för Folksam Liv. Hon har en bred erfarenhet från såväl offentlig som privat verksamhet inom livförsäkrings- och finansbranschen med fokus på tjänstepension och överskotthantering. Hon har även arbetat med regelefterlevnad i Solvens 2-projekt på KPMG och också varit vd på Svenska försäkringsförmedlares förening. På KPMG hade hon titeln Director.
Folksam Fondförsäkringsaktiebolags nuvarande vd Thomas Theiler har utsetts till chef för sektionen Anti-Money Laundring (AML) inom Affärsområde Liv.
Charlotta Carlberg och Thomas Theiler tillträder respektive tjänst den 1 oktober 2019.

Jasinta Rajan

Jasinta Rajan är ny CFO på telekomföretaget SolunoBC. Det framgår av ett pressmeddelande. Hon kommer närmast från en roll som businesscontroller på Ericsson och tidigare i karriären varit konsult på EY inom transaction advisory.

Kelly Chau

Kelly Chau har gått till en roll som managementkonsult inom HR Transformation på Deloitte, skriver Personal & Ledarskap. Senast kommer han från rollen som konsult inom Talent Acquisition och Employer Branding på Wise Professionals. Han har tidigare arbetat som General Manager på Murasaki.

Malin Wickman

Profi Fastigheter har rekryterat Malin Wickman som ny redovisningschef. Hon kommer närmast från EY:s fastighetsgrupp där hon arbetade som auktoriserad revisor. Det skriver tidningen Fastighetssverige.

Björn Johansson

Skeppsbron Skatt rekryterar Incentive-specialisten Björn Johansson, specialiserad på incitamentsprogram, mobility samt svensk och internationell individbeskattning.

”Han har mångårig erfarenhet av frågor kopplade till aktierelaterade ersättningar, såsom exv. värdepappersoptioner, aktieprogram och personaloptioner”, skriver Skeppsbron Skatt i ett pressmeddelande.
Björn Johansson kommer närmast från KPMG i Stockholm och kommer ansvara för Incitamentsfrågor hos Skeppsbron Skatt. Han ska bygga en fullservice-avdelning som erbjuder design, utformning, implementering, analys och uppföljning av incitamentsprogram.
”Det som lockar mig med Skeppsbron Skatt är dels att få möjligheten att vara delaktig i ett företag som befinner sig i en spännande expansiv fas, samt uppbyggnaden av ett helt nytt team kring tjänsteområdet, men även att få arbeta med renodlad rådgivning utan att begränsas av mängden oberoenderegler som gäller för rådgivare i en revisionsfirma”, säger Björn Johansson.
Visionen är att men nya enheten skall växa med ytterligare specialister under det kommande året. Skeppsbron Skatt vill kunna hjälpa till med såväl inhemsk som gränsöverskridande incitamentsprogram.
”Omfattar incitamentsprogrammet anställda utanför Sverige kan vi via vårt internationella nätverk Taxand erbjuda snabb och oberoende rådgivning av högsta kvalitet varhelst i världen våra kunder är etablerade”, skriver Skeppsbron skatt.
Björn Johansson är jurist med kompletterande studier inom ekonomi. Han är även auktoriserad skatterådgivare.
Skeppsbron Skatt har idag ca 55 medarbetare vid kontor i Stockholm och i Malmö. Byrån köptes tidigare i år av Aspia.

Jesper Magnusson

Fastighetsförvaltaren Novi Real Estate i Stockholm har rekryterat redovisningsekonomen Jesper Magnusson. Han kommer närmast från Aspia.

My Sköld

Auktoriserade revisorn My Sköld på Dillon etablerar byrån i Kristianstad. Hon kommer närmast från KPMG i Kristianstad men har tidigare arbetat på Dillon i Malmö. Malmöbyrån Dillon har över 20 anställda.

Jennie Nivard

Jennie Nivard är ny produktchef på mjukvaruföretaget Briox utvecklingsteam. Hon kommer från en tjänst som Business System Manager på Visma. Nivard har även erfarenhet som produktägare och projektledare med ansvar för Visma Administration och Vismas molnbaserade lösningar. Det framgår av ett pressmeddelande. Briox är en avknoppning från Fortnox och är verksamma i Finland, Estland, Lettland och Litauen. Briox aktie är noterad på NGM Nordic MTF.

Catarina Ericsson

Catarina Ericsson, auktoriserad revisor med titeln Markets Leader Stockholm, är ny ledamot i PwC Sveriges styrelse. Det framgår av uppgifter hos Bolagsverket. Hon ersätter Anna-Clara Af Ekenstam, välkänd revisor som lämnade PwC och revisorsyrket i somras och nu driver egen konsultverksamhet.
Även arbetstagarrepresentanten Erik Ydremark och suppleanten Michaela Carlzon har lämnat styrelsen, men Bolagsverket har inga uppgifter om att de ersatts.

Ulrica Jerresand och Sofia Wallebom

Sofia Wallebom och Ulrica Jerresand. Foto Aspia.

Aspia rekryterar redovisningsspecialisterna Ulrica Jerresand och Sofia Wallebom, som båda närmast kommer från Grant Thornton.
”Det är fortsatt växande efterfrågan från våra kunder på spetskompetens inom redovisningsfrågor, och med Ulrica Jerresand och Sofia Wallebom är vi nu ett tre personer starkt specialistteam som stöttar Aspias alla redovisningskonsulter”, säger Marcus Johansson, ansvarig för Redovisningsspecialisterna på Aspia, i ett pressmeddelande.
Enheten Redovisningsspecialisterna etablerades i april i år då Marcus Johansson rekryterades från PwC, se tidigare notis.

Daniel Ljung

Bostadsbolaget We Are Tomorrow har rekryterat Daniel Ljung som ny CFO. Han kommer närmast från Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB. Ljung har ett tidigare förflutet inom revision på EY och PwC Real Estate.
I företagsgruppen We Are Tomorrow ingår projektutvecklaren I am Home samt flerfamiljshustillverkaren Sizes. I början av sommaren bildade We are Tomorrow och NREP ett joint venture för utveckling och ägande av hyresrätter, rapporterar Fastighetsnytt.

Christer Karlsson

Christer Karlsson, som varit inhyrd som Aspias finanschef på interimsbasis sedan i januari, är sedan den 12 augusti ordinarie CFO för redovisnings- och rådgivningsjätten.
”Aspia har tagit ett intressant och modigt helhetsgrepp om svenska företagares kanske största behov, med en väldigt hög ambitionsnivå. Jag vill vara med om att utveckla Aspia mot visionen att vara företagens bästa vän som hjälper till med allt från ekonomisk administration till kvalificerad rådgivning inom redovisning, lön och skatt”, säger Christer Karlsson i ett pressmeddelande.
Aspias har kvar en hel del it-lösningar, stödsystem och processer från den tidigare ägaren PwC, men håller nu på att bygga upp helt egna system och arbetssätt.

Serod Nasrat

Fintechbolag QuickBit i Stockholm lyfter upp Deloitte-alumnen Serod Nasrat som ny vd i bolaget.
”Serod har fram till idag varit ansvarig för uppbyggnaden av verksamheten i Stockholm samt rekrytering av de nyckelpersoner som nu arbetar i våra projekt. Med sin bakgrund och sina tidigare erfarenheter hos Quickbit är han nu mogen att ta vd-ansvaret för bolaget”, skriver Sven Hattenhauer, styrelseordförande i QuickBit, i ett pressmeddelande.
Serod Nasrat har rötterna i Stockholm och har arbetat som konsult med fokus på finans och risk på Deloitte ibland annat Stockholm och New York. Han lämnade Deloitte 2016.
QuickBit är ett svenskt fintechbolag som utvecklar tekniklösningar för kryptovalutor och blockchain för den globala marknaden. QuickBit hjälper bland annat kunder att använda kryptovaluta för e-handel.

Sacha Romanovitch

Förra vd:n för brittiska Grant Thornton, Sacha Romanovitch, blir ny vd för Fair4All Finance, en organisation som lierar sig med bostadsföretag och frivilligorganisationer för att erbjuda krediter till obemedlade. Det skriver nättidningen Economia.

Sacha Romanovitch anställdes på Grant Thornton 1994 och blev vd 2015. Den kontroversiella Romanovitch kom efter hand i onåd hos en grupp tunga delägare. Situationen blev ohållbar när anonyma delägare i media anklagade henne för att ha en “socialistisk agenda”, se tidigare artikel. Hon petades som vd i fjol och har sedan början av 2019 verkat som konsult.

Kyriakos Mitsotakis

Greklands nya premiärminister, den tidigare bankmannen och konsulten Kyriakos Mitsotakis, blir den första McKinsey-alumnen att leda ett land, rapporterar nättidningen Consultancy.

Kyriakos Mitsotakis som är 51 år gammal leder högerpartiet New Democracy Party. Han tillträdde i somras med en överlägsen seger i valet där partiet fick 158 av 300 platser i det grekiska parlamentet.

Kyriakos Mitsotakis har studerat på de anrika amerikanska universiteten Harvard och Stanford och inledde sin karriär som analytiker på storbanken Chase Bank i London. Därefter arbetade han på McKinsey i London i två år. De senaste 20 åren har han främst ägnat sig åt politiken.

Enligt Consultancy finns tidigare McKinsey-anställda höga offentliga ämbeten i en rad länder. William Hague, tidigare utrikesminister för Storbritannien och Bjarne Corydon, tidigare finansminister i Danmark, är två McKinsey-alumner. Mitsotakis ska dock vara den första från konsultjätten som blir premiärminister.

Här i Sverige var jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) under några år i början av 2010-talet konsult på EY i Stockholm.

 

Evald Lugn

Evald och Maria Lugn

Evald Lugn rekryteras som vice vd för redovisningsbyrån Olsson & Lugn i Mariestad. Evald Lugn har lång erfarenhet från transport och entreprenadbranscherna men har ingen tidigare erfarenhet från redovisningsbyrå.

“I och med att det Evald börjar hos oss hoppas vi på att kunna ta en aktivare roll på marknaden och växa i snabbare takt. Vi ser det som en styrka att Evald kommer från en annan bransch och tänker mer som en kund. Det gör att han på ett bättre sätt förstår på vilket sätt kunden vill ha leveransen av vårt jobb. Dessutom kommer Evald in med ett helt nytt och stort kontaktnät som kommer att stärka företaget”, säger Maria Lugn, vd för Olsson & Lugn, i ett pressmeddelande.

Olsson & Lugn grundades i september 2016 i av Maria Lugn och Emil Olsson. Idag arbetar sex personer på byrån.

Simon Kingsbury

Danske Bank som varit inblandad i en omfattande penningtvättskandal har rekryterat en ny övervakningschef, en så kallad head of surveillance. Det är Simon Kingsbury som rekryterats från bankjätten HSBC där han varit financial crime compliance-chef för Europa. Det uppger Danske Banks compliancechef, på sitt LinkedIn-konto, uppmärksammat av Reuters.

Kingsbury börjar sin tjänst den 15 juli och detta sker i samband med att Danske Bank kapat sin vinstprognos för helåret 2019. Delvis hänvisas till högre kostnader som är relaterade till regelefterlevnad och olika aktiviteter för att motverka penningtvätt.

Lars Magnus Frisk

Auktoriserade revisorn Lars Magnus Frisk har börjat på Guide Revision, en snabbväxande byrå med ca 40 anställda med kontor i Partille/Jonsered och Alingsås.

Frisk har arbetat med revision i över 30 år. Han kommer närmast från Grant Thornton men har tidigare varit på EY.

”Lars Magnus, som blir delägare, kommer bidra med nya kunder, stor erfarenhet och kompetens samt en massa glädje”, skriver Guide Revision på sin webbplats.

Per Skargren

Redovisningsjätten LRF Konsult har rekryterat Per Skargren till posten som ny segmentschef över Skog & Lantbruk. Han kommer närmast från Swedbank där han är chef för företagssegmentet små och mellanstora bolag i Sverige.

Tidigare hade Per Skargren arbetat som segmentschef för Skog&Lantbruk på Swedbank och dessförinnan hade han en motsvarande roll på Danske Bank. Per Skargren sitter därutöver i styrelsen för Svenska e-fakturabolaget och har tidigare suttit i styrelsen för Nyföretagarcentrum.

Han tillträder tjänsten den 1 oktober. Per Skargrens uppdrag på LRF Konsult blir att utveckla bolagets affärsmodell och erbjudande samt att driva samarbetet med strategiska affärspartners och affärskontakter, enligt ett pressmeddelande.

Per Skargren är den första tunga rekryteringen som LRF Konsult offentliggör sedan Rickard Westlund tillträdde som ny vd, se tidigare artikel. Även Westlund har bakgrund på Swedbank.

Svante Forsberg

Topprevisorn och Deloittedelägaren Svante Forsberg har låtit avregistrera sig som auktoriserad revisor. Han vill dock inte pensionera sig utan övergår till egen konsultverksamhet.

”Jag kommer att jobba som rådgivare och med styrelsearbete. Är bland annat ordförande för Styrelseakademien och intresserad av självregleringsfrågor, sitter i styrelsen för självregleringsorganet ‘Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden’ och i Nasdaqs disciplinnämnd”, skriver han till Revisionsvärlden.

Forsberg fyller 67 år senare i år. Han var som Deloittepartner knuten till verksamheten Risk Advisory Services och som revisor inriktad på finansbolag. Han var exemeplvis under många år påskrivande revisor för Skandiakoncernen. Han blev även uppmärksammad när han tillsammans med före detta justitierådet Johan Munch gjorde en oberoende granskning av hur SCA:s ledning jagat och nyttjat bolagets affärsflyg.

Svante Forsberg var Deloittes styrelseordförande mellan åren 2001-2015 och var under åren 2008-2010 ordförande för FAR. Han är även intresserad av ägarstyrningsfrågor och tog 2005 initiativ till priset Guldklubban.

Cecilia Käppi

Tidigare chefen för EY-kontoren i Gislaved-Värmamo, Cecilia Käppi, är ny ekonomi- och verksamhetskonsult på Validigruppen AB inom MIDAQ koncernen. Det framgår av hennes Linkedinprofil.

Jan Palmqvist

Mångårige revisorn och Deloitte-delägaren Jan Palmqvist har låtit avregistrera sig som auktoriserad revisor. Det framgår av uppgifter hos Revisorsinspektionen.

Jan Palmqvist är kanske mest känd som tidigare revisor i sparbolaget Allra, ett uppdrag Deloitte lämnade i förtid 2017 i samband med att byrån anmälde sin tidigare revisionsklient till Ekobrottsmyndigheten.

I våras lämnade Palmqvist över revisionsuppdraget i Nordnet till kollegan Patrick Honeth. Återvinningsbolaget Ragn-Sells har numera Anneli Pihl som påskrivande revisor.

Karin Thunström

Vid halvårsskiftet flyttar lastbilssäljaren Nordic Truckcenter huvudkontoret från Markaryd till Malmö och inviger ett nytt, gemensamt servicecenter för den nordiska koncernen.
CFO för det nya huvudkontoret blir Karin Thunström som har arbetat som redovisningschef (CAO) på Nordic Truckcenter Group sedan i oktober. Hon har bakgrund som auktoriserad revisor och har arbetat på KPMG i Malmö i elva år.
”Jag ser nu fram mot min nya roll som CFO – det är väldigt inspirerande att jobba med drivna och engagerade kollegor på ett bolag där det händer så otroligt mycket, säger hon till lastbilstidningen Proffs.
Nordic Truckcenter är generalagent för lastbilsmärket DAF i Sverige, Norge och Finland. DAF är näst största lastbilsmärket i Europa och ingår i den amerikanska koncernen PACCAR.
”Nu intensifierar vi vår satsning på en nordisk koncern och skapar Nordic Truckcenter Group AB med huvudkontor i Malmö. Tidigare har ekonomi och administration varit utspridd i de olika länderna”, säger vd Mattias Nilsson.

Niklas Svensson

Niklas Svensson blir ny CFO i First North-handlade it-säljaren Alcadon Group. Han kommer närmast från samma position på NVBS Gruppen och var tidigare Finance Director på Sievert Gruppen som ingår i den tyska koncernen Rothenberger.  Dessförinnan var Niklas Svensson revisor på Deloitte i Stockholm under sju år.

Niklas Svensson tillträder sin tjänst senast 1 oktober 2019 och Alcadons nuvarande CFO Joacim Löwstett, som lämnar sin anställning på eget initiativ. Svensson kommer att ingå i koncernledningen.

Pierre Fors, VD i Alcadon Group AB säger i ett pressmeddelande:

”Det är med stor tillfredsställelse som vi välkomnar Niklas Svensson som ny CFO i Alcadon Group. Niklas har en mycket relevant bakgrund både som CFO och från revision och kommer att bli en av nyckelpersonerna i den fortsatta utvecklingen av den koncern vi byggt under åren efter börsnoteringen 2016.”

 

Charlotte von Sydow

Charlotte von Sydow har utsetts till ny vd för mjukvaruföretaget Visma Spcs. Hon har tidigare varit HR-, IT- och ekonomichef på företaget, och tillträder rollen som vd omgående.

”Jag är stolt och glad över att få leda Visma Spcs. Vi är den leverantör som flest småföretagare i Sverige väljer för sin bokföring, fakturering och lönehantering, och det ska vi fortsätta att vara”, säger Charlotte von Sydow, vd för Visma Spcs.

Hon efterträder Daniel de Sousa, som sedan april är vd för kassasystemet Trivec. Sedan mars har Charlotte von Sydow varit tillförordnad vd för Visma Spcs, nu blir hon alltså ordinarie. Hon kom till företaget 2016 och har varit ansvarig för flera olika funktioner. Tidigare var hon IT- och projektchef på upphovsrättsorganisationen STIM i Stockholm.

 

Veronica Hedlund Lundgren

Region Värmlands ekonomidirektör Veronica Hedlund Lundgren lämnar sitt uppdrag i sommar och börjar på KPMG den 9 september. Det uppger Region Värmland till Revisionsvärlden.

”Jag har ett oerhört spännande och intressant arbete i dag, men fick en möjlighet som jag inte kunde tacka nej till”, säger Veronica Hedlund Lundgren i ett pressmeddelande.

Efter att ha jobbat som revisionschef i Landstinget i Värmland i flera år blev Veronica Hedlund Lundgren ekonomichef i samma organisation i september 2014. I samband med bildandet av Region Värmland den 1 januari i år utsågs hon till Region Värmlands ekonomidirektör.

På KPMG kommer hon bland annat ha ansvar för revisionstjänster gentemot regioner och arbeta som konsult med rådgivningsuppdrag.

Bror Frid

PwC-delägaren Bror Gunnar Frid har låtit avregistrera sig som auktoriserad revisor och arbetar numera för Nämnden för svensk redovisningstillsyn. Det uppger Revisorsinspektionen till Revisionsvärlden.

En rad av Frids tidigare klienter har fått eller kommer att få nya huvudansvariga revisorer, bland dem plastbolaget Euroform och möbeltillverkaren Mio. Bror Frid skrev även under börsnoterade Haldex årsredovisning för 2018 men lämnade vid årets stämma över till Magnus Willfors. I Mio uppges Anders Bergman bli huvudansvarig.

Stephan Révay

Finanschefen på det börsnoterade förflyttningshjälpmedelsbolaget Handicare – Stephan Révay – lämnar bolaget för en ny roll som senior rådgivare på PwC. Det framgår av ett pressmeddelande. Stephan Révay är värderingsspecialist och tidigare PwC-partner. Han var 2014-2016 chef för PwC:s svenska corporate finance-avdelning, innan han rekryterades till Handicare för att ratta bolagets börsnotering.

Ny CFO i Handicare blir Pernilla Lindén med tillträde den 13 augusti.

Jonathan Bexelius

Jonathan Bexelius blir ny CFO i Atella Fastigheter AB (publ) och kommer att sitta i bolagets koncernledning. Han ersätter tidigare CFO Emelie Gentele. Bexelius kommer närmast från TK Development där han arbetade som ekonomichef och var tidigare auktoriserad revisor på EY i 11 år.

”Jonathans erfarenhet och kompetens inom finansiering blir ett viktigt tillskott till vår fortsatta utveckling” säger Lucas Lihnell, VD Atella Fastigheter, i ett pressmeddelande.

Bexelius kommer tillträda tjänsten den 15 augusti. Atella Fastigheter har gett ut en obligation som handlas på Nasdaq First North Bond Market.

Kristian Stensjö

Lena Möllerström-Nording, erfaren revisor och tidigare ordförande för Grant Thornton, lämnar sin plats som ledamot och ordförande i Revisorsinspektionens examensråd. Det skriver RI på sin webbplats. Som ny ordförande har Kristian Stensjö utsetts. Kristian Stensjö är auktoriserad revisor vid Deloittes kontor i Göteborg och sedan år 2013 ledamot i rådet. Som ny ledamot i rådet har Mia Rutenius, auktoriserad revisor på Grant Thornton, förordnats. RI:s examensrådet hanterar frågor som rör utbildning och examinering av revisorer.

Johan Karlsson

Johan Karlsson

Nu är det klart att chefen för EY:s Luleåkontor Johan Karlsson rekryterats för att leda Grant Thorntons kontor i samma stad.

”Det känns väldigt bra att ansluta till Grant Thornton som är marknadsledande i Luleå inom redovisning, revision, skatt och rådgivning med fokus på entreprenörer och ägarledda bolag”, säger Johan Karlsson i ett pressmeddelande.

Grant Thornton, med kontor på Nygatan, uppges ha drygt 40 medarbetare i Luleå. Revisionsvärlden kunde i mars rapportera om viss turbulens på kontoret när en erfaren revisor gick till PwC och den dåvarande kontorschefen i samma veva klev åt sidan. Sedan dess har chefen för Umeåkontoret rattat verksamheten i Luleå.

Nu siktar Grant Thornton på ytterligare tillväxt i Luleå. Inom den närmaste treårsperioden planerar man att anställa 20 nya medarbetare, enligt pressmeddelandet. Johan Karlsson är auktoriserad revisor och har tidigare arbetat på KPMG. Han börjar på Grant Thornton i augusti.

Rickard Westlund

Rickard Westlund har tillträtt som ny vd för LRF Konsult. Det framgår av handlingar hos Bolagsverket och bekräftas av Rickard Westlund per mail till Revisionsvärlden. Han hinner inte svara på några frågor men lovar en intervju inom kort.

Rickard Westlund efterträder Katarina Klingspor som varit vd i fem år. Hon fortsätter dock i bolagets styrelse. Westlund kommer från en tjänst som chef för Swedbanks privat- och företagsmarknad i Sverige, där bland annat skog- och lantbrukskunder ingår. Dessförinnan har han bland annat arbetat som vd för inkassobolaget Intrums verksamhet i Nordeuropa samt haft olika chefspositioner i Lindorffkoncernen.

Monica Söderlund

Monica Söderlund är ny Sverigechef för Fondia, som är den första börsnoterade juristbyrån i Norden och har huvudkontor i Helsingfors. Söderlund kommer närmast från Grant Thornton där hon varit partner och chef för affärsområdet skatt under de senaste nio åren. Hon har även varit global skattechef för IKEA.

Söderlund tillträder sin nya position den 10 juni. Redan för ett år sedan skrev Revisionsvärlden att Grant Thornton sökte en ny skattechef.

”Vi går in i en ny affärsplaneperiod och då kan det vara läge att lämna över till någon annan. Jag är framför allt en byggare och ser fram emot att komma in i en uppbyggnadsfas någon annanstans”, sa Monica Söderlund då till Revisionsvärlden.

Göran Rasberg

Energisystembolaget Metacon i Karlskoga har enligt ett pressmeddelande utsett Göran Rasberg till ny finanschef. Göran Rasberg är auktoriserad redovisningskonsult och har mångårig erfarenhet som revisor, ekonomichef och redovisningschef för olika företag, bl a inom Kinnevikskoncernen. Göran har startat och drivit två redovisningsbyråer, den senaste heter Rasberg Ekonomi.

Metacons aktie handlas på NGM Nordic MTF

 

Elizabeth Løchting

Den 6 maj började Elizabeth Løchting arbeta på Revisorsinspektionen. Hon är auktoriserad revisor och har under flera år drivit egen revisionsbyrå i Norrtälje – Löchting Revision. Løchting har tidigare arbetat på KPMG.
”Elizabeth är med sin erfarenhet och kompetens inom redovisning och revision från både större och mindre revisionsbyrå ett bra komplement till befintlig personal”, skriver RI på sin webbplats.
Løchting har lämnat en rad revisionsuppdrag, bland annat i byggbolaget Cobab, se tidigare artikel.

Ester Muwanga

Den 31 maj började juristen Ester Muwanga arbeta på Revisorsinspektionen, RI. Hon kommer närmast från avslutad notarietjänstgöring vid Förvaltningsrätten i Stockholm. Dessförinnan har hon bl.a. arbetat vid revisionsbyrå, advokatbyrå och Skatteverket.

”Ester är med sin breda bakgrund en värdefull förstärkning till den juridiska avdelningen”, skriver RI på sin webbplats.

Ulf Borgcrantz

Ulf Borgcrantz, sedan januari Chief Digital Officer på KPMG, tar plats i byråns ledningsgrupp. Det är den andra förändringen i ledningsgruppen som görs efter att nya vd:n Patrik Anderbro utsågs i förra veckan. Samtidigt som Patrik Anderbro blev vd utsågs Jenny Barksjö Forslund som Anderbros efterträdare som chef för verksamhetsområdet SME.

Borgcrantz har över 25 års erfarenhet inom innovation, supply chain samt utveckling av affärsmodeller och digitala lösningar. Innan han rekryterades till KPMG arbetade han i nästan 13 år på EY.

Claes Andersson

Skattejuristen Claes Andersson med lång erfarenhet från PwC och Skatteverket arbetar sedan början av året på RSM i Stockholm. Det skriver tidningen Balans och hänvisar till RSM. Andersson har arbetat med bland annat 3:12-reglerna, företagsbeskattningsfrågor samt skatte- och avtalsrelaterade frågor vid försäljningar och förvärv av företag.

Håkan Bennetoft

Katrineholmsbaserade Vimbu AB har förstärkt sin koncernstyrelse med Håkan Bennetoft, med bakgrund från bank och näringsliv. Vimbu-Gruppen äger bland annat P&K TimeApp AB som marknadsför sitt egenutvecklade affärssystem TimeApp i Sverige.

”Vimbu-Gruppen med TimeApp i fronten är en spännande konstellation, som jag verkligen ser fram emot att få arbeta tillsammans med”, säger Håkan Bennetoft i en kommentar.

Johanna Edman Lundin

Johanna Edman Lundin återvänder till revision, Mazars och kontoret på Ideon i Lund. Hon har under en kortare period arbetat som controller på Alfa Laval i samma stad.

Åsa Dammert

Hotellkedjan Scandic har rekryterat Åsa Dammert som ny HR-direktör. Hon kommer ha HR-ansvar för Scandics 85 hotell och 7 000 medarbetare i Sverige samt ingå i Scandics svenska ledningsgrupp. Åsa Dammert kommer närmast från Santander Consumer Bank där hon haft samma roll. Innan dess arbetade hon som HR-chef på Connecta Group och hon har tidigare varit managementkonsult på Capgemini Ernst & Young.

Dammert tillträder sin nya roll under augusti.

Maria Lantz

Maria Lantz, chefsjurist på FAR, är ny suppleant till Deloitte-revisorn Svante Forsberg i Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden, där FAR även är medlem.

”Det är bra att FAR kan vara med och påverka självregleringen på värdepappersmarknaden. Det ska bli otroligt roligt och jag ser fram emot att sätta mig in i föreningens arbete”, säger Maria Lantz till tidningen Balans.

Malin Lindeberg

Logistikföretaget InterEast rekryterar Malin Lindeberg som ny Finance Manager. Hon kommer närmast från en roll som Audit Associate på Deloitte i Göteborg.

”Företag som expanderar behöver också utveckla organisationen i samma takt för att inte växa ur kostymen – i den fasen är InterEast just nu. Där är Malins arbete med att förbättra våra ekonomiska rutiner en viktig del”, säger Oscar Törnqvist, vd InterEast, i ett pressmeddelande.

Malin Lindeberg blir ansvarig för ekonomiavdelningen och tar även plats i ledningsgruppen.

Familjeägda InterEast erbjuder logistiktjänster och godstransporter till och från Östeuropa och Asien, främst till tillverkande företag inom verkstads- och textilindustrin. Företaget har 38 personer anställda och omsätter 120 Mkr.

 

Dag Bjärslinde

Dag Bjärslinde är sedan i början av maj seniorkonsult på PrimeQ, som erbjuder bland annat ekonomi- och it-tjänster. Dag Bjärslinde har tidigare varit redovisningskonsult på Ekolodet och kommer senast från Accountor.

”Dag är sedan början på maj en del utav PrimeQ’s nyöppnade kontor i Västervik. Han arbetar med redovisning med inriktning på kvalificerad redovisning, koncernredovisning och skattefrågor i fastighetsföretag”, skriver PrimeQ i ett pressmeddelande.

 

Roland Sigbladh

Srf konsulternas förbundsdirektör Roland Sigbladh har blivit invald i Bolagsverkets insynsråd som är myndighetens rådgivande organ.

Bolagsverket leds av generaldirektör Annika Stenberg, som inför regeringen ensam bär ansvaret för myndighetens verksamhet. Vid sidan av generaldirektören finns insynsrådet som kan sägas fylla samma funktion som en styrelse, dock med begränsat ansvar.

”Vi har redan idag en bra samverkan med Bolagsverket och jag hoppas kunna utveckla denna samverkan ytterligare i och med platsen i insynsrådet”, säger Roland Sigbladh till den egna tidningen Konsulten.

Övriga medlemmar i insynsrådet är:

  • Fredrik Rosengren, Skatteverket
  • Katarina Tidén, Ekobrottsmyndigheten
  • Joakim Sundén, Joakim Sundén Consulting AB
  • Anne Bryne, Ekonomistyrningsverket
  • Stefan Pärlhem, Bokföringsnämnden

Källa: Konsulten

Anders Flanking

Regeringen har utsett Anders Flanking till landshövding i Gotlands län. Flanking är Centerpartist och var bara 19 år när han blev ledamot av Skövdes kommunfullmäktige. År 1989 blev han kommunalråd i Skövde. År 2000 gjorde han uppehåll i politiken och arbetade under ett par år som rådgivare på KPMG i Göteborg. 2006 blev Anders Flanking partisekreterare för Centerpartiet och invaldes 2010 i riksdagen för Göteborgs valkrets. 2011-2014 var han statssekreterare på miljödepartementet under miljöminister Lena Ek. Sedan 2016 har Anders Flanking varit länsråd vid länsstyrelsen i Kronobergs län.

Anders Flanking tillträder som landshövding den 1 juni 2019.

 

Sara Lissdaniels

Den tidigare auktoriserade Sara Lissdaniels lämnar revisionsbranschen efter 11 år. Lissdaniels har tjänstgjort på bland annat på Mazars och nu senast på KPMG i Borlänge där hon hade titeln Manager. Lissdaniels arbetar nu på Borlänge Energi som chef för redovisning och inköp.

Patrik Lavstrand

Patrik Lavstrand, tidigare auktoriserad revisor, lämnar både KPMG och yrket som revisor bakom sig efter drygt åtta år i tjänst. Lavstrand antar nu rollen som redovisningschef på Västtrafik.

Per Jagraeus

Per Jagraeus lämnar yrket som auktoriserad revisor för en tjänst som Business Controller på Envirotainer, ett bolag som huvudsakligen ägnar sig åt paketering och transport av temperaturkänsliga läkemedel.  Jagraeus kommer senast från EY i Stockholm, där han tjänstgjort som bland annat Senior Auditor och Audit Manager.

Helene Ellingsen

Helene Ellingsen har fått jobb som controller på Hestia Fastighetsförvalltning i Västerås. Ellingsen har sedan 2013 tjänstgjort på PwC i Västerrås, och blev auktoriserad revisor i fjol.

”Det var med blandade känslor jag lämnade kontoret idag. PwC har varit en fantastisk arbetsplats och jag är otroligt tacksam för 6 fantastiska år, jag hade inte kunnat starta min karriär på något bättre sätt!”, skriver Ellingsen på Linkedin.

Matilda Axlind

Matilda Axlind lämnar revisionen bakom sig för att starta egen konsultfirma; Proelio AB. Proelio erbjuder rådgivning inom bland annat koncernredovisning, IFRS, och projektledning.

”Mitt företagsnamn ’Pruelio’ är det latinska namnet för hängivenhet, vilket beskriver min inställning till de projekt jag tar mig an”, skriver Axlind på sin Linkedin.

Axlind har under de senaste 19 åren tjänstgjort på KPMG i Stockholm och varit auktoriserad sedan 2006. Under sin tid på KPMG har Axlind haft flera chefspositioner, bland annat med titeln Senior Manager. Hon har även varit regionchef för alla yngre anställda inom revisionsavdelningen i Stockholmsområdet. Senast hade hon titeln Audit Director.

Anna Edwall

PwC Experience Center (innovationsbyrån Pond som PwC köpte 2017) har rekryterat Anna Edwall som ny ”innovation leadership director” skriver tidningen Resumé. Anna Edwall kommer närmast från innovationsledningsenheten på myndigheten Vinnova.

”Vi arbetar med att hjälpa organisationer att hitta sin strategiska riktning, designa lösningar för sina användare och att skala innovation. Anna blir ett starkt bidrag till vår kompetens inom innovationsledning. Hon är en fantastisk processfacilitator, har djup inblick i den offentliga sektorn och är även en av dem som vet mest om den svenska startup-scenen och om social innovation” säger Klara Adolphson, director på PwC Experience Center i Stockholm, till Resumé.

Anna Edwall har tidigare grundat konsultbolaget Framtidsboxen och drivit Svenska Filminstitutets mentorprogram för kvinnliga entreprenörer.

”Jag har de senaste fem åren haft förmånen att få jobba med att stötta det svenska innovationssystemet. Att tillsammans med Klara och PwC nu få bygga ett team med de kompetenser som behövs för att Sverige ska behålla täten som innovationsland, känns både roligt, spännande och meningsfullt”, säger Anna Edwall.

Tobias Palmgren

Tobias Palmgren, tidigare revisor på KPMG:s Göteborgskontor med titeln Director, har lämnat revisorsyrket för att bli CFO på Inuheat Group AB, som utvecklar eluppvärmda kläder. Det framgår av hans profil på Linkedin.

Kevin Lindmark

Auktoriserade revisorn Kevin Lindmark har lämnat sin tjänst som executive director på EY i Göteborg. Nu ska han utveckla sin online-tjänst e-revisor.se.

”Efter nästan 14 år på EY är det dags för nya äventyr i egen regi”, skriver Lindmark på Linkedin.

e-revisor.se är en gör-det-själv-lösning för bokslut som kostar från 700 kr/år, plus moms.

Fredrik Haarberg

Den auktoriserade revisorn Fredrik Haarberg lämnar Västeråsbaserade Adsum Revisorer & företagskonsulter efter 10 år för en tjänst på BDO i Uppsala. Haarberg har nästan 14 års erfarenhet i bagaget och har tidigare arbetat på bland annat EY.

Christoffer Tveit

Christoffer Tveit, auktoriserad revisor i Göteborg har börjat på EY som Manager.  Tveit har under sin karriär tjänstgjort bland annat som finansiell rådgivare på Swedbank, och kommer senast från PwC-kontoret i Göteborg där han har arbetat i drygt 7 år.

”I min roll som auktoriserad revisor och manager leder jag revisionsteamet”, skriver Tveit på sin Linkedin.

Malin Ericsson

Auktoriserade revisorn Malin Ericsson lämnar BDO i Göteborg efter drygt 20 år. Hon satsar nu på sin egen byrå i vid namn AVMrev AB, baserad i Alingsås.

”Redovisningsfrågor och entreprenörsanda ligger mig varmt om hjärtat. Särskilt spännande med bolag i förändring och tillväxt”, skriver Ericsson på Linkedin.

Anders Lagerholm

Aspia-ägda Skeppsbron Skatt rekryterar skattejuristen Anders Lagerholm, specialist på skattefrågor kopplade till internationellt verksam personal. Anders Lagerholm kommer närmast från Deloitte Malmö och ska på Skeppsbron Skatt ansvara för ett nytt tjänsteområde för – Global Mobility Services.

Lagerholm har mångårig erfarenhet av frågor kring skatt, ersättning, förmåner, pensioner och lön när storföretag skickar personal mellan olika länder. Han har även särskild expertis avseende socialförsäkringstillhörighet och pendlare i Öresundsregionen. Enligt ett pressmeddelande innebär rekryteringen av Lagerholm att Skeppsbron Skatt startar ett helt nytt tjänsteområde kopplat till personbeskattning och utlandstjänstgöring. Teamet kommer bistå både arbetsgivare och arbetstagare.

”Det som lockar mig med Skeppsbron Skatt är dels att få möjligheten att vara delaktig i uppbyggnaden av ett nytt tjänsteområde inom ett företag som befinner sig i en spännande expansiv fas, dels att få arbeta med renodlad skatterådgivning utan att begränsas av det hav av oberoenderegler som gäller för rådgivare i en revisionsfirma”, säger Anders Lagerholm.
Aspia köpte i fjol lönespecialisten DLN och gick i år vidare med att köpa Skeppsbron Skatt. Rekryteringen av Anders Lagerholm kan ses som ett sätt att bredda erbjudandet till större internationella bolag.

Enligt pressmeddelandet är visionen är att Global Mobility-enheten skall växa med ytterligare en till två specialister under sensommaren.

”Skeppsbron Skatts verksamhet utvecklas – sammanslagningen med Aspia förbättrar erbjudandet till marknaden och vi står inför en kraftig expansion. Vi kommer att bredda vårt utbud av kvalificerade rådgivningstjänster och detta skapar behov av nya kompetenser men också utvecklingsmöjligheter för våra nuvarande medarbetare. Att ha Anders och hans specialistkompetens hos oss är ett lyft både för våra kunder och medarbetare”, säger Mac Berlin, partner på Skeppsbron Skatt, i pressmeddelandet.

Anders Lagerholm tillträdde tjänsten den 13 maj 2019.

Leif Ekström

Efter nästan 31 år på KPMG startar auktoriserade revisorn Leif Ekström i Mariestad sin egen byrå: RevisionsPartner Leif Ekström. Han ska enligt Linkedin samarbeta med RevisionsPartner Skaraborg, byrån som startade i fjol av tre avhoppade KPMG-revisorer, se tidigare artikel.

Anna Byström

EY:s affärsjuridiska del EY Law tar in tech- och telekomspecialisten Anna Byström som ny parter. Hon kommer närmast från en roll som chefsjurist på Telenor. Byström kommer att fokusera på IT/tech- och telekomrelaterad juridik samt legala aspekter av digitalisering.

”I stort sett alla branscher genomgår digitalisering vilket har skapat ett ökat behov av juridisk rådgivning inom området; särskilt i kombination med förståelse för den komplexitet och snabbrörlighet som företagen måste förhålla sig till. Det känns därför mycket roligt att med min branscherfarenhet vara med och utveckla EY Laws erbjudande. Ett annat område där EY ligger i framkant och som jag ser fram emot att utveckla fortsatt inom Norden, är Legal Managed Services (outsourcing av juridik, ofta i kombination med automatisering, RV:s anmärkning), vilket kommer att bli allt viktigare för våra kunders effektivisering” säger Anna Byström i ett pressmeddelande.

EY Law är EY:s affärsjuridiska del i byrån. Det svenska bolaget etablerades 2016 och har Ernst & Young Europe LLP som största ägare, men även en handfull jurister och vd:n Paula Hogéus i spetsen. I fjol hade svenska EY Law i medeltal 22 personer anställda.

 

Jimmy Larsson 

Jimmy Larsson är sedan februari nationell affärsutvecklare på Hushållningssällskapet. Det är en nyinrättad tjänst med syfte att till exempel utveckla nya tjänster.

”Det handlar också om omvärldsbevakning, se vilka behov Hushållningssällskapets kunder har i dag och framåt, hitta nya samverkansformer mellan hushållningssällskapen och även med externa parter”, skriver Lantmannen.

Jimmy Larsson har tidigare jobbat 18 år på LRF Konsult, bland annat som segmentschef Skog & Lantbruk.

Daniel Brodén

Forskningsbolaget Cereno Scientific har utsett Daniel Brodén till finanschef på heltid. Han har sedan maj 2018 varit tillförordnad finanschef och arbetat för bolaget på konsultbasis. Han var tidigare ekonomichef för portföljbolagen hos GU Ventures och har även arbetat som revisor hos Frejs Revisorer samt hos PwC på avdelningen Financial Services. Göteborgsbaserade Cereno Scientifics aktie handlas på Spotlight Stock Market.

Peter Svensén

Statliga Svensk Exportkredit (SEK) har rekryterat Peter Svensén till rollen som Chief Risk Officer. Peter Svensén kommer närmast från statliga bolånebanken SBAB där han haft motsvarande tjänst. Han har sedan tidigare erfarenhet av att jobba med riskhantering som konsult på Oliver Wyman och KPMG. På KPMG var han Basel 2-specialist.

Peter Svensén kommer att leda SEK:s riskfunktion med cirka 30 medarbetare och ingå i företagsledningen, enligt ett pressmeddelande.

 

Peter Blessing

Amerikanska skatteverket, Internal Revenue Service eller IRS, har rekryterat skattejuristen Peter Blessing som associerad chefsjurist vid sin internationella del.

“Blessing har många års erfarenhet från privat miljö och har främst inriktat sig på internationell skatterätt. Vi är mycket lyckliga att locka en individ av hans kaliber och expertis”, säger Michael Desmond, IRS:s chefsjurist, i en kommentar.

Blessing får titeln: Associate Chief Counsel, International, Office of Chief Counsel. Han ska samordna och styra alla aktiviteter i den internationella delen av organisationen.

IRS utlandsdel sköter alla internationella och utländska skattefrågor, inklusive alla frågor som rör aktiviteter från icke-amerikanska personer eller enheter inom USA och amerikanska verksamheter utanför USA.

Peter Blessing är sedan 2013 på amerikanska KPMG. Han arbetar i Washington och ansvarar för bland annat gränsöverskridande transaktioner. När han rekryterades skrev amerikanska KPMG att han rankades som en av de bästa skattejuristerna i USA.

Erik Wottrich

Erik Wottrich börjar på Tele2 i den nya rollen som Head of Sustainability i augusti efter fyra år på managementkonsultbolaget Centigo. Innan dess var han managementkonsult på PwC.

Marcus Johansson

Aspia rekryterar redovisningsspecialisten Marcus Johansson, med särskild expertis inom bokföringslagen, K2, K3, koncernredovisning samt fusioner. Hos Aspia kommer Johansson bland annat att stötta företagets redovisningskonsulter och kundansvariga med rådgivning i komplexa redovisningsfrågor samt vidareutbildning och kompetensutveckling.

Johansson kommer närmast från PwC och har tidigare arbetat på Bokföringsnämnden. Han har även varit auktoriserad revisor.

”Det som lockar mig med Aspia är nybyggarandan och att kunna vara en del av hela kedjan, inklusive rådgivningen och vidareutvecklingen av Aspias totala erbjudande. Redovisningsfrågor blir allt mer komplexa och affärsavgörande, och det är väldigt motiverande för mig att få vara en del av lösningen för så många av Sveriges företagare”, säger Marcus Johansson i ett pressmeddelande.

Aspia skriver att ytterligare två redovisningsspecialister är på väg in, för att byrån “ska kunna serva kunderna med allt från bokföring till årsredovisningar enligt K2, K3 och IFRS/RFR2”. Kunder kommer även att kunna få hjälp med IFRS-konverteringar.

Aspia knoppades av från PwC i juli 2018 och byrån satsar hårt på att bygga upp egen kompetens inom rådgivning, för att slippa luta sig mot den forna ägaren. I januari förvärvades Skeppsbron Skatt, Sveriges största fristående skattekonsult med 55 anställda i Stockholm och Malmö.

Enligt Erik Källås, ansvarig för tjänsteområde redovisning och regionchef, ska redovisningskonsulterna Aspia ”ha tillgång till branschledande expertis”.

Tobias Bjurling

Tobias Bjurling har utsetts till ny CFO i statliga Sveviakoncernen, som bygger och underhåller bland annat vägar. Han kommer närmast från rollen som chefscontroller i Bonava.

Tobias Bjurling startade som revisor på PwC och har lång erfarenhet från ledande ekonomibefattningar i NCC- och Bonavakoncernen. Han tillträder sin nya tjänst under kvartal fyra 2019.

Bjurling efterträder Åsa Neving, men det framgår inte av pressmeddelandet vad hon ska göra härnäst.

Dan Brännström

Tidigare generalsekreteraren för FAR Dan Brännström är ny styrelseledamot i Styrelseakademien Stockholm. Gunvor Engström, ordförande i Styrelseakademien Stockholm, kommenterar:

”Dan Brännström är en kunnig och erfaren person inom redovisning och bolagsstyrning. Likaså har han framgångsrikt lett en organisation som representerar en bransch i förändring. Jag är övertygad om att han kommer att ha mycket att bidra med i vår styrelse, dels i frågor som rör styrelsers framtida arbetssätt, dels hur vi kan utveckla oss själva”.

StyrelseAkademien är en ideell förening med avdelningar i hela landet. Föreningen har 7000 medlemmar och är ett forum för professionell utveckling av styrelseledamöter och ägare.

Anders Björkman

Anders Björkman blir ny näringslivsutvecklingschef för Region Dalarna. Han kommer närmast från LRF Konsult, där han bland annat varit regionchef och chef för Falukontoret. Björkman har tidigare varit vd för näringslivsorganisationen Näringslivet Falun Borlänge, numera Dalarnas Business.

 

Hanna Rosenberg

Hanna Rosenberg lämnar Deloitte och börjar en ny tjänst som Koncernredovisare på Ambea. Hon tjänstgjorde på Deloitte i Stockholm i drygt 7 år där hon arbetade som Revisionschef.

Karolina Grahm

Karolina Grahm lämnar sin tjänst som auktoriserad revisor på EY efter mindre än ett år på företaget. Istället blir hon ekonomichef på Örsjö Belysning AB. Grahm har tidigare erfarenhet från PwC där hon arbetade som auktoriserad revisor i sju år.

Lowe Fällmar

Lowe Fällmar slutar på KPMG och blir VP på Dacke Industri AB inom Acquisitions & Business Development. Fällmar arbetade på KPMG inom Corporate Finance i tre år och mellan 2014-2016 var han Financial Controller på Axiell Group AB. Innan dess tjänstgjorde han som auktoriserad revisor på KPMG i sex år. Fällmar har även bakgrund hos SEB.

Josefin Eriksson

Josefin Eriksson slutar på PwC efter 17 år som auktoriserad revisor. Detta enligt uppgifter från LinkedIn. Hennes nya tjänst blir koncernredovisningschef på Unident AB, ett företag som bedriver tandvårdsverksamhet i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Sarah Ankergård

Sarah Ankergård lämnar sin tjänst på EY och blir finanschef på Savelend Credit Group AB, en svensk investeringsplattform. Ankergård tjänstgjorde i sex år på EY varav ett år som auktoriserad revisor. Hon har även bakgrund hos Svea Ekonomi.

Jörgen Lövgren

Auktoriserade revisorn och BDO-delägaren Jörgen Lövgren har valts som ordförande i BDO Mälardalen AB och BDO Stockholm AB, som ingår i BDO-koncernen. Det framgår av uppgifter hos Bolagsverket. Lövgren ersätter Carl-Johan Henrik Kjellman, som nyligen lämnade ordförandeposten i BDO AB.

Malena Wiklund

Den auktoriserade revisorn Malena Wiklund lämnar PwC i Karlskrona efter nästan 8 år. Wiklund är numera anställd på KPMG där hon arbetar med revision och rådgivning både inom privat och kommunal sektor.

”På KPMG agerar jag som bollplank till kunder som verkar inom skilda branscher. Jag arbetar främst inom revision samt rådgör vid företagsförsäljningar, upprättar värderingar inför försäljning av företag och medverkar vid due diligence-utredningar”, skriver Wiklund på sin Linkedin-profil.

Wiklund har över 16 års erfarenhet i bagaget, och har tidigare tjänstgjort på bland annat Grant Thornton i Stockholm.

Per Ranstam

Efter tolv år på PwC lämnar nu den auktoriserade revisorn Per Ranstam sin tjänst som senior manager på kontoret i Malmö. Ranstam är numera revisor på Revisorsgruppens Malmökontor.

”Per kommer att bli ett välkommet tillskott i revisonsteamet,” skriver Revisorsgruppen på sin webbplats.

Maria Nordlund

Maria Nordlund, godkänd revisor, lämnar PwC-kontoret i Kalix efter nästan 18 år för att dra igång en egen firma, Mikx Revision. Nordlund har över 23 års erfarenhet i branschen, och har bland annat tjänstgjort på EY.

Niklas Malmgren

Godkände revisorn Niklas Malmgren lämnar Grant Thornton-kontoret i Östersund efter sex år i tjänst. Malmgren har nu återgått till Deloitte i samma stad, där han tidigare arbetat i drygt 24 år.

Thomas Belfrage

Auktoriserade revisorn Thomas Belfrage lämnar EY för byrån RSM i Göteborg. Belfrage började som revisor på en mindre revisionsbyrå i Göteborg år 1981, där han arbetade tills byrån såldes till EY tio år senare. Han har sedan dess arbetat på EY-kontoret i Göteborg.

Jessica Jankerup

Jessica Jankerup, Business Controller på Rusta, startar den egna verksamheten Fokusera Ekonomi AB, med säte i Täby norr om Stockholm. Bolaget kommer att erbjuda bland annat bokföring/redovisning och affärsanalys.

Niclas Olsson

EY-alumnen Niclas Olsson är tillförordnad koncernfinanschef på krisdrabbade Swedbank. Han har hittills varit chef för Group Finance och får utökat ansvar i samband med att ordinarie CFO Anders Karlsson hoppat in som t.f. vd. Niclas Olsson sitter tills vidare i koncernledningen. Där finns sedan tidigare chefen för Swedbanks vd-stab Ragnar Gustavii, tidigare tung revisor på EY.

Ewa Linsäter

Medicinteknikbolaget Elos Medtech i Göteborg har utsett Ewa Linsäter till ny CFO. Hon kommer närmast från REAC Group och startade sin karriär inom PwC, där hon var revisor i tolv år. Hon har även arbetat inom Gunnebo och Ernströmgruppen.

Ewa Linsäter tillträder tjänsten i slutet av juni 2019.

Elos Medtech gör medicintekniska produkter och komponenter. Kundbasen är internationellt verksamma medicinteknikföretag. Bolaget omsätter över 600 miljoner SEK årligen. Aktien är noterad på NASDAQ Stockholm sedan 1989.

Anja Peters

Anja Peters blir ny CFO på healthtechbolaget Kontigo Care med start den 31 mars. Det tycks röra sig om ett interimsuppdrag. Hon kommer från en liknande tjänst på Allenex/CareDx International och har bakgrund som auktoriserad revisor på EY.

Victoria Wang

Victoria Wang, senior manager på EY:s corporate finance-avdelning, har rekryterats av Camanio Care där hon blir Chief Operating Officer (COO). Victoria Wang har bl.a. identifierats som en ”supertalang” av Veckans Affärer.

Wang började på EY 2011. Hon har en magisterexamen i biomedicin från Karolinska Institutet (KI) och även en magisterexamen från Handelshögskolan i Stockholm. De senaste åren har hon arbetat som M&A-rådgivare inom teknologi- och mediasektorn och med EY:s affärsutveckling med särskilt fokus mot Kina.

”Vi är stolta över att kunna välkomna Victoria Wang till teamet och ledningsgruppen på Camanio Care. Hennes erfarenheter och drivkraft kommer att bidra positivt till bolaget och vi är övertygade om att hon kommer att kunna ta oss ännu längre i vårt arbete med bl.a. strategiska samarbetspartners och projekt”, säger Catharina Borgenstierna, vd på Camanio Care, i ett pressmeddelande.

Mitra Karimi

Mitra Karimi är ny revisor på Allians Revision & Redovisning. Hon kommer närmast från EY.

Emeli Öhrby

Emeli Öhrby är sedan december 2018 revisor på Allians Revision & Redovisning. Hon kommer närmast från Certe Revision där hon arbetade i ett och ett halvt år.

Pia Håkansson

Pia Håkansson, idag Head of Learning & Development, blir ny People & Culture Director på Grant Thornton. Håkansson har varit på Grant Thornton i fem år och har totalt 15 års erfarenhet från HR-roller, där hon varit Global Head of Learning Management på SEB och konsult inom ledarskapsutveckling i eget bolag.

”Det händer spännande saker på marknaden nu och vårt affärsmål om ett hållbart arbetsliv är en stark drivkraft”, säger Pia Håkansson i ett pressmeddelande.

Pia Håkansson börjar i den nya rollen i april. Hon rapporterar till vice vd Karitha Ericson och ingår i företagsledningen.

Pia Håkansson ersätter Susanna Drakenberg som startat eget konsultbolag inom HR-relaterade tjänster.

Torbjörn Lundh

Torbjörn Lundh, erfaren revisor och tidigare chef för BDO:s kontor i Kalmar, har lämnat byrån.

”Efter ett långt arbetsliv, senast som auktoriserad revisor, partner samt ordförande i BDO Sverige, driver jag nu egen verksamhet f.r.o.m. januari 2019”, skriver han på Linkedin.

Konsultverksamheten tycks delvis bedrivas från Costa Blanca i Spanien.