Sandra Ebbvik

Efter nästan sex år på KPMG lämnar nu Sandra Ebbvik sin auktorisation bakom sig för att ta sig ann rollen som Group Business Controller på SJ. Sandra Ebbvik har varit auktoriserad sedan 2015 och har det senaste året arbetat med due dilligence på KPMG i Stockholm, enligt Linkedin.

Stuart Ells

Forensic Risk Alliance (FRA), en nischfirma inom risk och ekobrott, har rekryterat Stuart Ells som vd (CEO), enligt ett pressmeddelande. Han kommer att ha bas i London. Ells kommer närmast från en roll som chef för Alvarez & Marsal Europe and Middle East. Alvarez & Marsal är en specialistforma inom framför allt företagsvärdering, transaktioner och “operations”, alltså operativ företagsanalys.

Både FRA och Alvarez & Marsal har de senaste åren öppnat kontor i Stockholm.

Stuart Ells har bakgrund inom musik och underhållning. Han har haft chefspositioner vid PolyGram Filmed Entertainment, EMI Music, Pearson Plc och vid musikalkungen Andrew Lloyd Webbers Really Useful Group.

Emma Källqvist

Emma Källqvist, auktoriserad revisor på KPMG Malmö, blir ny CFO på Veg of Lund från och med den 1 juli enligt ett pressmeddelande.

Karriären på KPMG började år 2010, fem år senare blev hon auktoriserad revisor och 2019 avancerade hon till avdelningschef. Under några år var hon Audit manager på KPMG i Australien, vilket Revisionsvärlden har skrivit om tidigare.

”Jag ser fram emot att vara en del av Veg of Lunds spännande tillväxtresa och tillsammans med ledning och styrelse vill jag bidra till en positiv utveckling av resultat och finansiell ställning”, säger Emma Källqvist.

Veg of Lund utvecklar växtbaserade drycker och livsmedel bland annat med varumärken som Dug och Myfoodie där de fokuserar på såväl smak som hållbarhet. Företaget som har sin grund i forskningsarbetet vid Lunds universitet äger även ”patenterade metoder för att utveckla nya matkategorier inom växtbaserade livsmedel”. Bolaget är noterat på Nasdaq First North Growth Market.

 

Sara Nilsson

Sara Nilsson har utsetts till Chief Financial Officer, CFO, för börsnoterade programvarubolaget Vitec. Hon efterträder Olle Backman som tillträtt som CEO.
Sara Nilsson har lång erfarenhet inom Vitec och har närmast varit Manager Group Finance, alltså ansvarat för koncernens centrala redovisningsfunktion. Hon har tidigare jobbat bland annat på Deloitte i Umeå och på Mirror Accounting.

Marie Jernkrok

BDO:s lönechef Marie Jernkrok har ersatt Claes Nordebäck, partner inom corporate finance, i byråns styrelse. Det framgår av uppgifter hos Bolagsverket.

Anette Lindkvist

Foto Linkedin

Anette Lindkvist, redovisningskonsult på EY i Karlskrona, har utsetts till Årets Mentor 2020 Nya företag Karlskrona, skriver Sydöstran. Priset delas ut av NyföretagarCentrum i Karlskrona.
Anette Lindkvist arbetar sedan 2016 som redovisningskonsult på EY i Karlskrona. Hon uppmärksammades under en virtuell avslutningsmiddag där mentorer och företagare deltog.
”Otroligt överraskande och fantastiskt roligt”, säger Anette Lindkvist till tidningen.
Under förra året var Anette Lindkvist mentor för Lina Campbell som driver Hot yoga studio Karlskrona. Campbell blev Årets nyföretagare i Karlskrona förra året.

Robert Nordström

Gapwaves AB (publ) har rekryterat Robert Nordström som ny CFO och medlem av ledningsgruppen med start i juni 2021, enligt ett pressmeddelande.
Nordström efterträder Lars Westlund som innehar rollen som tillförordnad. Nordström har mer än 10 års erfarenhet av internationella M&A-transaktioner. Närmast kommer han från en roll som M&A Manager på OptiGroup och har tidigare jobbat med transaktionsrådgivning på PwC och EY.
Gapwaves AB (publ) verkar inom antennsystem för millimetervågor. Aktien handlas på Nasdaq First North Growth Market Stockholm.

Peter Lind

KPMG-rådgivaren Peter Lind som varit director, Digital Transformation & Innovation, har slutat på byrån och gått över till egen verksamhet. Det bekräftar han till Revisionsvärlden.

Nyligen slutade även Pontus Winstén, som gick till Avanza.

Charlotte Hübel

Charlotte Hübel har utsetts till ny finanschef, CFO, för Lexington Company. Hon tillträder i augusti och efterträder Jonas Buijsse som lämnar bolaget efter en kort tid på posten. Charlotte Hübel kommer närmast från Babyshop Group där hon verkat som head of finance. Hon har även ett förflutet varit Group Business Controller på ICA Gruppen och var dessförinnan verksam inom revision och transaktionsrådgivning på EY.

Robin Boheman

Robin Boheman, CFO i Instalco, har utsetts till ny vd i börsbolaget. Han tillträder positionen den 1 september 2021.
Boheman var en av de allra första anställda i Instalco efter sittande vd Per Sjöstrand och har varit en del av koncernledningen sedan starten. Han arbetade 2014-2019 som förvärvs- och affärsutvecklingschef och utsågs 2019 till CFO för koncernen. Han var under ett par år konsult på PwC inom ”M&A Integration and Separation”.

”Robin Boheman har sedan han anställdes arbetat tätt ihop med Per Sjöstrand. Styrelsen är mycket glad att Robin accepterat att ta över rollen som vd efter Per. Hans erfarenheter från koncernens förvärvsarbete och ekonomifunktion gör honom till en utmärkt efterträdare. Med Robin som ny vd säkerställer vi kontinuitet för Instalco, säger Olof Ehrlén, styrelseordförande för Instalco, i ett pressmeddelande.

Rekryteringsprocessen för en ny CFO kommer att inledas omgående. Instalcos vd Per Sjöstrand blir ny styrelseordförande från den dagen då Boheman tillträder sin tjänst. Instalco är ett installationsföretag inom el, VS, ventilation, kyla, industri och teknikkonsult. Bolaget verkar i Sverige, Norge och Finland. Aktien är noterad på Nasdaq Stockholm.

Andreas Svensson

Andreas Svensson

Andreas Svensson tar över vd-posten på Wengbrand Redovisning, med kontor i Ulricehamn och Borås. Han blir företagets första vd som inte heter Wengbrand i efternamn. Wengbrand Redovisning grundades i Ulricehamn 1989 av Kjell Wengbrand, som nu går i pension. Kjell Wengbrand har succesivt släppt över alltmer av ansvaret till sonen David, grundare av redovisningsappen Wrebit och ledamot i Srf konsulternas styrelse. David Wengbrand har varit vd sedan 2006 och kommer nu att få en friare roll som affärsrådgivare och huvudägare.

”Det har varit en långsam generationsväxling som löpt under många år. Sedan jag tog ansvaret för byrån har den sakta men säkert förändrats till vad den är idag. Det hade inte varit möjligt utan de fantastiska människorna i företaget som har gjort att min roll nu kan förändras”, säger Kjell Wengbrand i en kommentar.

Andreas Svensson rekryterades till Wengbrand Redovisning 2018 som kontorschef, se tidigare notis. Han har bakgrund som skatterådgivare vid PwC i Borås och säger sig vara nöjd med sin befordran.

”Det är en ära att få kliva in som vd i företaget”, säger han.

Wengbrand redovisning ägs nu av David Wengbrand, Andreas Svensson och Jennie Näsström. Jennie Näsström kallas ”ledande redovisningskonsult och affärsrådgivare” på byrån. Både Andreas Svensson och Jennie Näsström är delägare sedan tidigare. David Wengbrand köpte sin fars andel i byrån redan 2006. Han fortsätter som vd för Wrebit, som tidigare.

Per Naarttijärvi

Pajalas kommunchef, Per Naarttijärvi, återvänder till sin tidigare arbetsgivare KPMG där han får rollen som Affärsområdesansvarig Norr- och Västerbotten uppger nyhetswebben Affärer i norr. Innan han blev kommunchef i Pajala arbetade han som kommunrådgivare och certifierad kommunal yrkesrevisor på KPMG mellan åren 2011 och 2018. Per Naarttijärvi har även varit näringslivsutvecklare och utredare i Leksands kommun.

”Roligt att vara tillbaka och få möjligheten att fortsätta arbete med att stärka offentlig sektor tillsammans med mina lysande kollegor. Ett spännande och brett arbete.” kommenterar Per Naarttijärvi den nya rollen på Linkedin.

 

Rebaz Wahab

KPMG rekryterar Rebaz Wahab, skattejurist specialiserad på fastighetstaxering. Wahab har jobbat med fastighetstaxering de senaste 10 åren. Först på Skatteverket som processförare mot fastighetstaxering och sen på Grant Thornton som skatterådgivare. Han har även bred erfarenhet från flera processer i domstol på området.

“Skattereglernas komplexitet ställer höga krav på rådgivare och därför breddar vi nu vårt fastighetsteam med ytterligare en ledande expert. Rebaz är en av Sveriges främsta rådgivare inom fastighetstaxering. Med sin mångåriga erfarenhet från både rådgivningssidan samt Skatteverket kompletterar hans kompetens oss ypperligt”, säger Carl Gudesjö, Tax Partner och Head of KPMG Tax Real Estate Sverige, i ett pressmeddelande.

Jon Holt

Brittiska KPMG:s 582 delägare har valt Jon Holt till ny vd, rapporterar Financial Times. Holt har arbetat på byrån sedan 1994 och kommer närmast från rollen som revisionschef och har bland annat varit kontorschef i Manchester.

“Jag vet att KPMG kommer att ha nytta av Jons erfarenhet, expertis och inkluderande ledarstil. Jag är glad att han har klivit fram”, säger brittiska KPMG:s ordförande Bina Metha i en kommentar.

Den förre vd:n Bill Michael avgick hastigt i februari efter flera kontroversiella uttalanden på ett digitalt möte, som läckte till media. Bland annat sa Michael bolagets anställda måste “sluta klaga” på coronapandemin och hur den påverkar jobbet, se tidigare artikel.

Bill Michael var både ordförande och vd. När han avgick fick två kvinnor hoppa in och ta hans roller. M&A-specialisten Bina Mehta tog över som ordförande medan marknadschefen Mary O’Connor gick in som Acting Senior Partner (motsvarar tf. vd). Jon Holt får endast vd-rollen. Bina Mehta fortsätter som ordförande i 12 månader, medan Mary O’Connor återgått till sitt ordinarie jobb, enligt Financial Times.

Anna Olandersson

Foto: J Ljungdal

Anna Olandersson har utsetts till ny vd för Confido Redovisning i Växjö. Under det senaste året har hon varit kontorschef och tillträder nu rollen som vd efter grundaren Rolf Dahlberg.

”Jag är stolt över förtroendet och ser fram emot att få leda Confido mot fortsatta framgångar”, säger Anna Olandersson i en kommentar.

Sedan maj 2020 har Anna Olandersson varit kontorschef på Confido med uppdraget att driva utvecklingen mot ett mer digitalt och effektivt arbetssätt. Tidigare har hon jobbat som affärsområdesansvarig på Fortnox, med inriktning mot redovisningsbyråer.

”Vår bransch är under stor förändring och mitt mål är att bygga en kunnig och affärsdriven verksamhet där medarbetarna trivs, får energi och kan utvecklas. Vi har redan idag ett starkt team, men vår tillväxtresa fortsätter och vi kommer att behöva anställa fler drivna och duktiga ekonomer och lönekonsulter”, säger Anna Olandersson.

Confido omsatte år 2019 drygt 10 Mkr och man har i dagsläget 14 medarbetare på kontoret i Växjö. Byrån startades av it-pionjären Rolf Dahlberg, en av grundarna till redovisningsprogrammet SPCS som idag är en del av Visma. Confido har vuxit snabbt och tilldelades 2019 Revisionsvärldens pris Årets tillväxtbyrå i Kronobergs län.

”Nu behövs det en ledare som kan ta Confido Redovisning in i framtiden”, säger Rolf Dahlberg.

Fotnot: Läs intervjun med Rolf Dahlberg från 2019 där han hävdar att ”redovisningsbyråerna är alldeles för snälla mot kunderna”.

Bertil Edlund

Tidigare auktoriserade revisorn Bertil Edlund gick bort den 27 mars 2021, enligt en dödsannons i DN. Edlund var en välkänd ledargestalt i revisionsbranschen och under 20 år ordförande i PwC. Han var även ordförande i FAR och president i den globala revisorsorganisationen IFAC.

”Som jag minns det var Bertil först i branschen med att ’berätta fritt’ från revisionen på bolagsstämmor i noterade bolag. Han kritiserades för det men banade väg för den fylligare rapportering som blivit praxis”, säger den tidigare generalsekreteraren i FAR (tillika ordföranden i Revisionsvärlden) Dan Brännström.

År 2000 bildades Bertil Edlunds stiftelse som stöder utbildning, forskning och projekt inom revision- och redovisning.

Pia Ohlson

Det börsnoterade massabolaget Rottneros har utsett Pia Ohlson till ny CFO för koncernen. Hon tillträder i mitten av augusti och efterträder Monica Pasanen som lämnar posten under hösten.

Pia Ohlson kommer närmast från Sandvik Mining & Rock Solutions där hon är Business and Financial controller för Rotary & Raise Boring. Hon har erfarenhet som controller, ekonomichef och CFO på flera internationella bolag, mestadels inom tillverkande industri samt hos Rottneros åren 2014-16. Karriären startade inom revision på PwC.

Jonas Köpniwsky

PwC:s tidigare presschef Jonas Köpniwsky är ny kommunikationschef på techbolaget Regily, skriver Realtid. Regily har utvecklat en tjänst som underlättar hur man checkar in till tjänster på nätet och precis tagit 20 miljoner kronor i en nyemission. Bolaget är grundat av Klarna-avhopparen Kristoffer Casse och har kunder inom bland annat fintech och gambling.
Sedan februari är Martin Askman, t. f. presschef på PwC Sverige, se tidigare notis.

Mats Frisk

Mats Frisk rekryteras som ny CDO på Foxway, ett företag som jobbar med hållbara IT-tjänster och återvinning av elektronik. Han kommer närmast från KPMG där han har arbetat som Head of Strategic Alliances and Partnership sedan 2019. Enligt Foxway är rekryteringen ett led i deras satsning på digital transformation som ska ledas av Mats Frisk.

Martin Ekstedt

KPMG förstärker Corporate Finance-enheten genom att rekrytera Martin Ekstedt. Han blir partner på KPMG och kommer närmast från Deutsche Bank där han var Director i det nordiska M&A-teamet med ansvar för Financial Servicessektorn.

”Jag har jobbat en del tillsammans med KPMG kring M&A-transaktioner tidigare, och vet att kompetensen inom bolaget på området är stor. Nu ser jag fram emot att tillsammans med mina nya kollegor få leverera den tunga sektorkunskap som finns internt…”, säger Martin Ekstedt i ett pressmeddelande.

Ekstedt har de senaste 12 åren varit bosatt i London där han arbetat med M&A på några av världens största investment-banker såsom Merrill Lynch, J.P. Morgan och Deutsche Bank. Han har enligt pressmeddelandet arbetat med klienter inom bland annat bank, försäkring, betalningslösningar, inkasso och fastighetssektor, med allt från fusioner och förvärv till avyttringar och börsnoteringar.

”M&A-aktiviteten inom Financial Services-sektorn fortsätter att öka, och där kommer Martin att leda KPMG:s aktiviteter inom Deal Advisory”, säger säger Christian Terslow, Sverigechef för Corporate Finance-verksamheten inom Deal Advisory.

Martin du Hane

Moment Group styrelse har utsett Martin du Hane till ny tf. vd/koncernchef. Han har varit tf. Group CFO sedan februari 2020 men kliver nu in och tar vd-rollen efter Otto Drakenberg.

Martin du Hane har bakgrund som revisor på EY. Han har också grundat ett eget bolag med inom ekonomi och finans som han sålde till KPMG 2016. Utöver det har Martin du Hane bland annat varit ansvarig för Group Finance och Treasury-avdelningen på Elof Hansson Holding AB. Nu kiver han alltså in som tf. vd på Moment Group som driver en rad välkända nöjesetablissemang så som Wallmans salonger, Golden Hits, Ballbreaker och 2Entertain som också äger biljettförsäljningssiten Showtic.se. Verksamheter som har drabbats hårt av den pågående pandemin. I ett pressmeddelande säger Leif West, styrelseordförande i Moment Group:

”Martins uppdrag är att fortsatt driva på för att tillsammans med övriga i ledningen bygga de bästa planerna för återöppning av verksamheterna, så snart restriktionerna släpper, med målsättningen att återställa lönsamheten och på sikt jobba för tillväxt”.

Processen med att hitta en permanent vd/koncernchef pågår med sikte på att vara klar till hösten 2021.

Sara Gunnstam

Sara Gunnstam har rekryterats till en ny tjänst som byråledare på Ekonomibyrån i Tranås, skriver Tranås Tidning. Hon lämnar ett chefsjobb som country manager på Jofrab skog och trädgård AB i samma stad, och har inte tidigare arbetat på redovisningsbyrå. Gunnstam är bekant med Ekonomibyråns delägare Jerry Fager sedan tidigare. De studerade tillsammans vid Linköpings universitet.

”Jag känner att jag inte själv räcker till för att leda byrån framåt och det är bättre att jag fokuserar på det som jag är bra på, att jag arbetar aktivt och finns till lite mer för kunderna … Jag har bollat lite frågor och idéer tidigare med Sara och nu längtar jag till att hon ska börja i maj. När hon tar över som byråledare kan vi ägare fokusera lite mer långsiktigt”, säger Jerry Fager till tidningen. Han äger byrån tillsammans med Peter Lindahl.

Redovisningsbyrån har haft en stark tillväxtkurva de senaste åren och gått från sju till 15 anställda. Ekonomibyrån i Tranås har varit finalist till Revisionsvärldens pris Årets tillväxtbyrå i Jönköpings län och man vann pris som Årets företagare i Tranås under 2020.

Frida Göransson

Exrevisorn Frida Göransson blir ny CFO på bostadsutvecklaren Signum Fastigheter, skriver tidningen Fastighetsaktien.

Göransson har en bakgrund som auktoriserad revisor på EY. Hennes senaste roll var som ekonomichef på Rikshem, och innan dess var hon redovisningschef på AMF Fastigheter. Men nu blir hon alltså Signums CFO.

Karl Sandström

KPMG rekryterar Karl Sandström, som har arbetat med transaktionsrelaterade skattefrågor i över 20 år.

“KPMG har ett erkänt duktigt skatteteam och en tydlig ambition att ta ytterligare marknadsandelar i förhållande till M&A relaterad rådgivning”, säger Karl Sandström i ett pressmeddelande.

Sandström kommer närmast från Marsh JLT Specialty, där han under en period var Nordic Head of Tax. Dessförinnan var han partner och Head of M&A Tax på Deloitte i nio år. Han har även erfarenhet från advokatbyrå.

“Med Karl i vårt team kommer vi kunna stärka KPMG:s position ytterligare på marknaden”, tror Annika Lindström, Head of Tax and Legal KPMG.

Robin Nemati

Robin Nemati går från en tjänst som Cloud Architect på KPMG till outsourcinggruppen Azets, där han blir Head of Architecture, enligt Linkedin. Nyligen gick KPMG:s Digital Transformation Architect Jens Nordmark till Azets, där han är Chief Digital Officer (CDO) och startar upp en ny avdelning där inom digitalisering, se tidigare notis. KPMG har rekryterat en ny digital chef från Danmark.

Pontus Winstén

Managementkonsulten Pontus Winstén är ny Business Continuity Manager på nischbanken Avanza, meddelar han på Linkedin. Winstén kommer närmast från en roll som projektledare och manager inom cybersäkerhet och Operational Resilience på KPMG. Han har tidigare arbetat som konsult på 4C Strategies och ASIS International.

Johanna Svensson

Branschorganisationen FAR:s revisionsexpert Johanna Svensson arbetar sedan den 1 mars på Grant Thornton som Risk & Quality Director inom revision.
”Efter lite mer än fem år på FAR har det blivit dags för mig att gå vidare till nya utmaningar. Det har varit fem fantastiska år och jag har fått arbeta med många spännande frågor i FAR:s olika expertgrupper och haft en tät kontakt med medlemmarna i rådgivningen. Jag har jobbat med branschfrågor både nationellt och internationellt, normgivning, översättningar av ISA, hållit utbildningar och så mycket mer vilket har gjort att nästan ingen dag har varit den andra lik”, skriver Svensson på Linkedin.

Bob Sternfels

Amerikanen Bob Sternfels blir ny global chef för strategikonsulten McKinsey & Company. Han efterträder Kevin Sneader den 1 juli enligt ett pressmeddelande. Tidningen Financial Times (FT) pekade för ett par veckor sedan ut svensken Magnus Tyreman, idag McKinseys Europachef, som en av åtta kandidater som stred på slutet i en valprocess som involverat 650 seniora delägare globalt.

McKinseys svenska pressavdelning ville inte bekräfta Magnus Tyremans kandidatur till prestiegeuppdraget, men skrev till RV:

”Det är korrekt att det pågår ett val. Vart tredje år utser firmans Senior partners en av sina kollegor till Managing partner för att leda firman globalt.”

Bob Sternfels är baserad i San Francisco. Han har tidigare varit chef för Operations verksamheten i ”Americas” och för Private Equity & Principal Investors-delen globalt.

Sara Lissdaniels

Sara Lissdaniels har just tillträtt en tjänst som auktoriserad revisor på FAR.

”Sara har lång erfarenhet från branschen och har tidigare varit anställd på Mazars och KPMG. Närmast kommer Sara från en tjänst som redovisnings- och inköpschef på Borlänge Energi”, skriver branschorganisationen på Linkedin.

Hon kommer att arbeta nära Therese Andersson, affärsområdeschef Medlem FAR.

Peter Nyllinge

PwC Sveriges styrelseordförande och tidigare vd, Peter Nyllinge, väljs in i den internationella styrelsen PwC International Limited (PwCIL). Det skriver byrån på LinkedIn. Styrelsen i PwCIL består av 18 partners som utses för en fyraårig mandatperiod genom omröstning bland PwC-nätverkets cirka elva tusen partners. Den nya styrelsen tillträder den 1 juli 2021 och har partners från tolv länder. Uppgiften för PwCIL är att utöva bolagsstyrning för PwC-nätverket med fokus på en gemensam ansats för risk, kvalitet, varumärke och strategi.

Sara Orback

Förbundsjuristen på branschorganisationen FAR, Sara Orback, blir bolagsjurist hos Mazars. Hon tillträder den 1 maj, enligt byrån.

”Vi är väldigt glada över att få välkomna Sara till byrån. Hon kommer att arbeta med regulatoriska frågor och fortsätta utveckla våra rutiner kring compliance”, skriver Mazars försäljningschef Lars Högvik.

Sara Orback har arbetat på FAR i över 10 år och har tidigare erfarenhet från bland annat Revisorsinspektionen (tidigare Revisorsnämnden).

Ulf Strauss

Auktoriserade revisorn Ulf Strauss har lämnat EY där han varit partner. Han har blivit 60 år, pensionsåldern för delägare, men är nu knuten till Allians Revision & Redovisning.
”På EY går man i pension tidigt, vilket kan vara jätteskönt men det fanns inte alls någon tanke från min sida att sluta arbeta vid 60 års ålder”, säger Ulf Strauss i en intervju på Allians webbplats.
Han har lämnat över en rad revisionsuppdrag till EY-kolleger, bland annat larm- och kameraövervakningsbolaget Gardio AB (publ) och Bygg och anläggningsbolaget Aktiebolaget Frijo. Strauss har haft en lång karriär.
”Jag gick direkt från Stockholms universitet till en liten revisionsbyrå med cirka 100–150 anställda. Detta var i januari 1985 och jag har nu varit verksam i branschen i 35 år. Detta blir mitt 36:e år”. säger han.

Länk till intervjun med Strauss på Allians webbplats.

Marcus Norberg

Marcus Norberg har utsetts till ekonomichef för HSP Gripen i Hudiksvall. Bolaget säljer utrustning för skogsmaskiner. Marcus Norberg har bakgrund som auktoriserad revisor på Deloitte. Han var senast ekonomi- & finanschef vid SKR i Stockholm.

“Marcus är sedan oktober 2019 redovisnings- & lönesansvarig vid företaget och har kommit in i verksamheten på ett mycket bra sätt varför vi väljer att utöka rollen inom ekonomiområdet”, säger Tomas Jonsson, VD.

Marcus Norberg tar plats i företagets ledningsgrupp.

Kelly Chau

Kelly Chau har fått en ny befattning på Deloitte och är nu Manager Human Capital, skriver Personal & Ledarskap. Han kommer senast från rollen som Senior Management Consultant. Han har tidigare haft olika roller på Wise Professionals senast som Business Consultant inom Talent Management.

Dan Brännström

Dan Brännström, oberoende rådgivare och f.d. generalsekreterare i branschorganisationen FAR, väljs in i Skandias fullmäktige, pensionsjättens högsta beslutande organ. Det framgår av ett pressmeddelande. Det är Skandias kunder som röstar på kandidater till fullmäktige, som utövar ägarfunktionen i bolaget och bland annat utser Skandias styrelse.
Flera andra personer röstades in i fullmäktige, bland andra Monica Caneman och Elisabeth Thand Ringqvist.

Transparens: Dan Brännström är även ordförande i Revisionsvärlden.

Sandra Gadd

Hövding Sverige AB (publ):s valberedning föreslår Sandra Gadd till styrelsen. Sandra Gadd är civilekonom med bakgrund som auktoriserad revisor och konsult på Deloitte och är sedan 2019 CFO på e-handelsföretaget Boozt. Även Petr Zhukov föreslås ta plats i styrelsen. Nästa ordinarie bolagsstämma hålls den 6 maj 2021.

Valberedningen föreslår omval av styrelseordförande Fredrik Arp samt ledamöterna Tony Grimaldi och Helen Richenzhagen.

Hövding säljer uppblåsbara skydd och har sedan 2015 aktien noterad på Nasdaq First North Growth Market.

Regina Sipos

Invoicery INT, moderbolag för Sveriges största egenanställningsföretag Frilans Finans, har valt in Regina Sipos som ny ledamot. Sipos är styrelseproffs och driver egen investeringsverksamhet med fokus på digitala tillväxtbolag.

Hon är även arbetande styrelseordförande i Bzzt, en scale-up inom miljövänlig mobilitet, Bower, ett digitalt cleantechbolag inom recycling, RedLocker, som tillhandahåller mensskyddsautomater, och i Citerus, ett ledande svenskt utbildnings- och konsultbolag inom agila teknologier.

Sipos har tidigare bland annat varit VD inom den statliga portföljen på Svensk Adressändring och AdressPoint, kommersiell direktör på Logica och kommersiell chef på Accenture i Sverige.

Panos Kakoullis

Britten Panos Kakoullis blir ny CFO för den krisdrabbade brittiska flygmotortillverkaren Rolls-Royce, enligt City AM. Han kommer närmast från en roll som koncernchef för managementkonsulten PA Consulting Group. Han har tidigare arbetat mer än 30 år på Deloitte i Storbritannien, som bland annat som Managing Director.

Ebba Asp

Ebba Asp är ekorevisor på Ekobrottsmyndigheten efter dryga sju år på EY. Ebba Asp har varit auktoriserad revisor sedan 2018 och har sedan 2019 varit manager på Forensic & Integerity Service-avdelningen.

Martin Hjerpe

Martin Hjerpe lämnar revisorsrollen för att istället ta sig ann tjänsten som Group controller på industrikoncernen XANO. Martin Hjerpe kommer senast från tjänsten Senior Manager på KPMG, där han arbetat sedan 2007.

”I helgen avslutades ett 14 år långt kapitel av mitt liv, med titeln KPMG. Tack för alla utmaningar och möjligheter jag fått vara med om, men framförallt tack till alla kollegor(!) som delat med sig av tid, kunskap och engagemang!”, skriver Martin Hjerpe på Linkedin.

Christoffer Tell

Den 1 mars tillträder Christoffer Tell som CFO för Simris Alg, enligt ett pressmeddelande. Christoffer Tell är ekonom med inriktning mot redovisning och controlling och började sin yrkesbana som revisor. Han blev därefter rekryterad till Examec, ett tillverkande företag, och senare som CFO för spelbolaget Global Gaming. Christoffer Till kommer senast från egen konsultverksamhet inom redovisning, rådgivning och affärsutveckling.

Simris Alg utvecklar bioaktiva ämnen från odlade alger. Algråvaran ska användas inom hudvård, läkemedel och livsmedel. Simris Algs aktie handlas på Nasdaq First North Growth Market.

Jim Gustafsson

Jim Gustafsson har utsetts till partner och försäkringschef på konsultbolaget FCG, inriktad på bank och finanssektorn. Han kommer att ta plats i koncernledningen, enligt ett pressmeddelande. På FCG blir Jim Gustafsson dessutom biträdande chef för GRC Advisory Sweden, som är FCG: s rådgivningsverksamhet i Sverige.

Gustafsson är försäkrings- och riskexpert och har arbetat i cirka 10 år på EY i Köpenhamn, där han var partner. Han har jobbat nordiskt och haft roller som Solution Leader Data & Analytics i EMEIA, chef för Nordic Quantitative Advisory Services ssamt Nordic Data & Analytics Leader.

Före sin tid på EY var han bland annat akuarie på PwC och arbetade på försäkringsbolagen Codan och Trygg Hansa.

Martin Askman

Martin Askman är t.f. presschef på PwC Sverige efter att företrädaren Jonas Köpniwsky lämnat firman. Det framgår av PwC:s webbplats. Martin Askman är kommunikationskonsult på den egna firman Change The Word. Han har tidigare varit presschef och kommunikationschef på PwC men lämnade byrån 2014 för att bli PR-chef på Svenska Spel. Revisionsvärlden har ingen uppgift om vart Jonas Köpniwsky är på väg.

Mikael Forsberg

Mikael Forsberg är utsedd till ny CFO på Sparbanken Skåne, enligt ett pressmeddelande. Han ersätter Åsa Grundström som valt att lämna banken för annat jobb. Mikael Forsberg tillträder den nya tjänsten omedelbart och kommer närmast från en position som bankchef för bankområde Kristianstad inom Sparbanken Skåne. Han har arbetat på Sparbanken Skåne och dess föregångare Sparbanken 1826 och Kristianstad Sparbank sedan 2001. Forsberg har en bakgrund som auktoriserad revisor och har tidigare varit chef för KPMG i Kristianstad.

Åsa Grundström kvarstår i verksamheten under en övergångsperiod. Hon lämnar banken efter 25 år och går till konsultbolaget FCG Risk & Compliance.

Cassandra Hindström

Cassandra Hindström blir konsult med titeln Senior Manager på den FCG, ett konsultbolag inriktat på finanssektorn. Hon tillträdde den 1 februari enligt webbplatsen. Tidigare har hon bland annat arbetat som Compliance Manager på Siemens Financial Services och på EY.

Matilda Olsson

Fastighetsbolaget Swedish Logistic Property, SLP, i Malmö har anställt Matilda Olsson som ansvarig för business controlling. Matilda Olsson har tidigare arbetat på AddPro och på EY som managementkonsult.

Arash Afsarian

KPMG Sverige rekryterar en ny digitalchef med titeln Head of Advanced Analytics och Intelligent Automation. Arash Afsarian kommer närmast från KPMG Danmark där han lett en framgångsrik avdelning inom “NewTech”.

“Tillsammans med mitt team i Danmark kunde vi växa affären fyra gånger på tre år. Jag ser fram emot att göra en liknande resa med KPMG Sverige”, säger Arash Afsarian i ett pressmeddelande.

“KPMG satsar stort på Advanced Analytics och Intelligent automation och ser ett ökat intresse för detta hos många företag”, säger Cecilia Täkte, Head of Management Consulting, KPMG.

Arash Afsarian har innan han kom till KPMG arbetat som strategikonsult för Kearney och varit affärsområdeschef för Microsoft Mobile Devices i Indien, Mellanöstern och Afrika.

I början av året gick Jens Nordmark, tidigare Digital Transformation Architect på KPMG, till outsourcinggruppen Azets Insights där han är är Chief Digital Officer (CDO).

Samuel Spetz

Den tidigare PwC-revisorn Samuel Spetz blir ekonomichef i det nybildade bolaget OBOS Nya Hem enligt ett pressmeddelande. Fastighetsbolaget som ägs av OBOS, den norska motsvarigheten till HSB, erbjuder sedan 2020 medlemskap även i Sverige och siktar på en kraftig expansion på den svenska bostadsmarknaden.

Som ett led i detta rekryterar man alltså Samuel Spetz som under åren 2013 till 2016 arbetade som revisor på PwC innan han gav sig in i fastighetsbranschen som Nordic Business Controller i NCC och Business Controller i Nyfosa.
”OBOS har själva gått ut med att de ska dubblera sin bostadsförsäljning i Sverige inom en 5-årsperiod, till en årstakt på 3 000 bostäder. Det känns givetvis stimulerande att få vara med och bidra till en sådan tillväxt”, säger Samuel Spetz.

Han tillträder sin tjänst i april 2021 och kommer då även att ingå i fastighetsbolagets ledningsgrupp.

Åsa Anderson Eneberg

Vid det senaste nätverksmötet för Mazars i december valdes den svenska revisorn Åsa Anderson Eneberg in i nätverkets Global Governance Council (GGC), ett organ som bland annat övervakar den globala styrelsens arbete.

Mirja Kronegård

Skattejuristen Mirja Kronegård är ny delägare på den oberoende skatterådgivaren Svalner, enligt ett pressmeddelande. Kronegård har varit verksam på Svalner sedan 2015 och är främst verksam inom inkomstskatt i Svalners fastighetsgrupp. Dessförinnan arbetade hon på KPMG.

Eva Dahl

Eva Dahl, som rekryterades till Svalner i december 2018, har nu tagits in som delägare i byrån, vilket framgår av ett pressmeddelande. Dahl arbetade inledningsvis som ansvarig för HR- och marknadsfrågor på byrån men har sedan våren 2020 varit byråns COO. Svalners Managing Partner, Viktor Sandberg, motiverar beslutet:

”Eva har visat ett stort engagemang och ger oss en ny dimension i ledningen av byrån.”

Fredrik Ulmstedt

Skatterådgivare Fredrik Ulmstedt är ny delägare på skattebyrån Svalner, enligt ett pressmeddelande. Ulmstedt har arbetat på Svalner sedan 2014 i flera olika roller och har dessförinnan en bakgrund från Skatteverket och Causey & Westling consulting. Svalner menar att valet av Ulmstedt som delägare är en viktig del i byråns expansion och vision om att bli en etablerad aktör i Norden.

Marina Norberg

Marina Norberg är ny CFO på biopharma-bolaget Lipum i Umeå, enligt ett pressmeddelande. Norberg har bakgrund som godkänd revisor hos PwC och auktoriserad redovisningskonsult hos Aspia. Hon kommer ingå i Lipums ledningsgrupp och rapporterar till vd Einar Pontén.
Revisionsvärlden rapporterade i december att Marina Norberg startat en glashytta i Holmsund, men hon vill alltså inte lämna siffrorna.

”Vi har kvar glasverkstaden, det är inget heltidsuppdrag”, säger Marina Norberg till Västerbottens-Kuriren.

Sofia Hallin

Sofia Hallin, gruppchef för Outsourcing Services på Grant Thornton i Jönköping, figurerar på den lokala topplistan “Årets unga ledande kvinna 2020”. Det rapporterar tidningen Balans. Listan består av tjugo yrkeskvinnor födda mellan 1985 och 1994. Listan syftar till att lyfta fram kvinnliga förebilder i Jönköpings län.

Åsa Lindhagen

Åsa Lindhagen (MP) är ny finansmarknadsminister och biträdande finansminister efter fredagens regeringsombildning. Hon har sedan 2019 varit jämställdhetsminister i den röd-gröna regeringen men började karriären som konsult på EY i Stockholm. Det framgår av artikeln om henne på Wikipedia. Lindhagen är civilingenjör i industriell ekonomi från Linköpings universitet och tog examen år 2008. År 2012 blev Lindhagen gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms kommunfullmäktige. År 2014 blev hon socialborgarråd i Stockholms stad, då tycks hon ha slutat på EY.

På regeringens pressträff kommenterade Åsa Lindhagen sin nya roll.

“Det är viktigt med fortsatt bevakning vad gäller den stora skuldsättningen bland hushållen eftersom det är en riskfaktor. Jag vill också fortsätta arbetet med penningtvätt”, sa Åsa Lindhagen.

Åsa Almesjö

Den tidigare KPMG medarbetaren Åsa Almesjö blir chef över strategisk infrastrukturrådgivning på konsultbolaget WSP. Detta som en del av WSP:s satsning på teknisk rådgivning.

Åsa Almesjö har tidigare arbetat som managementkonsult på KPMG och under nio år i en liknande roll, som Head of Infrastructur, på revisionsbolaget. Innan dess var hon anställd på PA Consulting och på Försvarets Materielverk (FMV).

”Det är tydligt att vi med olika kompetenser behöver arbeta ännu mer tillsammans när samhället beslutar om stora investeringar. Genom att kliva in hos WSP får jag tillgång till över 50 000 kollegor världen över med all teknisk, klimat- och hållbarhetsexpertis vi kan behöva. Samtidigt ser jag att vi som har en mer kommersiell bakgrund kan tillföra mycket i kunddialoger och projekt,” säger Åsa Almesjö i ett pressmeddelande från WSP.

Hennes team kommer att ha en bred portfölj med bland annat finansiering och organisering samt implementering av komplexa infrastrukturprojekt. Något som enligt Åsa Almesjö ger en kompetens för ett ”helhetsgrepp” som hon tror uppskattas av marknaden.

Foto: Oskar Hjelm

Carl-Henrik Dalvik

Fastighetsutvecklaren Scandinavian Property Group AB stärker ytterligare företagets finans- och utvecklingsteam genom Carl-Henrik Dalvik, som får rollen som financial controller. Han kommer närmast från KPMG där han har arbetat som Senior Associate i tre år.

 

 

 

Claes Engvall

Börsnoterade Studsviks CFO Claes Engvall har meddelat att han accepterat en tjänst i ett annat företag och lämnar Studsvik i mitten av maj 2021. Det framgår inte av pressmeddelandet vart han är på väg. Studsvik, verksamt inom kärnkraftshantering, har påbörjat processen för att hitta en ersättare.

Tobias Kihlén

Tobias Kihlén tillträder som ny partner inom transport och offentlig sektor på PA Consulting. Rekryteringen är en del av företagets satsning på tillväxt inom områdena transporter och infrastruktursatsningar i Sverige och i Norden, enligt ett pressmeddelande.

Kihlén har 14 års erfarenhet från managementkonsultbranschen med fokus på försäljning och leverans av stora transformationsprojekt inom en rad sektorer såsom bl.a. transport, offentlig förvaltning, finans, tillverkande industri samt detaljhandeln. Närmast kommer Tobias Kihlén från rollen som ansvarig för PwC Sveriges Operationspractice och han arbetade dessförinnan på Accenture.

“Tobias kompletterar vårt stora Nordiska team inom transport och infrastruktur och stärker PA:s förmåga att vara en strategisk partner. Myndigheter och företag behöver utvecklas i en omvärld som kräver mycket stora investeringar under kommande decennier. En omvärld som präglas av volatila resandemönster, ökande behov av godstransporter och en alltmer harmoniserad europeisk infrastruktur. Tobias kommer att arbeta med kunder inom flera trafikslag som var och en har ledande positioner inom sin del av marknaden”, förklarar Joacim Sundell, Sverigechef och ansvarig för transport och infrastruktur i Norden.

Mattias Wedar

Redovisningstjänsten PE Accounting rekryter Mattias Wedar till styrelsen. Wedar är till vardags ansvarig för teknik och produkt på Leo Vegas och han har även suttit i styrelsen på Acast.

”Jag vill med mina erfarenheter från en extremt datadriven och snabbrörlig bransch bidra till den fortsatta utvecklingen när PE Accounting vill göra resan från 100 Mkr (i årsomsättning, RV:s anm.) till att bli ett miljardbolag,” säger Mattias Wedar, enligt ett pressmeddelande.

PE Accounting grundades 2011 av Andreas Granstedt, Olle Rydqvist och Mattias Hjalmarsson. Sedan starten har även Alfvén & Didrikson och SEB tillkommit som delägare. De har vuxit med cirka 40-50 procent, årligen och har idag fler än 800 kunder och 20.000 användare.

Linus Sande

Linus Sande ansluter till Revideco Göteborgskontor. Närmast kommer Sande från JPA Redovisning (tidigare Adrian & Partners) där han arbetat som redovisningskonsult. Hos Revideco kommer han att arbeta med revision.

Ewa Linsäter

Stora aktieägare i Spotlightbolaget Vindico Group AB, föreslår att exrevisorn Ewa Linsäter väljs till nya styrelseledamot i Bolaget. Det framgår av ett pressmeddelande. Ewa Linsäter startade sin karriär som revisor hos PwC för att därefter arbeta som CFO/business controller bland annat i Ernströmgruppen AB, säkerhetsbolaget Gunnebo och Reac Group, en bolagsgrupp inom Latour Industries. Idag arbetar Ewa som CFO på det börsnoterade bolaget Elos Medtech Group.

Johanna Palm

Johanna Palm slutar som som Vice VD och CFO för börsnoterade klädsäljaren Odd Molly. Hon har fått ett nytt uppdrag på branschkollegan Happy Socks, enligt ett pressmeddelande. Johanna Palm har sex månaders uppsägningstid och kommer att lämna Odd Molly senast under juli 2021. Bolaget har inlett processen med att utse efterträdare.

Johanna Palm kom till Odd Molly i april 2016 som bolagets CFO och har sedan maj 2019 även innehaft rollen som Vice VD.

Madeleine Brandt

Madeleine Brandt tillträder en helt ny roll som ansvarig för koncernredovisning på PE Accounting. Hon har arbetat på PE Accounting i snart fem år, senast som gruppchef för ett av deras team av konsulter inom redovisning och automatiserad ekonomi. I slutet av 2020 släppte PE Accounting automatiserad koncernredovisning som en ny del i deras kombination av system och tjänst. Syftet är att kunder ska kunna följa hur det går för koncernen live, istället för att vänta till nästa koncernrapporteringstillfälle.

”Genom att nu kunna fokusera helt på koncernredovisning så har jag möjligheten att bidra till väldigt konkret förändring inom ett stort favoritområde som till viss del är eftersatt. Det finns något otroligt spännande att skapa den helhet som just koncernredovisning kräver. Flera bolag ska ju i princip bli ett och allt ska stödjas av samma automatiseringsprinciper som vi länge tillämpat på enskilda bolag,” berättar Madeleine Brandt, Koncernredovisningsansvarig, PE Accounting.

Lynne Doughtie

Tidigare vd:n för KPMG i USA, Lynne Doughtie, väljs in i Boeings styrelse, skriver flygplanstillverkaren i ett pressmeddelande.
Lynne Doughtie var den första kvinnliga vd:n på KPMG i USA och hon lämnade byrån i fjol. Hon satt även i nätverkets globala styrelse. Idag är hon styrelseproffs.

”She will provide perspective reflecting her global leadership roles and experience advising clients on complex matters as well as significant risk management expertise”, skriver Boeing.

Kristofer Ståhlbröst

Alvarez & Marsal rekryterar Kristofer Ståhlbröst som chef för affärsområde Omstrukturering i Norden. Alvarez & Marsal, A&M, beskriver Kristofer Ståhlbröst som ”en viktig pusselbit i att fortsätta stärka sitt erbjudande när det kommer till att lösa komplexa problem och förändringsarbete för företag som står inför omfattande utmaningar.”

Ståhlbröst har över 20 års erfarenhet som rådgivare inom omstrukturering och M&A. Senast kommer han från EY där han varit partner och nordisk chef för Corporate Finance.

A&M öppnade upp ett Nordenkontor i Stockholm 2017 med tidigare KPMG-topparna Helene Willberg och Christer Wiberg i spetsen. Båda har dock lämnat firman.
Kontoret ville utmana bland annat big four när det gäller rådgivnings- och transaktionsuppdrag. De marknadsför sig som en oberoende rådgivare som står fri från revisionskonflikter.

Martin Walker

Martin Walker blir partner inom Financial Services på managementkonsultföretaget PA Consulting uppger bolaget i ett pressmeddelande. Martin Walker, som är expert inom data management och analytics, har en lång bakgrund inom finanssektorn. Till exempel arbetade han som manager på KPMG i London och Senior manager på Deloitte mellan 2001–2010 enligt Linkedin. Han har också lett komplexa digitala projekt åt storbanker som Nordea och haft olika uppdrag med ett uttalat fokus på risk- och regelefterlevnad inom finanssektorn.

”Martin blir ett starkt tillskott till vårt erfarna och växande team för finansiella tjänster i Sverige. Hans långa erfarenhet från finansmarknaden och i synnerhet inom data och analys kommer att vara mycket värdefullt för våra kunder i Sverige och i hela Norden”, säger Steve Payne, partner med ansvar för Financial Services i Sverige i pressmeddelandet. Steve Payne har själv Deloitte-bakgrund.

”Jag lockades framför allt av PA:s innovativa kultur…”, säger Martin Walker.

PA Consulting är ett internationellt managementkonsultföretag med fokus på innovation och transformation med 3 200 anställda globalt varav 350 i Norden och 100 i Sverige.

 

Miriam Sefo

Miriam Sefo har anställts på Certe Revison som revisor. Sefo är nyutexaminerad ekonom som genomfört sina studier vid högskolan i Gävle samt Stockholm Universitet. Även Jonas Lindberg är nyanställd revisor på byrån.

”Vi är glada över att hälsa Miriam och Jonas välkomna till Certe Revison. Rekryteringen av dem är en viktig del i byråns utveckling, strategi och tillväxt, dels för att möta våra befintliga kunders ökade behov samt att kunna hälsa och ta emot fler nya kunder. ” säger Certe Revisions verksamhetschef Claes Sjöblom.

Jonas Linberg

Jonas Lindberg har anställts på Certe Revison som revisor. Lindberg är nyutexaminerad ekonom från Handelshögskolan i Karlstad. Även Miriam Sefo är nyanställd revisor.

”Vi är glada över att hälsa Miriam och Jonas välkomna till Certe Revison. Rekryteringen av dem är en viktig del i byråns utveckling, strategi och tillväxt, dels för att möta våra befintliga kunders ökade behov samt att kunna hälsa och ta emot fler nya kunder. ” säger Certe Revisions verksamhetschef Claes Sjöblom.

Alex Chamoun

Redovisningskonsulten och företagsrådgivaren Alex Chamoun befordras till vice vd för Saldo Redovisning, och blir samtidigt partner.

“Saldo har under en längre tid ett tydligt arbetsmönster för varje konsult i hur vi arbetar mot våra kunder, Saldos fyra steg. Genom att vi ger Alex ökad frihet för att ytterligare förstärka våra fyra steg bygger Saldo vidare på den fantastiska resa vi är på just nu. För att göra detta möjligt kommer Alex att leda oss i detta arbete samt att lyfta fram en viktig del i Saldos dagliga arbete, coaching. Vi har idag, tre stycken interna coacher som hjälper och lyfter alla våra medarbetare men även våra kunder dagligen”, skriver den Stockholmsbaserade redovisningsbyrån i ett pressmeddelande.

Saldo Redovisning, med grundarna Madeleine och Mattias Segerbrand, har vuxit snabbt de senaste åren och har 23 medarbetare på webbplatsen.

Lena Joelsson

Under Berotecs årsstämma i december valdes Lena Joelsson (och styrelseproffset Jonas Ivarsson) in som nya ledamöter i Berotecs styrelse. Lena Joelsson har under de senaste 20 åren verkat på EY med fokus på offentlig sektor. Hon var parter och slutade i december, enligt Linkedin. Hon har även varit HR-chef och vice vd på Kulturhuset Stadsteatern. Idag är hon partner på Gaia Leadership.
Berotec är ett konsultbolag, etablerat år 2000. De arbetar med teknikutveckling, verksamhetsutveckling och IT. Berotec har 200 konsulter på kontor i Stockholm, Linköping, Göteborg, Karlstad, Västerås, Uppsala och Örebro.

Dan Brännström

Dan Brännström, oberoende rådgivare och f.d. generalsekreterare i FAR, kandiderar till Skandias fullmäktige, pensionsjättens högsta beslutande organ. Det framgår av ett pressmeddelande. Skandia är en kundägd koncern. Fullmäktige utövar ägarfunktionen i bolaget och utser bland annat Skandias styrelse, som i sin tur fastställer strategin och utser vd.

Fullmäktige består av totalt 21 ledamöter. Valsedeln till årets val omfattar 14 kandidater som slåss om sju platser. Bland de övriga kandidaterna märks styrelseproffsen Elisabeth Thand Ringqvist och Monica Caneman.

Fram till den 15 februari 2021 har kunderna möjlighet att rösta.
Transparens: Dan Brännström är även ordförande i Revisionsvärlden.

Daniel Frisén

KPMG-medarbetaren Daniel Frisén, som sedan 2019 arbetat som konsult och revisionsmedarbetare i kontoret i Karlstad, blir ny pressekreterare på Moderaternas regionkansli i Stockholm. Det skriver Dagens Opinion.

”Region Stockholm är det ställe där jag direkt kan hjälpa till att påverka människors liv och vardag till det bättre. Men det är tråkigt med distansarbetet och att inte ännu fått träffa alla kollegor”, säger han till tidningen.

Han flyttar från Karlstad till Stockholm.

”… också stockholmarna kan behöva lära sig lite från Värmland”, säger han till Dagens Opinion.

David Johansson

På Mazars årsstämma valdes David Johansson in i styrelsen som ny ledamot. Han är auktoriserad revisor på Göteborgskontoret och kom till Mazars i samband med byråns förvärv av Acrevi i Göteborg.

Anders Bergman

På Mazars årsstämma valdes Anders Bergman som ny styrelseordförande. Han är auktoriserad revisor och har arbetat på byrån i 33 år, enligt Linkedin.
Förre ordföranden Bengt Ekenberg fortsätter som partner inom Mazars.

Jonas Olin

Den börsnoterade nischbanken Resurs CFO och Head of IR, Jonas Olin, har på eget initiativ och på grund av hälsoskäl fattat beslut om att lämna sin nuvarande tjänst och därmed också koncernledningen. Det framgår av ett pressmeddelande. Olin kommer att stanna kvar i bolaget i en ny tjänst som Finance Strategy Director.

Rekrytering av ny CFO inleds nu och redan den 10 februari tillträder Claes Wenthzel rollen som tillförordnad CFO. Claes är interimskonsult med lång erfarenhet som CFO för börsbolag inom medicin- och spelbranschen.

Jonas Olin har en lång karriär som controller och CFO. Han har även arbetat som revisor på Mazars i Helsingborg. Han tillträdde på Resurs så sent som i april 2020.

Malin Oliv

Malin Oliv lämnar säger upp sin auktorisation för att istället börja arbeta som koncernredovisningschef på medicinteknikbolaget Stille AB, i Torshälla. Innan hon lämnade revisionen arbetade hon senast på Grant Thornton i Eskilstuna. Malin Oliv har tidigare även arbetat på Maxars SET i Stockholm och Eskilstuna.

Sandra Petersson

Efter drygt tolv år i branschen lämnar nu Sandra Petersson revisionen bakom sig, för att istället ta sig an rollen som redovisningsansvarig på Svensk Husproduktion AB. Sandra Petersson kommer senast från EY, där hon arbetat som auktoriserad revisor sedan 2008, enligt Linkedin.

Mikael Backgård

Mikael Backgård går in som delägare i revisions- och rådgivningsbyrån Advise North i Luleå, skriver Affärer i Norr. Advice drogs igång i höstas av tidigare PwC-delägarna Tommy Enstedt och Claus Thingvall. Revisionsvärlden kunde redan i somras skriva om bolagsregistreringen.

Tommy Enstedt och Claus Thingvall är auktoriserade revisorer. Mikael Backgård har sedan 2013 varit vice vd och ekonomichef på BDX Företagen. Dessförinnan har han varit delägare på PwC (inriktad mot företagsaffärer) och har arbetat på Norrlandsfonden. Han har haft flera styrelseuppdrag, bland annat ordförande för Arctic Business.

”Det blir fantastiskt kul att tillsammans med mina tidigare kollegor, Claus och Tommy, bygga en byrå med fokus på revision, redovisning och rådgivning till ägarledda bolag i vår egen region. Vi har redan efter två månader byggt ett urstarkt lag med nio medarbetare och satsar på att bli regionens ledande rådgivningsbyrå”, säger Mikael Backgård.

Annika Wallin

Mazars chef för intern- och IT-revision Annika Wallin har fått nytt jobb.

“Tack Mazars för 4 lärorika och spännande år! Efter 9 år i konsultbranschen går jag tillbaka till ”linjen” och börjar efter nyår som Internrevisionschef på Sörmlands Sparbank”, skriver Wallin på Linkedin.

Annika Wallin har lång erfarenhet från interrevision och har tidigare arbetat på bland annat PwC och Swedbank. På Mazars var hon affärsområdeschef och satt i ledningsgruppen.

Yongan Kim

Yongan Kim tar över ansvaret för Revidecos controllererbjudande som är riktat framför allt till små och medelstora bolag. Tjänsten omfattar kontroll- och analysfunktioner samt även support inom skatt, emissioner, årsavslut, redovisningsfrågor, delägarfrågor osv.

“Vår controllertjänst är väldigt bred och är idag utvecklad för att i första hand passa bolag utan CFO men jag ser fram emot att även hitta en bra passform för bolag med en CFO som behöver avlastning”, skriver Yongan Kim på Revidecos webbplats.

I hennes roll ingår att driva controllerfunktionen, att koordinera uppdrag och att utbilda medarbetare.

Kim har funnits på Revideco sedan 2018 och har dessförinnan 30 års erfarenhet från olika tjänster så som controller, inköpschef och VD inom detaljhandel och mode.

Jakob Olsson

Jakob Olsson är ny koordinator för internationella redovisningsuppdrag på Revideco, som sedan länge har uppdrag för internationella kunder inom revision och rådgivning så väl som inom redovisning. Jakob Olsson arbetade fram till 2017 på Revideco som revisor. Efter några år som bland annat Redovisningschef, Head of Finance och interim Financial controller hos Telia Norge AS, är han åter på byrån.

“Jakob kommer att ansvara för att utveckla våra tjänster mot den internationella marknaden. Det innefattar även att koordinera uppdrag internt och med vårt internationella nätverk MGI”, skriver Revideco på webbplatsen.

Liselotte Söder

Liselotte Söder tillträder den 1 januari 2021 som ny ekonomichef och CFO i Uppsalabaserade Pharmacolog. Hon efterträder Jörgen Jonsson. Det framgår av ett pressmeddelande.
Liselotte Söder har varit verksam inom redovisnings- och skatteområdet i drygt 25 år, bland annat genom drift av egen redovisningsbyrå. Närmast kommer hon från Unibap där hon var finance manager. Hon är auktoriserad redovisningskonsult (Srf) och Certifierad controller (FAR) enligt Linkedin.
Pharmacolog är ett medtechbolag. Aktien handlas på First North Growth Market.

Viktor Lidén

Viktor Lidén tidigare revisorsassistent och Senior Associate Auditor på Deloitte går till konsultbolaget Dagertun i Luleå där han får rollen som redovisningsekonom uppger Norrbottenkurien. Han blir bland annat del av en specialistgrupp som ska sköta ståltillverkaren Swebors ekonomifunktion. Swebor valde att anlita konsultbolaget Dagertun för detta istället för att rekrytera själva. Dagertun har tidigare fått priset Årets tillväxtbyrå, se tidigare artikel.

 

Robin Englén

I ett pressmeddelande från fastighetskoncernen Green Group meddelas att koncernen har rekryterat Robin Englén till ny CFO och partner. Englén arbetade som revisor på Deloitte i både Sverige och Hongkong mellan 2008 och 2014. Efter det har han haft en rad uppdrag inom fastighetsbranschen så som business manager på Pareto, VD för fastighetsbolagen Mälaråsen AB (publ), Fleming Properties AB (publ) och Origa Care AB (publ) samt VD för Djurgårdsstadens Fastigheter. I Mälaråsen och Djurgårdsstadens Fastigheter kommer han att sitta kvar i respektive styrelse.

”Jag är mycket stolt över utnämningen. Jag är sedan tidigare välbekant med Green Groups ägare från min tid på Djurgårdsstaden. Green Group är en mycket spännande koncern som på många sätt har en unik marknadsposition. Det kändes naturligt att ta det här steget när jag fick frågan. Man kan minst sagt säga att det har varit en intensiv start på min nya roll, med tre fastighetsaffärer på totalt 700 miljoner kronor sedan den 1 december”, säger Robin Englén.

I Green Group ingår Green Park AB som äger och förvaltar garagefastigheter och Green Storage AB som äger och förvaltar selfstorage-anläggningar där hållbarhet, trygghet och digitalisering ligger högt på agendan.

 

Mai-Britt Poulsen

Danska Mai-Britt Poulsen är ny chef för Boston Consulting Group (BCG) i Storbritannien, Nederländerna och Belgien, skriver Consultancy. Hon övertar rollen från britten Stuart Quickenden, som haft rollen i sex år.

Hennes uppgift blir att knyta ihop de stora kontoren i Amsterdam, Bryssel och London.
Mai-Britt Poulsen har tidigare varit Managing Director på BCG i Danmark har sedan 2019 haft rollen som Global Chief of Staff. Hon går succesivt in i sin nya roll och kommer att flytta från Köpenhamn till London i vår, skriver Consultancy.

Innan hon började på BCG 2004 arbetade hon under ett par år på Nordea inom Corporate Finance. Hon har läst på Copenhagen Business School och även gjort ett utbyte på Handelshögskolan i Stockholm, enligt Linkedin.

Quickenden tar nu orförandeklubban i BCG Storbritannien och kommer att behålla sin plats i BCG:s globala ledningsgrupp.

Jesper Flemme

Jesper Flemme har blivit ordinarie CFO för BHG Group AB (publ), som säger sig vara den största onlineaktören inom konsumenthandel i Norden. Flemme har sedan den 20 februari 2020 innehaft rollen som t.f. CFO. BHG:s vd och koncernchef, Adam Schatz, kommenterar:

“Jesper Flemme har sedan 2016 spelat en viktig roll i att utveckla den ekonomiska styrningen av BHG och har under det senaste året vuxit in i CFO-rollen på ett övertygande sätt. Efter att vi nu arbetat nära tillsammans under snart två år är jag övertygad om att han är rätt person att leda koncernens ekonomiska styrning och rapportering samt tillsammans med den övriga ledningen driva koncernens utveckling”.

Jesper Flemme började karriären som revisor på Deloitte. I BHG Group ingår över 85 onlinedestinationer, exempelvis www.bygghemma.se, www.trademax.se, www

Paul Sarbanes

Amerikanen Paul Sarbanes avled den 6 december 2020, vid en ålder av 87 år, rapporterar flera USA-medier. Han var en demokratisk kongressledamot och en av männen som låg bakom Sarbanes-Oxley Act (SOX), som rör finansiell rapportering. Den andra personen bakom SOX är Michael Oxley som var ledamot av representanthuset.

Sarbanes-Oxley Act kom till som en reaktion på de stora företagskonkurser som skakade amerikanskt näringsliv runt millennieskiftet. Den mest kända konkursen var energibolaget Enrons konkurs hösten 2001, men även finansskandalerna i telekombolaget Worldcom, Tyco International och italienska mejerikoncernen Parmalat kan nämnas.

“With its creation of the Public Company Accounting Oversight Board and the far-ranging intrusion of government into what had for 150 years been a profession-led model for the content and issuance of corporate financial information, the Sarbanes/Oxley law fundamentally altered the relationships among US public companies, their auditors, users of their financial information including investors and other sources of capital, and the standards-setters and agencies of law enforcement”, skriver juristen och Revisionsvärlden-krönikören Jim Peterson i ett minnesord.

Barbro Karlsson

Auktoriserade revisorn Barbro Karlsson är ny regionchef för BDO:s största region Öst med ca 400 medarbetare. Hon efterträder Jakob Tenselius.

”Vi tillsätter alltid roller utifrån kompetens men det är klart att det arbete vi gör för att öka jämställdheten ger resultat i att fler kandidater som är kvinnor tar plats i olika roller. Barbro har tidigare visat att hon driver utveckling genom ett starkt fokus på medarbetare och marknad och jag ser fram mot att vår största region under hennes ledning fortsätter att ta stora kliv framåt”, säger BDO:s vd Malin Nilsson i ett pressmeddelande.

Samtidigt gör BDO ”nödvändiga förändringar för att ta en tydlig position på marknaden” i regionen. Kontoren i Västerås, Köping och Eskilstuna slås ihop till ett samlat kontor i Eskilstuna.

”Det händer mycket kring Eskilstuna och vi ser att det finns en spännande marknad för oss att utgå ifrån här”, säger Barbro Karlsson.
Barbro Karlsson tar även plats i BDO:s ledningsgrupp, vilket innebär att andelen kvinnor där ökar. Sedan tidigare sitter där Regionchefen för Väst Maria Jonasson, Affärsområdeschefen för  Företagsservice Ulrika Strömberg samt vd Malin Nilsson.

Marina Norberg

Efter en lång karriär inom redovisningsbranschen bland annat med 31 år på PwC både som konsult och chef startar Marina Norberg glasverkstaden Glasglädje i Umeå. Tillsammans med Åsa Lindqvist kommer hon att jobba med kurser i Glasfusing, en gammal teknik för att smälta glas i en ugn, och egen produktion av glaskonst.
”Vi är lite dyrare än studieförbunden men folk verkar ha förståelse för det. I stället försöker vi erbjuda annat, som mycket glas att välja mellan och att deltagarna får ta igen ett kurstillfälle de missar”, säger Marina Norberg till Västerbotten kuriren.

Sven-Erik Mårtensson

Sven-Erik Mårtensson lämnar sin post som ekonomichef på AB Edsbyns Elverk och återtar sin titel som auktoriserad revisor. Han kommer att vara verksam på Ernströms revisionsbyrå KB i Ljusdal och Bollnäs. Sven-Erik Mårtensson har en bakgrund som auktoriserad revisor på KPMG åren 2002 till 2017 och har efter det arbetat som vd och nu senast som ekonomichef.

 

 

 

John Malmström

John Malmström blir ny verkställande direktör i Sydsvenska Hem enligt ett pressmeddelande från bolaget. John Malmström har sedan 2015 arbetat som revisor inom fastighetssektorn på EY. Han tillträder som vd den 1 december 2020 och ersätter Johan Åskogh som går till andra uppdrag inom Pareto Business Management. Sydsvenska Hem AB (publ) är ett svenskt fastighetsbolag som bildades 2015 och som indirekt äger fem fastigheter i västra Skåne med huvudsakligen hyresrätter och offentliga hyresgäster. Bolaget förvaltas av Pareto Business Management AB och bolagets aktier handlas på Spotlight Stock Market sedan den 6 april 2016.

Anna Giotas Sandquist

Anna Giotas Sandquist, tidigare verksamhetsrevisor KPMG, blir ny direktör för social hållbarhet i Eskilstuna kommun enligt ett pressmeddelande från Kommunen. Den tidigare KPMG medarbetaren har varit senior konsult och verksamhetsrevisor på revisionsbyrån. Med fokus på hållbarhetsfrågor, implementering av Agenda 2030, styrning, ledning, kvalitets- och verksamhetsutveckling samt jämställdhetsintegrering. Hon har även arbetat på kommunledningsförvaltningen i Botkyrka och som samordnare av jämställdhetsintegreringsarbetet i Regeringskansliet.

”Trygghet, sammanhållning och delaktighet för alla invånare oavsett kön, bakgrund och olika livsvillkor är grunden. Jag ser fram emot att bygga vidare på tidigare erfarenheter med fokus på konkreta resultat i Eskilstunabornas vardag,säger Anna Giotas Sandquist i pressmeddelandet. Den 15 februari 2021 tillträder hon sin tjänst.

David Wahlund

Toleranzia AB har utsett David Wahlund som ny CFO, enligt ett pressmeddelande. Wahlund kommer att ingå i bolagets ledningsgrupp, tillträder tjänsten den 23 november 2020. Den nuvarande CFO:n Johanna Hultgren, lämnar sitt uppdrag samma datum för att övergå i annan tjänst. David Wahlund har tidigare varit CFO på Lagerhaus, Controller på Specsavers Sweden samt revisor på EY, där han slutade 2012. Wahlund, har en magisterexamen i ekonomi från Handelshögskolan i Göteborg. Toleranzia anlitar Wahlund på deltid via GU Ventures AB (GUV), där han är anställd sedan oktober 2020 och arbetar med flera av GUV:s portföljbolag. GUV är en av Toleranzias större aktieägare och grundare.

Toleranzia är ett svenskt bioteknikföretag som är noterat på Nasdaq First North Growth Market. Bolaget utvecklar läkemedel som utnyttjar immunförsvarets egen kraft.

Anders Lindahl

Från och med den 1 september ska en Customer Success Manager utveckla Wolters Kluwer skandinaviska verksamhet. Anders Lindahl från Göteborg axlar den nya rollen, som ska utveckla både befintliga och framtida kundrelationer.

”Mitt uppdrag handlar om att långsiktigt förbättra kundnöjdheten i Skandinavien och få till ett tajtare samarbete inom Wolters Kluwers nordiska organisation. Kort sagt ska vi se till att våra kunder alltid får ut det mesta möjliga av våra tjänster”, säger Anders Lindahl i en kommentar.

Rollen är ny och innebär att Lindahl är chef för service och support gentemot svenska kunder och ansvarig för customer success i hela den skandinaviska verksamheten.
Anders Lindahl har tidigare arbetat 15 år på danska konglomeratet Maersk där han senast hade skandinaviskt ledningsansvar inom områden som kundsupport, eftermarknad och transformation. Han anser att kundresan blir en allt viktigare aspekt att fokusera på när branschen förändras som en effekt av digitaliseringen.

”De flesta av oss lever en stor del av våra liv med hjälp av digitaliserade verktyg, och det ökar kravet på att vi på Wolters Kluwer ska kunna erbjuda en liknande upplevelse. Samtidigt måste vi värna om den mänskliga touchen”, säger Anders Lindahl.

Johanna Stensson

Johanna Stensson är enligt Barometern den första kvinnan som blir vd i det kommunala elbolaget Ålem energi. Hon har en bakgrund som revisor på PWC där hon arbetade 2001 till 2006 samt som ekonomichef, nu senaste från Öhmangruppen enligt Linkedin. Sedan hon tillträdde har Ålem energi jobbat med att bygga upp en egen ekonomiavdelning och att etablera ett samarbete med Skelleftekraft för elförsörjning. Företaget ingår också i ett samverkansprojekt med närliggande nätägare så som Kalmar Energi, Borgholm Energi och Oskarshamn Energi för en gemensam upphandling av system och installation av mätarbyten.

”Samverkansprojektet är av stor betydelse för oss och våra kunder och eftersom Ålem Energi är ett litet nätbolag hade det varit resurskrävande att genomföra projektet i egen regi. Genom samverkan kan vi dra nytta av varandras kompetens och erfarenheter och vi minskar även kostnader och sparar tid som vi hoppas ska resultera i högre kundnöjdhet”, säger Johanna Stensson.
Ålem energi har i dagsläget cirka 10 anställda, 3 300 elnätskunder och 600 elhandelskunder uppger Barometern.

Anna Åkerblad

Anna Åkerblad blir ny CFO på det Göteborgsbaserade industriföretaget Bulten. Hon har en bakgrund som revisor och konsult på Deloitte där hon enligt Linkedin arbetade från 1998 till 2004. Efter det har hon bland annat arbetat som CFO på Axel Christiernsson International AB samt haft ledande finansbefattningar inom BIM Kemi uppger ett pressmeddelande från Bulten. Anna Åkerblad är utbildad civilekonom på Handelshögskolan i Göteborg. Börsbolaget Bulten är registrerat på Nasdaq Stockholm sedan 2011.

Claudia Gardberg Morner

Sveriges första riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner är på plats, skriver tidningen Balans och hänvisar till Riksrevisionen. Riksrevisionsdirektör är en helt ny roll, som tillsätts av riksdagen. Riksrevisionsdirektören är ställföreträdande riksrevisor och kan exempelvis delta i beslut om att inleda granskningar, skriver myndigheten.

Fredrik Hedqvist

Fredrik Hedqvist, auktoriserad revisor i Jönköping, är sedan i somras verksam på Lidhed Boström Redovisning & Revision. Det framgår av Linkedin och av uppgifter hos Revisorsinspektionen. Han har tidigare arbetat på Gry Revision och Redovisning/Celinder.

Maja Johansson

Maja Johansson är ny CFO på programvaruföretaget SoftOne Group, enligt ett pressmeddelande. Hon har erfarenhet från ledande befattningar inom finansområdet och kommer närmast från rollen som CFO på den börsnoterade koncernen IVISYS. Maja Johansson börjar den 30:e november och efterträder Magnus Björnum som valt att lämna SoftOne Group för nya utmaningar utanför bolaget.

Johansson ingår i koncernledningen och tar plats i styrelsen för SoftOne Sverige och SoftOne OY samt styrelsesuppleant i SoftOne AB (publ). Hon har en bred erfarenhet inom redovisning och controlling. Hon har en bakgrund som Financial Controller Analyst och Associate på NatWest Nordisk Renting AB och har även arbetat på Skattemyndigheten och en redovisningsbyrå.
SoftOne Group är ett nordiskt techbolag som erbjuder affärssystemet SoftOne GO, en SaaS-plattform med moduler för såväl tid, bemanning och lön som försäljning, ekonomi och projektredovisning.