Liselotte Haglind

KPMG har rekryterat Liselotte Haglind som ny Chief Financial Officer (CFO). Liselotte Haglind kommer närmast från rollen som CFO för Sweco Sverige AB. Hon har arbetat över 20 år inom teknikkonsultföretaget, varav de senaste sju som CFO för Sweco Sverige AB, det största affärsområdet i koncernen.

”Jag är mycket glad att få välkomna Liselotte till KPMG. Hon har en gedigen finansiell expertis och en förmåga att kombinera finansiella processer med affärs- och tjänsteutveckling. Hennes erfarenhet kommer bli en värdefull tillgång och jag ser mycket fram emot att jobba tillsammans”, säger Patrik Anderbro, VD för KPMG Sverige.

Haglind tillträder sin nya roll den 1 november och kommer att ingå i KPMG Sveriges företagsledning.
KPMG hämtade nyligen, Annica Hedmark, chef för “People & Culture” (e.g. HR-direktör) från Sweco. Även hon sitter i den svenska företagsledningen.

Lotta Åberg

Slipp, en redovisningstjänst som bygger på fristående byråer i ett franchisekoncept, öppnar ett kontor i Katrineholm. Slipp skriver på Facebook att kontoret i Katrineholm blir det 10:e i konceptet. Franchisetagaren Lotta Åberg har ”lång erfarenhet från bland annat restaurangbranschen. En erfarenhet som passar vår organisation perfekt med tanke på den starka tillväxten vi har i det segmentet. Vi önskar Lotta all lycka till”, skriver Slipp.

Nicklas Bohman

Aspia utser Nicklas Bohman till Head of Accounting och han basar därmed för byråns största tjänsteområde – redovisning. Bohman har arbetat på PwC och Aspia i 15 år är idag ansvarig för Aspias redovisningsverksamhet i Stockholm. Han är partner på Aspia och har även arbetat med att utveckla redovisningsverksamheten nationellt inom digitalisering och Aspias rådgivningserbjudande.

Nicklas Bohman kommer ingå i Aspias ledningsgrupp och rapportera till vd Ola Gunnarsson. Nicklas tillträder sin tjänst 1 juli 2020 och tar då över från Ola Gunnarsson som agerat tf Head of Accounting det senaste halvåret.

”Jag är mycket glad att vi kan presentera en Head of Accounting med den gedigna erfarenhet och det brinnande engagemang som Nicklas har för Aspia. Jag vet vilken framgång han har haft när han drivit verksamheten i Stockholm och det ska bli spännande att se hur Nicklas kan ta det vidare över hela redovisningsverksamheten i Aspia.”, säger Ola Gunnarsson, CEO på Aspia.

Tidigare har Nicklas Bohman rapporterat till regionchef öst Erik Källås. Nu blir det i stället regioncheferna Erik Källås, Gina Wiklund och Christian Karlsson som kommer att rapportera till Nicklas Bohman. Regioncheferna försvinner därmed från koncernledningen, uppger Aspia.

Aspia meddelade nyligen att Jens Wikman blir ny CFO för Aspia efter Christer Karlsson, se tidigare notis.

Vanessa Eriksson

Teknikbolaget Fidesmo har valt in Vanessa Eriksson som nya ledamot i styrelsen. I ett pressmeddelande beskrivs Vanessa Eriksson som ”veteran inom data management”, med erfarenhet av datastrategier, analys och teknikutveckling. Hon har tidigare haft rollen som Chief Data Officer på Nets, PwC och Telia Company.
Även Charles Conn, entreprenör och bästsäljande författare, är ny i styrelsen.
Fidesmo har en plattform som gör det möjligt att ansluta betalkort och andra kontaktlösa tjänster till både aktiva och passiva prylar.

David Ericson

Den affärsjuridiska uppstickarfirman Legalworks Nordic, med huvudsaklig bas i Stockholm, lanseras nu i Göteborg, enligt ett pressmeddelande. En av dem som drar igång Göteborgskontoret är EY Law har rekryterat David Ericson, en erfaren affärsjurist med fokus på it-relaterad juridik och dataskyddsfrågor. David Ericson kommer närmast från för EY Laws Göteborgsverksamhet. Även Joel Wickman, CDO på Legalworks, kommer att verka från Göteborgskontoret.
Ericson har bakgrund från bland annat advokatfirman Bird & Bird och advokatbyrån Magnusson.

Carl Arnesson

Zmarta Group har utsett Carl Arnesson till ny Chief Financial Officer (CFO) med tillträde 1 oktober.

”Sedan Gustav Berghogs tillträde som CEO har flertalet nya nyckelkompetenser rekryterats in till koncernens Group Management Team i syfte att stärka Zmarta Groups position ytterligare”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Carl Arnesson har erfarenhet av från olika branscher såsom e-handel, snabbrörliga konsumentvaror och media. Han kommer närmast från en CFO-roll hos Health and Sports Nutrition Group AB, som är en del av Orkla-koncernen, och har tidigare arbetat på bland annat Metro och PwC.

Zmarta Group äger jämförelsesajter för lån, försäkring och elavtal. I företagsgruppen ingår bland annat Zmarta, Elskling, Freedom Finance och Centum. Företaget har över 200 anställda och kontor i Stockholm, Ängelholm, Helsingfors och Oslo. Zmarta Group ägs av medieföretaget Bauer Media Group.

Michael Frie

Juristen Michael Frie, tidigare delägare och global ordförande vid advokatbyrån Bird & Bird, har utsetts av regeringen som ny ledamot i Revisorsinspektionens Tillsynsnämnd för revisorer. Det skriver myndigheten på sin webbplats.
Tillsynsnämnden fattar beslut om disciplinära åtgärder, ger förhandsbesked och avgör ärenden av principiell karaktär som rör auktoriserade och godkända revisorer.
Se hela den nya sammansättningen av nämnden, som gäller från den 1 juli 2020.

Sophie Degenne

Sophie Degenne, områdeschef för verksamhetsområdet marknader på Finansinspektionen, har utsetts av regeringen som ny ledamot i Revisorsinspektionens Tillsynsnämnd för revisorer. Det skriver myndigheten på sin webbplats.
Tillsynsnämnden fattar beslut om disciplinära åtgärder, ger förhandsbesked och avgör ärenden av principiell karaktär som rör auktoriserade och godkända revisorer.
Se hela den nya sammansättningen av nämnden, som gäller från den 1 juli 2020.

Oskar Bonér

Skattejuristen Oskar Bonér har börjat på RSM:s skatteavdelning, meddelar RSM på webben. Tidningen Balans var först med nyheten. Oskar Bonér har tidigare bland annat jobbat som skattekonsult på KPMG och PwC, med särskild inriktning mot bolagsskattefrågor för företag i finansiell sektor samt M&A.

“Här på RSM kommer jag att arbeta med skattefrågor i dess breda bemärkelse, men i huvudsak med inkomstskattefrågor för företag” säger Oskar Bonér i en kommentar.

Jens Wikman

Jens Wikman blir ny CFO för Aspia efter Christer Karlsson, skriver redovisnings- och rådgivningsjätten i ett pressmeddelande. Jens Wikman kommer närmast från en roll som CFO vid tågunderhållsbolaget Euromaint Group. Han har även arbetat på Sulzer, PwC och Deloitte. Wikman kommer att ingå i Aspias ledningsgrupp och rapportera till vd Ola Gunnarsson. Han tillträder sin tjänst senast i november.

Enligt pressmeddelandet vill Aspias nuvarande CFO Christer Karlsson sluta för att återgå till sitt tidigare arbete som konsult och styrelseproffs. Christer Karlsson kom in som inhyrd finanschef på interimsbasis i januari i fjol och blev senare ordinarie CFO.

Christer Karlsson stannar kvar tills Jens Wikman tillträder under hösten ”för att säkra en stabil överlämning”.
Euromaint ägs numera av den spanska tågtillverkaren CAF (rättad uppgift).

David Nordström

Örnsköldsviksbaserade Clavister, leverantör cybersäkerhetslösningar, meddelar att man anställer David Nordström som CFO. Nordström är idag auktoriserad revisor hos PwC i Stockholm där han arbetat sedan 2011. Han har huvudansvarig revisor för ett nittiotal bolag, bland annat reviderar han ett par dotterbolag inom börsjätten Sandvik och allmännyttiga Gotlandshem.

David Nordström tillträder sin nya befattning hos Clavister den 1:a oktober, och ansluter till koncernledningen vid Clavisters huvudkontor i Örnsköldsvik.
Clavister är en europeisk cybersecurityleverantör med säte i Sverige. Bolaget har kunder i mer än 150 länder inom områdena communication service providers (CSP), managed security service providers (MSSP), samt inom publik och privat sektor. Aktien Clavister Holding AB, är noterad på Nasdaq First North Growth Markets.

Bo Strömqvist

Ekonomidirektör Bo Strömqvist vid Akademiska sjukhuset i Uppsala får byta arbetsuppgifter. Detta efter den hårda kritiken mot hur ekonomistyrningen har skötts.

Förändringen, som P4 Uppland var först att berätta om, gäller från den 1 augusti. Akademiska sjukhuset har länge dragits med stora underskott och tidningen UNT har tidigare berättat om en konsultrapport från EY som skarpt kritiserade sjukhusets ekonomistyrning.

Ny ska Akademiska sjukhuset rekrytera en ny ekonomidirektör. Bo Strömqvist avböjer att kommentera petningen till UNT.

Lali Börjesson

Lali Börjesson

Den 1 augusti efterträder Lali Börjesson Mikael Carlson som branschansvarig för redovisningsfrågor hos Srf konsulterna. Lali Börjesson har arbetat som redovisningskonsult sedan 2006 då hon startade sin egen verksamhet och varit verksam inom den konkurrerande organisationen FAR, både som kvalitetskontrollant och styrelseledamot. Sedan 2017 har hon varit anställd hos outsourcingspecialisten Azets Insight som kvalitetsansvarig.

”Kvalitetsfrågor ligger mig varmt om hjärtat, framförallt när det gäller konsultrollen. När jag sålde min del i redovisningsbyrån, där vi som mest var sex personer, och började på Azets med över 300 medarbetare bara i Sverige, blev det så klart en omställning. Och en rolig utmaning. Nu ser jag mycket fram mot min nya roll här hos Srf konsulterna”, säger Lali Börjesson till tidningen Konsulten.

Hon anser att redovisningskonsultens roll är starkare än någonsin och tror att yrkesrollen kommer att förändras, men inte försvinna.

”Automatiseringen av bokföring är redan här men yrkesrollen står för så mycket mer … Redovisningskonsulter behöver inte bara bli mer rådgivande utan i högre grad mer systemintresserade och säljande. Alla måste bli bättre på att berätta hur duktiga vi är och att vi kan så mycket mer än momsregler”, säger Lali Börjesson till Konsulten.

Företrädaren Mikael Carlson fortsätter inom Srf och kommer att ägna sig åt branschorganisationens utbildningsverksamhet.

Jennifer Rock-Baley

Jennifer Rock-Baley, auktoriserad revisor och delägare i EY, går med i jämställdhetsplattformen WizWomen. Plattformen har därmed representation från alla de fyra största revisionsbyråerna representerade i nätverket, skriver tidningen Balans.

WizWomen grundades i december 2018 av den tidigare EY-delägaren och managementkonsulten Susanne Tillqvist tillsammans med Lise Tormod, vd för Cordial.
Plattformen består av kvinnor på delägarnivå från advokat-, revisions-, kommunikations- och managementkonsultbranscherna. BDO:s vd Malin Nilsson, PwC-delägaren Helena Kaiser de Carolis och chefen för Grant Thorntons Stockholmskontor Monika Wannholm är några kända revisorer bland medlemmarna. Också Deloittekonsulten Christina Bergman och skatterådgivaren Maria Andersson på KPMG är med.

”Tillsammans kan vi utforska alternativa sätt att bedriva verksamhet på med fokus på jämställdhet, hållbarhet och transparens … Men viktigast av allt är WizWomen’s fokus på affären. Jag vill att vi ska kunna visa att branschen – om den är mer transparent, hållbar och jämställd – kan växa med lönsamhet”, säger Jennifer Rock-Baley till Balans.

Joacim Sundell

Joacim Sundell, idag partner och ansvarig för PA Consultings erbjudande inom public services med fokus på transport, tar över efter Magnus Krusberg i rollen som Sverigechef. Det skriver konsultfirman i ett pressmeddelande. Magnus Krusberg går vidare till ”ett nytt uppdrag inom en av Sveriges storbanker”.
Sundell började på PA Consulting 2013 och har de senaste sju åren fokuserat på kundprojekt inom främst transport men även inom skatt, hälsa och domstolsväsendet. Mycket handlar om digitalisering och styrning av offentliga verksamheter. Dessförinnan arbetade han bland annat på IBM Global Business Services och på Deloitte Consulting.

Sören Knudsen, Nordenchef på PA, säger om nya Sverigechefen:

”Joacim är en stark ambassadör för PA och våra kärnvärden. Han har en etablerad ställning på den svenska marknaden och ett stort förtroende hos PA:s viktigaste kunder. Joacims starka ledarskap är viktigt för PA, och vår investerare The Carlyle Group, eftersom vi är rådgivare och implementationspartner till stora samhällskritiska verksamheter.”

PA Consulting är ett managementkonsultföretag som i Sverige inriktat sig som transformationsrådgivare inom såväl privat näringsliv som offentlig förvaltning. PA har 3 200 anställda globalt varav 350 i Norden och 100 i Sverige.

Lisa Lundmark

Lidköpingsbaserade Handheld, en svensk tillverkaren av stryktåliga datorer, rekryterar Lisa Lundmark som ny Head of Accounting, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Lisa Lundmark, är auktoriserad redovisningskonsult och FRS- ansvarig Skaraborg på EY i Lidköping. Hennes roll innefattar förutom koncernredovisning även att övervaka redovisnings- och finansfunktioner för alla Handhelds internationella dotterbolag.

Handheld är i en expansiv fas och har sedan årsskiftet flyttat till större kontor i både Tyskland och USA.

 

Patrik Israelsson

Patrik Israelsson blir revisionsdirektör hos Revisorsinspektionen. Han ska arbeta med kvalitetskontroller av revisionsbyråer samt att handlägga tillsynsärenden, skriver myndigheten på webbplatsen.

Patrik Israelsson arbetar på KPMG sedan 1998. Han är auktoriserad revisor sedan 2005 och är sedan sju år kontorschef, först för SME i Stockholm och nu för SME i Uppsala. Han har under en rad år varit en del i KPMG:s interna kvalitetsprocess som granskare.

Petra Örjegren

Företagarna har valt auktoriserad redovisningskonsulten Petra Örjegren till andre vice ordförande, rapporterar tidningen Balans. Örjegren är vd för ekonomibyrån Stabilisator och skriver och krönikör i Balans. Hon sitter sedan tidigare i Företagarnas styrelse.

Sara Viktorsson

Efter nästan 19 år som revisor väljer Sara Viktorsson att säga upp sin auktorisation. Istället tar hon sig an rollen som redovisningsansvarig på Wästbygg Gruppen. Viktorsson kommer senast från KPMG i Borås där hon arbetat sedan 2001.

Christina Kassberg

Energiteknikbolaget Climeon har utsett Christina Kassberg till Chief Financial Officer (CFO). Hon tillträder sin nya roll den 8 juni och kommer att ingå i Climeons koncernledning, enligt ett pressmeddelande.

”Christinas affärsfokus samt breda erfarenhet som CFO från både små och stora börsnoterade bolag, företag i tillväxtfas liksom mer mogna bolag är en otrolig styrka i den fas Climeon befinner sig i”, säger Thomas Öström, VD för Climeon.

Christina Kassberg har verkat som CFO i såväl tillväxtbolag som mogna bolag. Närmast kommer hon från rollen som Interim CFO för Resurs Holding AB. Dessförinnan har Christina Kassberg bland annat varit CFO för Addtech AB och CFO för Stim. Hon startade karriären inom revision på PwC.

Climeon är ett svenskt produktbolag inom energiteknik. Aktien är listad på Nasdaq First North Premier Growth Market.

Therese Andersson

Therese Andersson

Therese Andersson blir ny chef för verksamhetsområdet Medlem på FAR. Hon börjar på FAR den 17 augusti, enligt ett pressmeddelande.
Andersson får ansvar för strategiska medlemsfrågor och kommer att ingå i FAR:s ledningsgrupp. Hon efterträder nuvarande chefen för medlemsfrågor Annelie Dahlqvist som går i pension. Dahlqvist var länge FAR:s vd med ansvar för interna och administrativa frågor. Hon har sedan drygt ett år titeln vice vd och fortsätter på FAR till årsskiftet, då hon går i pension.

Therese Andersson är tidigare auktoriserad revisor på KPMG, men kommer närmast från bilhandelsföretaget Landrins bil där hon jobbat som ekonomi- och HR- chef.

”I min nya roll hos FAR ser jag framemot att få träffa våra medlemmar och förstå deras utmaningar. Jag vill veta vad de har för krav och önskemål på oss och vilka fler initiativ vi kan ta tillsammans för att ta stegen framåt”, säger Therese Andersson.

Therese Andersson arbetade med revision i 15 år, bland annat mot offentlig sektor både inom räkenskapsrevision och förvaltningsgranskning.

”Therese kommer in i en bra tid när vi behöver jobba ännu närmare våra medlemmar och driva utvecklingen av organisationen och branschen”, säger Karin Apelman FAR:s vd och generalsekreterare.

Katarina Lidén

Katarina Lidén har utsetts till ny vd för Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden, enligt ett pressmeddelande. Hon är i dag vd för SwedSec Licensiering och tillträder sin nya tjänst 1 januari 2021. Då lämnar den nuvarande chefen Anna-Carin Holmqvist föreningen.
Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden är en paraplyorganisation inom den svenska självregleringen på aktiemarknadsområdet. Huvudmännen för föreningen är Aktiemarknadsbolagens Förening, FAR, Fondbolagens Förening, Institutionella ägares förening, NASDAQ Stockholm, Svensk Försäkring, Svenska Bankföreningen, Svenska Fondhandlareföreningen och Svenskt Näringsliv.

Kristina Sjöberg

KPMG Sveriges CFO Kristina Sjöberg får motsvarande roll på HSB Norra Stor-Stockholm, enligt ett pressmeddelande.
Hon lämnar KPMG efter mindre än ett år. Sjöberg har tidigare arbetat i ett flertal olika branscher, bland annat på ELU Konsult och The Chimney Pot.
Kristina Sjöberg tillträder i sin nya roll den 10 augusti och efterträder Daniel Asker. HSB Norra Stor-Stockholm bedriver sin verksamhet i Järfälla, Sollentuna, Upplands Väsby, Upplands-Bro och Sigtuna kommun

Britta Flinkfeldt

Britta Flinkfeldt

I höstas meddelade Arjeplogs kommunalråd, tidigare revisorn och redovisningskonsulten Britta Flinkfeldt (S) att hon avgår. Men eftersom partiet inte hittat hennes efterträdare sitter hon alltjämt kvar på posten, rapporterar SVT Nyheter.

”Jag har inte ett tråkigt jobb, men någon sorts bortre gräns finns det. Jag sitter inte hur länge som helst”, säger Britta Flinkfeldt till SVT.

Mats Abrahamsson, Socialdemokraternas ordförande i Arjeplog, hoppas kunna presentera en efterträdare i sommar. Britta Flinkfeldt är ekonom som i början av karriären var revisor på EY. Hon drev sedan i 17 år egen redovisningsbyrå och har de senaste 10 åren varit kommunalråd i Arjeplog.

Kristian Isberg

Kristian Isberg är ny vd för Falan Skog med verksamhetsområde i Blekinge, Skåne och södra Kalmar län.

”Jag är utbildad Skogsmästare och registrerad fastighetsmäklare och har tidigare arbetat på Mellanskog ek. för., Sydved AB, Bergs Timber produktion AB, Värderingsbyrån i Syd AB, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och senast på LRF Konsult”, skriver Kristian Isberg på Facebook.

Tina Zetterlund

KPMG:s skattechef Tina Zetterlund är en av fem skattechefer nominerade till priset European Tax Practice Leader of the Year. Priset är ett av många inom skatt som brukar delas ut såhär års av tidningen ITR (International Tax Review).
Här är hela listan på nominerade europeiska skattechefer:

  • Jackie Hess – Deloitte (Deloitte Switzerland)
  • Tiago Marreiros Moreira – VdA Vieira de Almeida (Portugal)
  • Milen Raikov – EY (EY Bulgaria)
  • James Smith – Baker McKenzie (UK)
  • Tina Zetterlund – KPMG (KPMG Sweden)

Erika Forsgren

Revideco har anställt auktoriserade revisorn Erika Forsgren till kontoret i Skellefteå. Hon kommer närmast från PwC i samma stad.

“Hennes långa erfarenhet av ägarledda bolag och engagemang för företagarens situation blir en viktig vitamininjektion för såväl gamla som nya kunder på Revideco”, skriver Revideco på webbplatsen.

Mladen Pilipovic

Mladen Pilipovic går till programvaruföretaget Bokio där han blir blir Head of Engineering. Han kommer närmast från sin tjänst som Director of Engineering på Spotify.

“Bolaget är i en otroligt intressant fas där både potentialen och ambitionerna är stora. Bokios produkt är väldigt spännande och har en stor påverkan på företagsklimatet bland svenska småföretagare”, säger Mladen Pilipovic, i ett pressmeddelande.

Pilipovic har haft nyckelpositioner på Carmen Systems och Jeppesen innan han 2016 anslöt till Spotify där han i rollen som Director of Engineering ledde organisationen som utvecklade kärnfunktionalitet i företagets appar.

På Bokio kommer Pilipovic fokusera på ledarskap och teamutveckling, rekrytering och karriärutveckling för ingenjörer.

Bokio har nyligen gått samman med Red Flag och tagit in 80 miljoner kronor i riskkapital, se tidigare artikel. Bolaget har över 80 000 företag som kunder i Sverige och Storbritannien.

Ninni Mörch

Ninni Mörch, CFO på mediabyrån Jefferson (Relatable), är ny styrelsemedlem i it-säkerhetsbolaget Verisec AB (publ). Det framgår av kommunikén från årsstämman. Mörch startade karriären som revisor på PwC och har senare arbetat som CFO på Hemnet och Spray Passagen. Mörch har även tidigare styrelseuppdrag. Verisec arbetar med digitala identiteter och informationssäkerhet. Aktien är noterad på Nasdaq First North Premier Growth Market.

Malin Westerberg Blom

Efter nästan 24 år som revisor väljer Malin Westerberg Blom att säga upp sin auktorisation. Westerberg Blom har sedan 1996 arbetat på EY och har i huvudsak riktat in sig på offentlig sektor. Hennes nästa stop blir redovisningschef för Umeå kommun.

Lars Hansson

På SIE-Gruppens årsstämma den 5 maj valdes ny ordförande, Lars Hansson, programutvecklare och mannen bakom bokföringsprogrammet Edison. Det skriver tidningen Balans.
SIE-Gruppen är en intresseförening för utveckling av SIE-standarden. Standard Import och Export (SIE) bygger på den svenska BAS-kontoplanen och är en öppen standard för att enkelt kunna flytta redovisningsdata mellan olika programvaror, oavsett programvaruleverantör.
FAR:s ledamot i gruppen är Camilla Carlsson, auktoriserad redovisningskonsult.

Cristel Annell och Lina Brådhe

Affärs- och personalsystemet SoftOne anställer nya medarbetarna Cristel Annell (t.v.) och Lina Brådhe (t.h.), på bilden tillsammans med SoftOne Groups CEO och grundare, Håkan Lord. Enligt bolaget skapar digitaliseringen helt nya spelregler på marknaden inom tidsystem, bemanningsplanering och lönehantering.

”SoftOne Group växer starkt inom tid och lön och vi stärker oss nu ytterligare med Lina inom försäljning och Christel inom konsult, vilket vi är mycket glada för”, säger Håkan Lord, CEO SoftOne Group.

Lina Brådhe tillträdde i rollen som Senior Sales Executive New Accounts den 27:e april. Hon kommer ingå i den nya försäljningssatsningen SoftOne® Business Solutions som fokuserar på att möta efterfrågan från företagets kundgrupper via partnerskap, digital försäljning och rådgivning. Hon kommer senast från det amerikanska bolaget Planview.

Cristel Annell tillträdde som verksamhetskonsult med fokus på Tid, Lön och Ekonomi i början på maj, och ersätter Cia Tengman som går vidare med nya utmaningar. Annell kommer senast från Intelliplan, affärssystem för bemanningsföretag, där hon arbetat som verksamhetskonsult med fokus på ekonomi, effektivisering av ekonomi- och lönehantering. Hon har även tidigare erfarenhet som Lönechef.

SoftOne är specialiserat på affärs- och personalsystem till bl.a. hantverkare inom El, VVS, Bygg, och Handel. Kunder finns även inom hotell och restaurang, redovisningsbyråer samt tillverkande och tjänsteproducerande företag. Bolaget har 60 anställda på kontor i Stockholm, Göteborg och Helsingfors.

Annika Jersling

Annika Jersling. Foto M Lasson

Annika Jersling är ny vd för Hushållningssällskapet Juridik AB från den 1 maj. Hon är den första externa vd:n som rekryterats till Hushållningssällskapens gemensamma juridikbolag, som startades 2018. Den första vd:n Katarina Wiklund är enligt Linkedin vd på Hushållningssällskapet Östergötland.

Hushållningssällskapet Juridik vill enligt ett pressmeddelande växa ytterligare och öka närvaron i hela landet. Det gäller både möten på plats med kunder och utvecklingen av digitala tjänster.

”Svenska lantbrukare behöver mer juridisk hjälp både inom traditionell familjerätt och fastighetsrätt”, säger Johan Hemmingsson, styrelseordförande i Hushållningssällskapet Juridik AB.

Annika Jersling kommer närmast från Ludvig & Co (före detta LRF Konsult). Hon har lång erfarenhet av framför allt familjejuridik från bankvärlden, både som anställd och som egen företagare.

”Vi ska möta kunderna med hög kompetens. Jag vill göra juridiken enklare och öka tillgängligheten”, säger Annika Jersling.

Hon bor i Ystad och har sitt kontor hos Hushållningssällskapet Skåne i Kristianstad.

Hushållningssällskapet Juridik AB startades hösten 2018. Landets 15 hushållningssällskap står bakom bolaget som enligt pressmeddelandet samarbetar med bland andra Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). LRF deläger konkurrenten Ludvig & Co.

 

Sverker Tornhagen

KPMG: stärker erbjudandet inom Financial Crime Prevention genom att rekrytera en ny chef till tjänsteområdet. Sverker Tornhagen, tidigare ansvarig för AFC-området på Handelsbanken i Danmark startar sin nya tjänst på KPMG den 4 maj.

”Jag ser mycket fram emot att få bli en del av KPMG och få vidareutveckla Anti Financial Crimeaffären inom KPMG Sverige. Trots rådande läge är det inom AFC-området extremt mycket aktivitet”, säger Sverker Tornhagen i en kommentar.

Sverker Tornhagen har 15 år i den finansiella sektorn bakom sig, främst i Danmark och Sverige. Under dessa år har han främst ägnat sig åt Anti-Financial-Crime med fokus på Anti-Money-Laundering (AML), Counter-Terrorism-Financing (CTF) och Sanctions. Han har även arbetat med dessa frågor ur ett tillsynsperspektiv på Finansinspektionen.

Martina Larsson

Martina Larsson, audit manager på PwC i Stockholm, figurerar i tidningen Fastighetsnytts lista ”35 under 35”. Personerna på listan pekas ut som ”morgondagens stjärnor i fastighetsbranschen”.

”Martina brinner för att få möjlighet att träffa projektledare och göra platsbesök, vilket underlättar när hon sedan djupdyker i siffrorna. Som revisor arbetar hon med inriktning mot bolag inom fastighets- och entreprenadbranschen”, skriver tidningen.

Tommy Eklund

Regeringen har utsett Fortnox nya vd Tommy Eklund till styrelsen för Linnéuniversitetet i Växjö. Det framgår av ett pressmeddelande.

Styrelsen består bland annat av Pia Kinhult, före detta moderatpolitiker i Region Skåne och Sara Meunier, vice vd på Inera. Ordförande är Kerstin Hermansson, styrelseledamot i Swedbank.

Bo Ädel

Bo Ädel har börjat på Revisorsinspektionen (RI), där han ska delta i kvalitetskontroller och bidra med expertkunskap vid den riskbaserade tillsynen. Det skriver RI på sin webbplats. Ädel är auktoriserad revisor, certifierad kommunrevisor och har varit anställd på KPMG sedan 1990. Han har främst arbetat med offentlig sektor, försäkring och ägarledda bolag. Han har suttit i rådet för Kommunal redovisnings expertgrupp, deltagit i utredningen om ny kommunal redovisningslag och har varit ordförande i FAR:s grupp för offentlig sektor.

Björn Elfgren

Björn Elfgren, grundare av redovisningstjänsten Wint, blir vd för e-handelsplattformen Abicart.

Göteborgsbaserade Abicart startade som Textalk Webshop år 1998 och säger sig idag vara Sveriges största e-handelsleverantör med tusentals kunder i Sverige, Norge och Indien. Från och med den 1 april 2020 har Björn Elfgren tagit över rollen som vd, enligt ett pressmeddelande.

Björn Elfgren började karriären som auktoriserad revisor men startade för cirka 10 år sedan Wint, en redovisningstjänst som utvecklat egen bokföringsmjukvara.

År 2018 lämnade Elfgren vd-posten för Wint och ekonomichefen Daniel Johansson gick in som vd för bolaget, se tidigare artikel.

”Wint har förenklat företags bokföring till en teknisk lösning som i stort sett hanterar redovisningen helt automatiskt. Med Abicart vill vi förenkla på precis samma sätt. Vi ska ha en användarvänlig plattform och en bra supportfunktion. Både små och stora företag ska få känna att det är busenkelt att komma igång med försäljning online”, säger Björn Elfgren.

Christian Heger

Tidigare medarbetaren på EY:s M&A-avdelning Christian Heger blir ny vd
för Godfond i Sverige, fondbolaget som grundades av Stefan Krook och
Karl-Johan Persson, skriver Dagens Industri. Han kommer närmast från
rollen som vd för tennisklubben SALK i Stockholm.

David Colgan

David Colgan är ny ansvarig för Deloittes SAP-konsultande i Norden. Det skriver Deloitte på sin webbplats, rapporterar Balans.

David Colgan är irländare baserad i Köpenhamn och har tidigare jobbat med affärssystemet SAP på Deloitte, IBM och Accenture. I början av karriären var han revisor på Grant Thornton, enligt Linkedin. Han kommer närmast från egen verksamhet.

”Utöver anställningen av David Colgan har Deloitte förvärvat alla SAP S/4-konsulter från (det danska) it-bolaget Acomi för att stärka både rådgivningen och implementeringen av SAP S/4 HANA i Norden”, skriver Deloitte.

Stina Nilsson Kristiansson

Den 1 januari 2021 tillträder Stina Nilsson Kristiansson som Generalsekreterare för Internrevisionsföreningen och VD för Internrevisorernas Service AB (ISAB). Stina Nilsson Kristiansson är just nu chef för Internrevisionen inom Polismyndigheten, en befattning hon haft sedan 2015. Hon har tidigare arbetat med internrevision på Tullverket och Försäkringskassan.

Internrevisionsföreningen har över 750 medlemmar som arbetar med internrevision, internkontroll, IT-revision, utbildning och säkerhet. Föreningen är verksam för att stödja professionen och kompetensutveckla Sveriges internrevisorer. Internrevisionsföreningen är en del av den internationella branschorganisationen The Institute of Internal Auditors (IIA).

Jarmo Lönnfors

Jarmo Lönnfors är ny chef för SME-segmentet, Head of SME Cluster, på den finländska outsourcingspecialisten Accountor. Det framgår av bolagets webbplats. Lönnfors har tidigare varit chef för en nu såld verksamhet “Enterprise Cluster” och han ersätter som SME-chef Catarina Lindahl.

“Även den svenska SME-verksamheten faller under mitt ansvar, det är helt nytt för mig. Accountor i Sverige nådde målen i fjol, och särskilt vår outsourcingaffär tog ett stort kliv framåt. Innevarande år startade bra men det är svårt att säga hur covid-19 epidemin kommer att påverka”, skriver  Jarmo Lönnfors i ett mejl till Revisionsvärlden.

Marie Toftskär

Ny chef på Ludvig & Co:s kontor i Kalmar är Marie Toftskär, skriver Kalmar Läns Tidning. Hon var tidigare chef i Oskarshamn och Kalmarkontorets chef Göran Persson är ny chef i Oskarshamn.

 

Christina Hegg

Christina Hegg lämnar revision bakom sig efter nästan 19 år i yrket. Hegg har varit revisor på EY sedan 2001 och varit delägare sedan 2011. Bland annat har hon varit kontorschef i Västerås. Hon är nu CFO för industriteknikjätten AQ Group, som omsatte nästan 4,76 miljarder kronor 2018.

Henrik Roos Wästfelt

Henrik Roos Wästfelt återgår till revision och sin gamla byrå Grant Thornton efter att ha arbetat på Swedbank i två år. Hans titel är nu Senior Associate, enligt hans profil på Linkedin.

Damir Pepic

Damir Pepic är ny tillväxtchef/CGO (Chief Growth Officer) på redovisningstjänsten PE Accounting. Han har de senaste fyra åren varit implementeringschef på PE Accounting och har tidigare jobbat som revisor på PwC och utredare av Transfer Pricing på Skatteverket.

Jenny Friberg

Skattejuristen Jenny Friberg är ny Director inom Tax & Legal på Deloitte Sverige. Hon kommer senast från en roll som Senior Tax Manager på KPMG Sverige och dessförinnan som Tax Manager på Grant Thornton. Hon har även jobbat som advokat på Bird & Bird och bolagsjurist på Visma.
Nättidningen Realtid var först med att rapportera om nyheten. Läs även hur KPMG i fjol plockade Mattias Bergman som ny Head of Legal Services från Deloitte.

Karolina Kjörling

Foyen Advokatfirma har rekryterat tidigare revisorn Karolina Kjörling som ny ekonomichef. Hon kommer att ansvara för att utveckla Foyens ekonomiavdelning och ingå i byråns ledningsgrupp, skriver Foyen i ett pressmeddelande.

Karolina Kjörling kommer närmast från Svitzer, en del av Maersk-koncernen, där hon de senaste nio åren haft rollen som ekonomichef med ansvar för Skandinavien och Tyskland.
Före Svitzer arbetade hon som revisor på PwC, Datarevision i Göteborg och Borås Redovisning och Revision.

Joel Köhl

Joel Köhl tillträder som vd för SoftOne Sverige AB den 16 mars 2020. I rollen kommer Joel Köhl att ansvara för försäljning, verksamhetskonsultation och löneoutsourcing på den svenska marknaden. Joel Köhl ingår i koncernledningen för SoftOne Group.
Han har tidigare haft en lång karriär inom Aditro.
SoftOne Group är ett nordiskt bolag som erbjuder molntjänsten SoftOne GO, ett affärs- och HR system för mindre och medelstora företag. Bland kunderna finns ICA, Elkedjan och Mathem, men även redovisningsbyråer. SoftOne GO omfattar moduler inom försäljning, ekonomi, projektredovisning, logistik, HR och lön.

Åsa Wikensten

Coromatic, ett konsult- och installationsföretag inom elförsörjning och datakommunikation, utser Åsa Wikensten till ny vd för företagets svenska verksamhet. Det framgår av ett pressmeddelande.

Wikensten kommer närmast från en roll som affärsområdeschef för datacenter och connected workplace på Coromatic i Sverige och hon sitter både i den svenska ledningsgruppen samt i koncernledningen. Hon har arbetat på Coromatic sedan 2014. Innan Coromatic arbetade Åsa Wikensten under flera år som senior transaktionsrådgivare på EY.

Som vd efterträder hon Erik Bertman som har tagit en ny roll som chef för Corporate Energy Solutions på Coromatics ägarbolag E.ON.

Jonas Persson

Kombibyrån Revideco värvar redovisningsekonomen Jonas Persson till kontoret i Skellefteå. Han kommer närmast från hockeylaget Skellefteå AIKs ekonomiavdelning och har även verkat många år på PwC som auktoriserad redovisningskonsult.
”En av Jonas huvuduppgifter blir att hjälpa andra företagare med den digitala resan som bland annat AIK gjort”, skriver Revideco på webbplatsen.

Revideco utsågs i fjol till Årets Framtidsbyrå av FAR.

Göran Alvemalm

BDO:s tidigare skattechef Göran Alvemalm hoppar av byrån för att starta den egna rådgivningsfirman iVAT iMoms.

”Jag drog igång för två veckor sedan och har haft fullt upp sedan dag ett”, säger Göran Alvemalm till Revisionsvärlden.

Vilken typ av uppdrag arbetar du med?

”Jag är momsexpert och arbetar med en rad olika kunder. Några är med från BDO. Jag sätter fasta priser på uppdragen vilket är mycket uppskattat.”

Har du anställda?

”I dagsläget kör jag själv. Kanske kan jag anställa någon till hösten.”

Göran Alvemalm har bakgrund på Skatteverket, Grant Thornton och kommer närmast från BDO där han var partner. Han var chef för BDO:s skatteavdelning 2016-2018 varefter han ersattes av Håkan Behmer.

Anela Cmajcanin

Efter nästan 12 år i yrket lämnar nu Anela Cmajcanin revisionen bakom sig för att ta sig an uppdraget som finansiell controller på kulturförvaltningen på Göteborgs Stad. Cmajcanin har varit verksam på PwC sedan hon tog examen 2008, senast som assistant manager i Göteborg.

”Idag var det min sista dag på PwC efter många fina år. Det har verkligen varit en spännande och lärorik tid”, skriver Anela Cmajcanin på Linkedin.

Björn Bondesson

Efter 22 år i branschen lämnar Björn Bondesson revisionen bakom sig. Han har sedan examen varit verksam på EY och var senast gruppchef för Audit-gruppen i Karlskrona. Nu tar sig Bondesson an rollen som avdelningschef på redovisningsavdelningen på Region Blekinge.

Maria Sahlén

Fastighetsrådgivaren NREP Sverige rekryterar Maria Sahlén som chief operating officer, COO.
Förutom att ansvara för det operativa arbetet i Sverige kommer Sahlén även bidra till bolagets satsning på nya affärer, skriver NREP Sverige i ett pressmeddelande.

Hon kommer senast från PwC där hon varit partner och head of banking and capital markets. Sahlén känner NREP sedan tidigare.

”Jag har arbetat med NREP som konsult under en period och vet vilken inspirerande tillväxtresa bolaget befinner sig på”, säger Maria Sahlén i ett pressmeddelande.

Nils Carlsson

Nils Carlsson, som vid årsskiftet stämplade ut som vd för programvarutillverkaren Fortnox, blir till sommaren vd för nischbanken Resurs Bank.

”Nils goda erfarenhet av affärsutveckling och försäljning samt hans förmåga att skapa långsiktigt hållbar tillväxt passar väl överens med Resurs strategi och framtida behov”, säger Martin Bengtsson, styrelseordförande i Resurs Holding, i ett pressmeddelande.

Nuvarande vd:n Kenneth Nilsson lämnar sin tjänst efter 32 år som anställd i koncernen. De senaste åtta åren har han varit koncernchef.

”Men inget varar för evigt. Styrelsen har gjort ett utmärkt jobb med att rekrytera min efterträdare och jag är övertygad om att Nils, tillsammans med vår väl sammansvetsade ledningsgrupp, kommer ta Resurs vidare mot nya framgångar”, säger Kenneth Nilsson.

Wren Kabir

Wren Kabir är ny delägare på strategikonsulten Bains Stockholmskontor, skriver Consultancy.
Amerikanen har arbetat inom Bain sedan 2006, först I San Francisco sedan i New York, Houston och sedan några månader i Stockholm. Enligt Consultancy har Bain sju delägare i Sverige.

Ted Wiener

Efter drygt fem år på EY i Malmö lämnar Ted Wiener byrån och jobbet som auktoriserad revisor. Nästa steg för Wiener är rekryteringsbolaget Mpya Finance där han arbetar som konsult.

”Tack EY för alla erfarenheter och all utbildning som jag har fått genom mitt jobb hos er”, skriver Wiener på Linkedin.

Carl-Johan Almqvist

Göteborgsbaserade redovisningsbyrån 8082 Ekonomi rekryterar auktoriserade redovisningskonsulten Carl-Johan Almqvist. Han kommer närmast från Aspia och var dessförinnan auktoriserad revisor på PwC.

”Vi är väldigt glada över att ha knutit ‘Calle’ till oss efter att ha fört dialog under lång tid från och till. Calle kommer att passa bra in med befintliga medarbetare och bidra med spetskompetens. Rekryteringen kommer att göra oss mindre beroende av ägarna i operativa frågor vilket gör att vi kan vidareutveckla både affären och det digitala för att fortsätta växa utan att tumma på den kvalitet som är vårt framgångsrecept”, säger Erik Larsson, en av två delägare på 8082 Ekonomi AB och tidigare kollega med Almqvist på PwC.

8082 har cirka 10 anställda och har vuxit snabbt de senaste åren. Erik Larsson blev i fjol utnämnd till Årets auktoriserade redovisningskonsult av branschorganisationen Srf konsulterna, se tidigare artikel.

Emir Smajic

Tidigare fotbollsproffset Emir Smajic, idag Junior Associate Assurance på Grant Thornton i Västerås, föreslås till styrelsen i Västerås SK, fotbollsklubben där han själv spelade så sent som i fjol.

”Det har varit på tapeten ett par veckor. Jag fick en förfrågan om det var intressant och jag tvekade inte. Självklart är det intressant att sitta i VSK:s styrelse. En kul grej”, säger Emir Smajic till VLT.

VSK-anfallaren lade i december skorna på hyllan på grund av skadeproblem, men nu ser han alltså ut att få ett förtroendeuppdrag för fotbollsklubben. Årsmötet hålls den 24 mars.

Anna Smith

Fastighetsbolaget Estea rekryterar Anna Smith som Portfolio Manager. Hon kommer senast från Novi Real Estate, där hon under drygt två år ingått i företagsledningen som ansvarig för bolagets affärsutveckling.

Anna Smith har tidigare bland annat arbetat på Nordea som Senior Business Developer och på EY som managementkonsult.

Ulrika Grewe Ståhl

Tidigare revisorn Ulrika Grewe Ståhl har blivit utsedd till ny CFO för fastighetsbolaget K2A och kommer att tillträda tjänsten den 15 juni 2020, enligt ett pressmeddelande. Nuvarande CFO Christian Lindberg kommer att tillträda en nyinrättad tjänst som vice vd för K2A och kommer fortsättningsvis att ingå i ledningsgruppen.
Ulrika Grewe Ståhl kommer närmast från en position som ekonomichef på fastighetsbolaget Intea. Hon har tidigare arbetat på Strawberry Properties som CFO, Pandox som koncerncontroller och dessförinnan som revisor på Deloitte.
K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB (publ.) äger hyresrätter samt samhällsfastigheter i Stockholm, Mälardalen och ett antal universitets- och högskoleorter i övriga Sverige. Aktien är noterad på Nasdaq Stockholm.

Andreas Boman

Andreas Boman blir den 1 mars ny kontorsområdeschef för Aspia i Skellefteå och Piteå, skriver Norran. Andreas Boman är för närvarande auktoriserad revisor och kommer närmast från kombibyrån Revidecos Skellefteåkontor. Han har även varit CFO på Trelleborg Ersmark och arbetat på PwC.
Aspia har totalt 35 medarbetare i Skellefteå och Piteå. Den tidigare kontorsområdeschefen Susanne Karlsson går vidare och blir redovisningschef på byggbolaget Contractor.

Elin Kröger Nygren

Webbhotellet Loopia Group har utnämnt Elin Kröger Nygren till CTO, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Kröger Nygren arbetade tidigare som chef för projektet & utvecklingsfunktionen på PwC Sverige och hanterade ett team på 100+ personer inom områdena Projektledning, Arkitektur, Programutveckling, Krav, Test och Data & Analytics.

Ida Roman

Ida Roman är ny Recruitment & Employer Brand Specialist på Grant Thornton. Hon kommer senast från Meritmind där hon varit konsultchef och dessförinnan Talent Acquisition, skriver Personal & Ledarskap.

Anna Olsson

Anna Olsson är ny ansvarig för affärsområdet redovisning/lön på Guide Revision, en byrå med ca 40 anställda som huvudsakligen verkar i Göteborgsregionen. Anna Olsson har bakgrund som auktoriserad revisor på EY samt från näringslivet – senast som tf CFO/Finance Manager för Göteborgs Hamn.

Anna Olsson kommer att utveckla Guides redovisnings- och löneaffär och tillför kompetens inom redovisnings- och skattetransaktionsfrågor, skriver byrån.

Alexander Byström

Alexander Byström börjar på EY som ansvarig för fastighetsvärdering inom EY Real Estate, Hospitality & Construction (EY RHC). Byström kommer närmast från Fabege där han under de senaste sex åren arbetat som fastighetsanalytiker och specialist inom fastigheter. Arbetet omfattade även granskning av externa värderingar och upprättande av fastighetsvärderingar. Alexander har även stor erfarenhet av att göra analyser vid fastighetstransaktioner och hålla utbildningar internt i fastighetsvärdering.

“Vi är mycket glada över att Alexander Byström ska börja hos oss. Han har både en bred och djup erfarenhet av att ha arbetat med fastighetsvärderingar och fastighetsanalyser vilket gör att han passar oss mycket väl i rollen som fastighetsspecialist med ansvar för fastighetvärdering”, säger Marianne Förander ansvarig för EY RHC i Sverige.

Alexander planerar att börja på EY i maj.

Johan Tilander

Johan Tilander är ny affärsområdeschef Revision på Mazars, med plats i ledningsgruppen. Johan Tilander startade sin karriär inom byrån 2005, gick sedan till PwC, för att 2018 återvända till Mazars.

Företrädaren på posten som affärsområdeschef Revision Samuel Bjälkemo tar i stället plats i Mazars styrelse.

Karin Steenstrup

Karin Steenstrup lyfts upp i Mazars ledningsgrupp med titeln Verkställande administrativ skattechef / CAO. Steenstrup är skattejurist med bakgrund på BDO och rekryterades till Mazars för ett par år sedan som administrativ skattechef, med ansvar för ledarskap, utveckling och tillväxt inom affärsområdet. Steenstrup ersätter i ledningsgruppen Jenny Stenesjö Wöhrman, som i stället tar plats i styrelsen.

Jesper Flemme

Jesper Flemme, som sedan 2016 innehaft rollen som Head of Financial Controlling & Group Reporting för Bygghemma Group, har utsetts till tillförordnad CFO för den börsnoterade näthandlaren. Flemme inledde karriären som revisor på Deloitte i Malmö.

Flemme befordras i samband med att Bygghemmas CFO Adam Schatz har utsetts till ny vd och koncernchef. Tidigare vd:n Martin Edblad tillträder en nyinrättad tjänst som strategiansvarig och ansvarig för M&A, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Koncernledningen i Bygghemma Group kommer att bestå av vd Adam Schatz, CFO Jesper Flemme, samt koncernens Operativa chef Mikael Olander.

Jonatan Forsberg

Styrelsen i Arctic Minerals, ett gruvbolag med aktien på First North, har utsett Jonatan Forsberg till ny VD för koncernen. Han ersätter Krister Söderholm, som går i pension och som kvarstår som styrelseledamot. Forsberg tillträder den 1 mars 2020, enligt ett pressmeddelande.

Jonatan Forsberg har 14 års erfarenhet från koncernledningar inom gruv- och verkstadsindustrin samt från finansbranschen. Han kommer senast från rollen som CFO för industrikoncern Velcora Holding. Innan dess var Jonatan även CFO för de två noterade gruvbolagen Nordic Mines och Lappland Goldminers AB. Forsberg har också arbetat på Deloitte i Stockholm, där han specialiserade sig på företagsvärdering och ekonomisk analys.

Ola Hektor

Ola Hektor är ny ekonomichef på Borga Plåt AB i Skara. Han ingår även i ledningsgruppen, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Hektor har bakgrund från Skatteverket och PwC, där han under många år var auktoriserad redovisningskonsult. Under de senaste 2,5 åren har han ingått i Borgas ekonomiavdelning. Borga är en internationell leverantör av prefabricerade stålhallar.

Steve Varley

EY-nätverket har utsett Steve Varley till EY Global Vice Chair – Sustainability. Han ska rapportera direkt till nätverkets vd Carmine Di Sibio, enligt ett pressmeddelande. Steve Varley är idag Regional Managing Partner och ordförande för EY Storbritannien och Irland. Rollen som global hållbarhetschef är ny. Nyligen meddelande EY att nätverket vill bli koldioxodneutralt till slutet av 2020.

Panos Kakoullis

Panos Kakoullis blir ny koncernchef på managementkonsulten PA Consulting. Han har arbetat mer än 30 år på Deloitte i Storbritannien, senast som Managing Director, inom Global Audit & Assurance.

”Panos tar med sig en kombination av ledarskap, erfarenhet och ambition i kombination med personliga egenskaper som gör honom idealisk för att ta PA Consulting till nästa nivå i vår tillväxtresa”, säger PA Consultings ordförande John Alexander i ett pressmeddelande.

PA Consulting Group är ett managementkonsultföretag med 3 000 anställda globalt varav 350 i Norden och 100 i Sverige.

Lars Jonsson

Tidigare revisorn Lars Jonsson har utsetts till ny CFO för börsnoterade Internationella Engelska Skolan (IES). Han efterträder Fredrik Åkerman som blir CFO på översättningsföretaget Semantix.

Lars Jonsson kommer från en roll som Head of Financial Control & Treasury på det börsnoterade kontanthanteringsföretaget Loomis. Han har även arbetat som revisor och rådgivare inom företagsförvärv på EY.

”Lars kommer med sin solida erfarenhet av ekonomistyrning i ett expansivt internationellt företag vara ett värdefullt tillskott till IES och ledningsgruppen när vi kommande år fortsätter att växa i Sverige och Spanien” säger IES vd Anna Sörelius Nordenborg i ett pressmeddelande.

Lars Jonsson tillträder senast den 17 augusti 2020.

Linus Styrman

Linus Styrman blir ny vd för rådgivnings- och redovisningsbyrån Dagertun Support & Consulting, skriver Affärer i Norr. Han går från rollen som verksamhetsansvarig och att han nu blir vd beror på att byråns grundar Klas Dagertun sedan en tid är vd för gruvbolaget Kaunis Iron.

”Jag kommer inte att lämna Dagertun men jag har en utmanande uppgift som vd för Kaunis Iron att realisera gruvdriften i Pajala. Ett uppdrag som kräver min fulla uppmärksamhet. Därför känns det tryggt att utse en erfaren och driven medarbetare till vd. Linus har visat att han är mogen rollen efter tre år i bolaget”, säger Klas Dagertun till tidningen.

Luleåbyrån passar även på att tillkännage två rekryteringar: Fredrik Karlsson från den hajpade kommunikationsbyrån Vinter blir affärsutvecklare. Caroline Stenvall rekryteras för att stärka ekonomi och redovisning.

Dagertun grundades 2010 av entreprenören Klas Dagertun. Byrån drevs under flera år av honom och hans fru Sofi. År 2017 bestämde de sig för att växla upp, och idag är man 11 medarbetare. Affärsmodellen är en mix av en traditionell redovisningsbyrå och renodlad managementbyrå.

Omsättningen ökade under 2019 från 11 till 17 miljoner kronor. I år siktar bolaget på att öka omsättningen till 20 miljoner kronor, skriver Affärer i Norr. Revisionsvärlden intervjuande Linus Styrman i höstas i samband med att Dagertun tog hem priset Årets tillväxtbyrå 2019 i Norrbottens län, läs artikeln.

Hans Pihl

Hans Pihl, tidigare revisor och vd i svenska Deloitte, har valts in som ordförande i det Malmöbaserade fintechbolaget Plexian, som bygger lojalitetslösningar via sin mobila plattform Edge.

Pihl arbetar idag som styrelseproffs och rådgivare. Han är styrelseledamot i flera bolag, bland annat Forex Bank och Malmö City Fastigheter.

Även verksamhetsutvecklaren Cecilia Wallersköld väljs in som ledamot i Plexians styrelse.

Katarina Klingspor

Srf Konsulternas styrelseordförande Katarina Klingspor föreslås som ny styrelseledamot i det börsnoterade fastighetsbolaget Corem Property. Det framgår av ett pressmeddelande. Klingspor var tidigare vd i LRF Konsult, som håller på att byta namn till Ludvig & Co, och hon sitter fortfarande i redovisningsjättens styrelse.
Magnus Uggla, som varit högt uppsatt chef inom Handelsbanken, föreslås även han till Corems styrelse. Bland de sittande ledamöterna som föreslås för omval i Corem märks Patrik Essehorn, Fredrik Rapp och Rutger Arnhult.

Tuva Palm

Valberedningen i programvaruföretaget Fortnox föreslår att techprofilen Tuva Palm väljs in som ny ledamot i styrelsen. Palm är rådgivare och styrelseproffs och har bakgrund inom it och fintech, bland annat som CTO på Nordnet och produktdirektör på Klarna.

Hon valdes i fjol in i redovisningstjänsten PE Accountings styrelse. PE Accounting är en redovisningsbyrå men utvecklar även egen mjukvara.

Fortnox valberedningen vill även att bolagets störste ägare Olof Hallrup blir ordförande. Han lämnade styrelsen 2017 i samband med ett åtal om insiderbrott. Efter att han friades i hovrätten tog han återigen plats i Fortnox styrelse och nu föreslås han alltså som ny ordförande.

Philip Nyman

Fastighetskonsulten Philip Nyman har rekryterats till det nya investmentbolaget Altaal, som startats av fastighetsprofilerna Stefan Gattberg och Henrik Schmidt. Även finansmannen Erik Penser är delägare och styrelsemedlem i bolaget.

Philip Nyman kommer närmast från PwC, där han varit Senior associate på Corporate Finance-avdelningen, specialiserad på Real Estate.

Altaal ska investera i fastigheter men även även operativa bolag, shipping och infrastruktur.

Kajsa Nylander

Kajsa Nylander är ny hållbarhetschef för Svenska Spel. Hon kommer närmast från en tjänst som Sustainability Manager på Systembolaget.

Dessförinnan var hon Senior Manager på Climate Change & Sustainability Services på EY och vd för Respect Sustainable Business. Som hållbarhetschef kommer Kajsa Nylander att ansvara för Svenska
Spel-koncernens hållbarhetsarbete där spelansvar, det vill säga att
erbjuda spel på ett ansvarsfullt sätt, är det viktigaste området.

Kajsa Nylander efterträder Scarlett Roa som lämnade Svenska Spel i
december. Tjänsten som hållbarhetschef ingår i Kommunikation och
hållbarhet och rapporterar till kommunikationsdirektör Joakim Mörnefält.

Ian Smith

Britten Ian Smith, Group Chief Financial Officer (CFO) på Virgin Money UK, har utsetts till Group CFO på Nordea. Han ska ingå i koncernledningen, skriver Nordea i ett pressmeddelande.

Ian Smith har en bred bakgrund från finanssektorn och han har haft ledande befattningar på brittiska Deloitte, som Banking audit partner och därefter som ledare för Financial Services M&A. Ian Smith har även varit chef för Group Finance i Lloyds Banking Group och i Halifax Bank of Scotland. Han startade karriären på PwC.

Ian Smith kan tillträda tidigast i maj 2020. Utnämningen förutsätter myndighetsgodkännande.

Henrik Richardsson

Auktoriserade revisor Henrik Richardsson är sedan 20 januari anställd på Stockholmsbyrån Certe Revision. Han kommer närmast från PwC Stockholm.

Certe Revisions verksamhetschef, Claes Sjöblom, säger i en kommentar:

”Certe Revision fortsätter sin tillväxtresa med ytterligare en viktig rekrytering när auktoriserade revisorn Henrik Richardsson börjar på företaget. Henrik har gedigen erfarenhet med nio år som revisor och passar mycket bra in i företaget genom sin höga kompetens och uppskattade personlighet.”

Jonas Hernlund

Jonas Hernlund blir chief commersial officer (CCO) hos Einride, som utvecklar självkörande fordon. Senast var han Nordeuropachef för Googles investerar- och startupverksamhet. Bland tidigare uppdrag märks rollen som affärsutvecklingschef på Postnord och strategikonsult hos Deloitte och Accenture.

Start up-bolaget Einride är först i världen med elektriska självkörande lastbilar på allmän väg och har samarbeten med Coca-Cola och Lidl.

Charlotta Marténg

Charlotta Marténg tar över efter Pernilla Halling som chefredaktör och ansvarig utgivare för FAR:s tidning Balans (som går till medlemmar). Hon är sedan tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för FAR:s tidning Resultat (som bland annat läses av byråns kunder). Genom att ha en chefredaktör för båda FAR:s tidningar skapas en effektivare organisation med tydligare roller.

”Jag är glad och stolt över att få ta över tidningen Balans och ser fram mot att utveckla tidningen så att den även i framtiden är en uppskattad medlemstidning med högt förtroende. Vår senaste läsarundersökning visar att allt fler läser Balans digital och jag kommer fortsätta vässa vårt digitala erbjudande, säger Charlotta Marténg i ett pressmeddelande.

Pernilla Halling

Pernilla Halling, som under elva år varit chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Balans, övergår till att arbeta som kommunikationsstrateg hos FAR med fokus på PR och opinionsbildning.

”Vi stärker organisationen för att bättre möta uppdraget från medlemmarna, där ett område är att driva opinionsbildning. Det syftar till att stärka förtroendet för medlemmarnas yrkesroller, öka fokus på framtidsfrågorna och för samhällsnyttan”, säger Karin Apelman, generalsekreterare och vd FAR, i ett pressmeddelande.

I den nya rollen kommer Pernilla Halling att arbeta tillsammans med FAR:s kommunikationschef Annica Gerentz.

Annica Hedmark

Annica Hedmark

Annica Hedmark blir ny chef för “People & Culture” (e.g. HR-direktör) på KPMG. Hon tar även plats i den svenska företagsledningen, skriver byrån på webbplatsen.
Annica Hedmark kommer senast från en tjänst som HR-chef på Sweco Sverige där hon arbetat i över 16 år. Hon börjar sin nya tjänst på KPMG efter påsk.

”Det lockar att lära känna en ny verksamhet och att få vara med och driva den förändring KPMG är inne i. Medarbetarfrågorna är en tydlig prioritering vilket är helt rätt i en personal- och kunskapsbaserad verksamhet. För mig är KPMG också ett fint varumärke som står för kompetens och professionalism”, säger Annica Hedmark.

I samband med rekryteringen döper KPMG också om HR-avdelningen till “People & Culture” (P&C). Samma namnförändring görs inom hela nätverket.

”P&C har en aktiv roll i såväl varumärket som affären”, säger Annica Hedmark.

Den som läste Revisionsvärldens intervju med Patrik Anderbro i höstas vet att han varit på jakt efter en HR-chef.

Elna Lembrér Åström

Före detta auktoriserade revisorn och Deloittedelägaren Elna Lembrér Åström i Malmö lämnar revisionen bakom sig för att satsa på sin egen rådgivningslåda. Lembrér Åström tjänstgjorde på Deloitte i drygt 17 år, och arbetade dessförinnan 12 år på Arthur Andersen.

Hanna Paulsson

Hanna Paulsson lämnar revisionen bakom sig för att axla rollen som Risk & Compliance Business Partner på Ingka group, holdingbolaget som driver majoriteten av Ikeas butiker. Paulsson har verkat länge vid EY, där hon arbetade i drygt nio år, både i New York och Stockholm. Hon tog sedan ett stickspår och arbetade på bland annat Telia innan hon 2015 återvände till EY i positionen Senior Manager.

Björn Irle

Auktoriserade revisorn Björn Irle är ny ledamot i Revisorsinspektionens examensråd. Irle är revisor på PwC i Stockholm och ersätter Petra Lindström som på egen begäran slutar i examensrådet. Hon arbetade på KPMG och är sedan årsskiftet Group Accounting Specialist i utbildningsföretaget Academedia, enligt Linkedin.

Marie Fossum Strannegård

EY-konsulten och -delägaren Marie Fossum Strannegård har utsetts till ny vd för IVL Svenska Miljöinstitutet. Hon tillträder tjänsten den 15 april och ersätter Tord Svedberg.

Marie Fossum Strannegård har varit på EY sedan 2018 och har arbetat med rådgivning inom bland annat telekom-, tech- samt media. Dessförinnan har hon haft olika ledande befattningar på Ericsson, Fortum och Capgemeni.

”IVL har med sin forskning en unik erfarenhet inom miljö och klimatarbete och en stor framtidspotential – inte minst genom att fortsätta utvecklas inom det digitala området. Jag är övertygad att jag med min erfarenhet av AI, framtidens energisystem och affärer kan tillföra både IVL och deras kunder mycket”, säger Marie Fossum Strannegård i ett pressmeddelande.

IVL är ett oberoende miljöforskningsinstitut som arbetar för att utveckla lösningar som kommer till praktisk nytta på miljöområdet.

Fredrik Backman

Fredrik Backman har rekryterats som ny kontorsrörelsechef på LRF Konsult, som håller på att byta namn till Ludvig & Co. Han kommer närmast från rollen som Sverige-vd för inkassobolaget Intrum och tillträder sin nya roll på Ludvig & Co den 1 mars, enligt ett pressmeddelande. Fredrik Backman blir chef över kontorsrörelsen som består av 130 kontor runt om i Sverige och 1300 medarbetare.

”Vi har stort fokus på att modernisera verksamheten för att växa och möta nya behov på marknaden. Fredrik är en engagerad och inspirerande ledare med lång erfarenhet av att driva förändring och skapa ett arbetsklimat med en tydlig kultur- och värderingsgrund”, säger Rickard Westlund, vd på Ludvig & Co.

Rickard Westlund har även han arbetat inom Intrum, som chef för hela verksamheten i Nordeuropa. Fredrik Backman är den andra kända chefsrekryteringen Westlund gör efter att han tog över som chef för redovisnings- och rådgivningsbyrån i april i fjol. Den första var Per Skargren, som hämtades från Swedbank och som är segmentschef för Skog & Lantbruk på Ludvig & Co/LRF Konsult.

Dan Brännström

Dan Brännström, oberoende rådgivare och f.d. generalsekreterare i FAR, är nominerad till Skandias fullmäktige, pensionsjättens högsta beslutande organ. Det framgår av ett pressmeddelande. Skandia är en kundägd koncern. Fullmäktige utövar ägarfunktionen i bolaget och utser bland annat Skandias styrelse, som i sin tur fastställer strategin och utser vd.
Fullmäktige består av totalt 21 ledamöter som utses för en treårsperiod. Bolagsstämman hålls den 6 maj.

Transparens: Dan Brännström är även ordförande i Revisionsvärldens ägarbolag.

Björn Bergman

KPMG:s kommunikationsdirektör Björn Bergman blir ny marknads- och kommunikationschef i Sverige på Implenia. Den schweiziska bygg- och anläggningskoncernen är involverat i några av landets största infrastrukturprojekt, bl a Slussen, Förbifart Stockholm, Varbergstunneln, Getingmidjan.

Bergman har varit på KPMG i sex år, där han varit en del av företagsledningen. Han har tidigare haft ledande roller på Com Hem, Skanska, SAS och i Regeringskansliet.

”Implenia har i Sverige nått en kritisk storlek vilket motiverar ett mer systematiskt arbete kring marknad och kommunikation. Det känns därför jättekul att få välkomna Björn Bergman till företagsledningen. Med hans erfarenheter inom ledarskap och kommunikation får vi kraft att tydliggöra vår position på marknaden, attrahera flera medarbetare och skapa större kunskap om vår kompetens och verksamhet för potentiella kunder”, säger Fredrik Björckebaum, vd Implenia Sverige, i ett pressmeddelande.

Bergman tar plats i Implenias företagsledning med ansvar för företagets interna och externa kommunikationer, press- och mediakontakter, public affairs, marknadsföring och varumärke.

Annika Melin Jakobsson

Advokatfirman Delphi rekryterar transaktionsjuristen Annika Melin Jakobsson till sitt kapitalmarknadsteam. Enligt ett pressmeddelande anslöt hon den 13 januari 2020. Närmast kommer Melin Jakobsson från KPMG där hon varit managing partner för Deal Advisory Capital Markets. Fram till i höstas satt hon även i styrelsen. Tidigare var hon managing partner för EY:s Nordiska Capital-Markets-verksamhet.

”Det är mycket glädjande att välkomna Annika till oss, hon har gedigen erfarenhet av rådgivning inom kapitalmarknadsfrågor och har ett starkt personligt varumärke i branschen”, säger Stefan Erhag, executive partner på Delphi.

Annika Melin Jakobsson och revisorn Thomas Forslund bestämde sig i höstas för att sluta i styrelsen och lämna byrån, se tidigare artikel. Båda har bakgrund på EY och rekryterades över till KPMG 2015 respektive 2014.

Niclas Lundin

Soltech Energy rekryterar Niclas Lundin som ny finansdirektör. Han är i dag CFO på restaurangkedjan Vapiano. Han har tidigare arbetat som auktoriserad revisor på Deloitte. Niclas Lundin tillträder senast den 25 mars 2020.

Soltech Energy Sweden AB (publ), handlas på Nasdaq First North Growth Market under kortnamnet SOLT och har cirka 31 000 aktieägare.

Robert Swaak

Nederländska bankjätten ABN Amro utser Robert Swaak till ny vd. Han tar över i samband med årsstämman den 22 april och ersätter Kees van Dijkhuizen.

Robert Swaak är veteran inom nederländska PwC med uppdrag även inom det internationella PwC-nätverket. Han har tidigare varit vd och ordförande för PwC i Nederländerna. Swaak har idag titeln Global Relationship Partner med kundansvar för flera multinationella jättar och har suttit med i PwC:s International Strategy Council.

Lena Nelson

24Storage, en snabbväxande aktör inom hyrlager, har utsett Lena Nelson till ny Chief Financial Officer. Hon tillträder den 24 februari och blir medlem av koncernledningen. Lena Nelson är för närvarande Head of Financial Operation på Climeon. Hon har tidigare varit Senior Manger på KPMG Management Consulting och auktoriserad revisor på EY. 24Storage är ett self storage-bolag som erbjuder kunder förvaringsyta utanför hemmet. Bolaget har 23 förrådsanläggningar. Aktien är noterad på Nasdaq First North Growth Market.

Caj Virta

Fastighetsspecialisten Caj Virta är ny värderingschef hos fastighetsrådgivaren Colliers, skriver Fastighetsvärlden. Caj Virta kommer närmast från JLL. Innan dess var han under sex år ansvarig för värdering inom Norden hos EY. Caj Virta har cirka 20 års erfarenhet i fastighetsbranschen och har arbetat med rådgivning inom värdering, fastighetsförvärv och analys.

Ulrika Badenfelt

KPMG breddar tjänsteutbudet inom skatterådgivning och erbjuder utökade
tull- och exportkontrolltjänster. Ny ansvarig för tjänsteområdet blir
Ulrika Badenfelt, som närmast kommer från PwC i Göteborg.
Ulrika Badenfelt är disputerad forskare (industriell ekonomi, Chalmers)
med specialisering inom tull och exportkontroll. Under de senaste 10
åren har hon arbetat med en bred repertoar av tull- och
exportkontrolluppdrag, både som tullprocessutvecklare på Volvo AB,
tullspecialist på advokatbyrån VINGE samt under de senaste tre åren som
områdesansvarig för PwC Sveriges tullfunktion.
”Vi märker att efterfrågan på spetskompetens inom tullområdet ökar. De
stora riskerna gör att företag vill ha vår hjälp med en optimal
tullhantering och begränsning av tullkostnaderna. Vi är därför mycket
glada över att ha Ulrika på plats och att vi nu kan erbjuda rådgivning
på tullområdet till våra kunder”, säger Tina Zetterlund, Head of Tax på
KPMG i Sverige, i ett pressmeddelande.