Eva Melzig

”Efter 35 år på KPMG är det nu dags att ta nästa steg – vart det leder är skrivet i stjärnorna! Jag ska börja med att vara oplanerad ett tag – det blir en ny erfarenhet – sen får vi se om jag fastnar för det livet eller om något annat dyker upp”. Så skriver auktoriserade revisorn och KPMG-delägaren vid Malmökontoret Eva Melzig på Linkedin.
Hon har haft ”fantastiska år på KPMG” och har tidigare reviderat bland annat Nestlé Sverige och bolag inom Mercedes-Benz gruppen.

Kristoffer Nordström

Medicinteknikbolaget XVIVO Perfusion AB (publ) meddelar att bolagets CFO Christoffer Rosenblad har utnämnts till en nyinrättad tjänst som Chief Operating Officer, COO. Ny CFO blir Kristoffer Nordström, XVIVOs nuvarande ekonomichef. Förändringarna träder i kraft den 1 december 2020. Christoffer Rosenblad kvarstår även som Vice VD med ansvar för Investor Relations.
Kristoffer Nordström har varit anställd på XVIVO i tre år var dessförinnan auktoriserad revisor på KPMG.

”Kristoffer har under sin tid på XVIVO ansvarat för flera av de uppgifter som faller på en CFO i ett noterat bolag. Han är därför redo att anta rollen som CFO fullt ut”, skriver vd Dag Andersson i ett pressmeddelande.

XVIVO Perfusion AB har sitt huvudkontor i Göteborg och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm

Charlotte Elsnitz

Compliancerådgivaren Transcendent Group har rekryterat Charlotte Elsnitz som ny CFO för koncernen. Hon kommer närmast från rollen som chef för Swedbanks baltiska verksamhet och del av Swedbanks koncernledning. Hon har tidigare arbetat som finanskonsult på KPMG under flera år och på Finansinspektionen.
”Charlotte har gedigen erfarenhet från den finansiella sektorn genom flertalet olika roller inom såväl bank som tillsynsmyndighet och konsultverksamhet”, säger Martin Malm, vd och koncernchef för Transcendent Group.
Elsnitz tillträder sin nya roll den 10 december 2020.
Transcendent Group är ett konsultbolag inom Governance, Risk och Compliance. Bolaget har cirka 130 antal anställda i 8 länder runtom i Europa. Aktien handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market.

Sebastian Rylander

Fastator har rekryterat Sebastian Rylander som ny koncernredovisningsansvarig, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Närmast kommer Sebastian Rylander från rollen som Manager på Deloitte, där han arbetat i sju år.

”Vi har haft ögonen på Sebastian och är mycket nöjda över att han nu är en del av teamet på Fastator. Med Sebastian som en strategisk rekrytering och förstärkning får vi en tydligare rollfördelning i arbetet med ett framtida byte av börslista samtidigt som vi ytterligare säkrar Fastators höga tillväxttakt”, kommenterar Joachim Kuylenstierna, VD på Fastator.

Fastator är ett investmentbolag specialiserat på fastighetssektorn. Fastators aktie är noterad på Nasdaq First North Stockholm.

Annika Lindström

Annika Lindström och Tina Zetterlund

Annika Lindström tar över som chef för KPMG Tax & Legal efter den framgångsrika Tina Zetterlund, som lett skatteavdelningen i drygt sju år. Lindström är partner sedan 2012 och har haft en ledande roll inom tjänsteområdet Transfer Pricing (internprissättning).

Tina Zetterlund blir som Revisionsvärlden tidigare rapporterat ny Head of Markets & Sales. Sedan vd Patrik Patrik Anderbro tillträdde i fjol har han gjort flera förändringar i ledningen. Bland annat har han rekryterat Annica Hedmark som chef för People & Culture (HR) och Liselotte Haglind som CFO. Båda kommer från teknikkonsulten Sweco.
Både Tina Zetterlund och Annika Lindström kommer att ingå i företagsledningen som för första gången i KPMG:s historia består av fler kvinnor än män (fem kvinnor och fyra män).

”Med den nya företagsledningen samlar vi alla väsentliga delar, såväl affärsdrivande som affärsstödjande, att gemensamt driva vårt företag framåt. För mig som utpräglad lagspelare har det varit viktigt. Ett annat mål har varit att ta ett väsentligt kliv i vårt jämställdhetsarbete. Med både Tina och Annika i företagsledningen har vi tagit ett betydande steg mot det företag vi vill vara också i det avseendet”, säger vd Patrik Anderbro i ett pressmeddelande.

Tina Zetterlund och Annika Lindström tillträder sina nya roller den 1 oktober.

Enligt KPMG syftar förändringarna i ledningen till att öka byråns marknadsfokus.

“KPMG:s vision är att vara det självklara valet på marknaden och då måste vi sticka ut hos kunderna. Vi ska gå till marknaden som ett KPMG utifrån kundernas behov”, säger Tina Zetterlund.

Rickard Westlund

I somras meddelade redovisningsjätten redovisningsjätten Ludvig & Co att Rickard Westlund lämnat vd-posten efter cirka ett år på posten. Westlund uppgav då att han fått ett annat (då hemligt) vd-jobb.

Nu står det klart att han blir vd och koncernchef på Ropo Capital, en finländsk leverantör av faktureringstjänster, som är på väg att expandera på den svenska marknaden. Ropo Capital har ett koncept som automatiserar faktureringsprocessen, från fakturering till betalningsuppföljning och inkasso.
Rickard Westlund sitter sedan i fjol i Ropo Capitals styrelse, och blir nu alltså vd. Detta samtidigt som nuvarande vd Artti Aurasmaa går till styrelsen.

“Det finns en tydlig efterfrågan på marknaden för våra kostnadseffektiva och användarvänliga tjänster som bygger på automatiserad fakturahantering och realtidsrapportering. Jag är hedrad över att få ta över efter Artti och ser fram emot att leda Ropo Capital under vår fortsatta tillväxtresa”, säger Rickard Westlund i ett pressmeddelande.

Ropo Capital började som programvarubolag men har vuxit till att bli marknadsledande inom fakturahantering och betalningsuppföljning i Finland. Bolaget säger sig hantera var sjätte faktura som skickas i Finland. Ropo Capital är även ett av de största inkassoföretagen i Finland.

Rickard Westlund har tidigare varit vd för inkassobolaget Intrums verksamhet i Nordeuropa samt haft olika chefspositioner i Lindorffkoncernen. Ropo Capital köpte i fjol Collector Banks inkassobolag, Colligent Inkasso, och ska nu introducera sitt fullständiga tjänstekoncept i Sverige. Collector Banks vice vd Susanne Bruce och förre Swedbankchefen Michael Wolf är rådgivare till Ropo Capitals styrelse.

Företaget har sitt huvudkontor i Kuopio, Finland, och sysselsätter cirka 270 personer i Finland och Sverige.

Björn Nilsson

Ny vd för Destination Inlandsbanan blir Björn Nilsson. Han har haft tidigare roller inom affärsutveckling och försäljning på exempelvis BDO och Grant Thornton. På BDO hade han under något år titeln Head Of Sales och på Grant Thornton var han affärsutvecklingsansvarig i Sverige och även i London inom det internationella Grant Thornton-nätverket. Han tillträder den 16 september.

Johanna Kjellberg

Johanna Kjellberg blir ny IT-chef och CIO (Chief Information Officer) på Swedavia, som driver flygplatser. Hon kommer närmast från ett interimsuppdrag som CIO hos Göteborgs stad och har tidigare varit CIO på bland annat Atea, Grant Thornton och KappAhl.

Johanna Kjellberg utsågs till “Årets CIO i Sverige” år 2010. Idag är hon jurymedlem i CIO Awards.

Malin Liljebjörn

Malin Liljebjörn säger upp sin auktorisation som revisor efter 13 år i yrket. Enligt Linkedin har hon satt sig i skolbänken. Denna gången läser hon psykologi som ett komplement till hennes ekonomiutbildning. Malin Liljebjörn kommer senast från EY i Göteborg där hon arbetat 13 år, varav nästan nio som auktoriserad revisor.

Jonas Töllbäck

Auktoriserade revisorn Jonas Töllbäck är ny affärsområdesansvarig Revision och partner på RSM:s Göteborgskontor. Han kommer närmast kommer från PwC, där han arbetat i nio år.

Vad fick dig att byta byrå?

”Jag fick ett mycket gott intryck av RSM när de hörde av sig och deras fokus på ägarledda bolag passar perfekt med min profil”, skriver Jonas Töllbäck till Revisionsvärlden.

Tarkan Oktav

Den snabbt växande redovisningsbyrån Lamooi Accounting i Stockholm har utsett Tarkan Oktav till ny gruppchef. Han sitter också i ledningsgruppen, skriver byrån på Linkedin.
Lamooi Accounting, med grundaren Seven Lamooi, har prisats av Visma och nominerats till Årets tillväxtbyrå 2019 (Stockholm län) och Årets framtidsbyrå 2019.

Robert Wennberg

Redovisningsbyrån Lamooi Accounting i Stockholm har utsett Robert Wennberg till kontorschef. Det skriver byrån på Linkedin. Wennberg har bakgrund på PwC och arbetat på Lamooi i snart 5 år.
Lamooi Accounting, med grundaren Seven Lamooi, har prisats av Visma och nominerats till Årets tillväxtbyrå 2019 (Stockholm län) och Årets framtidsbyrå 2019.

Oliver Fyrner

Fastighetsrådgivaren Croisette rektyterar Oliver Fyrner som junior associate till transaktionsteamet på kontoret i Malmö. Han kommer senast från Deloitte i samma stad där han varit konsult inom Business Process Solutions.

Adam Lassoued

Adam Lassoued har rekryterats som Head of Marketing för Aspia, Sveriges största redovisnings- och rådgivningsbyrå. Han kommer senast från Steamery som Global Head of E-Commerce & Digital Marketing. Dessförinnan har han arbetat på Cancerfonden där han bland annat varit Head of Digital Marketing & Marketing Technology och lett deras digitala transformation med fokus på datadrivna analyser och beslut.

”Adams ansvar blir att driva och utveckla Aspias marknadsavdelning som har en tydlig vision om att vara bäst i Sverige på att arbeta digitalt och datadrivet”, skriver Aspia i ett pressmeddelande.

Adam Lassoued efterträder Gunnar Björkhag, som just lämnat Aspia.

Stefan Gawelin

Stefan Gawelin är utsedd till Head of Payroll SME för Aspia. Gawelin har en lång bakgrund inom Aspia och tidigare på PwC. Senast var han ansvarig för Aspias nedlagda (eller i alla fall vingklippta) Deals-avdelning, se tidigare artikel.

”Stefan kommer nu tillsammans med Mirjana Mitrasinovic, Head of Payroll Large och Jessica Sorrone, som är ytterst ansvarig för Aspia Payrolls verksamhet och som agerat tf Head of Payroll SME”, att driva Aspias löneaffär framåt, skriver redovisnings- och rådgivningsjätten i ett pressmeddelande.

Andreas Dammert

KPMG:s Chief Operating Officer (COO) Andreas Dammert lämnar byrån efter två och ett halvt år. Hans sista arbetsdag är den 30 september.

”KPMG gör nu en större omorganisation och där ser jag inte att jag framåt kan bidra på bästa sätt. Jag utvärderar idag olika möjligheter men har inte bestämt vad jag vill göra”, säger Andreas Dammert till Revisionsvärlden.

Han rekryterades av KPMG:s tidigare vd Magnus Fagerstedt och kom liksom Fagerstedt från EY.

”På KPMG har jag fokuserat på initiativ som syftar till att digitalisera och automatisera interna processer, allt för att möjliggöra högre effektivitet. Jag har även strukturerat om den ekonomiska styrningen i syfte att frigöra tid för ledare inom organisationen för att de ska kunna fokusera på kunder och projekt”, säger Andreas Dammert, som har bakgrund som managementkonsult och värderingsspecialist inom Corporate Finance.

Tills nyligen satt Dammert i KPMG:s ledningsgrupp. Sedan Magnus Fagerstedt petades från vd-stolen i KPMG i fjol har flera personer med EY-bakgrund lämnat byrån, bland andra ex-revisorn Thomas Forslund och Annika Melin Jakobsson, tidigare Head of Deal Advisory.

Evelina Hemsedahl

Sedan den 1 september finns Skeppsbron Skatt representerade i Göteborg, se separat artikel. Ansvarig för att bygga upp det nya Göteborgskontoret blir skattejuristen Evelina Hemsedahl. Hon kommer närmast från Advokatfirman Lindahl i Göteborg där hon ansvarat för byråns skattegrupp. Dessförinnan har Hemsedahl arbetat 12 år på Deloittes företagsskatteavdelning, främst i Göteborg, men även i Stockholm och Malmö.

”Det som lockar mig med Skeppsbron Skatt är dels att få möjligheten att vara verksam i ett företag som befinner sig i en spännande expansiv fas, samt uppbyggnaden av ett helt nytt team i min hemstad Göteborg”, säger Evelina Hemsedahl i ett pressmeddelande.

Enligt Skeppsbron Skatt ska teamet i Göteborg vara ”en fullservice-avdelning som erbjuder alla typer av skattetjänster till små, medelstora och stora företag i västra Sverige”.

Björn Bengtsson

Auktoriserad redovisningskonsulten Björn Bengtsson går in som ny CFO för radarsensorbolaget Acconeer, som är listat på Nasdaq First North Growth Market. Bengtsson har mer än 20 års erfarenhet av revision och redovisning hos PwC och de senaste åren som ägare för redovisningsbyrån FinansBalans i Kävlinge. Byrån har elva redovisningskonsulter, enligt Linkedin. FinansBalans har tillhandahållit redovisningstjänster åt Acconeer sedan 2018.
Björn Bengtsson tillträder som CFO för Acconeer AB från första september 2020, och ersätter då Henrik Ljung som valt att lämna Acconeer för att ägna sig åt andra uppdrag.

Johannes Landén

Göteborgsbaserade Acosense rekryterar Johannes Landén som ny finanschef. Han kommer närmast från EY Strategy and Transactions, och har även bakgrund som revisor på KPMG. Det framgår av ett pressmeddelande.
Landén tillträder i november. Nuvarande ekonomichef Charlotta Ekman har valt att sluta för att flytta ifrån Göteborg.
Acosense utvecklar och säljer instrument samt mjukvaror för processoptimering. Aktien handlas på Spotlight Stock Market.

Mikael Lindström

Mikael Lindström är ny marknadschef på BDO. Han kommer närmast från söktjänsten Eniro där han var sälj- och marknadschef.

Enligt ett pressmeddelande vill BDO ha en ”tydligare positionering” och en ”mer datadriven marknadsföring och försäljning” mot valda målgrupper.

”Vi ska leda våra kunder som experter så att deras företag blir ännu mer framgångsrika”, kommenterar BDO:s vd Malin Nilsson.

Britta Flinkfeldt

Tidigare revisorn, redovisningskonsulten och kommunalrådet i Arjeplog (S) Britta Flinkfeldt har startat ett konsultbolag.

”Jag vill bli styrelseproffs. Jag kommer att ge det ett år, sen får vi se om det flyger eller inte”, säger hon till Norran.

I mitten på september slutar Britta Flinkfeldt som kommunalråd i Arjeplog. Hon jobbade i början av karriären som revisor och drev därefter under många år egen redovisningsbyrå. De senaste elva åren har hon varit kommunalråd i Arjeplog.

”Jag tror att jag kommer landa någonstans i skärningspunkten mellan ekonomi och politik. Hjärtat klappar fortfarande för norra Sverige, och jag är ju skolad i att effektivisera organisationer och se till att styrsystemen funkar. Men inlandet och dess förutsättningar är fortsatt väldigt intressant”, säger Britta Flinkfeldt till tidningen.

Hon verkar inte sugen på att återgå till redovisning.

”Jag kommer inte att skaffa något företag som håller på med redovisning i alla fall, den saken är klar. Det har jag jobbat med så pass länge.”

Daniel Holgersson

Runsvengruppen som driver lågpriskedjan ÖoB utser Daniel Holgersson till ny finanschef. Han som kommer närmast från e-handlaren Boozt där han varit Finance Manager. Det framgår av ett pressmeddelande.
Holgersson har bakgrund inom redovisning och controlling, dels på Boozt men också från Deloitte.
Runsvengruppen ägs till 20 procent av den norska börsnoterade lågpriskedjan Europris.

Alexander Lind

Alexander Lind, närmast auktoriserad revisor på PwC, blir ny CFO på VIEW Ledger. Det skriver bolaget på LinkedIn. Tidningen Balans var först att rapportera.

Alexander Lind har även arbetat på KPMG och BDO, enligt LinkedIn.

VIEW Ledger är en redovisningsgrupp inom inom norska View Group, grundad av bröderna Terje, Morten och Gjermund Bratlie.

I januari 2019 köptes Stockholms byrån MyController, se tidigare artikel. Enligt webbplatsen har VIEW Ledger även kontor i Kalmar, Jönköping och Falkenberg.

Robert Treutiger

Swedbank Kommersiella Fastigheter i Väst rekryterar Robert Treutiger till transaktionsteamet. Han tillträder tjänsten den 1 september 2020 enligt ett pressmeddelande.

Robert Treutiger är ett välkänt namn på den kommersiella fastighetsmarknaden, både i Göteborg och Stockholm. Han är registrerad fastighetsmäklare samt MRICS. Han har tidigare bland annat arbetat med fastighetstransaktioner på Newsec, PwC (transaktionschef och partner), Colliers International, Savills och Nordier Property Advisors.

”Historiskt har vi genomfört affärer i alla fastighetssegment i spannet 10-100 miljoner kronor. Vi kommer att fortsätta att arbeta brett, men i och med rekryteringen av Robert har vi för avsikt att göra fler affärer i segmentet 100-300 miljoner kronor. Vårt transaktionsteam i Västsverige består nu av sex personer och vi är därmed väl rustade att möta en spännande och transaktionsintensiv höst”, säger Bengt-Åke Harrysson, delägare Kommersiella Fastigheter.

Kenny Persson

Göteborgsbaserade Kenny Persson ansluter sin redovisningsbyrå Kengul AB till franshisekonceptet Slipp och startar Slipp Redovisning Gamlestaden.

”Jag har arbetat med redovisning sedan början på 90-talet då jag startade som enskild firma. Det har alltid varit en bisyssla men 2017 bestämde jag mig att försöka satsa och ombildade till AB. Jag har alltid varit intresserad av digitalisering och var tidigt med på tåget när Björn Lundén lanserade Digitala Företaget. Slipp och jag har stött på varandra under resan och i våras började vi diskutera ett samarbete. För att kunna få den tillväxt jag vill ha behöver jag hjälp och den hjälpen kan Slipp erbjuda med de fördelar som finns i stordrift”, säger Kenny Persson till Revisionsvärlden.

Än så länge arbetar han hemifrån men Kenny Persson är inte främmande för att växa och på sikt anställa medarbetare.

Jacques Canive

Zaplox AB (publ) som erbjuder hotell mobila nyckeltjänster, meddelar att bolaget anställt Jacques Canive som ny CFO med tillträde den 1 september 2020.

Jacques Canive kommer senast från rollen som konsult i eget bolag och som ekonomichef på Paxxo AB i Malmö. Dessförinnan arbetade han som avdelningschef på Saba Software i Silicon Valley, USA. I början av karriären har han revisor på KPMG i Malmö.

Zaplox är verksamma i Europa och Nordamerika och erbjuder en mjukvaruplattform för att hantera gästens hotellvistelse. Bolaget grundades 2010 på Ideon Science Park Lund. Zaplox aktie är noterad på Nasdaq First North Growth Market.

Emelie Värja

Emelie Värja, forskningsansvarig på Kommuninvest, har fått utmärkelsen ”Årets kommunalekonom” av Kommunalekonomernas förening (KEF). Hon arbetade så sent som i fjol som rådgivare gentemot kommuner på PwC.

Ur juryns motivering:

”Genom sin praktiknära forskning och sitt arbete på PwC och Kommuninvest har Emelie bidragit till ökad kunskap och nya insikter som ger kommuner och regioner underlag för att fatta beslut på rätt grunder och med rätt motiv.”

Utmärkelsen, som delats ut sedan 1987, kan gå till en eller flera personer eller organisationer inom offentlig verksamhet. Priset är ett stipendium på 20 000 kr. Juryn är KEF:s styrelse.

Jonas Buijsse

Heminredaren The Lexington Company AB (publ) har anställt Jonas Buijsse som ny Chief Financial Officer
(CFO). Jonas Buijsse har mångårig erfarenhet som controller, närmast från modebolaget Tiger of Sweden. Tidigare har han arbetat på Zound Industries, han var även under ett par år revisor på Deloitte.

Ola Wahlström

Mediekoncernen Stampen Media rekryterar Ola Wahlström till rollen som COO, enligt ett pressmeddelande. Han får huvudansvar för tidningen GP:s kommersiella delar samt gemensamma funktioner inom sälj, marknad, utveckling och media services för hela Stampen Media.

“Med denna rekrytering fortsätter vi stärka GP:s position och drar samtidigt nytta av synergierna mellan GP och våra övriga mediehus på ett effektivt sätt”, säger Johan Hansson, koncernchef Stampen Media.

Ola Wahlström har bakgrund som Group-CFO på klädsäljaren MQ och som Country Business Controlling Manager på Lindex. Han har dessförinnan jobbat som managementkonsult på Accenture och EY.

Thomas Landström

Thomas Landström lämnar revision efter 30 år. Enligt Linkedin är han nu företagsrådgivare på Lekarve Ekonomi. Landström har arbetat nästan 20 år på PwC. Senast kommer han från Grant Thornton i Visby där han arbetade som certifierad affärsrådgivare och auktoriserad revisor.

Jessica Sedelke

Jessica Sedelke lämnar rollen som auktoriserad revisor och Senior Manager på BDO i Stockholm, där hon tjänstgjort i 13 år. Istället tar hon sig an tjänsten som Financial Controler på Telenor, enligt Linkedin.

Mats Grönberg

Efter över 20 år på PwC lämnar nu Mats Grönberg yrket som auktoriserad revisor för att istället ta sig an rollen som CFO på Pantbanken Sverige. Han har varit auktoriserad revisor sedan 2008, och hade hade senast rollen som Director på PwC i Stockholm. Mats Grönberg har varit påskrivande revisor i bland annat köksutrustningssäljaren Cervera och byggmaterialhandlaren Kesko AB, som bland annat verkar under varumärket K-Rauta.

Patrik Jonsson

Patrik Jonsson revisionen bakom sig för att axla rollen som Accounting Specialist på Avida Finans. Patrik Jonsson kommer senast från PwC där han arbetat i drygt sju år, varav tre som auktoriserad revisor. Senaste två åren har han tjänstgjort som senior manager på PwC i Stockholm.

Roy Nygren

Armatec har rekryterat Roy Nygren som ny CFO. Han tillträder den 17 augusti, enligt ett pressmeddelande. Nygren kommer närmast från MAN Energy Solutions men startade karriären som redovisningskonsult på LRF Konsult.

Armatec AB är ett kunskapsföretag som utvecklar kundanpassade koncept för vatten, värme, kyla och process i Norden. Bolaget omsätter 1 000 MSEK i Norden och är fler än 250 anställda, varav 60 vid huvudkontoret i Göteborg.

Armatec ägs av Ernströmgruppen ett privatägt, industriellt konglomerat.

Daniella Svanström

Daniella Svanström har utsetts till ny chef för kunderbjudande på Apotek Hjärtat med start nu i augusti. Det skriver Dagens Handel.

Daniella Svanström har bakgrund som managementkonsult på EY och kommer närmast från en tjänst som chef för Strategi & Affärsutveckling på Ica, som äger Apotek Hjärtat.

Anna Sabelström Holmberg

Anna Sabelström Holmberg, Tax Partner på Deloitte, är ny ledamot i byråns styrelse. Hon ersätter Olle Kinnman.

Hela styrelsen nedan:

Hans Warén
Ordförande,
Partner Audit & Assurance

Christina Bergman
Partner Consulting

Anna Sabelström Holmberg
Partner Tax

Therese Kjellberg
Partner Audit & Assurance

Anders Rinzen
Partner Audit & Assurance, Umeå

Källa Deloitte.

 

Gunilla Resare

EY har rekryterat Gunilla Resare som ny kommunikationschef i Norden med titeln Nordic Communcation & Engagement Director. Resare är svensk, har gjort karriär huvudsakligen i Norge och kommer närmast från it-konsulten Capgemini, där hon varit marknads- och kommunikationschef i Norge samt nordisk PR-ansvarig.

”EY är ett mycket starkt och solitt globalt varumärke. Här i Norden blir det viktigt att synliggöra hela bredden av tjänster. Många förknippar oss med revision, M&A, skatt och så vidare, med vi är också en stor aktör inom strategi, digital transformation, AI, cloud, och mycket annat. Det finns otroligt många bra case och spännande expertis som det ska bli roligt att visa fram”, säger Gunilla Resare till nättidningen Realtid.

Hon rapporterar till Jenny Bildsten som är nordisk chef för Branding, Marketing & Communications.

Elisabeth Ljungblom

MVB Astor Bygg i Göteborg har rekryterat Elisabeth Ljungblom som ekonomichef, enligt ett pressmeddelande. Elisabeth Ljungblom har bland annat varit revisor på KPMG med kunder från fastighets- och telekombolag. Hon har även bedrivit egen konsultverksamhet och kommer närmast från innovationsföretaget Meva Energy AB där hon innehaft rollen som CFO.
MVB Astor Bygg är ett av Göteborg äldsta byggföretag med verksamhet inom nybyggnationer och ROT-projekt i Västra Götaland och Halland. Elisabeth Ljungblom tillträdde sin tjänst under sommaren och kommer att ingå i MVB Astor Byggs ledningsgrupp.

Lennart Danielsson

Auktoriserade revisorn Lennart Danielsson, med expertkompetens inom bolagsstyrning, börsnotering och kapitalmarknadsfrågor, slutar på PwC efter 25 år men knyts i stället till branschorganisationen FAR. I sitt nya uppdrag kommer han att medverka i arbetet att driva utvecklingen inom revision, redovisning, och rådgivning mot ett mer ”globalt, digitalt och hållbart förhållningssätt”, skriver FAR på sin webbplats. Lennart Danielsson börjar sitt uppdrag på FAR 17 augusti 2020.

Liselotte Haglind

KPMG har rekryterat Liselotte Haglind som ny Chief Financial Officer (CFO). Liselotte Haglind kommer närmast från rollen som CFO för Sweco Sverige AB. Hon har arbetat över 20 år inom teknikkonsultföretaget, varav de senaste sju som CFO för Sweco Sverige AB, det största affärsområdet i koncernen.

”Jag är mycket glad att få välkomna Liselotte till KPMG. Hon har en gedigen finansiell expertis och en förmåga att kombinera finansiella processer med affärs- och tjänsteutveckling. Hennes erfarenhet kommer bli en värdefull tillgång och jag ser mycket fram emot att jobba tillsammans”, säger Patrik Anderbro, VD för KPMG Sverige.

Haglind tillträder sin nya roll den 1 november och kommer att ingå i KPMG Sveriges företagsledning.
KPMG hämtade nyligen, Annica Hedmark, chef för “People & Culture” (e.g. HR-direktör) från Sweco. Även hon sitter i den svenska företagsledningen.

Lotta Åberg

Slipp, en redovisningstjänst som bygger på fristående byråer i ett franchisekoncept, öppnar ett kontor i Katrineholm. Slipp skriver på Facebook att kontoret i Katrineholm blir det 10:e i konceptet. Franchisetagaren Lotta Åberg har ”lång erfarenhet från bland annat restaurangbranschen. En erfarenhet som passar vår organisation perfekt med tanke på den starka tillväxten vi har i det segmentet. Vi önskar Lotta all lycka till”, skriver Slipp.

Nicklas Bohman

Aspia utser Nicklas Bohman till Head of Accounting och han basar därmed för byråns största tjänsteområde – redovisning. Bohman har arbetat på PwC och Aspia i 15 år är idag ansvarig för Aspias redovisningsverksamhet i Stockholm. Han är partner på Aspia och har även arbetat med att utveckla redovisningsverksamheten nationellt inom digitalisering och Aspias rådgivningserbjudande.

Nicklas Bohman kommer ingå i Aspias ledningsgrupp och rapportera till vd Ola Gunnarsson. Nicklas tillträder sin tjänst 1 juli 2020 och tar då över från Ola Gunnarsson som agerat tf Head of Accounting det senaste halvåret.

”Jag är mycket glad att vi kan presentera en Head of Accounting med den gedigna erfarenhet och det brinnande engagemang som Nicklas har för Aspia. Jag vet vilken framgång han har haft när han drivit verksamheten i Stockholm och det ska bli spännande att se hur Nicklas kan ta det vidare över hela redovisningsverksamheten i Aspia.”, säger Ola Gunnarsson, CEO på Aspia.

Tidigare har Nicklas Bohman rapporterat till regionchef öst Erik Källås. Nu blir det i stället regioncheferna Erik Källås, Gina Wiklund och Christian Karlsson som kommer att rapportera till Nicklas Bohman. Regioncheferna försvinner därmed från koncernledningen, uppger Aspia.

Aspia meddelade nyligen att Jens Wikman blir ny CFO för Aspia efter Christer Karlsson, se tidigare notis.

Vanessa Eriksson

Teknikbolaget Fidesmo har valt in Vanessa Eriksson som nya ledamot i styrelsen. I ett pressmeddelande beskrivs Vanessa Eriksson som ”veteran inom data management”, med erfarenhet av datastrategier, analys och teknikutveckling. Hon har tidigare haft rollen som Chief Data Officer på Nets, PwC och Telia Company.
Även Charles Conn, entreprenör och bästsäljande författare, är ny i styrelsen.
Fidesmo har en plattform som gör det möjligt att ansluta betalkort och andra kontaktlösa tjänster till både aktiva och passiva prylar.

David Ericson

Den affärsjuridiska uppstickarfirman Legalworks Nordic, med huvudsaklig bas i Stockholm, lanseras nu i Göteborg, enligt ett pressmeddelande. En av dem som drar igång Göteborgskontoret är EY Law har rekryterat David Ericson, en erfaren affärsjurist med fokus på it-relaterad juridik och dataskyddsfrågor. David Ericson kommer närmast från för EY Laws Göteborgsverksamhet. Även Joel Wickman, CDO på Legalworks, kommer att verka från Göteborgskontoret.
Ericson har bakgrund från bland annat advokatfirman Bird & Bird och advokatbyrån Magnusson.

Carl Arnesson

Zmarta Group har utsett Carl Arnesson till ny Chief Financial Officer (CFO) med tillträde 1 oktober.

”Sedan Gustav Berghogs tillträde som CEO har flertalet nya nyckelkompetenser rekryterats in till koncernens Group Management Team i syfte att stärka Zmarta Groups position ytterligare”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Carl Arnesson har erfarenhet av från olika branscher såsom e-handel, snabbrörliga konsumentvaror och media. Han kommer närmast från en CFO-roll hos Health and Sports Nutrition Group AB, som är en del av Orkla-koncernen, och har tidigare arbetat på bland annat Metro och PwC.

Zmarta Group äger jämförelsesajter för lån, försäkring och elavtal. I företagsgruppen ingår bland annat Zmarta, Elskling, Freedom Finance och Centum. Företaget har över 200 anställda och kontor i Stockholm, Ängelholm, Helsingfors och Oslo. Zmarta Group ägs av medieföretaget Bauer Media Group.

Michael Frie

Juristen Michael Frie, tidigare delägare och global ordförande vid advokatbyrån Bird & Bird, har utsetts av regeringen som ny ledamot i Revisorsinspektionens Tillsynsnämnd för revisorer. Det skriver myndigheten på sin webbplats.
Tillsynsnämnden fattar beslut om disciplinära åtgärder, ger förhandsbesked och avgör ärenden av principiell karaktär som rör auktoriserade och godkända revisorer.
Se hela den nya sammansättningen av nämnden, som gäller från den 1 juli 2020.

Sophie Degenne

Sophie Degenne, områdeschef för verksamhetsområdet marknader på Finansinspektionen, har utsetts av regeringen som ny ledamot i Revisorsinspektionens Tillsynsnämnd för revisorer. Det skriver myndigheten på sin webbplats.
Tillsynsnämnden fattar beslut om disciplinära åtgärder, ger förhandsbesked och avgör ärenden av principiell karaktär som rör auktoriserade och godkända revisorer.
Se hela den nya sammansättningen av nämnden, som gäller från den 1 juli 2020.

Oskar Bonér

Skattejuristen Oskar Bonér har börjat på RSM:s skatteavdelning, meddelar RSM på webben. Tidningen Balans var först med nyheten. Oskar Bonér har tidigare bland annat jobbat som skattekonsult på KPMG och PwC, med särskild inriktning mot bolagsskattefrågor för företag i finansiell sektor samt M&A.

“Här på RSM kommer jag att arbeta med skattefrågor i dess breda bemärkelse, men i huvudsak med inkomstskattefrågor för företag” säger Oskar Bonér i en kommentar.

Jens Wikman

Jens Wikman blir ny CFO för Aspia efter Christer Karlsson, skriver redovisnings- och rådgivningsjätten i ett pressmeddelande. Jens Wikman kommer närmast från en roll som CFO vid tågunderhållsbolaget Euromaint Group. Han har även arbetat på Sulzer, PwC och Deloitte. Wikman kommer att ingå i Aspias ledningsgrupp och rapportera till vd Ola Gunnarsson. Han tillträder sin tjänst senast i november.

Enligt pressmeddelandet vill Aspias nuvarande CFO Christer Karlsson sluta för att återgå till sitt tidigare arbete som konsult och styrelseproffs. Christer Karlsson kom in som inhyrd finanschef på interimsbasis i januari i fjol och blev senare ordinarie CFO.

Christer Karlsson stannar kvar tills Jens Wikman tillträder under hösten ”för att säkra en stabil överlämning”.
Euromaint ägs numera av den spanska tågtillverkaren CAF (rättad uppgift).

David Nordström

Örnsköldsviksbaserade Clavister, leverantör cybersäkerhetslösningar, meddelar att man anställer David Nordström som CFO. Nordström är idag auktoriserad revisor hos PwC i Stockholm där han arbetat sedan 2011. Han har huvudansvarig revisor för ett nittiotal bolag, bland annat reviderar han ett par dotterbolag inom börsjätten Sandvik och allmännyttiga Gotlandshem.

David Nordström tillträder sin nya befattning hos Clavister den 1:a oktober, och ansluter till koncernledningen vid Clavisters huvudkontor i Örnsköldsvik.
Clavister är en europeisk cybersecurityleverantör med säte i Sverige. Bolaget har kunder i mer än 150 länder inom områdena communication service providers (CSP), managed security service providers (MSSP), samt inom publik och privat sektor. Aktien Clavister Holding AB, är noterad på Nasdaq First North Growth Markets.

Bo Strömqvist

Ekonomidirektör Bo Strömqvist vid Akademiska sjukhuset i Uppsala får byta arbetsuppgifter. Detta efter den hårda kritiken mot hur ekonomistyrningen har skötts.

Förändringen, som P4 Uppland var först att berätta om, gäller från den 1 augusti. Akademiska sjukhuset har länge dragits med stora underskott och tidningen UNT har tidigare berättat om en konsultrapport från EY som skarpt kritiserade sjukhusets ekonomistyrning.

Ny ska Akademiska sjukhuset rekrytera en ny ekonomidirektör. Bo Strömqvist avböjer att kommentera petningen till UNT.

Lali Börjesson

Lali Börjesson

Den 1 augusti efterträder Lali Börjesson Mikael Carlson som branschansvarig för redovisningsfrågor hos Srf konsulterna. Lali Börjesson har arbetat som redovisningskonsult sedan 2006 då hon startade sin egen verksamhet och varit verksam inom den konkurrerande organisationen FAR, både som kvalitetskontrollant och styrelseledamot. Sedan 2017 har hon varit anställd hos outsourcingspecialisten Azets Insight som kvalitetsansvarig.

”Kvalitetsfrågor ligger mig varmt om hjärtat, framförallt när det gäller konsultrollen. När jag sålde min del i redovisningsbyrån, där vi som mest var sex personer, och började på Azets med över 300 medarbetare bara i Sverige, blev det så klart en omställning. Och en rolig utmaning. Nu ser jag mycket fram mot min nya roll här hos Srf konsulterna”, säger Lali Börjesson till tidningen Konsulten.

Hon anser att redovisningskonsultens roll är starkare än någonsin och tror att yrkesrollen kommer att förändras, men inte försvinna.

”Automatiseringen av bokföring är redan här men yrkesrollen står för så mycket mer … Redovisningskonsulter behöver inte bara bli mer rådgivande utan i högre grad mer systemintresserade och säljande. Alla måste bli bättre på att berätta hur duktiga vi är och att vi kan så mycket mer än momsregler”, säger Lali Börjesson till Konsulten.

Företrädaren Mikael Carlson fortsätter inom Srf och kommer att ägna sig åt branschorganisationens utbildningsverksamhet.

Jennifer Rock-Baley

Jennifer Rock-Baley, auktoriserad revisor och delägare i EY, går med i jämställdhetsplattformen WizWomen. Plattformen har därmed representation från alla de fyra största revisionsbyråerna representerade i nätverket, skriver tidningen Balans.

WizWomen grundades i december 2018 av den tidigare EY-delägaren och managementkonsulten Susanne Tillqvist tillsammans med Lise Tormod, vd för Cordial.
Plattformen består av kvinnor på delägarnivå från advokat-, revisions-, kommunikations- och managementkonsultbranscherna. BDO:s vd Malin Nilsson, PwC-delägaren Helena Kaiser de Carolis och chefen för Grant Thorntons Stockholmskontor Monika Wannholm är några kända revisorer bland medlemmarna. Också Deloittekonsulten Christina Bergman och skatterådgivaren Maria Andersson på KPMG är med.

”Tillsammans kan vi utforska alternativa sätt att bedriva verksamhet på med fokus på jämställdhet, hållbarhet och transparens … Men viktigast av allt är WizWomen’s fokus på affären. Jag vill att vi ska kunna visa att branschen – om den är mer transparent, hållbar och jämställd – kan växa med lönsamhet”, säger Jennifer Rock-Baley till Balans.

Joacim Sundell

Joacim Sundell, idag partner och ansvarig för PA Consultings erbjudande inom public services med fokus på transport, tar över efter Magnus Krusberg i rollen som Sverigechef. Det skriver konsultfirman i ett pressmeddelande. Magnus Krusberg går vidare till ”ett nytt uppdrag inom en av Sveriges storbanker”.
Sundell började på PA Consulting 2013 och har de senaste sju åren fokuserat på kundprojekt inom främst transport men även inom skatt, hälsa och domstolsväsendet. Mycket handlar om digitalisering och styrning av offentliga verksamheter. Dessförinnan arbetade han bland annat på IBM Global Business Services och på Deloitte Consulting.

Sören Knudsen, Nordenchef på PA, säger om nya Sverigechefen:

”Joacim är en stark ambassadör för PA och våra kärnvärden. Han har en etablerad ställning på den svenska marknaden och ett stort förtroende hos PA:s viktigaste kunder. Joacims starka ledarskap är viktigt för PA, och vår investerare The Carlyle Group, eftersom vi är rådgivare och implementationspartner till stora samhällskritiska verksamheter.”

PA Consulting är ett managementkonsultföretag som i Sverige inriktat sig som transformationsrådgivare inom såväl privat näringsliv som offentlig förvaltning. PA har 3 200 anställda globalt varav 350 i Norden och 100 i Sverige.

Lisa Lundmark

Lidköpingsbaserade Handheld, en svensk tillverkaren av stryktåliga datorer, rekryterar Lisa Lundmark som ny Head of Accounting, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Lisa Lundmark, är auktoriserad redovisningskonsult och FRS- ansvarig Skaraborg på EY i Lidköping. Hennes roll innefattar förutom koncernredovisning även att övervaka redovisnings- och finansfunktioner för alla Handhelds internationella dotterbolag.

Handheld är i en expansiv fas och har sedan årsskiftet flyttat till större kontor i både Tyskland och USA.

 

Patrik Israelsson

Patrik Israelsson blir revisionsdirektör hos Revisorsinspektionen. Han ska arbeta med kvalitetskontroller av revisionsbyråer samt att handlägga tillsynsärenden, skriver myndigheten på webbplatsen.

Patrik Israelsson arbetar på KPMG sedan 1998. Han är auktoriserad revisor sedan 2005 och är sedan sju år kontorschef, först för SME i Stockholm och nu för SME i Uppsala. Han har under en rad år varit en del i KPMG:s interna kvalitetsprocess som granskare.

Petra Örjegren

Företagarna har valt auktoriserad redovisningskonsulten Petra Örjegren till andre vice ordförande, rapporterar tidningen Balans. Örjegren är vd för ekonomibyrån Stabilisator och skriver och krönikör i Balans. Hon sitter sedan tidigare i Företagarnas styrelse.

Sara Viktorsson

Efter nästan 19 år som revisor väljer Sara Viktorsson att säga upp sin auktorisation. Istället tar hon sig an rollen som redovisningsansvarig på Wästbygg Gruppen. Viktorsson kommer senast från KPMG i Borås där hon arbetat sedan 2001.

Christina Kassberg

Energiteknikbolaget Climeon har utsett Christina Kassberg till Chief Financial Officer (CFO). Hon tillträder sin nya roll den 8 juni och kommer att ingå i Climeons koncernledning, enligt ett pressmeddelande.

”Christinas affärsfokus samt breda erfarenhet som CFO från både små och stora börsnoterade bolag, företag i tillväxtfas liksom mer mogna bolag är en otrolig styrka i den fas Climeon befinner sig i”, säger Thomas Öström, VD för Climeon.

Christina Kassberg har verkat som CFO i såväl tillväxtbolag som mogna bolag. Närmast kommer hon från rollen som Interim CFO för Resurs Holding AB. Dessförinnan har Christina Kassberg bland annat varit CFO för Addtech AB och CFO för Stim. Hon startade karriären inom revision på PwC.

Climeon är ett svenskt produktbolag inom energiteknik. Aktien är listad på Nasdaq First North Premier Growth Market.

Therese Andersson

Therese Andersson

Therese Andersson blir ny chef för verksamhetsområdet Medlem på FAR. Hon börjar på FAR den 17 augusti, enligt ett pressmeddelande.
Andersson får ansvar för strategiska medlemsfrågor och kommer att ingå i FAR:s ledningsgrupp. Hon efterträder nuvarande chefen för medlemsfrågor Annelie Dahlqvist som går i pension. Dahlqvist var länge FAR:s vd med ansvar för interna och administrativa frågor. Hon har sedan drygt ett år titeln vice vd och fortsätter på FAR till årsskiftet, då hon går i pension.

Therese Andersson är tidigare auktoriserad revisor på KPMG, men kommer närmast från bilhandelsföretaget Landrins bil där hon jobbat som ekonomi- och HR- chef.

”I min nya roll hos FAR ser jag framemot att få träffa våra medlemmar och förstå deras utmaningar. Jag vill veta vad de har för krav och önskemål på oss och vilka fler initiativ vi kan ta tillsammans för att ta stegen framåt”, säger Therese Andersson.

Therese Andersson arbetade med revision i 15 år, bland annat mot offentlig sektor både inom räkenskapsrevision och förvaltningsgranskning.

”Therese kommer in i en bra tid när vi behöver jobba ännu närmare våra medlemmar och driva utvecklingen av organisationen och branschen”, säger Karin Apelman FAR:s vd och generalsekreterare.

Katarina Lidén

Katarina Lidén har utsetts till ny vd för Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden, enligt ett pressmeddelande. Hon är i dag vd för SwedSec Licensiering och tillträder sin nya tjänst 1 januari 2021. Då lämnar den nuvarande chefen Anna-Carin Holmqvist föreningen.
Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden är en paraplyorganisation inom den svenska självregleringen på aktiemarknadsområdet. Huvudmännen för föreningen är Aktiemarknadsbolagens Förening, FAR, Fondbolagens Förening, Institutionella ägares förening, NASDAQ Stockholm, Svensk Försäkring, Svenska Bankföreningen, Svenska Fondhandlareföreningen och Svenskt Näringsliv.

Kristina Sjöberg

KPMG Sveriges CFO Kristina Sjöberg får motsvarande roll på HSB Norra Stor-Stockholm, enligt ett pressmeddelande.
Hon lämnar KPMG efter mindre än ett år. Sjöberg har tidigare arbetat i ett flertal olika branscher, bland annat på ELU Konsult och The Chimney Pot.
Kristina Sjöberg tillträder i sin nya roll den 10 augusti och efterträder Daniel Asker. HSB Norra Stor-Stockholm bedriver sin verksamhet i Järfälla, Sollentuna, Upplands Väsby, Upplands-Bro och Sigtuna kommun

Britta Flinkfeldt

Britta Flinkfeldt

I höstas meddelade Arjeplogs kommunalråd, tidigare revisorn och redovisningskonsulten Britta Flinkfeldt (S) att hon avgår. Men eftersom partiet inte hittat hennes efterträdare sitter hon alltjämt kvar på posten, rapporterar SVT Nyheter.

”Jag har inte ett tråkigt jobb, men någon sorts bortre gräns finns det. Jag sitter inte hur länge som helst”, säger Britta Flinkfeldt till SVT.

Mats Abrahamsson, Socialdemokraternas ordförande i Arjeplog, hoppas kunna presentera en efterträdare i sommar. Britta Flinkfeldt är ekonom som i början av karriären var revisor på EY. Hon drev sedan i 17 år egen redovisningsbyrå och har de senaste 10 åren varit kommunalråd i Arjeplog.

Kristian Isberg

Kristian Isberg är ny vd för Falan Skog med verksamhetsområde i Blekinge, Skåne och södra Kalmar län.

”Jag är utbildad Skogsmästare och registrerad fastighetsmäklare och har tidigare arbetat på Mellanskog ek. för., Sydved AB, Bergs Timber produktion AB, Värderingsbyrån i Syd AB, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och senast på LRF Konsult”, skriver Kristian Isberg på Facebook.

Tina Zetterlund

KPMG:s skattechef Tina Zetterlund är en av fem skattechefer nominerade till priset European Tax Practice Leader of the Year. Priset är ett av många inom skatt som brukar delas ut såhär års av tidningen ITR (International Tax Review).
Här är hela listan på nominerade europeiska skattechefer:

  • Jackie Hess – Deloitte (Deloitte Switzerland)
  • Tiago Marreiros Moreira – VdA Vieira de Almeida (Portugal)
  • Milen Raikov – EY (EY Bulgaria)
  • James Smith – Baker McKenzie (UK)
  • Tina Zetterlund – KPMG (KPMG Sweden)

Erika Forsgren

Revideco har anställt auktoriserade revisorn Erika Forsgren till kontoret i Skellefteå. Hon kommer närmast från PwC i samma stad.

“Hennes långa erfarenhet av ägarledda bolag och engagemang för företagarens situation blir en viktig vitamininjektion för såväl gamla som nya kunder på Revideco”, skriver Revideco på webbplatsen.

Mladen Pilipovic

Mladen Pilipovic går till programvaruföretaget Bokio där han blir blir Head of Engineering. Han kommer närmast från sin tjänst som Director of Engineering på Spotify.

“Bolaget är i en otroligt intressant fas där både potentialen och ambitionerna är stora. Bokios produkt är väldigt spännande och har en stor påverkan på företagsklimatet bland svenska småföretagare”, säger Mladen Pilipovic, i ett pressmeddelande.

Pilipovic har haft nyckelpositioner på Carmen Systems och Jeppesen innan han 2016 anslöt till Spotify där han i rollen som Director of Engineering ledde organisationen som utvecklade kärnfunktionalitet i företagets appar.

På Bokio kommer Pilipovic fokusera på ledarskap och teamutveckling, rekrytering och karriärutveckling för ingenjörer.

Bokio har nyligen gått samman med Red Flag och tagit in 80 miljoner kronor i riskkapital, se tidigare artikel. Bolaget har över 80 000 företag som kunder i Sverige och Storbritannien.

Ninni Mörch

Ninni Mörch, CFO på mediabyrån Jefferson (Relatable), är ny styrelsemedlem i it-säkerhetsbolaget Verisec AB (publ). Det framgår av kommunikén från årsstämman. Mörch startade karriären som revisor på PwC och har senare arbetat som CFO på Hemnet och Spray Passagen. Mörch har även tidigare styrelseuppdrag. Verisec arbetar med digitala identiteter och informationssäkerhet. Aktien är noterad på Nasdaq First North Premier Growth Market.

Malin Westerberg Blom

Efter nästan 24 år som revisor väljer Malin Westerberg Blom att säga upp sin auktorisation. Westerberg Blom har sedan 1996 arbetat på EY och har i huvudsak riktat in sig på offentlig sektor. Hennes nästa stop blir redovisningschef för Umeå kommun.

Lars Hansson

På SIE-Gruppens årsstämma den 5 maj valdes ny ordförande, Lars Hansson, programutvecklare och mannen bakom bokföringsprogrammet Edison. Det skriver tidningen Balans.
SIE-Gruppen är en intresseförening för utveckling av SIE-standarden. Standard Import och Export (SIE) bygger på den svenska BAS-kontoplanen och är en öppen standard för att enkelt kunna flytta redovisningsdata mellan olika programvaror, oavsett programvaruleverantör.
FAR:s ledamot i gruppen är Camilla Carlsson, auktoriserad redovisningskonsult.

Cristel Annell och Lina Brådhe

Affärs- och personalsystemet SoftOne anställer nya medarbetarna Cristel Annell (t.v.) och Lina Brådhe (t.h.), på bilden tillsammans med SoftOne Groups CEO och grundare, Håkan Lord. Enligt bolaget skapar digitaliseringen helt nya spelregler på marknaden inom tidsystem, bemanningsplanering och lönehantering.

”SoftOne Group växer starkt inom tid och lön och vi stärker oss nu ytterligare med Lina inom försäljning och Christel inom konsult, vilket vi är mycket glada för”, säger Håkan Lord, CEO SoftOne Group.

Lina Brådhe tillträdde i rollen som Senior Sales Executive New Accounts den 27:e april. Hon kommer ingå i den nya försäljningssatsningen SoftOne® Business Solutions som fokuserar på att möta efterfrågan från företagets kundgrupper via partnerskap, digital försäljning och rådgivning. Hon kommer senast från det amerikanska bolaget Planview.

Cristel Annell tillträdde som verksamhetskonsult med fokus på Tid, Lön och Ekonomi i början på maj, och ersätter Cia Tengman som går vidare med nya utmaningar. Annell kommer senast från Intelliplan, affärssystem för bemanningsföretag, där hon arbetat som verksamhetskonsult med fokus på ekonomi, effektivisering av ekonomi- och lönehantering. Hon har även tidigare erfarenhet som Lönechef.

SoftOne är specialiserat på affärs- och personalsystem till bl.a. hantverkare inom El, VVS, Bygg, och Handel. Kunder finns även inom hotell och restaurang, redovisningsbyråer samt tillverkande och tjänsteproducerande företag. Bolaget har 60 anställda på kontor i Stockholm, Göteborg och Helsingfors.

Annika Jersling

Annika Jersling. Foto M Lasson

Annika Jersling är ny vd för Hushållningssällskapet Juridik AB från den 1 maj. Hon är den första externa vd:n som rekryterats till Hushållningssällskapens gemensamma juridikbolag, som startades 2018. Den första vd:n Katarina Wiklund är enligt Linkedin vd på Hushållningssällskapet Östergötland.

Hushållningssällskapet Juridik vill enligt ett pressmeddelande växa ytterligare och öka närvaron i hela landet. Det gäller både möten på plats med kunder och utvecklingen av digitala tjänster.

”Svenska lantbrukare behöver mer juridisk hjälp både inom traditionell familjerätt och fastighetsrätt”, säger Johan Hemmingsson, styrelseordförande i Hushållningssällskapet Juridik AB.

Annika Jersling kommer närmast från Ludvig & Co (före detta LRF Konsult). Hon har lång erfarenhet av framför allt familjejuridik från bankvärlden, både som anställd och som egen företagare.

”Vi ska möta kunderna med hög kompetens. Jag vill göra juridiken enklare och öka tillgängligheten”, säger Annika Jersling.

Hon bor i Ystad och har sitt kontor hos Hushållningssällskapet Skåne i Kristianstad.

Hushållningssällskapet Juridik AB startades hösten 2018. Landets 15 hushållningssällskap står bakom bolaget som enligt pressmeddelandet samarbetar med bland andra Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). LRF deläger konkurrenten Ludvig & Co.

 

Sverker Tornhagen

KPMG: stärker erbjudandet inom Financial Crime Prevention genom att rekrytera en ny chef till tjänsteområdet. Sverker Tornhagen, tidigare ansvarig för AFC-området på Handelsbanken i Danmark startar sin nya tjänst på KPMG den 4 maj.

”Jag ser mycket fram emot att få bli en del av KPMG och få vidareutveckla Anti Financial Crimeaffären inom KPMG Sverige. Trots rådande läge är det inom AFC-området extremt mycket aktivitet”, säger Sverker Tornhagen i en kommentar.

Sverker Tornhagen har 15 år i den finansiella sektorn bakom sig, främst i Danmark och Sverige. Under dessa år har han främst ägnat sig åt Anti-Financial-Crime med fokus på Anti-Money-Laundering (AML), Counter-Terrorism-Financing (CTF) och Sanctions. Han har även arbetat med dessa frågor ur ett tillsynsperspektiv på Finansinspektionen.

Martina Larsson

Martina Larsson, audit manager på PwC i Stockholm, figurerar i tidningen Fastighetsnytts lista ”35 under 35”. Personerna på listan pekas ut som ”morgondagens stjärnor i fastighetsbranschen”.

”Martina brinner för att få möjlighet att träffa projektledare och göra platsbesök, vilket underlättar när hon sedan djupdyker i siffrorna. Som revisor arbetar hon med inriktning mot bolag inom fastighets- och entreprenadbranschen”, skriver tidningen.

Tommy Eklund

Regeringen har utsett Fortnox nya vd Tommy Eklund till styrelsen för Linnéuniversitetet i Växjö. Det framgår av ett pressmeddelande.

Styrelsen består bland annat av Pia Kinhult, före detta moderatpolitiker i Region Skåne och Sara Meunier, vice vd på Inera. Ordförande är Kerstin Hermansson, styrelseledamot i Swedbank.

Bo Ädel

Bo Ädel har börjat på Revisorsinspektionen (RI), där han ska delta i kvalitetskontroller och bidra med expertkunskap vid den riskbaserade tillsynen. Det skriver RI på sin webbplats. Ädel är auktoriserad revisor, certifierad kommunrevisor och har varit anställd på KPMG sedan 1990. Han har främst arbetat med offentlig sektor, försäkring och ägarledda bolag. Han har suttit i rådet för Kommunal redovisnings expertgrupp, deltagit i utredningen om ny kommunal redovisningslag och har varit ordförande i FAR:s grupp för offentlig sektor.

Björn Elfgren

Björn Elfgren, grundare av redovisningstjänsten Wint, blir vd för e-handelsplattformen Abicart.

Göteborgsbaserade Abicart startade som Textalk Webshop år 1998 och säger sig idag vara Sveriges största e-handelsleverantör med tusentals kunder i Sverige, Norge och Indien. Från och med den 1 april 2020 har Björn Elfgren tagit över rollen som vd, enligt ett pressmeddelande.

Björn Elfgren började karriären som auktoriserad revisor men startade för cirka 10 år sedan Wint, en redovisningstjänst som utvecklat egen bokföringsmjukvara.

År 2018 lämnade Elfgren vd-posten för Wint och ekonomichefen Daniel Johansson gick in som vd för bolaget, se tidigare artikel.

”Wint har förenklat företags bokföring till en teknisk lösning som i stort sett hanterar redovisningen helt automatiskt. Med Abicart vill vi förenkla på precis samma sätt. Vi ska ha en användarvänlig plattform och en bra supportfunktion. Både små och stora företag ska få känna att det är busenkelt att komma igång med försäljning online”, säger Björn Elfgren.

Christian Heger

Tidigare medarbetaren på EY:s M&A-avdelning Christian Heger blir ny vd
för Godfond i Sverige, fondbolaget som grundades av Stefan Krook och
Karl-Johan Persson, skriver Dagens Industri. Han kommer närmast från
rollen som vd för tennisklubben SALK i Stockholm.

David Colgan

David Colgan är ny ansvarig för Deloittes SAP-konsultande i Norden. Det skriver Deloitte på sin webbplats, rapporterar Balans.

David Colgan är irländare baserad i Köpenhamn och har tidigare jobbat med affärssystemet SAP på Deloitte, IBM och Accenture. I början av karriären var han revisor på Grant Thornton, enligt Linkedin. Han kommer närmast från egen verksamhet.

”Utöver anställningen av David Colgan har Deloitte förvärvat alla SAP S/4-konsulter från (det danska) it-bolaget Acomi för att stärka både rådgivningen och implementeringen av SAP S/4 HANA i Norden”, skriver Deloitte.

Stina Nilsson Kristiansson

Den 1 januari 2021 tillträder Stina Nilsson Kristiansson som Generalsekreterare för Internrevisionsföreningen och VD för Internrevisorernas Service AB (ISAB). Stina Nilsson Kristiansson är just nu chef för Internrevisionen inom Polismyndigheten, en befattning hon haft sedan 2015. Hon har tidigare arbetat med internrevision på Tullverket och Försäkringskassan.

Internrevisionsföreningen har över 750 medlemmar som arbetar med internrevision, internkontroll, IT-revision, utbildning och säkerhet. Föreningen är verksam för att stödja professionen och kompetensutveckla Sveriges internrevisorer. Internrevisionsföreningen är en del av den internationella branschorganisationen The Institute of Internal Auditors (IIA).

Jarmo Lönnfors

Jarmo Lönnfors är ny chef för SME-segmentet, Head of SME Cluster, på den finländska outsourcingspecialisten Accountor. Det framgår av bolagets webbplats. Lönnfors har tidigare varit chef för en nu såld verksamhet “Enterprise Cluster” och han ersätter som SME-chef Catarina Lindahl.

“Även den svenska SME-verksamheten faller under mitt ansvar, det är helt nytt för mig. Accountor i Sverige nådde målen i fjol, och särskilt vår outsourcingaffär tog ett stort kliv framåt. Innevarande år startade bra men det är svårt att säga hur covid-19 epidemin kommer att påverka”, skriver  Jarmo Lönnfors i ett mejl till Revisionsvärlden.

Marie Toftskär

Ny chef på Ludvig & Co:s kontor i Kalmar är Marie Toftskär, skriver Kalmar Läns Tidning. Hon var tidigare chef i Oskarshamn och Kalmarkontorets chef Göran Persson är ny chef i Oskarshamn.

 

Christina Hegg

Christina Hegg lämnar revision bakom sig efter nästan 19 år i yrket. Hegg har varit revisor på EY sedan 2001 och varit delägare sedan 2011. Bland annat har hon varit kontorschef i Västerås. Hon är nu CFO för industriteknikjätten AQ Group, som omsatte nästan 4,76 miljarder kronor 2018.

Henrik Roos Wästfelt

Henrik Roos Wästfelt återgår till revision och sin gamla byrå Grant Thornton efter att ha arbetat på Swedbank i två år. Hans titel är nu Senior Associate, enligt hans profil på Linkedin.

Damir Pepic

Damir Pepic är ny tillväxtchef/CGO (Chief Growth Officer) på redovisningstjänsten PE Accounting. Han har de senaste fyra åren varit implementeringschef på PE Accounting och har tidigare jobbat som revisor på PwC och utredare av Transfer Pricing på Skatteverket.

Jenny Friberg

Skattejuristen Jenny Friberg är ny Director inom Tax & Legal på Deloitte Sverige. Hon kommer senast från en roll som Senior Tax Manager på KPMG Sverige och dessförinnan som Tax Manager på Grant Thornton. Hon har även jobbat som advokat på Bird & Bird och bolagsjurist på Visma.
Nättidningen Realtid var först med att rapportera om nyheten. Läs även hur KPMG i fjol plockade Mattias Bergman som ny Head of Legal Services från Deloitte.

Karolina Kjörling

Foyen Advokatfirma har rekryterat tidigare revisorn Karolina Kjörling som ny ekonomichef. Hon kommer att ansvara för att utveckla Foyens ekonomiavdelning och ingå i byråns ledningsgrupp, skriver Foyen i ett pressmeddelande.

Karolina Kjörling kommer närmast från Svitzer, en del av Maersk-koncernen, där hon de senaste nio åren haft rollen som ekonomichef med ansvar för Skandinavien och Tyskland.
Före Svitzer arbetade hon som revisor på PwC, Datarevision i Göteborg och Borås Redovisning och Revision.

Joel Köhl

Joel Köhl tillträder som vd för SoftOne Sverige AB den 16 mars 2020. I rollen kommer Joel Köhl att ansvara för försäljning, verksamhetskonsultation och löneoutsourcing på den svenska marknaden. Joel Köhl ingår i koncernledningen för SoftOne Group.
Han har tidigare haft en lång karriär inom Aditro.
SoftOne Group är ett nordiskt bolag som erbjuder molntjänsten SoftOne GO, ett affärs- och HR system för mindre och medelstora företag. Bland kunderna finns ICA, Elkedjan och Mathem, men även redovisningsbyråer. SoftOne GO omfattar moduler inom försäljning, ekonomi, projektredovisning, logistik, HR och lön.

Åsa Wikensten

Coromatic, ett konsult- och installationsföretag inom elförsörjning och datakommunikation, utser Åsa Wikensten till ny vd för företagets svenska verksamhet. Det framgår av ett pressmeddelande.

Wikensten kommer närmast från en roll som affärsområdeschef för datacenter och connected workplace på Coromatic i Sverige och hon sitter både i den svenska ledningsgruppen samt i koncernledningen. Hon har arbetat på Coromatic sedan 2014. Innan Coromatic arbetade Åsa Wikensten under flera år som senior transaktionsrådgivare på EY.

Som vd efterträder hon Erik Bertman som har tagit en ny roll som chef för Corporate Energy Solutions på Coromatics ägarbolag E.ON.

Jonas Persson

Kombibyrån Revideco värvar redovisningsekonomen Jonas Persson till kontoret i Skellefteå. Han kommer närmast från hockeylaget Skellefteå AIKs ekonomiavdelning och har även verkat många år på PwC som auktoriserad redovisningskonsult.
”En av Jonas huvuduppgifter blir att hjälpa andra företagare med den digitala resan som bland annat AIK gjort”, skriver Revideco på webbplatsen.

Revideco utsågs i fjol till Årets Framtidsbyrå av FAR.

Göran Alvemalm

BDO:s tidigare skattechef Göran Alvemalm hoppar av byrån för att starta den egna rådgivningsfirman iVAT iMoms.

”Jag drog igång för två veckor sedan och har haft fullt upp sedan dag ett”, säger Göran Alvemalm till Revisionsvärlden.

Vilken typ av uppdrag arbetar du med?

”Jag är momsexpert och arbetar med en rad olika kunder. Några är med från BDO. Jag sätter fasta priser på uppdragen vilket är mycket uppskattat.”

Har du anställda?

”I dagsläget kör jag själv. Kanske kan jag anställa någon till hösten.”

Göran Alvemalm har bakgrund på Skatteverket, Grant Thornton och kommer närmast från BDO där han var partner. Han var chef för BDO:s skatteavdelning 2016-2018 varefter han ersattes av Håkan Behmer.

Anela Cmajcanin

Efter nästan 12 år i yrket lämnar nu Anela Cmajcanin revisionen bakom sig för att ta sig an uppdraget som finansiell controller på kulturförvaltningen på Göteborgs Stad. Cmajcanin har varit verksam på PwC sedan hon tog examen 2008, senast som assistant manager i Göteborg.

”Idag var det min sista dag på PwC efter många fina år. Det har verkligen varit en spännande och lärorik tid”, skriver Anela Cmajcanin på Linkedin.

Björn Bondesson

Efter 22 år i branschen lämnar Björn Bondesson revisionen bakom sig. Han har sedan examen varit verksam på EY och var senast gruppchef för Audit-gruppen i Karlskrona. Nu tar sig Bondesson an rollen som avdelningschef på redovisningsavdelningen på Region Blekinge.

Maria Sahlén

Fastighetsrådgivaren NREP Sverige rekryterar Maria Sahlén som chief operating officer, COO.
Förutom att ansvara för det operativa arbetet i Sverige kommer Sahlén även bidra till bolagets satsning på nya affärer, skriver NREP Sverige i ett pressmeddelande.

Hon kommer senast från PwC där hon varit partner och head of banking and capital markets. Sahlén känner NREP sedan tidigare.

”Jag har arbetat med NREP som konsult under en period och vet vilken inspirerande tillväxtresa bolaget befinner sig på”, säger Maria Sahlén i ett pressmeddelande.

Nils Carlsson

Nils Carlsson, som vid årsskiftet stämplade ut som vd för programvarutillverkaren Fortnox, blir till sommaren vd för nischbanken Resurs Bank.

”Nils goda erfarenhet av affärsutveckling och försäljning samt hans förmåga att skapa långsiktigt hållbar tillväxt passar väl överens med Resurs strategi och framtida behov”, säger Martin Bengtsson, styrelseordförande i Resurs Holding, i ett pressmeddelande.

Nuvarande vd:n Kenneth Nilsson lämnar sin tjänst efter 32 år som anställd i koncernen. De senaste åtta åren har han varit koncernchef.

”Men inget varar för evigt. Styrelsen har gjort ett utmärkt jobb med att rekrytera min efterträdare och jag är övertygad om att Nils, tillsammans med vår väl sammansvetsade ledningsgrupp, kommer ta Resurs vidare mot nya framgångar”, säger Kenneth Nilsson.

Wren Kabir

Wren Kabir är ny delägare på strategikonsulten Bains Stockholmskontor, skriver Consultancy.
Amerikanen har arbetat inom Bain sedan 2006, först I San Francisco sedan i New York, Houston och sedan några månader i Stockholm. Enligt Consultancy har Bain sju delägare i Sverige.

Ted Wiener

Efter drygt fem år på EY i Malmö lämnar Ted Wiener byrån och jobbet som auktoriserad revisor. Nästa steg för Wiener är rekryteringsbolaget Mpya Finance där han arbetar som konsult.

”Tack EY för alla erfarenheter och all utbildning som jag har fått genom mitt jobb hos er”, skriver Wiener på Linkedin.

Carl-Johan Almqvist

Göteborgsbaserade redovisningsbyrån 8082 Ekonomi rekryterar auktoriserade redovisningskonsulten Carl-Johan Almqvist. Han kommer närmast från Aspia och var dessförinnan auktoriserad revisor på PwC.

”Vi är väldigt glada över att ha knutit ‘Calle’ till oss efter att ha fört dialog under lång tid från och till. Calle kommer att passa bra in med befintliga medarbetare och bidra med spetskompetens. Rekryteringen kommer att göra oss mindre beroende av ägarna i operativa frågor vilket gör att vi kan vidareutveckla både affären och det digitala för att fortsätta växa utan att tumma på den kvalitet som är vårt framgångsrecept”, säger Erik Larsson, en av två delägare på 8082 Ekonomi AB och tidigare kollega med Almqvist på PwC.

8082 har cirka 10 anställda och har vuxit snabbt de senaste åren. Erik Larsson blev i fjol utnämnd till Årets auktoriserade redovisningskonsult av branschorganisationen Srf konsulterna, se tidigare artikel.

Emir Smajic

Tidigare fotbollsproffset Emir Smajic, idag Junior Associate Assurance på Grant Thornton i Västerås, föreslås till styrelsen i Västerås SK, fotbollsklubben där han själv spelade så sent som i fjol.

”Det har varit på tapeten ett par veckor. Jag fick en förfrågan om det var intressant och jag tvekade inte. Självklart är det intressant att sitta i VSK:s styrelse. En kul grej”, säger Emir Smajic till VLT.

VSK-anfallaren lade i december skorna på hyllan på grund av skadeproblem, men nu ser han alltså ut att få ett förtroendeuppdrag för fotbollsklubben. Årsmötet hålls den 24 mars.

Anna Smith

Fastighetsbolaget Estea rekryterar Anna Smith som Portfolio Manager. Hon kommer senast från Novi Real Estate, där hon under drygt två år ingått i företagsledningen som ansvarig för bolagets affärsutveckling.

Anna Smith har tidigare bland annat arbetat på Nordea som Senior Business Developer och på EY som managementkonsult.