Kristoffer Nilsson

Auktoriserade revisorn Kristoffer Nilsson arbetar sedan strax före sommaren på Lundin Revisionsbyrå i Göteborg. Han kommer närmast från Frejs Revisorer i samma stad.

Peter Calderon

Ludvig & Co har rekryterat Peter Calderon som chef för affärsområdet Fastighetsförmedling. Han kommer närmast från Skogssällskapet och en roll som affärsområdeschef inom ”egna innehav”, och har tidigare varit bland annat vd för Skogssällskapets Förvaltning.
Ludvig & Co har en omfattande mäklarverksamhet och inrättande av den nya chefsrollen sker inom en större satsning på fastighetsförmedlingen med etablering av ett dedikerat affärsområde för verksamheten. Calderon ska säkerställa att Ludvig anpassas till den nya fastighetsmäklarlagen som ställer nya krav på verksamheten från och med den 1 juli.
”Vi är den ledande rådgivaren inom de gröna näringarna med en marknadsledande position inom förmedling av jord- och skogsfastigheter. Det är en position vi nu vill fortsätta investera i för att även framgent vara det självklara förstahandsvalet för våra kunder”, säger Fredrik Backman, vd Ludvig & Co.
Peter Calderon tillträder under senhösten 2021, senast innan årsskiftet.

Bahare Hagshenas

PE-bolaget EQT rekryterar Bahare Haghshenas som ny global chef för hållbar omvandling. Haghshenas kommer från en roll som partner på Deloitte i Köpenhamn och chef för Acacia som är Deloittes innovationshub inom hållbarhet. Hon tillträder i september och rapporterar till EQT:s vd.
Bahare Haghshenas är svensk och har bland annat varit vice ordförande för Svenska Röda Korset.

Idha Tell

Wolters Kluwer Scandinavia har rekryterat Idha Tell till tjänsten som Senior Communications Specialist, med ansvar för press och PR. Hon kommer närmast från en roll som Nordic Communications Manager på evenemangsbolaget Easyfairs Nordic och har tidigare jobbat inom mediabolaget Stampen. Hon tillträdde sin tjänst på Wolters Kluwer i maj 2021.

Fotograf: Hannes Almeräng.

Jesper Widfeldt

Jesper Widfeldt har rekryterats som Investment Controller på fastighetsinvesteraren NREP, skriver World in Properties. Widfeldt har bakgrund som auktoriserad revisor på EY och kommer närmast från tjänsten som Senior Financial Controller på fastighetskonsulten CBRE. Även Johanna Kull har rekryterats till NREP till en liknande roll. Även hon har bakgrund inom revision, fast på EY i London.

Frida Gustafsson

Spelbolaget Beyond Frames Entertainment AB (publ) har rekryterat Frida Gustafsson som ny CFO och medlem i ledningsgruppen. Hon kommer närmast från rollen som CFO på Yggdrasil Gaming Group, dotterbolag till Cherry, och har även arbetat som revisor på Deloitte. Gustafsson tillträder sin roll senast den 1:a september 2021.

Linda Höglund

Linda Höglund blir ny Chief People Officer (ung. personalchef) på fintechbolaget Zimpler, skriver sajten It-finans. Hon kommer närmast från Klarna och har även arbetat i flera år på EY, bland annat med att rekrytera invandrare.

Peter Lindstrand

Lindstrand. Foto: Knut Koivisto

Den 1 juni tog Peter Lindstrand över rollen som ordförande för FAR:s Strategigrupp Skatt, efter Magnus Larsson som gick i pension. Det skriver tidningen Balans.
Lindstrand är sedan 25 år skatterådgivare på PwC och har varit auktoriserad skatterådgivare de senaste tio åren. Han har också suttit i Strategigrupp Skatt i drygt två år, innan han blev ordförande.
I en intervju med Balans tar han upp DAC6, en skyldighet för skatterådgivare att i vissa fall rapportera sina kunder till skattemyndigheten.

”Vi jobbar fortfarande med att i samtal med Skatteverket få fram tydliga riktlinjer och på andra sätt mejsla ut exakt vad som gäller inom DAC6 … Hos våra medlemsföretag finns arbetsgrupper och specialister som jobbar aktivt med tolkningen av reglerna. DAC6 tolkas inte alltid på samma sätt i de länder vi verkar i. Det är också intressant att långt färre arrangemang hittills har rapporterats än vad Skatteverket och lagstiftaren förväntat sig”, säger Peter Lindstrand till Balans.

Han säger att medietrycket i skattefrågor gör det lätt att gå fel i diskussionerna.

”Det har ibland framförts en uppfattning att skatterådgivaren är en möjliggörare för företag att undvika betala den skatt de ”borde”. Det är inte det vi gör och står för – och det tycker jag att vi förmedlar på ett bra sätt”, säger Peter Lindstrand till Balans.

Eva-Maj Mühlenbock

Eva-Maj Mühlenbock. Foto: Tom Knutson

Eva-Maj Mühlenbock blir ny ordförande i Sveriges advokatsamfund. Hon tillträder den 1 juli, enligt ett pressmeddelande.

Mühlenbock är delägare på Cirio advokatbyrå i Stockholm och arbetar huvudsakligen med offentlig upphandling, EU- och konkurrensrätt samt tvistlösning.

Eva-Maj Mühlenbock har gjort karriär på diverse olika advokatbyråer. Under åren 2000–2002 var hon delägare på EY men gick 2003 till Advokatfirman Lindahl, och blev då åter advokat. Sedan 2019 är hon delägare på Cirio advokatbyrå.

Eva-Maj Mühlenbock efterträder Christer Danielsson som ordförande för Advokatsamfundet.

Viktor Pilemyr

Viktor Pilemyr är ny ekonomichef i bostadsbolaget OBOS Kärnhem. Han tillträdde i sin tjänst den 6 april 2021 och ingår i ledningsgruppen, med placering i Växjö. Han har tidigare arbetat som ekonomi- och it-chef på Trivselhus, varit revisor på KPMG och Business Controller på Södra.

Norska OBOS, med över 500 000 medlemmar i Norge, har höga tillväxtambitioner i Sverige. Företaget erbjuder bostäder med alternativa boköpsmodeller. Sedan medlemsprogrammet öppnade har närmare 8 000 svenska medlemmar anslutit sig.

Ab Klink

Den tidigare hälsoministern i Nederländerna Ab Klink blir Senior Advisor på PwC i Nederländerna. Han kommer att sortera under strategidelen Strategy&, skriver Consultancy.
Ab Klink är en erfaren konsult och hälsovårdsexpert. Efter att ha lämnat den Nederländska regeringen 2010, där han representerade kristdemokratiska CDA, gick han till Booz & Company, som köptes av PwC 2014.
Efter att i några år ha suttit i styrelsen för Coöperatie VGZ går han nu åter till Strategy&.

Petter Lindkvist

Taxikoncernen Cabonline har utsett Petter Lindkvist till ny CFO (finansdirektör) från första juni. Petter har varit tillförordnad CFO sedan december 2020 och kommer att fortsätta ingå i koncernledningen skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Lindkvist började i bolaget 2017 och har succesivt utvecklats i olika roller, bland annat som chefcontroller. Han har tidigare erfarenhet som analytiker på PwC med fokus på finansiell due diligence.

Martin Dahlgren

Martin Dahlgren säger nu upp sin auktorisation som revisor för att ta sig an rollen som Head of Finance på den digitala läroplattformen Albert AB. Martin Dahlgren kommer senast från Deloitte i Göteborg där han arbetat i fem och ett halvt år, senast som manager på Audit & Assurance.

Astrid Löfgren

Astrid Löfgren, tidigare revisionsmedarbetare på Deloitte, är ny CFO på SPP Fonder, skriver Hedgenordic. Hon kommer närmast från en tjänst som finanschef på IPM.

Katrin Schrewelius

Auktoriserade revisorn Katrin Schrewelius på KPMG är från den 1 juli ledamot i Revisorsinspektionens examensråd. Hon ersätter Björn Irle som börjar på branschorganisationen FAR, skriver RI på sin webbplats.

En annan förändring är att RI:s nya chefsrevisor Anna-Karin Brusk Rönnqvist blir ordinarie ledamot och vice ordförande i examensrådet – även hon från 1 juli.

Anna-Karin Brusk Rönnqvist

Ny chefsrevisor på Revisorsinspektionen blir Anna-Karin Brusk Rönnqvist. Hon tillträder tjänsten den 1 juli och efterträder Carin Rytoft Drangel som går i pension. Brusk Rönnqvist arbetar sedan 2017 som revisionsdirektör vid myndigheten.

“Hennes mångåriga erfarenhet, gedigna kompetens inom revisionsmetodik och internationella engagemang gör henne utmärkt lämpad i rollen”, säger Per Johansson, myndighetschef på webbplatsen.

Malin Svanberg

Försäljningschefen Malin Svanberg befordras till Country Manager på Wolters Kluwers, som bland annat säljer det välkända skatteprogrammet Capego och rapportverktyget Finsit.
Malin Svanberg har lång erfarenhet inom försäljning och började på Wolters Kluwer 2010 i rollen som Key Account Manager. År 2018 tog hon över som försäljningschef och nu, tre år senare, blir hon alltså Sverigechef inom divisionen Tax & Accounting (TAA).
Rollen är ny och skapades i samband med en omorganisation som genomfördes i TAA Scandinavia efter årsskiftet. Innan omorganisationen var det vd för Wolters Kluwer TAA Scandinavia, Katarina Thörnqvist, som var operativt ansvarig även för den svenska verksamheten.
Wolters Kluwer är en internationell koncern inom affärsinformation och programvara med verksamhet i över 40 länder. Koncernen omsatte cirka 4,6 miljarder euro 2019 och sysselsätter cirka 19 000 medarbetare. Huvudkontoret finns i Nederländerna.

Licia Gomes

Den 24 maj började Licia Gomes som ny registrator/administrativ handläggare på Revisorsinspektionen. Gomes kommer närmast från en tjänst som registrator vid Skolverket. Hon efterträder Karl-Arne Pålmo som kommer att gå i pension 30 juni.

Kristin Agnebro

Den norska onlinetjänsten DIBkunnskap har rekryterat Kristin Agnebro som innehållsansvarig för IFRS och svensk GAAP. Agnebro kommer närmast från en tjänst som Group Accounting Specialist på börsbolaget Husqvarna. Hon har tidigare erfarenhet från If Livsförsäkring och PwC i Stockholm.
Revisionsvärlden skrev nyligen om att DIBkunnskap, en del av det börsnoterade informationsförlaget Karnov Group, vill lansera bolagets egenutvecklade IFRS-verktyg på den svenska marknaden.

Mats Dahl

Mats Dahl, Head of Lighthouse Center-of-Excellence för Data & Analytics på KPMG, går vidare till annan verksamhet. Det bekräftar han till Revisonsvärlden.

”Det är korrekt att beslutat mig för att gå vidare i karriären och har sagt upp mig, men jag kan tyvärr inte säga vart jag går”, säger Mats Dahl.

Dahl är expert på digitala processer och affärssystem och har erfarenheter både från flera it-konsultbolag och från Microsoft.

”Jag har byggt upp den svenska Lighthouse-verksamheten (KPMG:s egenutvecklade kundlösningar inom bland annat revision och skatt, RV:s anmärkning) till närmare drygt 40 personer under de senaste två och ett halvt åren”, säger Mats Dahl.

Han rekryterades till KPMG år 2017 som Director Digitalization, Data & Analytics.

Magnus Larsson

Efter 32 år som skatterådgivare går Deloittes tidigare skattechef Magnus Larsson i pension. I en intervju i tidningen Balans berättar han om hur skatterådgivarens roll utvecklats under hans karriär.

”Förr om åren brukade vi skoja att vi var nörden i hörnet, bihanget till revisorn. Nu är skatterådgivaren en aktiv part i företaget. Skatter är i dag en styrelsefråga, och har fått en naturlig och större plats i företagandet. Under 1990-talet, mycket på grund av att Sverige gick med i EU, så kom specialiseringen. Plötsligt behövde skatterådgivaren ha specialkunskaper om moms, fåmansföretag och internationell rätt”, säger Magnus Larsson till Balans.

Larsson började på Arthur Andersen som sedermera gick upp i Deloitte. Han har haft ett starkt engagemang i branschorganisationen FAR, var med och skapade skatterådgivarnas auktorisation inom FAR och har varit ordförande i skatterådgivarnas auktorisationsnämnd. Han var även FAR:s ordförande 2016-2018, den förste icke-revisorn på posten. Han ledde då rekryteringen av FAR:s nuvarande generalsekreterare Karin Apelman, som även hon har bakgrund utanför revision.

Larsson säger sig vara ”glad och stolt” över att ha varit med och skapa skatterådgivarnas auktorisation.

”Nu är auktoriserade skatterådgivare en naturlig del av svenskt näringsliv. Vi har en titel och en yrkeskår som vi har skapat, med en tydlig identitet”, säger Magnus Larsson till Balans.

Skattejuridiken lämnar han nu helt.

”Jag har lite olika engagemang som jag tänkte utöka. En sak vet jag, jag kommer inte att konsulta, för att göra det måste man vara på tårna hela tiden. Från och med nu ska jag odla andra intressen”, säger han i intervjun.

Peter Wiman

EY har rekryterat Peter Wiman som ansvarig för analys och fastighetsvärdering. Wiman kommer närmast från Savills där han arbetat i 16 år, de senaste åren arbetat som analyschef och tillförordnad transaktionschef. Men han startade karriären som fastighetsvärderare på EY.
”Vi är oerhört glada över att Peter Wiman kommer tillbaka till oss. Han har både en bred och djup erfarenhet, vilket gör att han passar utmärkt i rollen som fastighetsspecialist med ansvar för analys och fastighetsvärdering”, säger Marianne Förander ansvarig för EY Real Estate, Hospitality & Construction (EY RHC). i ett pressmeddelande.

Carolina Nerman

Börsnoterade Lammhults Design Group utser Carolina Nerman till ny CFO, enligt ett pressmeddelande. Carolina Nerman har mellan mars 2020 och april 2021 haft rollen som Group Financial Controller på bolaget. Hon har sedan Daniel Tell lämnade CFO-rollen för uppdraget som vd agerat som tillförordnad CFO.
Innan Nerman anställdes i koncernen var hon redovisningsspecialist och revisor på EY och har även arbetat som ekonomichef i fastighetsbolaget Trelleborgshem.
Nerman tillträder rollen som CFO den 19 maj 2021. Hon ingår i koncernledningsgruppen.

Susanne Larsson

Mjukvaruplattformen Valuer föreslår Susanne Larsson, tidigare marknadschef för svenska KPMG, till styrelsen. Det framgår av ett pressmeddelande.
Susanne Larsson rekryterades till KPMG Sverige i mars 2016 som chef för marknad och sälj 2016. Hon var partner och medlem i ledningsgruppen under knappt två år. Hon är ursprungligen från Finland och har haft en internationell karriär inom nätverket. Larsson började på KPMG 2001 och hade de första sju åren London som bas.
Under 2014 och 2015 var Susanne Larsson delaktig i återuppbyggnaden av det nya KPMG Danmark efter partner och personal (och en stor del av kunderna) gått över till EY.
Efter att hon lämnade KPMG 2018 har Larsson haft både operativa roller och styrelseuppdrag, bland annat i North, Moneyflow och Prodata Consult.
Valuer är en dansk plattform som ska föra samman tillväxtföretag och riskkapital. Aktien handlas på Nasdaq First North Premier. Både Deloitte och PwC finns på bolagets lista över kunder och samarbetspartner.

Per Giljam

Det svenska sensorbolaget Insplorion meddelar att man rekryterat Per Giljam som Chief Financal Officer (CFO). Giljam kommer närmast från Vitrolife där han haft rollen som Business Controller; han har dessförinnan arbetat med revision på PwC. Han börjar sin anställning den 6 september 2021 och kommer att ersätta Henrik Landervik som tjänstgjort som bolagets externa CFO.

“Vi står inför uppskalning av våra sensoraffärer och ser att Pers fleråriga erfarenheter inom både revision och som business controller ger honom den bredd och djup som behövs för att fortsätta öka bolagets kommersiella omvandling”, kommenterar vd Patrik Dahlqvist i ett pressmeddelande.

Insplorion handlas på Nasdaq First North Growth Market.

Dan Wahrenberg

Börsnoterade bildskärmsbolaget Multiq utser Dan Wahrenberg till tillförordnad finanschef, enligt ett pressmeddelande.

Wahrenberg kommer närmast från samma roll på Råå S AB. Han har även varit finanschef på bolag som Lifeassays och Anoto samt bakgrund som revisor.

Tjänsten tillträds den 19 maj.

Jan Berntsson

Deloittechefen Jan Berntsson hör till de näringslivstoppar som ansluter till Mitt Livs vd-nätverk CEOs for Diversity & Inclusion. Nätverket ska arbeta för ”ökad mångfald och inkludering på arbetsmarknaden”, eller rakare uttryckt att invandrare ska få jobb.

”Det handlar om att lyfta frågorna till toppen i bolagen där de måste ligga för att driva större förändring”, säger Sofia Appelgren, grundare av Mitt Liv och initiativtagare till nätverket.

I vd-nätverket ingår förutom Jan Berntsson Simone Margulies (VD Hemköp & Tempo), Jacob Torell (VD Next Step Group), Magnus Rosén (VD Nobina AB), Pernilla Bonde (VD HSB Riksförbund), Robert Dackeskog (VD Duni Group), Therese Bohlin (VD Prime Weber Shandwick) och Thomas Ekman (VD Dustin Group). Planering pågår och nätverket kommer formellt att starta i september 2021.

 

Sandra Ebbvik

Efter nästan sex år på KPMG lämnar nu Sandra Ebbvik sin auktorisation bakom sig för att ta sig ann rollen som Group Business Controller på SJ. Sandra Ebbvik har varit auktoriserad sedan 2015 och har det senaste året arbetat med due dilligence på KPMG i Stockholm, enligt Linkedin.

Stuart Ells

Forensic Risk Alliance (FRA), en nischfirma inom risk och ekobrott, har rekryterat Stuart Ells som vd (CEO), enligt ett pressmeddelande. Han kommer att ha bas i London. Ells kommer närmast från en roll som chef för Alvarez & Marsal Europe and Middle East. Alvarez & Marsal är en specialistforma inom framför allt företagsvärdering, transaktioner och “operations”, alltså operativ företagsanalys.

Både FRA och Alvarez & Marsal har de senaste åren öppnat kontor i Stockholm.

Stuart Ells har bakgrund inom musik och underhållning. Han har haft chefspositioner vid PolyGram Filmed Entertainment, EMI Music, Pearson Plc och vid musikalkungen Andrew Lloyd Webbers Really Useful Group.

Emma Källqvist

Emma Källqvist, auktoriserad revisor på KPMG Malmö, blir ny CFO på Veg of Lund från och med den 1 juli enligt ett pressmeddelande.

Karriären på KPMG började år 2010, fem år senare blev hon auktoriserad revisor och 2019 avancerade hon till avdelningschef. Under några år var hon Audit manager på KPMG i Australien, vilket Revisionsvärlden har skrivit om tidigare.

”Jag ser fram emot att vara en del av Veg of Lunds spännande tillväxtresa och tillsammans med ledning och styrelse vill jag bidra till en positiv utveckling av resultat och finansiell ställning”, säger Emma Källqvist.

Veg of Lund utvecklar växtbaserade drycker och livsmedel bland annat med varumärken som Dug och Myfoodie där de fokuserar på såväl smak som hållbarhet. Företaget som har sin grund i forskningsarbetet vid Lunds universitet äger även ”patenterade metoder för att utveckla nya matkategorier inom växtbaserade livsmedel”. Bolaget är noterat på Nasdaq First North Growth Market.

 

Sara Nilsson

Sara Nilsson har utsetts till Chief Financial Officer, CFO, för börsnoterade programvarubolaget Vitec. Hon efterträder Olle Backman som tillträtt som CEO.
Sara Nilsson har lång erfarenhet inom Vitec och har närmast varit Manager Group Finance, alltså ansvarat för koncernens centrala redovisningsfunktion. Hon har tidigare jobbat bland annat på Deloitte i Umeå och på Mirror Accounting.

Marie Jernkrok

BDO:s lönechef Marie Jernkrok har ersatt Claes Nordebäck, partner inom corporate finance, i byråns styrelse. Det framgår av uppgifter hos Bolagsverket.

Anette Lindkvist

Foto Linkedin

Anette Lindkvist, redovisningskonsult på EY i Karlskrona, har utsetts till Årets Mentor 2020 Nya företag Karlskrona, skriver Sydöstran. Priset delas ut av NyföretagarCentrum i Karlskrona.
Anette Lindkvist arbetar sedan 2016 som redovisningskonsult på EY i Karlskrona. Hon uppmärksammades under en virtuell avslutningsmiddag där mentorer och företagare deltog.
”Otroligt överraskande och fantastiskt roligt”, säger Anette Lindkvist till tidningen.
Under förra året var Anette Lindkvist mentor för Lina Campbell som driver Hot yoga studio Karlskrona. Campbell blev Årets nyföretagare i Karlskrona förra året.

Robert Nordström

Gapwaves AB (publ) har rekryterat Robert Nordström som ny CFO och medlem av ledningsgruppen med start i juni 2021, enligt ett pressmeddelande.
Nordström efterträder Lars Westlund som innehar rollen som tillförordnad. Nordström har mer än 10 års erfarenhet av internationella M&A-transaktioner. Närmast kommer han från en roll som M&A Manager på OptiGroup och har tidigare jobbat med transaktionsrådgivning på PwC och EY.
Gapwaves AB (publ) verkar inom antennsystem för millimetervågor. Aktien handlas på Nasdaq First North Growth Market Stockholm.

Peter Lind

KPMG-rådgivaren Peter Lind som varit director, Digital Transformation & Innovation, har slutat på byrån och gått över till egen verksamhet. Det bekräftar han till Revisionsvärlden.

Nyligen slutade även Pontus Winstén, som gick till Avanza.

Charlotte Hübel

Charlotte Hübel har utsetts till ny finanschef, CFO, för Lexington Company. Hon tillträder i augusti och efterträder Jonas Buijsse som lämnar bolaget efter en kort tid på posten. Charlotte Hübel kommer närmast från Babyshop Group där hon verkat som head of finance. Hon har även ett förflutet varit Group Business Controller på ICA Gruppen och var dessförinnan verksam inom revision och transaktionsrådgivning på EY.

Robin Boheman

Robin Boheman, CFO i Instalco, har utsetts till ny vd i börsbolaget. Han tillträder positionen den 1 september 2021.
Boheman var en av de allra första anställda i Instalco efter sittande vd Per Sjöstrand och har varit en del av koncernledningen sedan starten. Han arbetade 2014-2019 som förvärvs- och affärsutvecklingschef och utsågs 2019 till CFO för koncernen. Han var under ett par år konsult på PwC inom ”M&A Integration and Separation”.

”Robin Boheman har sedan han anställdes arbetat tätt ihop med Per Sjöstrand. Styrelsen är mycket glad att Robin accepterat att ta över rollen som vd efter Per. Hans erfarenheter från koncernens förvärvsarbete och ekonomifunktion gör honom till en utmärkt efterträdare. Med Robin som ny vd säkerställer vi kontinuitet för Instalco, säger Olof Ehrlén, styrelseordförande för Instalco, i ett pressmeddelande.

Rekryteringsprocessen för en ny CFO kommer att inledas omgående. Instalcos vd Per Sjöstrand blir ny styrelseordförande från den dagen då Boheman tillträder sin tjänst. Instalco är ett installationsföretag inom el, VS, ventilation, kyla, industri och teknikkonsult. Bolaget verkar i Sverige, Norge och Finland. Aktien är noterad på Nasdaq Stockholm.

Andreas Svensson

Andreas Svensson

Andreas Svensson tar över vd-posten på Wengbrand Redovisning, med kontor i Ulricehamn och Borås. Han blir företagets första vd som inte heter Wengbrand i efternamn. Wengbrand Redovisning grundades i Ulricehamn 1989 av Kjell Wengbrand, som nu går i pension. Kjell Wengbrand har succesivt släppt över alltmer av ansvaret till sonen David, grundare av redovisningsappen Wrebit och ledamot i Srf konsulternas styrelse. David Wengbrand har varit vd sedan 2006 och kommer nu att få en friare roll som affärsrådgivare och huvudägare.

”Det har varit en långsam generationsväxling som löpt under många år. Sedan jag tog ansvaret för byrån har den sakta men säkert förändrats till vad den är idag. Det hade inte varit möjligt utan de fantastiska människorna i företaget som har gjort att min roll nu kan förändras”, säger Kjell Wengbrand i en kommentar.

Andreas Svensson rekryterades till Wengbrand Redovisning 2018 som kontorschef, se tidigare notis. Han har bakgrund som skatterådgivare vid PwC i Borås och säger sig vara nöjd med sin befordran.

”Det är en ära att få kliva in som vd i företaget”, säger han.

Wengbrand redovisning ägs nu av David Wengbrand, Andreas Svensson och Jennie Näsström. Jennie Näsström kallas ”ledande redovisningskonsult och affärsrådgivare” på byrån. Både Andreas Svensson och Jennie Näsström är delägare sedan tidigare. David Wengbrand köpte sin fars andel i byrån redan 2006. Han fortsätter som vd för Wrebit, som tidigare.

Per Naarttijärvi

Pajalas kommunchef, Per Naarttijärvi, återvänder till sin tidigare arbetsgivare KPMG där han får rollen som Affärsområdesansvarig Norr- och Västerbotten uppger nyhetswebben Affärer i norr. Innan han blev kommunchef i Pajala arbetade han som kommunrådgivare och certifierad kommunal yrkesrevisor på KPMG mellan åren 2011 och 2018. Per Naarttijärvi har även varit näringslivsutvecklare och utredare i Leksands kommun.

”Roligt att vara tillbaka och få möjligheten att fortsätta arbete med att stärka offentlig sektor tillsammans med mina lysande kollegor. Ett spännande och brett arbete.” kommenterar Per Naarttijärvi den nya rollen på Linkedin.

 

Rebaz Wahab

KPMG rekryterar Rebaz Wahab, skattejurist specialiserad på fastighetstaxering. Wahab har jobbat med fastighetstaxering de senaste 10 åren. Först på Skatteverket som processförare mot fastighetstaxering och sen på Grant Thornton som skatterådgivare. Han har även bred erfarenhet från flera processer i domstol på området.

“Skattereglernas komplexitet ställer höga krav på rådgivare och därför breddar vi nu vårt fastighetsteam med ytterligare en ledande expert. Rebaz är en av Sveriges främsta rådgivare inom fastighetstaxering. Med sin mångåriga erfarenhet från både rådgivningssidan samt Skatteverket kompletterar hans kompetens oss ypperligt”, säger Carl Gudesjö, Tax Partner och Head of KPMG Tax Real Estate Sverige, i ett pressmeddelande.

Jon Holt

Brittiska KPMG:s 582 delägare har valt Jon Holt till ny vd, rapporterar Financial Times. Holt har arbetat på byrån sedan 1994 och kommer närmast från rollen som revisionschef och har bland annat varit kontorschef i Manchester.

“Jag vet att KPMG kommer att ha nytta av Jons erfarenhet, expertis och inkluderande ledarstil. Jag är glad att han har klivit fram”, säger brittiska KPMG:s ordförande Bina Metha i en kommentar.

Den förre vd:n Bill Michael avgick hastigt i februari efter flera kontroversiella uttalanden på ett digitalt möte, som läckte till media. Bland annat sa Michael bolagets anställda måste “sluta klaga” på coronapandemin och hur den påverkar jobbet, se tidigare artikel.

Bill Michael var både ordförande och vd. När han avgick fick två kvinnor hoppa in och ta hans roller. M&A-specialisten Bina Mehta tog över som ordförande medan marknadschefen Mary O’Connor gick in som Acting Senior Partner (motsvarar tf. vd). Jon Holt får endast vd-rollen. Bina Mehta fortsätter som ordförande i 12 månader, medan Mary O’Connor återgått till sitt ordinarie jobb, enligt Financial Times.

Anna Olandersson

Foto: J Ljungdal

Anna Olandersson har utsetts till ny vd för Confido Redovisning i Växjö. Under det senaste året har hon varit kontorschef och tillträder nu rollen som vd efter grundaren Rolf Dahlberg.

”Jag är stolt över förtroendet och ser fram emot att få leda Confido mot fortsatta framgångar”, säger Anna Olandersson i en kommentar.

Sedan maj 2020 har Anna Olandersson varit kontorschef på Confido med uppdraget att driva utvecklingen mot ett mer digitalt och effektivt arbetssätt. Tidigare har hon jobbat som affärsområdesansvarig på Fortnox, med inriktning mot redovisningsbyråer.

”Vår bransch är under stor förändring och mitt mål är att bygga en kunnig och affärsdriven verksamhet där medarbetarna trivs, får energi och kan utvecklas. Vi har redan idag ett starkt team, men vår tillväxtresa fortsätter och vi kommer att behöva anställa fler drivna och duktiga ekonomer och lönekonsulter”, säger Anna Olandersson.

Confido omsatte år 2019 drygt 10 Mkr och man har i dagsläget 14 medarbetare på kontoret i Växjö. Byrån startades av it-pionjären Rolf Dahlberg, en av grundarna till redovisningsprogrammet SPCS som idag är en del av Visma. Confido har vuxit snabbt och tilldelades 2019 Revisionsvärldens pris Årets tillväxtbyrå i Kronobergs län.

”Nu behövs det en ledare som kan ta Confido Redovisning in i framtiden”, säger Rolf Dahlberg.

Fotnot: Läs intervjun med Rolf Dahlberg från 2019 där han hävdar att ”redovisningsbyråerna är alldeles för snälla mot kunderna”.

Bertil Edlund

Tidigare auktoriserade revisorn Bertil Edlund gick bort den 27 mars 2021, enligt en dödsannons i DN. Edlund var en välkänd ledargestalt i revisionsbranschen och under 20 år ordförande i PwC. Han var även ordförande i FAR och president i den globala revisorsorganisationen IFAC.

”Som jag minns det var Bertil först i branschen med att ’berätta fritt’ från revisionen på bolagsstämmor i noterade bolag. Han kritiserades för det men banade väg för den fylligare rapportering som blivit praxis”, säger den tidigare generalsekreteraren i FAR (tillika ordföranden i Revisionsvärlden) Dan Brännström.

År 2000 bildades Bertil Edlunds stiftelse som stöder utbildning, forskning och projekt inom revision- och redovisning.

Pia Ohlson

Det börsnoterade massabolaget Rottneros har utsett Pia Ohlson till ny CFO för koncernen. Hon tillträder i mitten av augusti och efterträder Monica Pasanen som lämnar posten under hösten.

Pia Ohlson kommer närmast från Sandvik Mining & Rock Solutions där hon är Business and Financial controller för Rotary & Raise Boring. Hon har erfarenhet som controller, ekonomichef och CFO på flera internationella bolag, mestadels inom tillverkande industri samt hos Rottneros åren 2014-16. Karriären startade inom revision på PwC.

Jonas Köpniwsky

PwC:s tidigare presschef Jonas Köpniwsky är ny kommunikationschef på techbolaget Regily, skriver Realtid. Regily har utvecklat en tjänst som underlättar hur man checkar in till tjänster på nätet och precis tagit 20 miljoner kronor i en nyemission. Bolaget är grundat av Klarna-avhopparen Kristoffer Casse och har kunder inom bland annat fintech och gambling.
Sedan februari är Martin Askman, t. f. presschef på PwC Sverige, se tidigare notis.

Mats Frisk

Mats Frisk rekryteras som ny CDO på Foxway, ett företag som jobbar med hållbara IT-tjänster och återvinning av elektronik. Han kommer närmast från KPMG där han har arbetat som Head of Strategic Alliances and Partnership sedan 2019. Enligt Foxway är rekryteringen ett led i deras satsning på digital transformation som ska ledas av Mats Frisk.

Martin Ekstedt

KPMG förstärker Corporate Finance-enheten genom att rekrytera Martin Ekstedt. Han blir partner på KPMG och kommer närmast från Deutsche Bank där han var Director i det nordiska M&A-teamet med ansvar för Financial Servicessektorn.

”Jag har jobbat en del tillsammans med KPMG kring M&A-transaktioner tidigare, och vet att kompetensen inom bolaget på området är stor. Nu ser jag fram emot att tillsammans med mina nya kollegor få leverera den tunga sektorkunskap som finns internt…”, säger Martin Ekstedt i ett pressmeddelande.

Ekstedt har de senaste 12 åren varit bosatt i London där han arbetat med M&A på några av världens största investment-banker såsom Merrill Lynch, J.P. Morgan och Deutsche Bank. Han har enligt pressmeddelandet arbetat med klienter inom bland annat bank, försäkring, betalningslösningar, inkasso och fastighetssektor, med allt från fusioner och förvärv till avyttringar och börsnoteringar.

”M&A-aktiviteten inom Financial Services-sektorn fortsätter att öka, och där kommer Martin att leda KPMG:s aktiviteter inom Deal Advisory”, säger säger Christian Terslow, Sverigechef för Corporate Finance-verksamheten inom Deal Advisory.

Martin du Hane

Moment Group styrelse har utsett Martin du Hane till ny tf. vd/koncernchef. Han har varit tf. Group CFO sedan februari 2020 men kliver nu in och tar vd-rollen efter Otto Drakenberg.

Martin du Hane har bakgrund som revisor på EY. Han har också grundat ett eget bolag med inom ekonomi och finans som han sålde till KPMG 2016. Utöver det har Martin du Hane bland annat varit ansvarig för Group Finance och Treasury-avdelningen på Elof Hansson Holding AB. Nu kiver han alltså in som tf. vd på Moment Group som driver en rad välkända nöjesetablissemang så som Wallmans salonger, Golden Hits, Ballbreaker och 2Entertain som också äger biljettförsäljningssiten Showtic.se. Verksamheter som har drabbats hårt av den pågående pandemin. I ett pressmeddelande säger Leif West, styrelseordförande i Moment Group:

”Martins uppdrag är att fortsatt driva på för att tillsammans med övriga i ledningen bygga de bästa planerna för återöppning av verksamheterna, så snart restriktionerna släpper, med målsättningen att återställa lönsamheten och på sikt jobba för tillväxt”.

Processen med att hitta en permanent vd/koncernchef pågår med sikte på att vara klar till hösten 2021.

Sara Gunnstam

Sara Gunnstam har rekryterats till en ny tjänst som byråledare på Ekonomibyrån i Tranås, skriver Tranås Tidning. Hon lämnar ett chefsjobb som country manager på Jofrab skog och trädgård AB i samma stad, och har inte tidigare arbetat på redovisningsbyrå. Gunnstam är bekant med Ekonomibyråns delägare Jerry Fager sedan tidigare. De studerade tillsammans vid Linköpings universitet.

”Jag känner att jag inte själv räcker till för att leda byrån framåt och det är bättre att jag fokuserar på det som jag är bra på, att jag arbetar aktivt och finns till lite mer för kunderna … Jag har bollat lite frågor och idéer tidigare med Sara och nu längtar jag till att hon ska börja i maj. När hon tar över som byråledare kan vi ägare fokusera lite mer långsiktigt”, säger Jerry Fager till tidningen. Han äger byrån tillsammans med Peter Lindahl.

Redovisningsbyrån har haft en stark tillväxtkurva de senaste åren och gått från sju till 15 anställda. Ekonomibyrån i Tranås har varit finalist till Revisionsvärldens pris Årets tillväxtbyrå i Jönköpings län och man vann pris som Årets företagare i Tranås under 2020.

Frida Göransson

Exrevisorn Frida Göransson blir ny CFO på bostadsutvecklaren Signum Fastigheter, skriver tidningen Fastighetsaktien.

Göransson har en bakgrund som auktoriserad revisor på EY. Hennes senaste roll var som ekonomichef på Rikshem, och innan dess var hon redovisningschef på AMF Fastigheter. Men nu blir hon alltså Signums CFO.

Karl Sandström

KPMG rekryterar Karl Sandström, som har arbetat med transaktionsrelaterade skattefrågor i över 20 år.

“KPMG har ett erkänt duktigt skatteteam och en tydlig ambition att ta ytterligare marknadsandelar i förhållande till M&A relaterad rådgivning”, säger Karl Sandström i ett pressmeddelande.

Sandström kommer närmast från Marsh JLT Specialty, där han under en period var Nordic Head of Tax. Dessförinnan var han partner och Head of M&A Tax på Deloitte i nio år. Han har även erfarenhet från advokatbyrå.

“Med Karl i vårt team kommer vi kunna stärka KPMG:s position ytterligare på marknaden”, tror Annika Lindström, Head of Tax and Legal KPMG.

Robin Nemati

Robin Nemati går från en tjänst som Cloud Architect på KPMG till outsourcinggruppen Azets, där han blir Head of Architecture, enligt Linkedin. Nyligen gick KPMG:s Digital Transformation Architect Jens Nordmark till Azets, där han är Chief Digital Officer (CDO) och startar upp en ny avdelning där inom digitalisering, se tidigare notis. KPMG har rekryterat en ny digital chef från Danmark.

Pontus Winstén

Managementkonsulten Pontus Winstén är ny Business Continuity Manager på nischbanken Avanza, meddelar han på Linkedin. Winstén kommer närmast från en roll som projektledare och manager inom cybersäkerhet och Operational Resilience på KPMG. Han har tidigare arbetat som konsult på 4C Strategies och ASIS International.

Johanna Svensson

Branschorganisationen FAR:s revisionsexpert Johanna Svensson arbetar sedan den 1 mars på Grant Thornton som Risk & Quality Director inom revision.
”Efter lite mer än fem år på FAR har det blivit dags för mig att gå vidare till nya utmaningar. Det har varit fem fantastiska år och jag har fått arbeta med många spännande frågor i FAR:s olika expertgrupper och haft en tät kontakt med medlemmarna i rådgivningen. Jag har jobbat med branschfrågor både nationellt och internationellt, normgivning, översättningar av ISA, hållit utbildningar och så mycket mer vilket har gjort att nästan ingen dag har varit den andra lik”, skriver Svensson på Linkedin.

Bob Sternfels

Amerikanen Bob Sternfels blir ny global chef för strategikonsulten McKinsey & Company. Han efterträder Kevin Sneader den 1 juli enligt ett pressmeddelande. Tidningen Financial Times (FT) pekade för ett par veckor sedan ut svensken Magnus Tyreman, idag McKinseys Europachef, som en av åtta kandidater som stred på slutet i en valprocess som involverat 650 seniora delägare globalt.

McKinseys svenska pressavdelning ville inte bekräfta Magnus Tyremans kandidatur till prestiegeuppdraget, men skrev till RV:

”Det är korrekt att det pågår ett val. Vart tredje år utser firmans Senior partners en av sina kollegor till Managing partner för att leda firman globalt.”

Bob Sternfels är baserad i San Francisco. Han har tidigare varit chef för Operations verksamheten i ”Americas” och för Private Equity & Principal Investors-delen globalt.

Sara Lissdaniels

Sara Lissdaniels har just tillträtt en tjänst som auktoriserad revisor på FAR.

”Sara har lång erfarenhet från branschen och har tidigare varit anställd på Mazars och KPMG. Närmast kommer Sara från en tjänst som redovisnings- och inköpschef på Borlänge Energi”, skriver branschorganisationen på Linkedin.

Hon kommer att arbeta nära Therese Andersson, affärsområdeschef Medlem FAR.

Peter Nyllinge

PwC Sveriges styrelseordförande och tidigare vd, Peter Nyllinge, väljs in i den internationella styrelsen PwC International Limited (PwCIL). Det skriver byrån på LinkedIn. Styrelsen i PwCIL består av 18 partners som utses för en fyraårig mandatperiod genom omröstning bland PwC-nätverkets cirka elva tusen partners. Den nya styrelsen tillträder den 1 juli 2021 och har partners från tolv länder. Uppgiften för PwCIL är att utöva bolagsstyrning för PwC-nätverket med fokus på en gemensam ansats för risk, kvalitet, varumärke och strategi.

Sara Orback

Förbundsjuristen på branschorganisationen FAR, Sara Orback, blir bolagsjurist hos Mazars. Hon tillträder den 1 maj, enligt byrån.

”Vi är väldigt glada över att få välkomna Sara till byrån. Hon kommer att arbeta med regulatoriska frågor och fortsätta utveckla våra rutiner kring compliance”, skriver Mazars försäljningschef Lars Högvik.

Sara Orback har arbetat på FAR i över 10 år och har tidigare erfarenhet från bland annat Revisorsinspektionen (tidigare Revisorsnämnden).

Ulf Strauss

Auktoriserade revisorn Ulf Strauss har lämnat EY där han varit partner. Han har blivit 60 år, pensionsåldern för delägare, men är nu knuten till Allians Revision & Redovisning.
”På EY går man i pension tidigt, vilket kan vara jätteskönt men det fanns inte alls någon tanke från min sida att sluta arbeta vid 60 års ålder”, säger Ulf Strauss i en intervju på Allians webbplats.
Han har lämnat över en rad revisionsuppdrag till EY-kolleger, bland annat larm- och kameraövervakningsbolaget Gardio AB (publ) och Bygg och anläggningsbolaget Aktiebolaget Frijo. Strauss har haft en lång karriär.
”Jag gick direkt från Stockholms universitet till en liten revisionsbyrå med cirka 100–150 anställda. Detta var i januari 1985 och jag har nu varit verksam i branschen i 35 år. Detta blir mitt 36:e år”. säger han.

Länk till intervjun med Strauss på Allians webbplats.

Marcus Norberg

Marcus Norberg har utsetts till ekonomichef för HSP Gripen i Hudiksvall. Bolaget säljer utrustning för skogsmaskiner. Marcus Norberg har bakgrund som auktoriserad revisor på Deloitte. Han var senast ekonomi- & finanschef vid SKR i Stockholm.

“Marcus är sedan oktober 2019 redovisnings- & lönesansvarig vid företaget och har kommit in i verksamheten på ett mycket bra sätt varför vi väljer att utöka rollen inom ekonomiområdet”, säger Tomas Jonsson, VD.

Marcus Norberg tar plats i företagets ledningsgrupp.

Kelly Chau

Kelly Chau har fått en ny befattning på Deloitte och är nu Manager Human Capital, skriver Personal & Ledarskap. Han kommer senast från rollen som Senior Management Consultant. Han har tidigare haft olika roller på Wise Professionals senast som Business Consultant inom Talent Management.

Dan Brännström

Dan Brännström, oberoende rådgivare och f.d. generalsekreterare i branschorganisationen FAR, väljs in i Skandias fullmäktige, pensionsjättens högsta beslutande organ. Det framgår av ett pressmeddelande. Det är Skandias kunder som röstar på kandidater till fullmäktige, som utövar ägarfunktionen i bolaget och bland annat utser Skandias styrelse.
Flera andra personer röstades in i fullmäktige, bland andra Monica Caneman och Elisabeth Thand Ringqvist.

Transparens: Dan Brännström är även ordförande i Revisionsvärlden.

Sandra Gadd

Hövding Sverige AB (publ):s valberedning föreslår Sandra Gadd till styrelsen. Sandra Gadd är civilekonom med bakgrund som auktoriserad revisor och konsult på Deloitte och är sedan 2019 CFO på e-handelsföretaget Boozt. Även Petr Zhukov föreslås ta plats i styrelsen. Nästa ordinarie bolagsstämma hålls den 6 maj 2021.

Valberedningen föreslår omval av styrelseordförande Fredrik Arp samt ledamöterna Tony Grimaldi och Helen Richenzhagen.

Hövding säljer uppblåsbara skydd och har sedan 2015 aktien noterad på Nasdaq First North Growth Market.

Regina Sipos

Invoicery INT, moderbolag för Sveriges största egenanställningsföretag Frilans Finans, har valt in Regina Sipos som ny ledamot. Sipos är styrelseproffs och driver egen investeringsverksamhet med fokus på digitala tillväxtbolag.

Hon är även arbetande styrelseordförande i Bzzt, en scale-up inom miljövänlig mobilitet, Bower, ett digitalt cleantechbolag inom recycling, RedLocker, som tillhandahåller mensskyddsautomater, och i Citerus, ett ledande svenskt utbildnings- och konsultbolag inom agila teknologier.

Sipos har tidigare bland annat varit VD inom den statliga portföljen på Svensk Adressändring och AdressPoint, kommersiell direktör på Logica och kommersiell chef på Accenture i Sverige.

Panos Kakoullis

Britten Panos Kakoullis blir ny CFO för den krisdrabbade brittiska flygmotortillverkaren Rolls-Royce, enligt City AM. Han kommer närmast från en roll som koncernchef för managementkonsulten PA Consulting Group. Han har tidigare arbetat mer än 30 år på Deloitte i Storbritannien, som bland annat som Managing Director.

Ebba Asp

Ebba Asp är ekorevisor på Ekobrottsmyndigheten efter dryga sju år på EY. Ebba Asp har varit auktoriserad revisor sedan 2018 och har sedan 2019 varit manager på Forensic & Integerity Service-avdelningen.

Martin Hjerpe

Martin Hjerpe lämnar revisorsrollen för att istället ta sig ann tjänsten som Group controller på industrikoncernen XANO. Martin Hjerpe kommer senast från tjänsten Senior Manager på KPMG, där han arbetat sedan 2007.

”I helgen avslutades ett 14 år långt kapitel av mitt liv, med titeln KPMG. Tack för alla utmaningar och möjligheter jag fått vara med om, men framförallt tack till alla kollegor(!) som delat med sig av tid, kunskap och engagemang!”, skriver Martin Hjerpe på Linkedin.

Christoffer Tell

Den 1 mars tillträder Christoffer Tell som CFO för Simris Alg, enligt ett pressmeddelande. Christoffer Tell är ekonom med inriktning mot redovisning och controlling och började sin yrkesbana som revisor. Han blev därefter rekryterad till Examec, ett tillverkande företag, och senare som CFO för spelbolaget Global Gaming. Christoffer Till kommer senast från egen konsultverksamhet inom redovisning, rådgivning och affärsutveckling.

Simris Alg utvecklar bioaktiva ämnen från odlade alger. Algråvaran ska användas inom hudvård, läkemedel och livsmedel. Simris Algs aktie handlas på Nasdaq First North Growth Market.

Jim Gustafsson

Jim Gustafsson har utsetts till partner och försäkringschef på konsultbolaget FCG, inriktad på bank och finanssektorn. Han kommer att ta plats i koncernledningen, enligt ett pressmeddelande. På FCG blir Jim Gustafsson dessutom biträdande chef för GRC Advisory Sweden, som är FCG: s rådgivningsverksamhet i Sverige.

Gustafsson är försäkrings- och riskexpert och har arbetat i cirka 10 år på EY i Köpenhamn, där han var partner. Han har jobbat nordiskt och haft roller som Solution Leader Data & Analytics i EMEIA, chef för Nordic Quantitative Advisory Services ssamt Nordic Data & Analytics Leader.

Före sin tid på EY var han bland annat akuarie på PwC och arbetade på försäkringsbolagen Codan och Trygg Hansa.

Martin Askman

Martin Askman är t.f. presschef på PwC Sverige efter att företrädaren Jonas Köpniwsky lämnat firman. Det framgår av PwC:s webbplats. Martin Askman är kommunikationskonsult på den egna firman Change The Word. Han har tidigare varit presschef och kommunikationschef på PwC men lämnade byrån 2014 för att bli PR-chef på Svenska Spel. Revisionsvärlden har ingen uppgift om vart Jonas Köpniwsky är på väg.

Mikael Forsberg

Mikael Forsberg är utsedd till ny CFO på Sparbanken Skåne, enligt ett pressmeddelande. Han ersätter Åsa Grundström som valt att lämna banken för annat jobb. Mikael Forsberg tillträder den nya tjänsten omedelbart och kommer närmast från en position som bankchef för bankområde Kristianstad inom Sparbanken Skåne. Han har arbetat på Sparbanken Skåne och dess föregångare Sparbanken 1826 och Kristianstad Sparbank sedan 2001. Forsberg har en bakgrund som auktoriserad revisor och har tidigare varit chef för KPMG i Kristianstad.

Åsa Grundström kvarstår i verksamheten under en övergångsperiod. Hon lämnar banken efter 25 år och går till konsultbolaget FCG Risk & Compliance.

Cassandra Hindström

Cassandra Hindström blir konsult med titeln Senior Manager på den FCG, ett konsultbolag inriktat på finanssektorn. Hon tillträdde den 1 februari enligt webbplatsen. Tidigare har hon bland annat arbetat som Compliance Manager på Siemens Financial Services och på EY.

Matilda Olsson

Fastighetsbolaget Swedish Logistic Property, SLP, i Malmö har anställt Matilda Olsson som ansvarig för business controlling. Matilda Olsson har tidigare arbetat på AddPro och på EY som managementkonsult.

Arash Afsarian

KPMG Sverige rekryterar en ny digitalchef med titeln Head of Advanced Analytics och Intelligent Automation. Arash Afsarian kommer närmast från KPMG Danmark där han lett en framgångsrik avdelning inom “NewTech”.

“Tillsammans med mitt team i Danmark kunde vi växa affären fyra gånger på tre år. Jag ser fram emot att göra en liknande resa med KPMG Sverige”, säger Arash Afsarian i ett pressmeddelande.

“KPMG satsar stort på Advanced Analytics och Intelligent automation och ser ett ökat intresse för detta hos många företag”, säger Cecilia Täkte, Head of Management Consulting, KPMG.

Arash Afsarian har innan han kom till KPMG arbetat som strategikonsult för Kearney och varit affärsområdeschef för Microsoft Mobile Devices i Indien, Mellanöstern och Afrika.

I början av året gick Jens Nordmark, tidigare Digital Transformation Architect på KPMG, till outsourcinggruppen Azets Insights där han är är Chief Digital Officer (CDO).

Samuel Spetz

Den tidigare PwC-revisorn Samuel Spetz blir ekonomichef i det nybildade bolaget OBOS Nya Hem enligt ett pressmeddelande. Fastighetsbolaget som ägs av OBOS, den norska motsvarigheten till HSB, erbjuder sedan 2020 medlemskap även i Sverige och siktar på en kraftig expansion på den svenska bostadsmarknaden.

Som ett led i detta rekryterar man alltså Samuel Spetz som under åren 2013 till 2016 arbetade som revisor på PwC innan han gav sig in i fastighetsbranschen som Nordic Business Controller i NCC och Business Controller i Nyfosa.
”OBOS har själva gått ut med att de ska dubblera sin bostadsförsäljning i Sverige inom en 5-årsperiod, till en årstakt på 3 000 bostäder. Det känns givetvis stimulerande att få vara med och bidra till en sådan tillväxt”, säger Samuel Spetz.

Han tillträder sin tjänst i april 2021 och kommer då även att ingå i fastighetsbolagets ledningsgrupp.

Åsa Anderson Eneberg

Vid det senaste nätverksmötet för Mazars i december valdes den svenska revisorn Åsa Anderson Eneberg in i nätverkets Global Governance Council (GGC), ett organ som bland annat övervakar den globala styrelsens arbete.

Mirja Kronegård

Skattejuristen Mirja Kronegård är ny delägare på den oberoende skatterådgivaren Svalner, enligt ett pressmeddelande. Kronegård har varit verksam på Svalner sedan 2015 och är främst verksam inom inkomstskatt i Svalners fastighetsgrupp. Dessförinnan arbetade hon på KPMG.

Eva Dahl

Eva Dahl, som rekryterades till Svalner i december 2018, har nu tagits in som delägare i byrån, vilket framgår av ett pressmeddelande. Dahl arbetade inledningsvis som ansvarig för HR- och marknadsfrågor på byrån men har sedan våren 2020 varit byråns COO. Svalners Managing Partner, Viktor Sandberg, motiverar beslutet:

”Eva har visat ett stort engagemang och ger oss en ny dimension i ledningen av byrån.”

Fredrik Ulmstedt

Skatterådgivare Fredrik Ulmstedt är ny delägare på skattebyrån Svalner, enligt ett pressmeddelande. Ulmstedt har arbetat på Svalner sedan 2014 i flera olika roller och har dessförinnan en bakgrund från Skatteverket och Causey & Westling consulting. Svalner menar att valet av Ulmstedt som delägare är en viktig del i byråns expansion och vision om att bli en etablerad aktör i Norden.

Marina Norberg

Marina Norberg är ny CFO på biopharma-bolaget Lipum i Umeå, enligt ett pressmeddelande. Norberg har bakgrund som godkänd revisor hos PwC och auktoriserad redovisningskonsult hos Aspia. Hon kommer ingå i Lipums ledningsgrupp och rapporterar till vd Einar Pontén.
Revisionsvärlden rapporterade i december att Marina Norberg startat en glashytta i Holmsund, men hon vill alltså inte lämna siffrorna.

”Vi har kvar glasverkstaden, det är inget heltidsuppdrag”, säger Marina Norberg till Västerbottens-Kuriren.

Sofia Hallin

Sofia Hallin, gruppchef för Outsourcing Services på Grant Thornton i Jönköping, figurerar på den lokala topplistan “Årets unga ledande kvinna 2020”. Det rapporterar tidningen Balans. Listan består av tjugo yrkeskvinnor födda mellan 1985 och 1994. Listan syftar till att lyfta fram kvinnliga förebilder i Jönköpings län.

Åsa Lindhagen

Åsa Lindhagen (MP) är ny finansmarknadsminister och biträdande finansminister efter fredagens regeringsombildning. Hon har sedan 2019 varit jämställdhetsminister i den röd-gröna regeringen men började karriären som konsult på EY i Stockholm. Det framgår av artikeln om henne på Wikipedia. Lindhagen är civilingenjör i industriell ekonomi från Linköpings universitet och tog examen år 2008. År 2012 blev Lindhagen gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms kommunfullmäktige. År 2014 blev hon socialborgarråd i Stockholms stad, då tycks hon ha slutat på EY.

På regeringens pressträff kommenterade Åsa Lindhagen sin nya roll.

“Det är viktigt med fortsatt bevakning vad gäller den stora skuldsättningen bland hushållen eftersom det är en riskfaktor. Jag vill också fortsätta arbetet med penningtvätt”, sa Åsa Lindhagen.

Åsa Almesjö

Den tidigare KPMG medarbetaren Åsa Almesjö blir chef över strategisk infrastrukturrådgivning på konsultbolaget WSP. Detta som en del av WSP:s satsning på teknisk rådgivning.

Åsa Almesjö har tidigare arbetat som managementkonsult på KPMG och under nio år i en liknande roll, som Head of Infrastructur, på revisionsbolaget. Innan dess var hon anställd på PA Consulting och på Försvarets Materielverk (FMV).

”Det är tydligt att vi med olika kompetenser behöver arbeta ännu mer tillsammans när samhället beslutar om stora investeringar. Genom att kliva in hos WSP får jag tillgång till över 50 000 kollegor världen över med all teknisk, klimat- och hållbarhetsexpertis vi kan behöva. Samtidigt ser jag att vi som har en mer kommersiell bakgrund kan tillföra mycket i kunddialoger och projekt,” säger Åsa Almesjö i ett pressmeddelande från WSP.

Hennes team kommer att ha en bred portfölj med bland annat finansiering och organisering samt implementering av komplexa infrastrukturprojekt. Något som enligt Åsa Almesjö ger en kompetens för ett ”helhetsgrepp” som hon tror uppskattas av marknaden.

Foto: Oskar Hjelm

Carl-Henrik Dalvik

Fastighetsutvecklaren Scandinavian Property Group AB stärker ytterligare företagets finans- och utvecklingsteam genom Carl-Henrik Dalvik, som får rollen som financial controller. Han kommer närmast från KPMG där han har arbetat som Senior Associate i tre år.

 

 

 

Claes Engvall

Börsnoterade Studsviks CFO Claes Engvall har meddelat att han accepterat en tjänst i ett annat företag och lämnar Studsvik i mitten av maj 2021. Det framgår inte av pressmeddelandet vart han är på väg. Studsvik, verksamt inom kärnkraftshantering, har påbörjat processen för att hitta en ersättare.

Tobias Kihlén

Tobias Kihlén tillträder som ny partner inom transport och offentlig sektor på PA Consulting. Rekryteringen är en del av företagets satsning på tillväxt inom områdena transporter och infrastruktursatsningar i Sverige och i Norden, enligt ett pressmeddelande.

Kihlén har 14 års erfarenhet från managementkonsultbranschen med fokus på försäljning och leverans av stora transformationsprojekt inom en rad sektorer såsom bl.a. transport, offentlig förvaltning, finans, tillverkande industri samt detaljhandeln. Närmast kommer Tobias Kihlén från rollen som ansvarig för PwC Sveriges Operationspractice och han arbetade dessförinnan på Accenture.

“Tobias kompletterar vårt stora Nordiska team inom transport och infrastruktur och stärker PA:s förmåga att vara en strategisk partner. Myndigheter och företag behöver utvecklas i en omvärld som kräver mycket stora investeringar under kommande decennier. En omvärld som präglas av volatila resandemönster, ökande behov av godstransporter och en alltmer harmoniserad europeisk infrastruktur. Tobias kommer att arbeta med kunder inom flera trafikslag som var och en har ledande positioner inom sin del av marknaden”, förklarar Joacim Sundell, Sverigechef och ansvarig för transport och infrastruktur i Norden.

Mattias Wedar

Redovisningstjänsten PE Accounting rekryter Mattias Wedar till styrelsen. Wedar är till vardags ansvarig för teknik och produkt på Leo Vegas och han har även suttit i styrelsen på Acast.

”Jag vill med mina erfarenheter från en extremt datadriven och snabbrörlig bransch bidra till den fortsatta utvecklingen när PE Accounting vill göra resan från 100 Mkr (i årsomsättning, RV:s anm.) till att bli ett miljardbolag,” säger Mattias Wedar, enligt ett pressmeddelande.

PE Accounting grundades 2011 av Andreas Granstedt, Olle Rydqvist och Mattias Hjalmarsson. Sedan starten har även Alfvén & Didrikson och SEB tillkommit som delägare. De har vuxit med cirka 40-50 procent, årligen och har idag fler än 800 kunder och 20.000 användare.

Linus Sande

Linus Sande ansluter till Revideco Göteborgskontor. Närmast kommer Sande från JPA Redovisning (tidigare Adrian & Partners) där han arbetat som redovisningskonsult. Hos Revideco kommer han att arbeta med revision.

Ewa Linsäter

Stora aktieägare i Spotlightbolaget Vindico Group AB, föreslår att exrevisorn Ewa Linsäter väljs till nya styrelseledamot i Bolaget. Det framgår av ett pressmeddelande. Ewa Linsäter startade sin karriär som revisor hos PwC för att därefter arbeta som CFO/business controller bland annat i Ernströmgruppen AB, säkerhetsbolaget Gunnebo och Reac Group, en bolagsgrupp inom Latour Industries. Idag arbetar Ewa som CFO på det börsnoterade bolaget Elos Medtech Group.

Johanna Palm

Johanna Palm slutar som som Vice VD och CFO för börsnoterade klädsäljaren Odd Molly. Hon har fått ett nytt uppdrag på branschkollegan Happy Socks, enligt ett pressmeddelande. Johanna Palm har sex månaders uppsägningstid och kommer att lämna Odd Molly senast under juli 2021. Bolaget har inlett processen med att utse efterträdare.

Johanna Palm kom till Odd Molly i april 2016 som bolagets CFO och har sedan maj 2019 även innehaft rollen som Vice VD.

Madeleine Brandt

Madeleine Brandt tillträder en helt ny roll som ansvarig för koncernredovisning på PE Accounting. Hon har arbetat på PE Accounting i snart fem år, senast som gruppchef för ett av deras team av konsulter inom redovisning och automatiserad ekonomi. I slutet av 2020 släppte PE Accounting automatiserad koncernredovisning som en ny del i deras kombination av system och tjänst. Syftet är att kunder ska kunna följa hur det går för koncernen live, istället för att vänta till nästa koncernrapporteringstillfälle.

”Genom att nu kunna fokusera helt på koncernredovisning så har jag möjligheten att bidra till väldigt konkret förändring inom ett stort favoritområde som till viss del är eftersatt. Det finns något otroligt spännande att skapa den helhet som just koncernredovisning kräver. Flera bolag ska ju i princip bli ett och allt ska stödjas av samma automatiseringsprinciper som vi länge tillämpat på enskilda bolag,” berättar Madeleine Brandt, Koncernredovisningsansvarig, PE Accounting.

Lynne Doughtie

Tidigare vd:n för KPMG i USA, Lynne Doughtie, väljs in i Boeings styrelse, skriver flygplanstillverkaren i ett pressmeddelande.
Lynne Doughtie var den första kvinnliga vd:n på KPMG i USA och hon lämnade byrån i fjol. Hon satt även i nätverkets globala styrelse. Idag är hon styrelseproffs.

”She will provide perspective reflecting her global leadership roles and experience advising clients on complex matters as well as significant risk management expertise”, skriver Boeing.

Kristofer Ståhlbröst

Alvarez & Marsal rekryterar Kristofer Ståhlbröst som chef för affärsområde Omstrukturering i Norden. Alvarez & Marsal, A&M, beskriver Kristofer Ståhlbröst som ”en viktig pusselbit i att fortsätta stärka sitt erbjudande när det kommer till att lösa komplexa problem och förändringsarbete för företag som står inför omfattande utmaningar.”

Ståhlbröst har över 20 års erfarenhet som rådgivare inom omstrukturering och M&A. Senast kommer han från EY där han varit partner och nordisk chef för Corporate Finance.

A&M öppnade upp ett Nordenkontor i Stockholm 2017 med tidigare KPMG-topparna Helene Willberg och Christer Wiberg i spetsen. Båda har dock lämnat firman.
Kontoret ville utmana bland annat big four när det gäller rådgivnings- och transaktionsuppdrag. De marknadsför sig som en oberoende rådgivare som står fri från revisionskonflikter.

Martin Walker

Martin Walker blir partner inom Financial Services på managementkonsultföretaget PA Consulting uppger bolaget i ett pressmeddelande. Martin Walker, som är expert inom data management och analytics, har en lång bakgrund inom finanssektorn. Till exempel arbetade han som manager på KPMG i London och Senior manager på Deloitte mellan 2001–2010 enligt Linkedin. Han har också lett komplexa digitala projekt åt storbanker som Nordea och haft olika uppdrag med ett uttalat fokus på risk- och regelefterlevnad inom finanssektorn.

”Martin blir ett starkt tillskott till vårt erfarna och växande team för finansiella tjänster i Sverige. Hans långa erfarenhet från finansmarknaden och i synnerhet inom data och analys kommer att vara mycket värdefullt för våra kunder i Sverige och i hela Norden”, säger Steve Payne, partner med ansvar för Financial Services i Sverige i pressmeddelandet. Steve Payne har själv Deloitte-bakgrund.

”Jag lockades framför allt av PA:s innovativa kultur…”, säger Martin Walker.

PA Consulting är ett internationellt managementkonsultföretag med fokus på innovation och transformation med 3 200 anställda globalt varav 350 i Norden och 100 i Sverige.

 

Miriam Sefo

Miriam Sefo har anställts på Certe Revison som revisor. Sefo är nyutexaminerad ekonom som genomfört sina studier vid högskolan i Gävle samt Stockholm Universitet. Även Jonas Lindberg är nyanställd revisor på byrån.

”Vi är glada över att hälsa Miriam och Jonas välkomna till Certe Revison. Rekryteringen av dem är en viktig del i byråns utveckling, strategi och tillväxt, dels för att möta våra befintliga kunders ökade behov samt att kunna hälsa och ta emot fler nya kunder. ” säger Certe Revisions verksamhetschef Claes Sjöblom.

Jonas Linberg

Jonas Lindberg har anställts på Certe Revison som revisor. Lindberg är nyutexaminerad ekonom från Handelshögskolan i Karlstad. Även Miriam Sefo är nyanställd revisor.

”Vi är glada över att hälsa Miriam och Jonas välkomna till Certe Revison. Rekryteringen av dem är en viktig del i byråns utveckling, strategi och tillväxt, dels för att möta våra befintliga kunders ökade behov samt att kunna hälsa och ta emot fler nya kunder. ” säger Certe Revisions verksamhetschef Claes Sjöblom.

Alex Chamoun

Redovisningskonsulten och företagsrådgivaren Alex Chamoun befordras till vice vd för Saldo Redovisning, och blir samtidigt partner.

“Saldo har under en längre tid ett tydligt arbetsmönster för varje konsult i hur vi arbetar mot våra kunder, Saldos fyra steg. Genom att vi ger Alex ökad frihet för att ytterligare förstärka våra fyra steg bygger Saldo vidare på den fantastiska resa vi är på just nu. För att göra detta möjligt kommer Alex att leda oss i detta arbete samt att lyfta fram en viktig del i Saldos dagliga arbete, coaching. Vi har idag, tre stycken interna coacher som hjälper och lyfter alla våra medarbetare men även våra kunder dagligen”, skriver den Stockholmsbaserade redovisningsbyrån i ett pressmeddelande.

Saldo Redovisning, med grundarna Madeleine och Mattias Segerbrand, har vuxit snabbt de senaste åren och har 23 medarbetare på webbplatsen.

Lena Joelsson

Under Berotecs årsstämma i december valdes Lena Joelsson (och styrelseproffset Jonas Ivarsson) in som nya ledamöter i Berotecs styrelse. Lena Joelsson har under de senaste 20 åren verkat på EY med fokus på offentlig sektor. Hon var parter och slutade i december, enligt Linkedin. Hon har även varit HR-chef och vice vd på Kulturhuset Stadsteatern. Idag är hon partner på Gaia Leadership.
Berotec är ett konsultbolag, etablerat år 2000. De arbetar med teknikutveckling, verksamhetsutveckling och IT. Berotec har 200 konsulter på kontor i Stockholm, Linköping, Göteborg, Karlstad, Västerås, Uppsala och Örebro.

Dan Brännström

Dan Brännström, oberoende rådgivare och f.d. generalsekreterare i FAR, kandiderar till Skandias fullmäktige, pensionsjättens högsta beslutande organ. Det framgår av ett pressmeddelande. Skandia är en kundägd koncern. Fullmäktige utövar ägarfunktionen i bolaget och utser bland annat Skandias styrelse, som i sin tur fastställer strategin och utser vd.

Fullmäktige består av totalt 21 ledamöter. Valsedeln till årets val omfattar 14 kandidater som slåss om sju platser. Bland de övriga kandidaterna märks styrelseproffsen Elisabeth Thand Ringqvist och Monica Caneman.

Fram till den 15 februari 2021 har kunderna möjlighet att rösta.
Transparens: Dan Brännström är även ordförande i Revisionsvärlden.

Daniel Frisén

KPMG-medarbetaren Daniel Frisén, som sedan 2019 arbetat som konsult och revisionsmedarbetare i kontoret i Karlstad, blir ny pressekreterare på Moderaternas regionkansli i Stockholm. Det skriver Dagens Opinion.

”Region Stockholm är det ställe där jag direkt kan hjälpa till att påverka människors liv och vardag till det bättre. Men det är tråkigt med distansarbetet och att inte ännu fått träffa alla kollegor”, säger han till tidningen.

Han flyttar från Karlstad till Stockholm.

”… också stockholmarna kan behöva lära sig lite från Värmland”, säger han till Dagens Opinion.