Björn Irle

Auktoriserade revisorn Björn Irle är ny ledamot i Revisorsinspektionens
examensråd. Irle är revisor på PwC i Stockholm och ersätter Petra
Lindström som på egen begäran slutar i examensrådet. Hon arbetade på
KPMG och är sedan årsskiftet Group Accounting Specialist i
utbildningsföretaget Academedia, enligt Linkedin.

Marie Fossum Strannegård

EY-konsulten och -delägaren Marie Fossum Strannegård har utsetts till ny vd för IVL Svenska Miljöinstitutet. Hon tillträder tjänsten den 15 april och ersätter Tord Svedberg.

Marie Fossum Strannegård har varit på EY sedan 2018 och har arbetat med rådgivning inom bland annat telekom-, tech- samt media. Dessförinnan har hon haft olika ledande befattningar på Ericsson, Fortum och Capgemeni.

”IVL har med sin forskning en unik erfarenhet inom miljö och klimatarbete och en stor framtidspotential – inte minst genom att fortsätta utvecklas inom det digitala området. Jag är övertygad att jag med min erfarenhet av AI, framtidens energisystem och affärer kan tillföra både IVL och deras kunder mycket”, säger Marie Fossum Strannegård i ett pressmeddelande.

IVL är ett oberoende miljöforskningsinstitut som arbetar för att utveckla lösningar som kommer till praktisk nytta på miljöområdet.

Fredrik Backman

Fredrik Backman har rekryterats som ny kontorsrörelsechef på LRF Konsult, som håller på att byta namn till Ludvig & Co. Han kommer närmast från rollen som Sverige-vd för inkassobolaget Intrum och tillträder sin nya roll på Ludvig & Co den 1 mars, enligt ett pressmeddelande. Fredrik Backman blir chef över kontorsrörelsen som består av 130 kontor runt om i Sverige och 1300 medarbetare.

”Vi har stort fokus på att modernisera verksamheten för att växa och möta nya behov på marknaden. Fredrik är en engagerad och inspirerande ledare med lång erfarenhet av att driva förändring och skapa ett arbetsklimat med en tydlig kultur- och värderingsgrund”, säger Rickard Westlund, vd på Ludvig & Co.

Rickard Westlund har även han arbetat inom Intrum, som chef för hela verksamheten i Nordeuropa. Fredrik Backman är den andra kända chefsrekryteringen Westlund gör efter att han tog över som chef för redovisnings- och rådgivningsbyrån i april i fjol. Den första var Per Skargren, som hämtades från Swedbank och som är segmentschef för Skog & Lantbruk på Ludvig & Co/LRF Konsult.

Dan Brännström

Dan Brännström, oberoende rådgivare och f.d. generalsekreterare i FAR, är nominerad till Skandias fullmäktige, pensionsjättens högsta beslutande organ. Det framgår av ett pressmeddelande. Skandia är en kundägd koncern. Fullmäktige utövar ägarfunktionen i bolaget och utser bland annat Skandias styrelse, som i sin tur fastställer strategin och utser vd.
Fullmäktige består av totalt 21 ledamöter som utses för en treårsperiod. Bolagsstämman hålls den 6 maj.

Transparens: Dan Brännström är även ordförande i Revisionsvärldens ägarbolag.

Björn Bergman

KPMG:s kommunikationsdirektör Björn Bergman blir ny marknads- och kommunikationschef i Sverige på Implenia. Den schweiziska bygg- och anläggningskoncernen är involverat i några av landets största infrastrukturprojekt, bl a Slussen, Förbifart Stockholm, Varbergstunneln, Getingmidjan.

Bergman har varit på KPMG i sex år, där han varit en del av företagsledningen. Han har tidigare haft ledande roller på Com Hem, Skanska, SAS och i Regeringskansliet.

”Implenia har i Sverige nått en kritisk storlek vilket motiverar ett mer systematiskt arbete kring marknad och kommunikation. Det känns därför jättekul att få välkomna Björn Bergman till företagsledningen. Med hans erfarenheter inom ledarskap och kommunikation får vi kraft att tydliggöra vår position på marknaden, attrahera flera medarbetare och skapa större kunskap om vår kompetens och verksamhet för potentiella kunder”, säger Fredrik Björckebaum, vd Implenia Sverige, i ett pressmeddelande.

Bergman tar plats i Implenias företagsledning med ansvar för företagets interna och externa kommunikationer, press- och mediakontakter, public affairs, marknadsföring och varumärke.

Annika Melin Jakobsson

Advokatfirman Delphi rekryterar transaktionsjuristen Annika Melin Jakobsson till sitt kapitalmarknadsteam. Enligt ett pressmeddelande anslöt hon den 13 januari 2020. Närmast kommer Melin Jakobsson från KPMG där hon varit managing partner för Deal Advisory Capital Markets. Fram till i höstas satt hon även i styrelsen. Tidigare var hon managing partner för EY:s Nordiska Capital-Markets-verksamhet.

”Det är mycket glädjande att välkomna Annika till oss, hon har gedigen erfarenhet av rådgivning inom kapitalmarknadsfrågor och har ett starkt personligt varumärke i branschen”, säger Stefan Erhag, executive partner på Delphi.

Annika Melin Jakobsson och revisorn Thomas Forslund bestämde sig i höstas för att sluta i styrelsen och lämna byrån, se tidigare artikel. Båda har bakgrund på EY och rekryterades över till KPMG 2015 respektive 2014.

Niclas Lundin

Soltech Energy rekryterar Niclas Lundin som ny finansdirektör. Han är i dag CFO på restaurangkedjan Vapiano. Han har tidigare arbetat som auktoriserad revisor på Deloitte. Niclas Lundin tillträder senast den 25 mars 2020.

Soltech Energy Sweden AB (publ), handlas på Nasdaq First North Growth Market under kortnamnet SOLT och har cirka 31 000 aktieägare.

Robert Swaak

Nederländska bankjätten ABN Amro utser Robert Swaak till ny vd. Han tar över i samband med årsstämman den 22 april och ersätter Kees van Dijkhuizen.

Robert Swaak är veteran inom nederländska PwC med uppdrag även inom det internationella PwC-nätverket. Han har tidigare varit vd och ordförande för PwC i Nederländerna. Swaak har idag titeln Global Relationship Partner med kundansvar för flera multinationella jättar och har suttit med i PwC:s International Strategy Council.

Lena Nelson

24Storage, en snabbväxande aktör inom hyrlager, har utsett Lena Nelson till ny Chief Financial Officer. Hon tillträder den 24 februari och blir medlem av koncernledningen. Lena Nelson är för närvarande Head of Financial Operation på Climeon. Hon har tidigare varit Senior Manger på KPMG Management Consulting och auktoriserad revisor på EY. 24Storage är ett self storage-bolag som erbjuder kunder förvaringsyta utanför hemmet. Bolaget har 23 förrådsanläggningar. Aktien är noterad på Nasdaq First North Growth Market.

Caj Virta

Fastighetsspecialisten Caj Virta är ny värderingschef hos fastighetsrådgivaren Colliers, skriver Fastighetsvärlden. Caj Virta kommer närmast från JLL. Innan dess var han under sex år ansvarig för värdering inom Norden hos EY. Caj Virta har cirka 20 års erfarenhet i fastighetsbranschen och har arbetat med rådgivning inom värdering, fastighetsförvärv och analys.

Ulrika Badenfelt

KPMG breddar tjänsteutbudet inom skatterådgivning och erbjuder utökade
tull- och exportkontrolltjänster. Ny ansvarig för tjänsteområdet blir
Ulrika Badenfelt, som närmast kommer från PwC i Göteborg.
Ulrika Badenfelt är disputerad forskare (industriell ekonomi, Chalmers)
med specialisering inom tull och exportkontroll. Under de senaste 10
åren har hon arbetat med en bred repertoar av tull- och
exportkontrolluppdrag, både som tullprocessutvecklare på Volvo AB,
tullspecialist på advokatbyrån VINGE samt under de senaste tre åren som
områdesansvarig för PwC Sveriges tullfunktion.
”Vi märker att efterfrågan på spetskompetens inom tullområdet ökar. De
stora riskerna gör att företag vill ha vår hjälp med en optimal
tullhantering och begränsning av tullkostnaderna. Vi är därför mycket
glada över att ha Ulrika på plats och att vi nu kan erbjuda rådgivning
på tullområdet till våra kunder”, säger Tina Zetterlund, Head of Tax på
KPMG i Sverige, i ett pressmeddelande.

Anna Elmfeldt

Infrastrukturfonden Macquarie Infrasturcture and Real Assets, MIRA, har rekryterat Anna Elmfeldt som chef över verksamheten i Norden. Elmfeldt kommer att identifiera nya investeringsmöjligheter i Norden för MIRA:s fonder.

“Vi har investerat inom Norden i över 15 år och idag förvaltar vi samhällskritiska infrastrukturföretag i Danmark, Norge och Sverige. Att Anna utses till Nordenchef visar på ett fördjupat engagemang i regionen. Genom att dra nytta av hennes erfarenhet inom infrastruktur och förståelse för de Nordiska marknaderna kan vår lokala investeringsportfölj växa ytterliggare”, säger Leigh Harrison, Head of MIRA EMEA.

Anna Elmfeldt har mer än 17 års erfarenhet av transaktionsrådgivning och strategisk rådgivning inom infrastruktursektorn i Norden och kommer senast från en position som Head of Energy, Utilities och Resources på PwC, där hon jobbade med transaktion- och privatiseringsprocesser och ledde PwC:s team inom infrastruktur.

Hon är även ordförande för Kraftkvinnorna, en nätverksförening för ökad kvinnlig representation och ledarskap inom Sveriges energisektor. Föreningen har idag ungefär 500 medlemmar.

I Norden är Macquarie mest känt för förvärvet av TDC, den största telekommunikationsleverantören i Danmark, och Elenia, Finlands näst största eldistributionsföretag. Även Arlanda Express – snabbtåget mellan Stockholm och Arlanda, hör till engagemangen.

Per Göransson

Efter drygt elva år på EY lämnar nu Per Göransson byrån och revisionen bakom sig. Istället axlar han nu rollen som Finance Manager på it-bolaget BIMobject.

Liv Bernard

Efter drygt fem år i branschen lämnar nu Liv Bernard yrket som auktoriserad revisor. Bernard kommer senast från KPMG, och fortsätter nu sin karriär som Group Financial Controller på investmentbolaget Ratos.

Lars Wallén

Tidigare delägare och auktoriserade revisorn Lars Wallén lämnar både PwC och revisionen bakom sig, efter nästan 30 år. Wallén är nu ekonomichef på energibolaget SEOM, Sollentuna Energi & Miljö.

Katja Tebring

Efter drygt nio år i revisionsbranschen lämnar Katja Tebring yrket som revisor för en tjänst som senior rådgivare på LRF Konsult. Tebring har tidigare tjänstgjort på Wahlberg & Co och kommer senast från BDO Ängelholm, där hon varit auktoriserad revisor i drygt ett år.

Erik Olmsäter

Efter drygt åtta år i tjänst lämnar Erik Olmsäter KPMG och revisionen bakom sig. Olmsäter tar sig nu an tjänsten som koncernredovisningschef på CELLINK, vilka huvudsakligen är verksamma inom 3D-bioprinting.

Emmelie Cristea

Efter drygt 10 år som revisor på EY i Göteborg lämnar Emmelie Cristea revisionen. Istället har hon fått en tjänst som Financial Controller på modekedjan Gina Tricot i Borås.

Christoffer Darland

Före detta auktoriserade revisorn Christoffer Darland lämnar branschen efter nästan elva år på PwC. Istället axlar nu Darland rollen som CFO på sågverksföretaget ALMAB Storvik.

Alessandro Mangiapia Nilsson

Efter sju år på KPMG väljer Alessandro Mangiapia Nilsson att lämna både KPMG och Sverige
för en tjänst som internrevisor på den schweiziska banken Credit Suisse i Zürich.

Merete Hverven

Merete Hverven kommer att efterträda Øystein Moan som ny vd för programvarukoncernen Visma. Förändringen träder i kraft den 31 mars 2020. Till skillnad från svenska Fortnox, som nyligen rekryterade en ny vd utifrån, väljer norska Visma att en intern lösning. Merete Hverven är för närvarande vice vd och HR-chef för koncernen.

”Jag är övertygad om att Visma kommer att fortsätta vara ett mycket framgångsrikt företag, men det kommer att kräva en fortsatt tydlig strategi, en ännu mer professionell och gedigen kundupplevelse, samt ett fortsatt fokus på att förvärva framgångsrika cloudbolag som kan hjälpa oss att ytterligare stärka vår närvaro i Europa”, säger Merete Hverven i ett pressmeddelande.

Merete Hverven har varit anställd på Visma sedan 2011 och har enligt pressmeddelandet varit ”djupt involverad i bolagsförvärv, sammanslagningar av bolag och omstruktureringsprocesser”.

Øystein Moan har varit vd för Visma sedan 1997. Under hans ledarskap har bolaget gått från att vara ett bolag med 310 anställda till att bli en europeiskt programvaruleverantörerna med fler än 10 000 anställda och förväntade intäkter under 2019 på 1,61 miljarder euro. Visma har växt genom strategiska förvärv och har för närvarande verksamhet i hela Norden, Benelux, Centraleuropa, Östeuropa och Latinamerika. Moan meddelade sitt beslut att träda tillbaka från rollen som vd under 2020, men kommer att fortsätta verka som styrelseordförande för Visma.

Tobias Rydén

Revisor Tobias Rydén tar steget till Stockholmsbyrån Certe Revision. Han kommer närmast från PwC Stockholm.

Certe Revisions verksamhetschef, Claes Sjöblom, säger i en kommentar: ”Genom Tobias kompetens och uppskattade personlighet stärks Certe ytterligare i arbetet med att bygga och utveckla ett kundorienterat och vasst revisions- och rådgivningsföretag.”

Jimmy Larsson

Jimmy Larsson, lantmästare och nationell affärsutvecklare vid Hushållningssällskapet, är ny ledamot i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (Jordbruksavdelningen). Han var under många år segmentschef för Skog och Lantbruk hos LRF Konsult.
Kungl. Skogs och Lantbruksakademiens verkar för att ”till samhällets gagn främja jordbruk och skogsbruk samt därmed knuten verksamhet”. Akademien instiftades år 1811 på initiativ av Karl XIV Johan.

Tommy Eklund

Tommy Eklund

Styrelsen i mjukvaruföretaget Fortnox har utsett Tommy Eklund till ny vd. Nuvarande chefen Nils Carlsson kommer att lämna vd-posten redan vid årsskiftet 2019/2020. Eklund kommer att ta över som vd under första halvåret 2020, enligt ett pressmeddelande. (Uppdatering: Den 19 dec meddelade Fortnox att Tommy Eklund kommer att tillträda sin tjänst redan den 1 januari 2020.) Under mellantiden kommer bolagets CFO Roger Hartelius att vara tillförordnad vd.

Tommy Eklund kommer närmast från en tjänst som vd på det Växjöbaserade Edtech-företaget IST Group. Han har tidigare haft flera ledande positioner inom försvars- och säkerhetsföretaget Saab.

Ny strategi med större fokus på teknikutveckling ligger bakom vd- bytet i Fortnox där Nils Carlsson lämnar posten vid årsskiftet efter tre framgångsrika år.

“Nils har tre rekordår bakom sig och de flesta bolag byter strategi när det går dåligt, men vi tänkte att vi skulle pröva en annan variant och byta strategi när det går som bäst”, säger Fortnox styrelseordförande Trond Dale till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt Trond Dale ska bolaget fokusera mer på den tekniska utvecklingen av produkterna.

Nils Carlsson

“Nils har lagt all sin vikt på det han är specialist på, som är kommersialisering, sälj och tillväxt. Nu har vi sett över hur vi ska kunna lägga mer vikt på teknologi de kommande åren och har hittat en ny vd som är mer teknisk”, säger Trond Dale till Direkt.

Exakt när Tommy Eklund kan tillträda som vd på Fortnox är ännu inte klart, men han kommer inte att vara på plats innan årsskiftet när Nils Carlsson lämnar. Att Nils Carlsson tillåts gå före efterträdarens tillträde beskrivs som en ”bra kompromiss”, då Carlsson har ”en del andra spännande saker han gör”. Ordföranden vill även att Nils Carlsson behåller sin nuvarande plats i styrelsen.
Aktiemarknaden reagerade initialt negativt på nyheten om vd-bytet på Fortnox.

Marina Nybom Hedman

Ny kontorschef i Vindeln för Skelleftebyrån Value & Friends blir Marina Nybom Hedman. Hon har de senaste åtta åren arbetat hos redovisningsbyrån Redera Consulting som gick samman med Value & Friends i början av året. Det skriver Norran. Revisions- och ekonomibyrån Value & Friends finns nu på fem orter i Västerbotten. De siktar nu på att expandera i Vindeln och även etablera sig på fler orter i inlandet.

Hon tar över chefsjobbet från Stefan Björklund som är en av delägarna i Value & Friends. Han kommer nu att fokusera sin tid på kunduppdrag samt koncernrelaterade arbetsuppgifter.

“Det känns riktigt bra att kunna överlämna kontorsansvaret till Marina. Allt har sin tid och nu är det dags att låta yngre krafter styra kontoret mot framtiden”, kommenterar Stefan Björklund enligt tidningen.

Karin Apelman

FAR:s generalsekreterare och vd Karin Apelman har invalts som ledamot i styrelsen för Svenska Revisionsakademin (SRA). Svenska Revisionsakademin, SRA, har till uppgift att verka för kunskapsförsörjning och kunskapsutveckling inom redovisning och revision och sammanhörande områden. Det innebär att akademin ska initiera, stimulera och stödja olika aktiviteter inom redovisning och revision, såsom universitets- och högskoleutbildning, forskarutbildning och forskning. SRA delar ut exempelvis stipendier och priser inom olika områden.

Styrelsen består av 18 ledamöter från universitet och högskolor, privata revisionsbyråer och praktiker. Ordförande är Fredrik Nilsson, professor vid Uppsala universitet.

“Revisionsakademin vill och behöver ha kunniga, starka och kända röster från aktiva personer inom revisionsområdet för att göra skillnad och utföra vårt uppdrag. Karin Apelman uppfyller mer än väl dessa krav och det är glädjande att hon väljs in på den stol som traditionellt innehafts av FAR”, säger Fredrik Nilsson, ordförande i SRA i ett pressmeddelande.

Linda Arder

Linda Arder, som både är auktoriserad redovisnings- och lönekonsult på Rådek, tar plats i branschorganisationen FAR:s kvalitetsnämnd för redovisningsverksamhet.

”Jag hoppas kunna fokusera särskilt på de aspekter som har att göra med lönekonsulter. Det ska bli extra spännande att vara med från början i det arbetet”, säger hon till FAR.se.

Även Maria Svensson är ny i nämnden som ökar från fem till sju ledamöter.

Maria Svensson

Maria Svensson, auktoriserad redovisningskonsult på Aspia, tar plats i branschorganisationen FAR:s kvalitetsnämnd för redovisningsverksamhet. Hon har ett förflutet inom revision men är numera inriktad på redovisningsfrågor, skriver FAR på den egna webbplatsen.

Även Linda Arder är ny i nämnden som ökar från fem till sju ledamöter.

Arve Regland

Norska ex-revisorn Arve Regland blir ny CFO för fastighetsbolaget Heimstaden. Han har idag samma roll i Fredensborg AS, Heimstadens majoritetsägares bolag, och kommer att kvarstå i denna roll enligt ett pressmeddelande.

Arve Regland ersätter tillförordnade CFO:n Magnus Nordholm, som kommer att kunna fokusera fullt ut i sin roll som CEO för Fredensborg AS och som styrelseledamot i Heimstaden.

Arve Regland blev anställd som CFO i Fredensborg AS i augusti 2019. Närmast kom han från tjänsten som vd för det norska noterade fastighetsbolaget Entra ASA. Innan dess arbetade han för investmentbanken ABG Sundal Collier. Han har arbetat med revision och transaktionsrådgivning på Arthur Andersen och EY.

Arve Regland startar i sin nya roll omgående och rapporterar till Heimstadens koncernchef Patrik Hall.

Cecilia Lejon

PwC-konsulten Cecilia Lejon blir ny kommundirektör i Värmdö kommun öster om Stockholm. Hon tillträder sin post den 20 januari, skriver Dagens Samhälle.
Cecilia Lejon kom till PwC 2017 och har tidigare arbetat både i Malmö stad och i Trelleborgs kommun. Hon är känd i Kommunsverige för att hon tog initiativet till den så kallade Trelleborgsmodellen, som innebär att handläggningen av ekonomiskt bistånd automatiseras.
Cecilia Lejon bor i Malmö, men kommer nu att flytta till Värmdö.

Kristian Lustin

Styrelsen i börsnoterade RNB Retail and Brands har utsett Kristian Lustin till verkställande direktör och koncernchef för bolaget från och med den 1 januari 2020. Kristian Lustin startade karriären inom revision och arbetade under cirka 10 år på Deloitte. Därefter har han haft en rad roller inom ekonomi och finans. Sedan april 2015 är Lustin RNB:s CFO.

”Det är bra för RNB med kontinuitet i ledningen. Kristian kan verksamheterna och vi känner Kristian grundligt. Han har gjort ett utmärkt jobb som CFO under krävande förhållanden de senaste åren”, säger styrelsens ordförande Laszlo Kriss i ett pressmeddelande.

Stefan Hultstrand

Efter 35 år i branschen lämnar Stefan Hultstrand revisionen bakom sig, för att satsa på sin egen konsultfirma. Han har tillbringat största delen av sitt yrkesliv inom EY, bland annat har han varit divisionschef och vice vd. Hultstrand kommer dock senast från Grant Thornton.

Emelie Johansson

Den tidigare EY-managern Emelie Johansson lämnar byrån för en tjänst som Finance Director på läkemedelsföretaget Calliditas Therapeutics. Johansson började sin karriär på EY direkt efter examen och tjänstgjorde på byrån i drygt sju år.

Mona Skullman

Mona Skullman lämnar yrket som auktoriserad revisor för att istället arbeta som ekonomichef på inredningsföretaget Design House Stockholm. Skullman kommer senast från BDO där hon tjänstgjorde i drygt tre år.

Edmund Wu

Efter drygt fyra år på KPMG lämnar Edmund Wu revisionen bakom sig för att bli financial controller på medieföretaget Nordic Entertainment Group.

Emma Ström

Förre detta auktoriserade revisorn Emma Ström lämnar Grant Thornton och revisionen bakom sig efter sex år som revisor och tar sig istället an rollen som controller på Region Västerbotten. Ström har tidigare tjänstgjort på Deloitte.

Mikael Pirs

Mikael Pirs lämnar nu revision bakom sig efter drygt 13 år. Pirs kommer senast från BDO där
han arbetat sedan examen 2006 och även varit delägare sedan 2016. Nu axlar han rollen
som redovisningschef på investmentbolaget Uddetorp Invest.

Amanda Lejon

Amanda Lejon är ny HR Business Partner på Aspia. Hon har tidigare haft samma roll på Stoneridge, skriver Personal & Ledarskap.

Kersti Bergström

Kersti Bergström har utsetts till ny vd på det snabbväxande programvarubolaget Blikk. Hon tar över vd-rollen efter Blikks grundare Mikael Gramer som blir kvar i företaget som produktansvarig.

“Vi växlar upp med offensiva tillväxtmål. På sikt planerar vi att lansera Blikk även internationellt”, säger Kersti Bergström i ett pressmeddelande.

Kersti Bergström har sedan ett år tillbaka jobbat som marknadschef på Piteå-företaget Blikk och tillträdde tjänsten som vd den 1 november. Hon har en lång bakgrund inom kommunikation och marknadsföring och var marknadsansvarig på koncernen Skoogs Handels AB innan hon anställdes på Blikk 2018.

Blikk är ett affärssystem som hjälper företag att samla sina viktigaste funktioner i ett och samma molnbaserade system, och sätter effektiv projekthantering och tidrapportering i centrum.

“Vi har vuxit snabbt och främst fokuserat på att utveckla och förfina vår produkt. Nu växlar vi upp inför 2020 då vi kommer att satsa stort på marknads- och tillväxtfrågor och hela kundresan – parallellt med att vi fortsätter att utveckla vår produkt tillsammans med kunderna. Det känns otroligt spännande”, säger Kersti Bergström.

Blikk lanserade sitt affärssystem 2017. Det används idag av företag i olika storlekar inom en mängd branscher över hela Sverige.

“Vi uppskattar att vi vid kommande årsskifte har ungefär 1000 kunder, och cirka 8000 användare. Vårt mål är att även nästa år fördubbla omsättningen genom att ta ytterligare andelar på den svenska marknaden. Vår ambition är också att vara en ledande aktör inom system för tidrapportering och projekthantering. Vi planerar även för att på sikt lansera Blikk internationellt”, säger nya vd:n.

Under hösten lanserar Blikk sin första branschanpassning: Byråstödet Blikk Byrå som är skräddarsytt för redovisningsbyråer.

Mikaela Fryklund

Efter fem år på KPMG lämnar nu Mikaela Fryklund sin roll som auktoriserad revisor på KPMG:s Söderhamnskontor. Istället tar sig Fryklund an en tjänst som Mill Controller på skogsindustrikoncernen Stora Enso.

Robin Pettersson

Robin Petterson lämnar revisionen bakom sig för att axla rollen som klientansvarig på faktureringsbolaget Arvato Financial Solutions. Petterson kommer senast från KPMG där han arbetat som revisor i nästan åtta år, varav tre år som auktoriserad. Petterson har både en juristexamen samt magisterexamen i ekonomi, och har bland annat bakgrund som skattejurist på PwC.

Tomas Lindgren

Efter nästan 31 år på PwC lämnade Tomas Lindgren för en tid sedan sin roll som auktoriserad revisor för att istället fortsätta sin karriär inom industrikoncernen Inducore. ”Efter nästan 31 år på PwC så har jag idag gjort min sista dag på kontoret i Västerås. 31 år av fantastiska kunder, kollegor och utmaningar på världens bästa företag,” skriver Lindgren på LinkedIn.

Camilla Westdahl

Camilla Westdahl, ordförande (M) i kommunfullmäktige i Östra Göinge, lämnar uppdraget vid årsskiftet. Detta efter att hon fått ett nytt jobb som rådgivare vid PwC i Kristianstad, ett jobb som inte går att kombinera med politiken, rapporterar Kristianstadsbladet.

Barbro Jansson Stridlund

Grant Thornton har rekryterat Barbro Jansson Stridlund, skatteexpert specialiserad på fastighetsbranschen.

Jansson Stridlund har närmare 30 års erfarenhet från skatteområdet, varav hon varit särskilt inriktad mot bygg- och fastighet i 20 år. Hon kommer närmast från byggbolaget NCC och rollen som skattechef. Hon har tidigare varit ansvarig för fastighetsgruppen inom skatt på KPMG och på EY. Jansson Stridlund har också många års erfarenhet från Skatteverket.

”Just för rådgivningen inom skatt ser jag att Grant Thornton, inte minst ur oberoendeperspektivet, är ett bra alternativ för de större bolagen som av tradition har revisionen hos BIG4. Det jag tänker börja med är att skapa ett internt nätverk så att jag lär känna alla som jobbar med dessa frågor”, säger Barbro Jansson Stridlund i ett pressmeddelande.

Pia Hedberg, skattechef på Grant Thornton sedan i fjol, tror att Barbro Jansson Stridlund kommer att komplettera och utveckla både branschgruppen och skatteerbjudandet på ett värdefullt sätt.

”Barbro med sin mångåriga erfarenhet kommer att tillföra värde till såväl kunder som medarbetare”, säger hon.

Magnus Nilsson

Magnus Nilsson stärker upp Revidecos kontor i Skellefteå. Han kommer närmast från tjänsten som redovisningsansvarig på EY i Skellefteå och dessförinnan från audit services på PwC. På Revideco kommer Magnus att stärka upp redovisningsteamet och jobba med affärsutveckling av redovisningstjänster. Han tillträder i början av nästa år.

Pär Wessel 

Pär Wessel kommer tillbaka till Revideco i Göteborg efter 6 månader på som tekniksupport för en webbaserad redovisningsmjukvara. Han börjar den 1 november. Wessel har även arbetat på Skatteverket och LRF Konsult.

Oscar Ericsson

Oscar Ericsson finns från och med den 21 oktober på Revidecos Göteborgskontor. Han har erfarenheter från Advisorgruppen i Jönköping och även från redovisningstjänsten Dooer, där han arbetade med utvecklingsfrågor inom redovisningsområdet. Han var tidigare kontorschef på Revidecos Jönköpingskontor och har alltså hittat tillbaka till Revideco.

Hans Dellton

Frejs Revisorer har rekryterat skatterådgivaren Hans Dellton, som närmast kommer från Grant Thornton där han varit anställd sedan 2011 samt dessförinnan på Skatteverket i Göteborg. Hans arbetar främst med individ- och bolagsbeskattningsfrågor, bl.a. med inriktning mot fåmansföretag.

”Det är väldigt positivt att Hans nu är en del av oss på Frejs och ytterligare stärker upp vår skatterådgivning med sin gedigna erfarenhet inom beskattningsfrågor och ägarledda bolag” meddelar Magnus Lovén, partner och Auktoriserad Skatterådgivare på Frejs.

Frejs har kontor i Göteborg, Smålandsstenar och Stockholm.

 

Susanne Nordin

Stockholmsbyrån Certe Revision har anställt revisor Susanne Nordin . Hon kommer närmast från Winthers Revisionsbyrå där hon arbetat sedan 2017.

Maria Karlén

KPMG:s mångåriga HR-chef har gått vidare och ska bedriva egen konsultverksamhet. Hon har sedan tidigare bolaget Karlén Consulting AB och registrerade nyligen konsultfirman MTK & Partner AB som ska erbjuda konsulttjänster- och interimstjänster inom HR och ekonomi.

Maria Gustavsson

Konsulten Maria Gustavsson, som nyligen gick från EY till managementkonsultföretaget PA Consulting, ansluter till jämställdhetsplattformen WizWomen. Det skriver WizWomen-grundaren (och EY-alumnen) Susanne Tillqvist på Linkedin. Maria Gustavsson blir partner vid PA Consulting och fokuserar som tidigare på rådgivning till finanssektorn. Gustavsson har de senaste nio åren verkat som konsult på EY, där hon varit teamledare med titeln director. Hon har även arbetat på Capgemini.

Magnus Thimgren

Magnus Thimgren blir CFO för fastighetsbolaget Möller & Partners i Stockholm. Han kommer senast från rollen som ekonomichef på Profi Fastigheter, men har bakgrund som auktoriserad revisor på PwC. Han tillträder sin nya roll den 15 oktober. Nuvarande CFO Göran Bygdén kommer att kvarstå i organisationen i rollen som senior advisor.

Erik Uhlén

Erik Uhlén, tidigare auktoriserad revisor och delägare på Grant Thornton, lämnar revisionen bakom efter 14 år. Istället tar Uhlén sin karriär vidare som CFO på fastighetsbolaget Sehlhall Fastigheter, där han även är Co-founder. Sehlhall Fastigheter inriktar sig på omsorgsfastigheter, vd är Dan T. Sehlberg och tidigare finansministern Anders Borg är styrelseordförande.

Uhlén började på Grant Thornton direkt efter examen och har arbetat som kontorschef både i Gävle och i Göteborg. Han har varit påskrivande revisor i flera publika bolag, bland annat Paradox Interactive och Allgon.

Oscar Johansson

Oscar Johansson lämnar nu revisionen bakom sig för en tjänst på larmbolaget Verisure Securitas Direct med titeln Group Finance Controller. Johansson kommer senast från KPMG där han arbetat i knappt fyra år i Luleå som revisorsassistent, samt drygt ett år som auktoriserad revisor i Linköping.

Maria Gustavsson

Maria Gustavsson, rekryteras från EY till managementkonsultföretaget PA Consulting, där hon blir partner och kommer att fokusera på rådgivning till finanssektorn.

”Sektorn står inför kostnadstryck inom vissa delar, där man samtidigt har en backlog i införandet av både compliance och affärsinitiativ”, säger Maria Gustavsson till nättidningen Realtid.

Maria Gustavsson har de senaste nio åren verkat som konsult på EY, där hon varit teamledare med titeln director. Hon har även arbetat på Capgemini.

Henrik Berggren

Årets kommunalekonom 2019 är konsulten Henrik Berggren. Vid utnämnandet var han konsult på PwC och han har tidigare arbetat på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Han bytte i september till en tjänst i Stockholmsförorten Täbys kommunledning.
Han får utmärkelsen främst för sina ekonomiska analyser, både på kommun- och sektornivå. Han har också utvecklat en modell för långsiktiga finansiella analyser som har används i många kommuner och regioner, skriver Kommunalekonomernas förening på sin webbplats.

Ann-Louise Welin

Ann-Louise Welin är nytillträdd gruppchef för Frejs redovisningsverksamhet, Ann-Louise är auktoriserad redovisningskonsult och kommer närmast från en tjänst som gruppchef på Aspia och dessförinnan som redovisningskonsult på både PwC och KPMG.

”Vi är mycket glada över att Ann-Louise valt att fortsätta sin utveckling här hos oss på Frejs. Hennes ledaregenskaper och yrkeserfarenhet är en riktigt bra förstärkning till Frejs fortsatta utveckling inom såväl tjänsteutbud som den expansion av verksamheten vi planerar” säger Mikael Glimstedt, VD på Frejs Revisorer AB.

Jessica Herrlin

Auktoriserade revisorn Jessica Herrlin är ny kontorschef på Baker Tilly Halmstad, en byrå med 33 anställda varav 10 är delägare. Chefsbytet sker i samband med att grundaren Jan Carlsson efter 35 år inom revision lämnar yrket. I en intervju med Hallandsposten säger han att han ska bli styrelseproffs.

”På så sätt får jag en chans att göra ytterligare en resa i yrkeslivet”, säger Jan Carlsson till tidningen.

Carlsson stannar kvar vid byrån under en övergångsperiod.

Stefan Sandberg

Stefan Sandberg blir ny vd för Stockholms stads bostadsbolag Svenska Bostäder och dess dotterbolag Stadsholmen. Det framgår av ett pressmeddelande. Sandberg kommer närmast från en tjänst som VD för det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem. Han har även varit managementkonsult på PwC och CapGemini.
Stefan Sandberg tillträder sin nya tjänst i mars 2020. Han efterträder Pelle Björklund som går i pension under september.
Stockholms stad har totalt fyra kommunägda bostadsbolag; Svenska bostäder, Stadsholmen, Stockholmshem och Familjebostäder.

Ragnar Gustavii

Ragnar Gustavii, hög chef på Swedbank och en gång Sverigechef på EY, lämnar banken. Ragnar Gustavii blev 2017 chef för Swedbanks vd-stab och var den förre vd:n Birgitte Bonnesens högra hand. Gustavii är den förste i Bonnesens närmaste krets som slutar. Enligt ett pressmeddelande ska Gustaviis vd-stab avvecklas. Swedbanks nya vd Jens Henriksson tillträder den 1 oktober.

Malin Karlsson

Malin Karlsson tillträder som Director för Randstad Finance, skriver rekryterings- och bemanningsföretaget i ett pressmeddelande.
Malin Karlsson är jurist i grunden och har jobbat 20 år i konsultbranschen inom ekonomi och juridik, på både stora internationella och små ägarledda bolag. Hon kommer senast från rollen affärsområdeschef inom ekonomi på Fortner. Dessförinnan har hon bland annat arbetat på Accountor där hon var under tolv år i olika ledarroller.

Charlotta Carlberg

Folksam Fondförsäkringsaktiebolag har utsett Charlotta Carlberg till ny vd för bolaget. Carlberg är idag chef för Compliance-funktionen för Folksam Liv. Hon har en bred erfarenhet från såväl offentlig som privat verksamhet inom livförsäkrings- och finansbranschen med fokus på tjänstepension och överskotthantering. Hon har även arbetat med regelefterlevnad i Solvens 2-projekt på KPMG och också varit vd på Svenska försäkringsförmedlares förening. På KPMG hade hon titeln Director.
Folksam Fondförsäkringsaktiebolags nuvarande vd Thomas Theiler har utsetts till chef för sektionen Anti-Money Laundring (AML) inom Affärsområde Liv.
Charlotta Carlberg och Thomas Theiler tillträder respektive tjänst den 1 oktober 2019.

Jasinta Rajan

Jasinta Rajan är ny CFO på telekomföretaget SolunoBC. Det framgår av ett pressmeddelande. Hon kommer närmast från en roll som businesscontroller på Ericsson och tidigare i karriären varit konsult på EY inom transaction advisory.

Kelly Chau

Kelly Chau har gått till en roll som managementkonsult inom HR Transformation på Deloitte, skriver Personal & Ledarskap. Senast kommer han från rollen som konsult inom Talent Acquisition och Employer Branding på Wise Professionals. Han har tidigare arbetat som General Manager på Murasaki.

Malin Wickman

Profi Fastigheter har rekryterat Malin Wickman som ny redovisningschef. Hon kommer närmast från EY:s fastighetsgrupp där hon arbetade som auktoriserad revisor. Det skriver tidningen Fastighetssverige.

Björn Johansson

Skeppsbron Skatt rekryterar Incentive-specialisten Björn Johansson, specialiserad på incitamentsprogram, mobility samt svensk och internationell individbeskattning.

”Han har mångårig erfarenhet av frågor kopplade till aktierelaterade ersättningar, såsom exv. värdepappersoptioner, aktieprogram och personaloptioner”, skriver Skeppsbron Skatt i ett pressmeddelande.
Björn Johansson kommer närmast från KPMG i Stockholm och kommer ansvara för Incitamentsfrågor hos Skeppsbron Skatt. Han ska bygga en fullservice-avdelning som erbjuder design, utformning, implementering, analys och uppföljning av incitamentsprogram.
”Det som lockar mig med Skeppsbron Skatt är dels att få möjligheten att vara delaktig i ett företag som befinner sig i en spännande expansiv fas, samt uppbyggnaden av ett helt nytt team kring tjänsteområdet, men även att få arbeta med renodlad rådgivning utan att begränsas av mängden oberoenderegler som gäller för rådgivare i en revisionsfirma”, säger Björn Johansson.
Visionen är att men nya enheten skall växa med ytterligare specialister under det kommande året. Skeppsbron Skatt vill kunna hjälpa till med såväl inhemsk som gränsöverskridande incitamentsprogram.
”Omfattar incitamentsprogrammet anställda utanför Sverige kan vi via vårt internationella nätverk Taxand erbjuda snabb och oberoende rådgivning av högsta kvalitet varhelst i världen våra kunder är etablerade”, skriver Skeppsbron skatt.
Björn Johansson är jurist med kompletterande studier inom ekonomi. Han är även auktoriserad skatterådgivare.
Skeppsbron Skatt har idag ca 55 medarbetare vid kontor i Stockholm och i Malmö. Byrån köptes tidigare i år av Aspia.

Jesper Magnusson

Fastighetsförvaltaren Novi Real Estate i Stockholm har rekryterat redovisningsekonomen Jesper Magnusson. Han kommer närmast från Aspia.

My Sköld

Auktoriserade revisorn My Sköld på Dillon etablerar byrån i Kristianstad. Hon kommer närmast från KPMG i Kristianstad men har tidigare arbetat på Dillon i Malmö. Malmöbyrån Dillon har över 20 anställda.

Jennie Nivard

Jennie Nivard är ny produktchef på mjukvaruföretaget Briox utvecklingsteam. Hon kommer från en tjänst som Business System Manager på Visma. Nivard har även erfarenhet som produktägare och projektledare med ansvar för Visma Administration och Vismas molnbaserade lösningar. Det framgår av ett pressmeddelande. Briox är en avknoppning från Fortnox och är verksamma i Finland, Estland, Lettland och Litauen. Briox aktie är noterad på NGM Nordic MTF.

Catarina Ericsson

Catarina Ericsson, auktoriserad revisor med titeln Markets Leader Stockholm, är ny ledamot i PwC Sveriges styrelse. Det framgår av uppgifter hos Bolagsverket. Hon ersätter Anna-Clara Af Ekenstam, välkänd revisor som lämnade PwC och revisorsyrket i somras och nu driver egen konsultverksamhet.
Även arbetstagarrepresentanten Erik Ydremark och suppleanten Michaela Carlzon har lämnat styrelsen, men Bolagsverket har inga uppgifter om att de ersatts.

Ulrica Jerresand och Sofia Wallebom

Sofia Wallebom och Ulrica Jerresand. Foto Aspia.

Aspia rekryterar redovisningsspecialisterna Ulrica Jerresand och Sofia Wallebom, som båda närmast kommer från Grant Thornton.
”Det är fortsatt växande efterfrågan från våra kunder på spetskompetens inom redovisningsfrågor, och med Ulrica Jerresand och Sofia Wallebom är vi nu ett tre personer starkt specialistteam som stöttar Aspias alla redovisningskonsulter”, säger Marcus Johansson, ansvarig för Redovisningsspecialisterna på Aspia, i ett pressmeddelande.
Enheten Redovisningsspecialisterna etablerades i april i år då Marcus Johansson rekryterades från PwC, se tidigare notis.

Daniel Ljung

Bostadsbolaget We Are Tomorrow har rekryterat Daniel Ljung som ny CFO. Han kommer närmast från Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB. Ljung har ett tidigare förflutet inom revision på EY och PwC Real Estate.
I företagsgruppen We Are Tomorrow ingår projektutvecklaren I am Home samt flerfamiljshustillverkaren Sizes. I början av sommaren bildade We are Tomorrow och NREP ett joint venture för utveckling och ägande av hyresrätter, rapporterar Fastighetsnytt.

Christer Karlsson

Christer Karlsson, som varit inhyrd som Aspias finanschef på interimsbasis sedan i januari, är sedan den 12 augusti ordinarie CFO för redovisnings- och rådgivningsjätten.
”Aspia har tagit ett intressant och modigt helhetsgrepp om svenska företagares kanske största behov, med en väldigt hög ambitionsnivå. Jag vill vara med om att utveckla Aspia mot visionen att vara företagens bästa vän som hjälper till med allt från ekonomisk administration till kvalificerad rådgivning inom redovisning, lön och skatt”, säger Christer Karlsson i ett pressmeddelande.
Aspias har kvar en hel del it-lösningar, stödsystem och processer från den tidigare ägaren PwC, men håller nu på att bygga upp helt egna system och arbetssätt.

Serod Nasrat

Fintechbolag QuickBit i Stockholm lyfter upp Deloitte-alumnen Serod Nasrat som ny vd i bolaget.
”Serod har fram till idag varit ansvarig för uppbyggnaden av verksamheten i Stockholm samt rekrytering av de nyckelpersoner som nu arbetar i våra projekt. Med sin bakgrund och sina tidigare erfarenheter hos Quickbit är han nu mogen att ta vd-ansvaret för bolaget”, skriver Sven Hattenhauer, styrelseordförande i QuickBit, i ett pressmeddelande.
Serod Nasrat har rötterna i Stockholm och har arbetat som konsult med fokus på finans och risk på Deloitte ibland annat Stockholm och New York. Han lämnade Deloitte 2016.
QuickBit är ett svenskt fintechbolag som utvecklar tekniklösningar för kryptovalutor och blockchain för den globala marknaden. QuickBit hjälper bland annat kunder att använda kryptovaluta för e-handel.

Sacha Romanovitch

Förra vd:n för brittiska Grant Thornton, Sacha Romanovitch, blir ny vd för Fair4All Finance, en organisation som lierar sig med bostadsföretag och frivilligorganisationer för att erbjuda krediter till obemedlade. Det skriver nättidningen Economia.

Sacha Romanovitch anställdes på Grant Thornton 1994 och blev vd 2015. Den kontroversiella Romanovitch kom efter hand i onåd hos en grupp tunga delägare. Situationen blev ohållbar när anonyma delägare i media anklagade henne för att ha en “socialistisk agenda”, se tidigare artikel. Hon petades som vd i fjol och har sedan början av 2019 verkat som konsult.

Kyriakos Mitsotakis

Greklands nya premiärminister, den tidigare bankmannen och konsulten Kyriakos Mitsotakis, blir den första McKinsey-alumnen att leda ett land, rapporterar nättidningen Consultancy.

Kyriakos Mitsotakis som är 51 år gammal leder högerpartiet New Democracy Party. Han tillträdde i somras med en överlägsen seger i valet där partiet fick 158 av 300 platser i det grekiska parlamentet.

Kyriakos Mitsotakis har studerat på de anrika amerikanska universiteten Harvard och Stanford och inledde sin karriär som analytiker på storbanken Chase Bank i London. Därefter arbetade han på McKinsey i London i två år. De senaste 20 åren har han främst ägnat sig åt politiken.

Enligt Consultancy finns tidigare McKinsey-anställda höga offentliga ämbeten i en rad länder. William Hague, tidigare utrikesminister för Storbritannien och Bjarne Corydon, tidigare finansminister i Danmark, är två McKinsey-alumner. Mitsotakis ska dock vara den första från konsultjätten som blir premiärminister.

Här i Sverige var jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) under några år i början av 2010-talet konsult på EY i Stockholm.

 

Evald Lugn

Evald och Maria Lugn

Evald Lugn rekryteras som vice vd för redovisningsbyrån Olsson & Lugn i Mariestad. Evald Lugn har lång erfarenhet från transport och entreprenadbranscherna men har ingen tidigare erfarenhet från redovisningsbyrå.

“I och med att det Evald börjar hos oss hoppas vi på att kunna ta en aktivare roll på marknaden och växa i snabbare takt. Vi ser det som en styrka att Evald kommer från en annan bransch och tänker mer som en kund. Det gör att han på ett bättre sätt förstår på vilket sätt kunden vill ha leveransen av vårt jobb. Dessutom kommer Evald in med ett helt nytt och stort kontaktnät som kommer att stärka företaget”, säger Maria Lugn, vd för Olsson & Lugn, i ett pressmeddelande.

Olsson & Lugn grundades i september 2016 i av Maria Lugn och Emil Olsson. Idag arbetar sex personer på byrån.

Simon Kingsbury

Danske Bank som varit inblandad i en omfattande penningtvättskandal har rekryterat en ny övervakningschef, en så kallad head of surveillance. Det är Simon Kingsbury som rekryterats från bankjätten HSBC där han varit financial crime compliance-chef för Europa. Det uppger Danske Banks compliancechef, på sitt LinkedIn-konto, uppmärksammat av Reuters.

Kingsbury börjar sin tjänst den 15 juli och detta sker i samband med att Danske Bank kapat sin vinstprognos för helåret 2019. Delvis hänvisas till högre kostnader som är relaterade till regelefterlevnad och olika aktiviteter för att motverka penningtvätt.

Lars Magnus Frisk

Auktoriserade revisorn Lars Magnus Frisk har börjat på Guide Revision, en snabbväxande byrå med ca 40 anställda med kontor i Partille/Jonsered och Alingsås.

Frisk har arbetat med revision i över 30 år. Han kommer närmast från Grant Thornton men har tidigare varit på EY.

”Lars Magnus, som blir delägare, kommer bidra med nya kunder, stor erfarenhet och kompetens samt en massa glädje”, skriver Guide Revision på sin webbplats.

Per Skargren

Redovisningsjätten LRF Konsult har rekryterat Per Skargren till posten som ny segmentschef över Skog & Lantbruk. Han kommer närmast från Swedbank där han är chef för företagssegmentet små och mellanstora bolag i Sverige.

Tidigare hade Per Skargren arbetat som segmentschef för Skog&Lantbruk på Swedbank och dessförinnan hade han en motsvarande roll på Danske Bank. Per Skargren sitter därutöver i styrelsen för Svenska e-fakturabolaget och har tidigare suttit i styrelsen för Nyföretagarcentrum.

Han tillträder tjänsten den 1 oktober. Per Skargrens uppdrag på LRF Konsult blir att utveckla bolagets affärsmodell och erbjudande samt att driva samarbetet med strategiska affärspartners och affärskontakter, enligt ett pressmeddelande.

Per Skargren är den första tunga rekryteringen som LRF Konsult offentliggör sedan Rickard Westlund tillträdde som ny vd, se tidigare artikel. Även Westlund har bakgrund på Swedbank.

Svante Forsberg

Topprevisorn och Deloittedelägaren Svante Forsberg har låtit avregistrera sig som auktoriserad revisor. Han vill dock inte pensionera sig utan övergår till egen konsultverksamhet.

”Jag kommer att jobba som rådgivare och med styrelsearbete. Är bland annat ordförande för Styrelseakademien och intresserad av självregleringsfrågor, sitter i styrelsen för självregleringsorganet ‘Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden’ och i Nasdaqs disciplinnämnd”, skriver han till Revisionsvärlden.

Forsberg fyller 67 år senare i år. Han var som Deloittepartner knuten till verksamheten Risk Advisory Services och som revisor inriktad på finansbolag. Han var exemeplvis under många år påskrivande revisor för Skandiakoncernen. Han blev även uppmärksammad när han tillsammans med före detta justitierådet Johan Munch gjorde en oberoende granskning av hur SCA:s ledning jagat och nyttjat bolagets affärsflyg.

Svante Forsberg var Deloittes styrelseordförande mellan åren 2001-2015 och var under åren 2008-2010 ordförande för FAR. Han är även intresserad av ägarstyrningsfrågor och tog 2005 initiativ till priset Guldklubban.

Cecilia Käppi

Tidigare chefen för EY-kontoren i Gislaved-Värmamo, Cecilia Käppi, är ny ekonomi- och verksamhetskonsult på Validigruppen AB inom MIDAQ koncernen. Det framgår av hennes Linkedinprofil.

Jan Palmqvist

Mångårige revisorn och Deloitte-delägaren Jan Palmqvist har låtit avregistrera sig som auktoriserad revisor. Det framgår av uppgifter hos Revisorsinspektionen.

Jan Palmqvist är kanske mest känd som tidigare revisor i sparbolaget Allra, ett uppdrag Deloitte lämnade i förtid 2017 i samband med att byrån anmälde sin tidigare revisionsklient till Ekobrottsmyndigheten.

I våras lämnade Palmqvist över revisionsuppdraget i Nordnet till kollegan Patrick Honeth. Återvinningsbolaget Ragn-Sells har numera Anneli Pihl som påskrivande revisor.

Karin Thunström

Vid halvårsskiftet flyttar lastbilssäljaren Nordic Truckcenter huvudkontoret från Markaryd till Malmö och inviger ett nytt, gemensamt servicecenter för den nordiska koncernen.
CFO för det nya huvudkontoret blir Karin Thunström som har arbetat som redovisningschef (CAO) på Nordic Truckcenter Group sedan i oktober. Hon har bakgrund som auktoriserad revisor och har arbetat på KPMG i Malmö i elva år.
”Jag ser nu fram mot min nya roll som CFO – det är väldigt inspirerande att jobba med drivna och engagerade kollegor på ett bolag där det händer så otroligt mycket, säger hon till lastbilstidningen Proffs.
Nordic Truckcenter är generalagent för lastbilsmärket DAF i Sverige, Norge och Finland. DAF är näst största lastbilsmärket i Europa och ingår i den amerikanska koncernen PACCAR.
”Nu intensifierar vi vår satsning på en nordisk koncern och skapar Nordic Truckcenter Group AB med huvudkontor i Malmö. Tidigare har ekonomi och administration varit utspridd i de olika länderna”, säger vd Mattias Nilsson.

Niklas Svensson

Niklas Svensson blir ny CFO i First North-handlade it-säljaren Alcadon Group. Han kommer närmast från samma position på NVBS Gruppen och var tidigare Finance Director på Sievert Gruppen som ingår i den tyska koncernen Rothenberger.  Dessförinnan var Niklas Svensson revisor på Deloitte i Stockholm under sju år.

Niklas Svensson tillträder sin tjänst senast 1 oktober 2019 och Alcadons nuvarande CFO Joacim Löwstett, som lämnar sin anställning på eget initiativ. Svensson kommer att ingå i koncernledningen.

Pierre Fors, VD i Alcadon Group AB säger i ett pressmeddelande:

”Det är med stor tillfredsställelse som vi välkomnar Niklas Svensson som ny CFO i Alcadon Group. Niklas har en mycket relevant bakgrund både som CFO och från revision och kommer att bli en av nyckelpersonerna i den fortsatta utvecklingen av den koncern vi byggt under åren efter börsnoteringen 2016.”

 

Charlotte von Sydow

Charlotte von Sydow har utsetts till ny vd för mjukvaruföretaget Visma Spcs. Hon har tidigare varit HR-, IT- och ekonomichef på företaget, och tillträder rollen som vd omgående.

”Jag är stolt och glad över att få leda Visma Spcs. Vi är den leverantör som flest småföretagare i Sverige väljer för sin bokföring, fakturering och lönehantering, och det ska vi fortsätta att vara”, säger Charlotte von Sydow, vd för Visma Spcs.

Hon efterträder Daniel de Sousa, som sedan april är vd för kassasystemet Trivec. Sedan mars har Charlotte von Sydow varit tillförordnad vd för Visma Spcs, nu blir hon alltså ordinarie. Hon kom till företaget 2016 och har varit ansvarig för flera olika funktioner. Tidigare var hon IT- och projektchef på upphovsrättsorganisationen STIM i Stockholm.

 

Veronica Hedlund Lundgren

Region Värmlands ekonomidirektör Veronica Hedlund Lundgren lämnar sitt uppdrag i sommar och börjar på KPMG den 9 september. Det uppger Region Värmland till Revisionsvärlden.

”Jag har ett oerhört spännande och intressant arbete i dag, men fick en möjlighet som jag inte kunde tacka nej till”, säger Veronica Hedlund Lundgren i ett pressmeddelande.

Efter att ha jobbat som revisionschef i Landstinget i Värmland i flera år blev Veronica Hedlund Lundgren ekonomichef i samma organisation i september 2014. I samband med bildandet av Region Värmland den 1 januari i år utsågs hon till Region Värmlands ekonomidirektör.

På KPMG kommer hon bland annat ha ansvar för revisionstjänster gentemot regioner och arbeta som konsult med rådgivningsuppdrag.

Bror Frid

PwC-delägaren Bror Gunnar Frid har låtit avregistrera sig som auktoriserad revisor och arbetar numera för Nämnden för svensk redovisningstillsyn. Det uppger Revisorsinspektionen till Revisionsvärlden.

En rad av Frids tidigare klienter har fått eller kommer att få nya huvudansvariga revisorer, bland dem plastbolaget Euroform och möbeltillverkaren Mio. Bror Frid skrev även under börsnoterade Haldex årsredovisning för 2018 men lämnade vid årets stämma över till Magnus Willfors. I Mio uppges Anders Bergman bli huvudansvarig.

Stephan Révay

Finanschefen på det börsnoterade förflyttningshjälpmedelsbolaget Handicare – Stephan Révay – lämnar bolaget för en ny roll som senior rådgivare på PwC. Det framgår av ett pressmeddelande. Stephan Révay är värderingsspecialist och tidigare PwC-partner. Han var 2014-2016 chef för PwC:s svenska corporate finance-avdelning, innan han rekryterades till Handicare för att ratta bolagets börsnotering.

Ny CFO i Handicare blir Pernilla Lindén med tillträde den 13 augusti.

Jonathan Bexelius

Jonathan Bexelius blir ny CFO i Atella Fastigheter AB (publ) och kommer att sitta i bolagets koncernledning. Han ersätter tidigare CFO Emelie Gentele. Bexelius kommer närmast från TK Development där han arbetade som ekonomichef och var tidigare auktoriserad revisor på EY i 11 år.

”Jonathans erfarenhet och kompetens inom finansiering blir ett viktigt tillskott till vår fortsatta utveckling” säger Lucas Lihnell, VD Atella Fastigheter, i ett pressmeddelande.

Bexelius kommer tillträda tjänsten den 15 augusti. Atella Fastigheter har gett ut en obligation som handlas på Nasdaq First North Bond Market.

Kristian Stensjö

Lena Möllerström-Nording, erfaren revisor och tidigare ordförande för Grant Thornton, lämnar sin plats som ledamot och ordförande i Revisorsinspektionens examensråd. Det skriver RI på sin webbplats. Som ny ordförande har Kristian Stensjö utsetts. Kristian Stensjö är auktoriserad revisor vid Deloittes kontor i Göteborg och sedan år 2013 ledamot i rådet. Som ny ledamot i rådet har Mia Rutenius, auktoriserad revisor på Grant Thornton, förordnats. RI:s examensrådet hanterar frågor som rör utbildning och examinering av revisorer.

Johan Karlsson

Johan Karlsson

Nu är det klart att chefen för EY:s Luleåkontor Johan Karlsson rekryterats för att leda Grant Thorntons kontor i samma stad.

”Det känns väldigt bra att ansluta till Grant Thornton som är marknadsledande i Luleå inom redovisning, revision, skatt och rådgivning med fokus på entreprenörer och ägarledda bolag”, säger Johan Karlsson i ett pressmeddelande.

Grant Thornton, med kontor på Nygatan, uppges ha drygt 40 medarbetare i Luleå. Revisionsvärlden kunde i mars rapportera om viss turbulens på kontoret när en erfaren revisor gick till PwC och den dåvarande kontorschefen i samma veva klev åt sidan. Sedan dess har chefen för Umeåkontoret rattat verksamheten i Luleå.

Nu siktar Grant Thornton på ytterligare tillväxt i Luleå. Inom den närmaste treårsperioden planerar man att anställa 20 nya medarbetare, enligt pressmeddelandet. Johan Karlsson är auktoriserad revisor och har tidigare arbetat på KPMG. Han börjar på Grant Thornton i augusti.

Rickard Westlund

Rickard Westlund har tillträtt som ny vd för LRF Konsult. Det framgår av handlingar hos Bolagsverket och bekräftas av Rickard Westlund per mail till Revisionsvärlden. Han hinner inte svara på några frågor men lovar en intervju inom kort.

Rickard Westlund efterträder Katarina Klingspor som varit vd i fem år. Hon fortsätter dock i bolagets styrelse. Westlund kommer från en tjänst som chef för Swedbanks privat- och företagsmarknad i Sverige, där bland annat skog- och lantbrukskunder ingår. Dessförinnan har han bland annat arbetat som vd för inkassobolaget Intrums verksamhet i Nordeuropa samt haft olika chefspositioner i Lindorffkoncernen.

Monica Söderlund

Monica Söderlund är ny Sverigechef för Fondia, som är den första börsnoterade juristbyrån i Norden och har huvudkontor i Helsingfors. Söderlund kommer närmast från Grant Thornton där hon varit partner och chef för affärsområdet skatt under de senaste nio åren. Hon har även varit global skattechef för IKEA.

Söderlund tillträder sin nya position den 10 juni. Redan för ett år sedan skrev Revisionsvärlden att Grant Thornton sökte en ny skattechef.

”Vi går in i en ny affärsplaneperiod och då kan det vara läge att lämna över till någon annan. Jag är framför allt en byggare och ser fram emot att komma in i en uppbyggnadsfas någon annanstans”, sa Monica Söderlund då till Revisionsvärlden.

Göran Rasberg

Energisystembolaget Metacon i Karlskoga har enligt ett pressmeddelande utsett Göran Rasberg till ny finanschef. Göran Rasberg är auktoriserad redovisningskonsult och har mångårig erfarenhet som revisor, ekonomichef och redovisningschef för olika företag, bl a inom Kinnevikskoncernen. Göran har startat och drivit två redovisningsbyråer, den senaste heter Rasberg Ekonomi.

Metacons aktie handlas på NGM Nordic MTF

 

Elizabeth Løchting

Den 6 maj började Elizabeth Løchting arbeta på Revisorsinspektionen. Hon är auktoriserad revisor och har under flera år drivit egen revisionsbyrå i Norrtälje – Löchting Revision. Løchting har tidigare arbetat på KPMG.
”Elizabeth är med sin erfarenhet och kompetens inom redovisning och revision från både större och mindre revisionsbyrå ett bra komplement till befintlig personal”, skriver RI på sin webbplats.
Løchting har lämnat en rad revisionsuppdrag, bland annat i byggbolaget Cobab, se tidigare artikel.

Ester Muwanga

Den 31 maj började juristen Ester Muwanga arbeta på Revisorsinspektionen, RI. Hon kommer närmast från avslutad notarietjänstgöring vid Förvaltningsrätten i Stockholm. Dessförinnan har hon bl.a. arbetat vid revisionsbyrå, advokatbyrå och Skatteverket.

”Ester är med sin breda bakgrund en värdefull förstärkning till den juridiska avdelningen”, skriver RI på sin webbplats.

Ulf Borgcrantz

Ulf Borgcrantz, sedan januari Chief Digital Officer på KPMG, tar plats i byråns ledningsgrupp. Det är den andra förändringen i ledningsgruppen som görs efter att nya vd:n Patrik Anderbro utsågs i förra veckan. Samtidigt som Patrik Anderbro blev vd utsågs Jenny Barksjö Forslund som Anderbros efterträdare som chef för verksamhetsområdet SME.

Borgcrantz har över 25 års erfarenhet inom innovation, supply chain samt utveckling av affärsmodeller och digitala lösningar. Innan han rekryterades till KPMG arbetade han i nästan 13 år på EY.

Claes Andersson

Skattejuristen Claes Andersson med lång erfarenhet från PwC och Skatteverket arbetar sedan början av året på RSM i Stockholm. Det skriver tidningen Balans och hänvisar till RSM. Andersson har arbetat med bland annat 3:12-reglerna, företagsbeskattningsfrågor samt skatte- och avtalsrelaterade frågor vid försäljningar och förvärv av företag.

Håkan Bennetoft

Katrineholmsbaserade Vimbu AB har förstärkt sin koncernstyrelse med Håkan Bennetoft, med bakgrund från bank och näringsliv. Vimbu-Gruppen äger bland annat P&K TimeApp AB som marknadsför sitt egenutvecklade affärssystem TimeApp i Sverige.

”Vimbu-Gruppen med TimeApp i fronten är en spännande konstellation, som jag verkligen ser fram emot att få arbeta tillsammans med”, säger Håkan Bennetoft i en kommentar.