”Det stora felet vi gör är att ta betalt per timme”

It-pionjären Rolf Dahlberg grundade SPCS – nu driver han den snabbväxande redovisningsbyrån Confido i Växjö.

Vinnare igen: Rolf Dahlberg

Rolf Dahlberg grundade mjukvaruföretaget SPCS på 1980-talet tillsammans med Jan Älmeby. Efter att bolaget köptes av Visma drog Jan Älmeby i stället igång konkurrenten Fortnox. Rolf Dahlberg tog över som vd på Visma SPCS och slutade 2015, men inte heller han kunde slå sig till ro som pensionär. Sedan 2016 äger han redovisningsbyrån Confido Redovisning AB i Växjö, som de senaste åren mångfaldigat omsättningen. I tisdags kunde Dahlberg ta emot priset Årets tillväxtbyrå 2019 i Kronobergs län. Revisionsvärlden fick en intervju.

”Efter att jag slutat på Visma gick jag hemma i fem månader, sedan fick jag nog. När Confido blev till salu slog jag till. Jag hade en del idéer från Visma om hur en redovisningsbyrå skulle kunna drivas som jag ville testa i verkligheten”, säger Rolf Dahlberg.

Confido är en gammal byrå vars försäljning stod och stampade i många år, men efter att du tog över 2016 har omsättningen gått från 2,6 Mkr till över 9 Mkr. Vilket är tillväxtreceptet?

”Vi har gjort två mindre förvärv, annars har vi vuxit organiskt.”

Idag är ni 14 personer enligt webbplatsen. Hur vill ni växa vidare?

”Framöver blir det troligen organisk tillväxt. Jag har ambitionen att Confido ska växa till cirka 20 anställda. Det behövs en viss storlek för att vi ska få resurser att utveckla, digitalisera och automatisera bolaget.”

Du som kommer från mjukvarusidan, hur ser du på redovisningsbranschen?

”Det stora felet vi gör är att ta betalt per timme, vilket innebär att vi ger bort vår kompetens och våra investeringar i utbildning och system. Sedan är redovisningsbyråerna alldeles för snälla mot kunderna. Om du bokar tid hos frisören och inte dyker upp kommer frisören nog ändå att vilja ha betalt. Men när redovisningskunden inte inkommer med material när det är sagt, så blir fakturerbar tid istället interntid och det accepteras ofta av byråerna. Vi och många andra byråer har blivit tuffare med att tider ska respekteras och ställer tydligare krav på kunderna. ”

Hur stor del av Confidos kunder har fast pris på redovisningstjänsten idag?

”Svaret är 30 procent. Det går långsamt, men åt rätt håll. Målet är att nå 100 procent innan år 2020 är slut. Vi ska införa fast pris för att sedan digitalisera och automatisera. Omställningen måste ske i den ordningen. Gör man tvärt om blir vinsten i bolaget lidande.”

Har digitaliseringen och automatisering av redovisningen gått snabbare eller långsammare än du trodde när du köpte Confido 2016?

”Det går alldeles för långsamt, men det är inte bara företagens fel. Staten borde driva på och acceptera digitala kvitton och fakturor. Om jag går in på macken och köper bensin ska kvittot självklart inte skrivas ut utan skickas direkt för bokföring.”

Vissa tror att mjukvaruföretag som Visma kommer att utveckla så bra och smidiga lösningar att små företag inte behöver någon redovisningskonsult. Vad tror du?

”Det blir säkert så, men vill företagen hålla på med bokföring, löner och administration? Det är ju det tråkigaste som finns. Jag tror att småföretagen bör koncentrera sig på sin kärnverksamhet och ta hjälp med administration. Det gäller även i framtiden.”

Intervjun gjordes i samband med nätverksträffen CloudLunch i Växjö, som arrangerades i veckan. Confido korades där till Årets tillväxtbyrå, ett pris som går till det aktiebolag inom redovisning eller revision som ökat omsättning och vinst snabbast det senaste året i respektive län. Revisionsvärlden och programvaruföretaget 24SevenOffice står bakom priset. Läs mer om CloudLunch och priset här.

Martin Hammarström

[email protected]