“Vi jobbar aktivt med att inte synas”

Nöjda kunder och lönsamhet i fokus för motvillig tillväxtvinnare.

Melcob Revision & Rådgivning blir Årets tillväxtbyrå 2023 i Kalmar län, och tar därmed hem tillväxtpriset för tredje gången. Kombibyrån startades 2008 av Andreas Folke, som har bakgrund som revisor på EY och KPMG. För ett par år sedan gjorde Andreas Folke klart att han ”egentligen inte är så intresserad av tillväxt” och att byrån ”tackar nej till kunder löpande”. Revisionsvärlden ringde upp för att höra varför byrån ändå fortsätter att växa.

Hallå Andreas, när ni vann priset 2021 sa du att ni var sju personer på byrån och att många arbetade deltid. Nu omsätter ni en miljon kronor mer. Har ni blivit fler på byrån?

“Nej, är fortfarande sju medarbetare, vi är två revisorer och fem redovisningskonsulter, men alla är småbarnsföräldrar och flertalet jobbar deltid. Totalt omsätter vi nu cirka 7,5 Mkr”, säger Andreas Folke.

Ni omsätter 1 Mkr mer än för två år sedan, men är lika många anställda. Jobbar ni hårdare?

”Nej, vi jobbar inte fler timmar, men vi jobbar kanske med litet större bolag och litet mer rådgivning, så vi får litet bättre betalt. Kanske är vi bättre på att paketera våra tjänster.”

Tre år har ni vuxit mest i länet, trots att du tidigare har sagt att tillväxt inte är viktigt för er. Har du tänkt om?

”Nej, vi prioriterar fortfarande nöjda kunder och lönsamhet. Jag försöker att fakturera för allt jag tycker att vi borde fakturera för. Resultatet blir att vi omsätter mer pengar.”

Du har även sagt att du på sikt vill gå ner i arbetstid från 35 timmar i veckan till 20 timmar. Hur går det med den planen?

”Nja, det går trögt. Jag jobbar nog mina 35 timmar. Blir det mer någon vecka försöker jag ta igen det senare. Målsättningen är fortfarande att jobba mindre.”

Jag har tidigare sagt att Melcobs webbplats kanske är den sämsta jag sett i arbetet med att ta ut Årets tillväxtbyråer i 21 län. Fortfarande innehåller webbplatsen egentligen bara din e-postadress och telefonnummer. Hur tänker ni när det gäller marknadsföring och försäljning?

”Vi jobbar aktivt med att inte synas. Det är alldeles för många som hittar oss ändå. Vi tackar nej till väldigt många uppdrag just nu. I våras tackade jag under bara ett par veckor nej till 1 Mkr i revisionsarvode. Vi hade kunnat växa så att det dånar om det, men vi vill ju inte jobba mer. Vi är duktiga och effektiva, därför växer vi ändå”, säger Andreas Folke.

Melcob-medarbetarna Emelie Köppen, Stina Dahlin och Sara Almquist tar emot priset i Kalmar.

Utmärkelsen Årets tillväxtbyrå delas ut för sjätte året i följd – länsvis över hela landet. Det går till redovisnings- eller revisionsbyråer som ökat omsättningen minst tre år i följd, drivs som aktiebolag och omsätter minst 3 Mkr. Snabbast tillväxt i länet vinner. Priset är instiftat av Revisionsvärlden och delas i år ut tillsammans med det växande byrånätverket LR Revision & Redovisning.

Martin Hammarström

[email protected]