Anna Johnson

Grant Thorntons vd till Svenska Spel

Efter sju år lämnar Grant Thorntons vd Anna Johnson byrån för att bli ny vd och koncernchef på statliga Svenska Spel.
Svenska Spels nuvarande vd Patrik Hofbauer tillträder ett nytt uppdrag som vd för Telia Company den 1 februari 2024. Svenska Spels styrelseordförande Erik Strand går in som tillförordnad vd till dess att Johnson tillträder senast i juni 2024.

”Svenska Spel har ett av Sveriges starkaste varumärken som hela Sveriges spelbolag med många välkända spelupplevelser. Koncernen har en unik position och möjlighet att driva hållbart spelande som bidrar både till glädje och spänning till nytta för svenska folket och svensk idrott”, säger Anna Johnson i ett pressmeddelande.

I samband med jobbytet lämnar Anna Johnson revisorsyrket. Enligt databasen Retriever har hon idag relativt få revisionsuppdrag. Bland annat är hon påskrivande revisor för Centerpartiets investmentbolag Randello Invest.

Anna Johnson har arbetat på Grant Thornton i över tjugo år. Hon började som revisor i Stockholm och har varit kontorschef för byråns kontor i Visby, där hon fortfarande bor. De senaste åren har hon veckopendlat till Stockholm men framöver slipper hon det eftersom Svenska Spels huvudkontor ligger i Visby.

Under Anna Johnsons ledning har svenska Grant Thornton vuxit från 1 000 till 1 400 medarbetare. Hon har bland annat drivit frågan om jämställdhet bland delägarna. Idag har byrån 38 procent kvinnor i partnerkretsen. När Anna Johnson blev vd 2016 var andelen 24 procent. Styrelsen uppges ha har påbörjat processen med att utse Johnsons efterträdare.

”Anna har gjort ett fint jobb i att bygga ett starkt team runt sig, och arbetet fortsätter därför med full kraft i enlighet med strategi och affärsplan” säger byråns ordförande Michael Palm i ett pressmeddelande.

Johnson sitter även i styrelsen för det internationella nätverket Grant Thornton International, som leds av hennes företrädare Peter Bodin. Hon sitter även i branschorganisationen FAR:s styrelse.