“Företag på Gotland vill ha en lokal revisionsbyrå”

Anders Andersson, 78 år, gick från 0 till 10 miljoner kronor på fem år.

Barbro Hallgren och Anders Andersson, Revision och Redovisning på Gotland.

Revision och Redovisning på Gotland AB är årets tillväxtbyrå 2018, Gotlands län. Priset delades ut i veckan på nätverksträffen CloudLunch som hölls på restaurang Crêperie & Logi i Visby. Revisionsvärlden ställde några frågor till vinnarbyråns grundare Anders Andersson.

Du är 78 år gammal och grundade byrån 2013. På fem år har ni gått från 0 till 10 miljoner kronor i årlig omsättning. Hur har det gått till?

”Vi var ett litet gäng som drog igång 2013, sedan har vi vuxit med minst en medarbetare om året. Vi har även anslutit oss till LR Revision & Redovisning i Sverige AB som är ett nätverk av revisorer och redovisningskonsulter. Jag var 73 år när jag sa upp mig från Grant Thornton och startade Revision och Redovisning på Gotland AB. Kort dessförinnan var jag anställd på en lokal byrå där jag tidigare varit delägare. Byrån såldes till Grant Thornton och de trodde säkert att jag skulle gå i pension och att andra skulle ta över mina klienter, men jag kände att jag hade mer att ge.”

Vad sa Grant Thornton?

”De kunde aldrig drömma om att jag skulle starta en egen byrå – vid min ålder!”

Är ni från Grant Thornton allihop?

Många är från Grant Thornton men vi har även rekryterat från andra byråer. Bland annat köpte vi en mindre redovisningsbyrå för ungefär fyra år sedan.”

Hur många är ni på byrån idag?

”För närvarande är vi sju personer. Fem som jobbar med revision och två redovisningskonsulter.”

Men ni var 11 för något år sedan?

”Det är rätt. Vi tappade några redovisningskonsulter för ett år sedan. De valde att starta en egen redovisningsbyrå.”

Hur är relationen till dem?

”Den är mycket bra. Vi har alltid försökt ha en bra relation med redovisningsbyråerna.”

Vill ni fortsätta växa?

”Det känns som om vi har en ganska lagom storlek just nu. Visst kan vi tänka oss växa men vi vill framförallt utveckla samarbetet med de kunder vi har.”

Inga av de fyra största revisionsbyråerna finns på Gotland. Varför?

”Företag på Gotland vill ha en lokal revisionsbyrå. Många bolag är små, de känner sig hemma hos en mindre byrå. Det var ett skäl till att jag startade Revision och Redovisning på Gotland AB. De flesta större revisions- och redovisningsbyråerna riktar in sig på företag med mer än 50 anställda. Det finns inte många sådana på Gotland.”

Fotnot: Utmärkelsen Årets tillväxtbyrå delas ut av Revisionsvärlden och programvaruföretaget 24SevenOffice. Priset går till den byrå i varje län snabbast ökat omsättning, antalet anställda, vinst och soliditet. Diplomen delas ut på CloudLunch, en serie nätverksträffar som arrangerats under hösten över hela Sverige.

Martin Hammarström

[email protected]