Hon sålde småländsk vinnarbyrå

Karin Nilsson: ”Nu slipper jag administrationen”.

Karin Nilsson

När priset till Årets tillväxtbyrå 2018, Kalmar län, delades ut på onsdagen höll deltagarna på att sätta kaffet i vrångstrupen. Vinnare blev K.A.N. Ekonomi & Revision, en byrå i Vimmerby vars verksamhet i början av året köptes av baks & co, med fyra kontor i Småland och Östergötland, se tidigare artikel. Förklaringen: Priset baseras på historiska bokslut – K.A.N. finns fortfarande som bolag.

Revisionsvärlden ställde några frågor till K.A.N:s grundare, auktoriserade revisorn Karin Nilsson.

Din byrå ökade snabbast av samtliga i länet när det gäller omsättning, antalet anställda, vinst och soliditet. Varför sålde du?

”Jag har nyligen fyllt 60 år och vill på sikt försöka gå ned i arbetstid. Det kan man inte med egen byrå. Jag vill också att mina anställda ska få en bra framtid i branschen. Nu arbetar jag vidare med kunduppdrag på baks kontor I Vimmerby. Dessutom slipper jag administrationen eftersom vi har en utmärkt kontorschef – Maria Milton.”

Du arbetade länge på KPMG, hoppade av och startade egen byrå. Nu arbetar du på en medelstor byrå med fyra kontor och en omsättning på ca 50 Mkr om året. Vilka för och nackdelar ser du med de olika byråtyperna?

”Att driva eget är oerhört stimulerande, men just nu trivs jag väldigt bra som delägare på baks & co. På en stor och medelstor byrå kan du få en viss avlastning med interna rutiner och support, vilket är väldigt skönt. Ett exempel är HR.”

Det sker mycket inom digitalisering och automatisering nu. Var det ett skäl till att du sålde?

”Inte direkt, men visst finns det stordriftsfördelar och intressant teknik som en liten byrå har svårt att investera i på egen hand.”

Idag finns 21 000 företag i Sverige som håller på med redovisning, revision och skatterådgivning, enligt Bolagsverket. Är det lika många om fem år?

”Betydligt färre om jag får gissa.”

Årets tillväxtbyrå är ett pris instiftat av Revisionsvärlden och programvaruföretaget 24SevenOffice. Det delas ut till den byrå i varje län som vuxit snabbast sett till omsättning, antalet anställda, vinst och soliditet. Priset för Kalmar län delades ut på nätverksträffen CloudLunch som hölls på Frimurarehotellet i Kalmar i veckan. Läs mer om CloudLunch här.

 

Martin Hammarström

[email protected]