”Vi vill gärna växa vidare”

Digitalt arbetssätt gav Ö-viksbyrå rakettillväxt – och lindrade skadan vid oväntad brand.

Esse-grundarna Eva Hörnblad Nilsson och Susanne Hörnfeldt i Knausts gedigna marmortrappa.

Esse Revision & Redovisning i Örnsköldsvik är Årets Tillväxtbyrå 2018 i Västernorrland. Priset delades ut på onsdagen på nätverksträffen CloudLunch, som hölls på anrika hotellet Knaust i Sundsvall. Byrån grundades 2015 av revisorn Eva Hörnblad Nilsson och redovisningskonsulten Susanne Hörnfeldt, båda med bakgrund på Esset Revision, en Sundsvallsbyrå som köptes upp 2012. Revisionsvärlden fick en kort intervju.

Byrån har vuxit snabbt och ni omsatte 9 Mkr under det senaste räkenskapsåret. Var ni inriktade på tillväxt redan från början?

”Ja, det var vi. I början anställde vi flera personer. Efter den första tillväxtfasen har det blivit ungefär en person om året. I dag är vi nio medarbetare”, säger Eva Hörnblad Nilsson.

Har ni vuxit klart nu?

”Nej, vi vill gärna växa vidare. Vi har från början varit digitala och investerat i ny teknik, vilket gör det enklare”, säger Susanne Hörnfeldt.

Ställer ni hårda krav på kunderna att använda särskild mjukvara för bokföring?

”Man måste vara lyhörd för kundens behov. I dag arbetar vi bara med ett redovisningsprogram, men vi överväger att ta in ytterligare ett. Jag tror dock inte att man ska hålla på med mer än två, om det ska bli effektivt”, säger Susanne Hörnfeldt.

Hur gör man som liten byrå för att få tag i personal?

”Det är tufft. Vi har lyckats rekrytera en del yngre personer som vi lärt upp, och vi har turen att även fått tag på erfarna personer. En blandning mellan olika erfarenheter och åldrar gör en bra arbetsplats. För oss har det varit väldigt viktigt att det är rätt person med rätt personlighet för att arbetsplatsen ska bli bra för alla som arbetar där. Vi har försökt få tag på någon person från en yrkeshögskola men ännu inte lyckats, men det ser vi gärna i framtiden”, säger Eva Hörnblad Nilsson.

Ni drabbades i augusti av en brand som totalförstörde kontoret (se tidigare artikel). Hur har det gått?

”Vi har arbetat hårt för att få till en normal arbetsvardag efter branden. Efter ca två månader i lånade lokaler så flyttade vi till en ny lokal i mitten av oktober, vilket gör att vi nu lättare kan bedriva vår verksamhet. Vi har haft ett stort stöd från omgivningen vilket har varit bra och framförallt så har vi alla på byrån jobbat hårt tillsammans för att lösa denna helt oväntade och hemska situation”, säger Eva Hörnblad Nilsson.

Har du något råd att ge den byrå som drabbas av något liknande?

”Se till att ni har ett bra försäkringsbolag – det har vi – så ni får det stöd ni ska ha när det oväntade händer. Och var noga med att ha server på annat ställe – så har vi – och var så digitala ni bara kan. Lämna detta med pärmar och fysisk dokumentation omgående”, säger Eva Hörnblad Nilsson.

Priset Årets tillväxtbyrå har instiftats av Revisionsvärlden och programvaruföretaget 24SevenOffice. Utmärkelsen går till den revisions- eller redovisningsbyrå i varje län ökar mest vad gäller omsättning, antal anställda, vinst och soliditet. Läs mer om priset och nätverksträffen CloudLunch här.

Martin Hammarström

[email protected]