Lågorna tog Norrlandsbyrå

Ägaren: ”Vi tar en dag i taget”.

Esse Revision i Örnsköldsvik, gamla kontoret. Foto: Izabelle Nordfjell/Mittmedia

På kvällen den 28 augusti nåddes revisorn Eva Hörnblad Nilsson och redovisningskonsulten Susanne Hörnfeldt av mardrömsbeskedet. Deras byrå, Esse Revision i Örnsköldsvik, stod i lågor.

”Att anlända till sin arbetsplats ca halvtimmen efter larmet och se en fullt utvecklad brand, där du inget kan göra än att se hur allting brinner upp, är en fruktansvärd känsla, en förlamande maktlöshet. Ur denna bottenlösa känsla väcks ändå drivkraften … vi har en business att ta hand om”, skriver Esse Revision på Facebook.

Morgonen efter branden samlade ägarna personalen, byrån består av åtta personer. Trots chocken började man direkt upprätta listor på allt som måste göras.

”Att klampa omkring med byggstövlar och arbetshandskar genom askan av möbler och rasat tak, i det som dagen innan var din arbetsplats, är en surrealistisk känsla. Att se vår fantastiska personal i arbete med att rädda pärmar ur utbrända skåp med beslutsam energi är ytterligare bevis på att detta fixar vi…”, skriver byrån på Facebook.

Genom kontakter har man fått tillgång till tillfälliga lokaler i staden och hyresvärden lovar ett nytt kontor om bara en eller två månader. Det ligger på Viktoriaesplanaden 6, bara ett par hus bort från den nedbrunna lokalen på samma gata. Av byråns gamla kontor återstår inte mycket.

Esse Revision utanför blivande kontoret. Foto privat.

Lyckligtvis hade Esse nästan allt material elektroniskt.

“Det är det råd jag kan ge. Gör noteringar elektroniskt, scanna löpande anteckningar. Då finns materialet i molnet i stället för i pärmar”, säger Eva Hörnblad Nilsson till Revisionsvärlden.

En vecka efter branden är byrån på banan igen.

”Vi tar en dag i taget, det sitter lite i datorer och skrivare innan vi kan vara fullt igång. Vi har fantastisk fin personal och alla försöker lösa allting till det bästa”, säger Eva Hörnblad Nilsson till tidningen Allehanda.

Även ett taxibolag har fått kontoret förstört i lågorna. Varför branden startade framgår inte. Försäkringsbolaget håller på med utredning.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se