Vinnaren sålde byrån

”Svårt att växa från en liten till en medelstor byrå med bibehållen lönsamhet.”

Joakim Hermansson

När priset till Årets tillväxtbyrå 2018 – Örebro län – delades ut på onsdagen visade det sig att vinnarbyrån är såld.

”Jag sålde min byrå HCJ Redovisning till PwC i fjol, och jag och mina kolleger följde med dit. Vi är alla kvar på Aspia (som bolaget heter efter att PwC knoppat av redovisningsdelen, Revisionsvärldens anmärkning). Örebrokontoret är ett av de större inom Aspia med ca 50 medarbetare, vi är bland annat en av lönehubbarna i vår region”, säger Joakim Hermansson, auktoriserad redovisningskonsult och rådgivare på Aspia.

HCJ Redovisning växte snabbt och med lönsamhet, varför sålde du?

”Delvis för att få hjälp med det digitala klivet, men också för att det är svårt att växa från en liten till en medelstor byrå med bibehållen lönsamhet. Om du har två-tre medarbetare behöver du som chef inte lägga så mycket tid på att leda byrån, men redan med fem-sex anställda måste du lägga mycket kraft på arbetsledning, och det sänker marginalen”, säger Joakim Hermansson.

Vilken är skillnaden mellan att ha en liten byrå och arbeta på Aspia, störst i Sverige på redovisning?

”Det är stor skillnad, dels i graden av automation, men också i vad du kan erbjuda kunden.”

Många bolag är kund till både PwC och Aspia. Vem kommer att bli kundernas huvudsakliga rådgivare, revisorn eller redovisningskonsulten?

”Vi jobbar hårt för att det ska bli redovisningskonsulten. Ett skäl är att redovisningskonsulten vet hur kundens företag går. Oftast så kommer revisorn in i ett senare skede, de kommer till konsulten när de vill veta hur siffrorna ser ut idag.”

Vissa slår vakt om kombiuppdragen, exempelvis skrev Revisionsvärlden i veckan om hur KPMG-anställda i Lidköping tog över kontoret för att undvika en uppdelning mellan redovisning och revision, när KPMG sålde redovisningsdelen till Aspia. Har uppdelningen gått bättre i Örebro?

“I nuläget är min känsla att det har gått bra”.

Fotnot: Utmärkelsen Årets tillväxtbyrå grundar sig på historiska bokslut. Joakim Hermansson tog emot priset på CloudLunch, en regional nätverksträff för Örebro läns redovisnings- och revisionsbyråer. Revisionsvärlden och mjukvaruföretaget 24SevenOffice arrangerar liknande luncher över hela Sverige. Läs mer och anmäl dig kostnadsfritt till CloudLunch på din ort.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se