Så gör tillväxtvinnarna för att rekrytera

Rebecca Nilborn Nordin och Sara Danielsson på EKOtid

Under hösten har vi – för femte året i följd – korat ”Årets tillväxtbyrå” över hela landet. Priset delas ut länsvis av Revisionsvärlden tillsammans med kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén.

Många av vinnarna är små och uppvisar en tillväxt som är närmast halsbrytande. Jag tänker bland annat på vinnaren i Skåne. År 2020 omsatte de 1 Mkr. Idag har Malmöbaserade Kensulting, med grundaren Ken Åström, cirka 400 kunder. År 2022 räknar han med att omsätta 5,4 Mkr, och startar ny en fristående byrå inriktad på ekonomisk förvaltning av bostadsrättsföreningar.

Flera av tillväxtvinnarna är rådgivningstunga. Det gäller blad annat OWL, vinnaren i Jämtland, som har både ”transaktionsrådgivning” och ”börsintroduktioner” i tjänstepaletten. Men även lilla Main Accounting – vinnaren i Västra Götalands län – ger mycket råd, fast till kunder i mikrosegmentet. Även Örebrobyrån EKOtid, Ecovice i Växjö, Norrköpingsbaserade LEBA Ekonomibyrå och Balansekonomi i Jönköpings län trycker hårt på vikten av tät kundkontakt.

”Ringer de inte mig, ringer jag dem. Du måste ha tät kontakt med kunden, minst en gång i veckan”, säger Balansekonomis Oskar Bofeldt.

De flesta tillväxtbyråer vill gärna fortsätta att växa, men flera tvingas ta en tillväxtpaus på grund av svårigheter att hitta personal. Järfälla Redovisning utanför Stockholm har letat efter en senior redovisningskonsult i snart ett år. Ecovice i Växjö uppger till Revisionsvärlden att byrån inte kan ta in fler kunder just nu på grund av personalbrist, med att de – om de kunde rekrytera en eller två personer – ser goda möjligheter att växa.

De tillväxtvinnare som lyckats rekrytera och behålla personal har olika strategier:

  • EKOtid i Örebro tar in praktikanter från yrkeshögskolor, som sedan rekryteras. Kensulting har hittat folk på IHM Business School.
  • ELT Ekonomikonsult i Västerås håller sig med en marknads- och personalansvarig, trots att de bara är sex personer på byrån.
  • Jämtlandsbyrån OWL lockar personal genom att erbjuda längdskidåkning direkt utanför kontoret, som ligger ”i en mysig timmerstuga i en glänta precis vid Östersunds skidstadion”.
  • Ekwit i Strängnäs erbjuder ”bra villkor och trevlig arbetsmiljö” samt ett vinstdelningssystem som innebär att byråns sex medarbetare i år delar lika på ett belopp på cirka cirka 150 000 kronor, som en julbonus. Hittills har ingen slutat på redovisningsbyrån.

Martin Hammarström
Chefredaktör

P.S. Träffa Ekwit och flera andra spännande byråer på Avspark 2023, ett seminarium som handlar just om att rekrytera och behålla medarbetare. Live i Stockholm eller digitalt där du arbetar. Anmäl dig idag!

Bakom utmärkelsen Årets tillväxtbyrå står Revisionsvärlden, i år i samarbete med kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén. Priset delas ut länsvis och går till redovisnings- och revisionsbyråer som omsätter minst 2 miljoner kronor och har ökat omsättningen tre räkenskapsår i följd. Snabbast omsättningsökning under det senaste räkenskapsåret vinner. Uttagningen görs av kreditupplysningsföretaget UC.

Martin Hammarström

[email protected]