”Jag uppfattar inte att kunderna är särskilt priskänsliga”

Tien Lam lämnade salladsbranschen – startade rådgivningstung byrå i mikrosegmentet.

Tien Lam

Tien Lam utbildade sig till ekonom i Borås, drev salladsbar i Göteborg men kände att det var redovisning han ville arbeta med. Han fick kontakt med en byrå som visserligen var beredd att anställa honom, men bara om han drog in sina egna uppdrag.

”Jag gick med på det och lyckades också få in ett antal kunder, men ganska snart förstod jag att det var bättre och roligare att driva sin egen byrå”, säger Tien Lam till Revisionsvärlden.
År 2016 tog han med sig kunderna han värvat till den egna byrån – Main Accounting. I början var omsättningen blygsam, men 2017 bestämde han sig för att satsa helhjärtat. Därefter har verksamheten vuxit snabbt.

”Idag är vi 2,5 medarbetare, plus två erfarna personer vi anlitar som underkonsulter”, säger Tien Lam.

Kunderna verkar i alla möjliga branscher, men gemensamt för dem är att de är små.

”Vår filosofi är att arbeta nära kunderna, att ha tät kontakt. Ju oftare man träffar kunden, desto mer rådgivning vill de ha”, säger Tien Lam.

Han uppskattar att cirka 60 procent av omsättningen utgörs av olika typer av rådgivning, resten är redovisning.

Hur tar ni betalt för rådgivningen?

”Vi försöker arbeta med fasta priser där det ingår redovisning, möten och telefonsamtal. För rådgivning utöver mötena debiterar vi timpris. Jag uppfattar inte att kunderna är särskilt priskänsliga. Jag vill inte att de ska se på oss som en kostnad, ofta handlar det om att vi hjälper dem att tjäna mer pengar.”

Main Accounting omsatte 2,6 Mkr i fjol. Har ni vuxit färdigt?

”Nej, vi kan fortsätta att växa. Målet är 4 Mkr i omsättning 2023”, säger Tien Lam.

Tien Lam tog emot priset i samband med Byrålunch Göteborg som hölls hos redovisningstjänsten Wint förra veckan. Bakom utmärkelsen Årets tillväxtbyrå står Revisionsvärlden, i år i samarbete med kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén. Priset delas ut länsvis och går till redovisnings- och revisionsbyråer som drivs som AB, omsätter minst 2 miljoner kronor och har ökat omsättningen tre räkenskapsår i följd. Den byrå som ökat snabbast det senaste räkenskapsåret vinner. Uttagningen görs av kreditupplysningsföretaget UC.

Martin Hammarström

[email protected]