Vinstdelning och hög digitaliseringsgrad Strängnäsbyråns framgångsrecept

Ingen har hittills har slutat på redovisningsbyrån Ekwit.

Lisa Viitala och Fredrik Ljungberg.

Redovisningsbyrån Ekwit i Strängnäs är Årets tillväxtbyrå 2022 i Södermanlands län. Byrån grundades 2015 av auktoriserade redovisningskonsulten Lisa Viitala efter en lång karriär i redovisningsbranschen. Från början var tanken att driva Ekwit som ett levebrödsföretag och på sikt generationsväxla och lämna över byrån till sonen Fredrik, även han auktoriserad redovisningskonsult. Uppdragen blev dock snabbt fler, både från små lokala kunder och litet större som vill ha hjälp med exempelvis koncernredovisning.

”Idag är vi sex medarbetare och vi flyttade nyligen till en större lokal. Vi hade vuxit ur den gamla”, säger Fredrik Ljungberg.

Tillväxtreceptet är hög digitaliseringsgrad och låg personalomsättning.

”Vi har oerhört lojal personal. Faktum är att ingen hittills har slutat på Ekwit. Vi försöker ha bra villkor och skapa en trevlig arbetsmiljö” säger Fredrik Ljungberg.

I fjol genomfördes ett generationsskifte där Fredrik Ljungberg driver bolaget vidare. Lisa Viitala är dock fortfarande aktiv i byrån och tycks ha svårt att gå i pension. Fredrik Ljungberg för fram vinstdelning som ytterligare ett sätt att motivera personalen.

”Systemet är transparent. En viss del av byråns överskott ska behållas i byrån eller gå till ägarna. All vinst utöver detta delas ut till de anställda, som en bonus. I år räknar vi med att kunna vinstdela cirka 150 000 kronor på detta sätt. Alla anställda delar lika på beloppet”, säger Fredrik Ljungberg.

Vid sidan av låg personalomsättning lyfter Fredrik Ljungberg fram Ekwits byråstöd Office Caddie, som utvecklats av brodern Mikael Ljungberg. Mikael är inte dagligen aktiv i byrån, men programvaran utvecklats på bland annat Ekwit.

”Programmet hjälper oss att hålla koll på lediga resurserna på byrån och på lönsamheten för olika kunder. Du ser tydligt vilken beläggning byrån har per månad, per anställd och per uppdrag. Utan Office Caddie hade vi inte kunnat växa så snabbt som vi gjort hittills”, säger Fredrik Ljungberg.

Kommer ni att växa vidare?

”Det är stor chans för det. Vi tackar sällan nej till nya uppdrag, men det viktigaste är att personalen trivs”, säger Fredrik Ljungberg.

Ekwit tog emot priset i samband med nätverksträffen Byrålunch, som nyligen hölls i Eskilstuna. Bakom utmärkelsen Årets tillväxtbyrå står Revisionsvärlden, i år i samarbete med kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén. Priset delas ut länsvis och går till redovisnings- och revisionsbyråer som omsätter minst 2 miljoner kronor och har ökat omsättningen tre räkenskapsår i följd. Uttagningen görs av kreditupplysningsföretaget UC.

Martin Hammarström

[email protected]