”Vi släpper inte kunden”

Norrköpingsbaserade LEBA Ekonomibyrå vill vara proaktiv och förstå vad som bör bli kundens nästa steg.

Lena och Bahjat Mourad

För sju år sedan satt Bahjat Mourad vid köksbordet och bokförde. Efter en karriär inom revision på Grant Thornton och PwC och som vice stadsrevisor i Norrköping hade han bestämt sig för att starta egen redovisningsbyrå. Han tog firmanamnet LEBA Ekonomibyrå efter de första bokstäverna i hustrun Lenas namn –och sitt eget.

”Jag hoppades redan från början att Lena skulle vilja jobba i byrån”, säger Bahjat Mourad. Lena anslöt till byrån efter något år och även kunderna strömmade till. Idag är har LEBA Ekonomibyrå fem medarbetare och söker en sjätte. Byrån räknar med att omsätta 4,1 Mkr i år och är inte mätt.

”Vi hoppas inom ett par år nå 8 Mkr i omsättning. Det tror jag är en ganska lagom storlek”, säger Bahjat Mourad i samband med att han och hustrun Lena tog emot utmärkelsen Årets tillväxtbyrå 2022 i Östergötlands län.

Hur har ni kunnat växa så snabbt?

”Oftast får vi nya kunder genom befintliga kunder. Men ibland kontaktar vi bolag vi skulle vilja få in till byrån. Vi vill arbeta nära kunderna och vara bollplank. Gärna gå armkrok eller ännu bättre om vi kan ligga steget före och proaktivt förstå vad som bör bli kundens nästa steg”, säger Bahjat Mourad.

Det låter som om ni är rådgivningstunga?

”Det vill vi vara. Vi släpper inte kunden utan träffas regelbundet eller ringer och stämmer av. Typiskt sett är det en gång i månaden, i samband med en månadsrapport.”

Går det att ta betalt för rådgivningen?

”Vi jobbar mycket med fasta priser, och i dessa ingår att vi träffas regelbundet. Idag har cirka 70 procent av kunderna fast månadspris.”

Hur höjer man ett fast pris?

”Det brukar gå bra. Vi kontaktar just nu kunderna och förhandlar om 2023 års priser. Utgångpunkten är att de ska höjas och motivet är oftast att vi gör mer för dem och att vi behöver stämma av oftare. Inte sällan har kunden vuxit, då är det lättare.”

Varför lämnade du revision för att bli redovisningskonsult?

”Revision är dödstråkigt. Skriv det! Jag vill hjälpa kunden att blicka framåt, som revisor är det alltför lätt att blicka bakåt.”

Lena Mourad är vice vd och ansvarar bland annat för att hålla god ordning och struktur på kontoret och har personalansvar. Hon lämnade en karriär på bank för att arbeta i familjeföretaget. Hon berättar att LEBA Ekonomibyrå avsiktligt har kunder inom de flesta branscher och storlekar.

”Vi har exempelvis läkar- och vårdbolag, konsulter och målerifirmor på kundlistan. Vi kanske inte blir specialister, men å andra sidan sprider vi risken. Det kändes tryggt under pandemin. Vi har haft någon enstaka konkurs, men de flesta klarade sig relativt bra. En del tack vare statliga stöd. Vi jobbade mycket med dessa”, säger Lena Mourad.

Jag gissar att LEBA Ekonomibyrå är en central del av ert liv. Blir det inte för mycket att ha både arbete och fritid ihop?

”Den frågan får vi väldigt ofta. Det som gör att vi klarar av att arbeta ihop är att vi är bra på olika saker och av den anledningen blir vi ett bra komplement till varandra som gynnar vårt företagande. På jobbet är vi kollegor och i hemmet är vi man och fru. Dock blir det väldigt lätt att vi sitter där hemma på kvällarna och diskuterar företagets utveckling och vi bollar med varandra på kvällskvisten.”

Bakom utmärkelsen Årets tillväxtbyrå står Revisionsvärlden, i år i samarbete med kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén. Priset delas ut länsvis och går till redovisnings- och revisionsbyråer som drivs som AB, omsätter minst 2 miljoner kronor och har ökat omsättningen tre räkenskapsår i följd. Den byrå som ökat snabbast det senaste räkenskapsåret vinner. Uttagningen görs av kreditupplysningsföretaget UC.

Martin Hammarström

[email protected]