”Vi kommer att rekrytera brett”

Alvarez & Marsal söker utanför revisionsbranschen efter personal till nystartade Stockholmskontoret.

Christer Wiberg och Helene Willberg. Foto A&M.

Revisionsvärlden besöker Alvarez & Marsal (A&M) i Stockholm samma dag som rådgivningsfirman har inflyttningsfest i de nya lokalerna vid Norrmalmstorg i Stockholm. Regnet hänger i luften men konsulterna har säkrat upp med ett partytält på innergården. En av kvällens uppgifter blir att förklara för de presumtiva kunderna vilken sorts konsultfirma A&M är, vilket inte är helt lätt på svenska. Hisspitchen innehåller anglisismer som ”professional services firm” och ”operational excellence”.

Hittills består Stockholmskontoret mest av avhoppare från KPMG. Förutom ledarduon Helene Willberg och Christer Wiberg har en rad av KPMG:s due-diligence och transaktionsproffs rekryterats. Redan i juni var Taus Wolfsberg och Christer Johansson på plats, se tidigare artikel. Efter sommaren anslöt Oskar Hjelm (tidigare Head of Private Equity på KPMG med titeln Director) och Daniel Frigell (tidigare chef för KPMG:s tjänster inom företagsvärdering och även han Director.

Anställer ni bara gamla kolleger?

”Absolut inte. Vi kommer att rekrytera brett, både från revisionsbyråer men förhoppningsvis även från andra håll”, säger Christer Wiberg.

Idag har kontoret cirka tio medarbetare men man hoppas vara cirka 20 till årsskiftet.

”Att hitta rätt kompentens är viktigare än att hålla tidplanen – vi kommer inte att kompromissa med kvalitén. Vi är en ganska så senior grupp här i Stockholm, men nu är det dags att ta in även mer juniora medarbetare. Dock kommer vi vill även framöver att ha betydligt fler seniorer i teamen än på många andra konsultföretag. Vi kommer inte att bygga några pyramider och vi vill inte ha 15 juniorer på varje senior”, säger Helene Willberg.

Redan i juni var Christer Wiberg tydlig med att uppstickarfirman vill utmana framför allt de fyra stora revisionsbyråerna om redovisningstunga värderings- och transaktionsuppdrag. Under intervjun blir dock klart att ambitionerna är betydligt bredare än så. Internationellt är A&M tunga inom operativ analys, exempelvis vis omstruktureringar och turn-arounds. Konkurrenterna inom detta område snarast strategikonsulter från exempelvis Bain eller BCG än revisionsbyråer.

”Idag kan vi ta in A&M:s branschexperter som finns över hela världen, men vi vill bygga upp denna typ av kompetens även i Stockholm. Därför söker vi inte bara folk från revisionsbranschen, utan även personer med operationell erfarenhet. Och när det gäller juniorer söker vi inte bara ekonomer utan även personer med examen från exempelvis KTH eller Chalmers”, säger Christer Wiberg.

Vad lockar ni med när ni anställer? Högre lön? Partnerskap? Eller att få vara med att bygga upp något nytt?

”Nybyggarandan är viktig. En annan viktig sak är att vi är små och därför jobbar tätt ihop. Juniorer och seniorer arbetar nära varandra”, säger Helene Willberg.

För några veckor sedan berättade forskningsbolaget Nuevolution att de planerar flytt från First North till Stockholmsbörsen. EY, som är bolagets revisionsbyrå, ska göra en ”pre IPO-granskning”. De verkar inte vara rädda för de revisionskonflikter ni talar om.

”Detta är inte ovanligt, men allt oftare väljer bolagen att ta in oberoende rådgivare i liknande fall. För mig är det tydligt att trenden går ditåt”, säger Christer Wiberg.

A&M berättade om etableringen av Stockholmskontoret i juni, men det var först i september det blev offentligt att Helene Willberg ansluter. Nu tycks Willberg formellt bli vd för det svenska bolaget, även om Willberg och Wiberg säger sig vilja styra kontoret med dubbelkommando. Frågan är varför Helene Willberg inte fanns med redan från början.

”Jag slutade på KPMG i juni och hade en rad diskussioner om olika uppdrag under sommaren. Det var helt enkelt inte aktuellt för mig att börja förrän nu”, säger Helene Willberg, som nyligen valdes in i styrelsen för ljusutrustningsföretaget Profoto.

Kommer du att hinna med flera styrelseuppdrag?

”Givetvis beror det på bolaget och vilken fas man är – men principiellt ja”, säger Helene Willberg.

Se även intervju med Antonio “Tony” Alvarez III, chef för A&M:s europeiska verksamhet.

Martin Hammarström

[email protected]