“Räcker inte att köpa billigt och sälja dyrt”

A&M:s Europachef om varför finansiell kompetens inte räcker i rådgivningsbranschen.

Fem frågor till Antonio “Tony” Alvarez III, chef för A&M:s europeiska verksamhet (och son till byråns grundare Tony Alvarez).

Antonio “Tony” Alvarez III

Ni beskriver er som experter på omstruktureringar och industriella processer. Hur kommer det sig att ni anställer ett gäng företagsvärderingsproffs från KPMG när ni öppnar kontor i Stockholm?

”Teamet vi anställt har en mycket bra expertis inom due diligence och tillsammans med A&M:s bakgrund när det gäller styrning och operativa processer kommer de att ha ett starkt erbjudande. De kommer att kunna bistå exempelvis riskkapitalbolag med en rad olika tjänster vid förvärv, inklusive operationell analys. Integration och verksamhetsutveckling blir allt viktigare för riskkapitalbolagen och de behöver ofta stöd i detta. Inte sällan finns stora rationaliseringsvinster att göra genom samordning och integrering, inte minst av it. Det räcker inte längre att jobba finansiellt och köpa billigt och sälja dyrt.”

Hur viktiga är riskkapitalbolagen för A&M?

”Ungefär en fjärdedel av vår försäljning till private equity-fonder eller deras bolag, och andelen ökar i både Europa och USA.”

Kan du nämna några riskkapitalbolag ni jobbar med?

”Nej, men jag kan säga att vi arbetar med bolag som har knepiga utmaningar, oavsett ägare. Flera av våra kunder är glada att vi nu har ett Nordiskt team på plats.”

Vem äger A&M-kontoret i Stockholm?

”Strukturen är inte klar men A&M kommer att vara majoritetsägare och en mindre del ägas lokalt. På det sättet är A&M strukturerat mer som en internationell investmentbank som Goldman Sachs än exempelvis revisionsbyråerna som är lokala partnerskap.”

I fjol försökte ni göra en nordisk etablering via Helsingfors med hjälp av Jörg Weidenfeld, omstruktureringsexpert med finländsk bakgrund som tills helt nyligen var Managing Director på Alvarez & Marsal i München (se tidigare artikel). Ni gjorde en annons med texten ”Alvarez & Marsal launches a Nordic practice” och en norsk fjord, men det tycks inte ha blivit något Helsingforskontor. Vad hände egentligen?

”Jörg Weidenfeld har lämnat firman, så nu fokuserar vi på att göra Stockholm till vårt nordiska nav.”

Läs även separat intervju med Stockholmskontorets ledarduo Helene Willberg och Christer Wiberg.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *