KPMG-avhoppare öppnar ny rådgivningsbyrå

Amerikanska Alvarez & Marsal öppnar i Sverige.

Christer Wiberg

Tre KPMG-delägare hoppar av och drar igång ett Sverigekontor för det amerikanska konsultbolaget Alvarez & Marsal. Det framgår av ett pressmeddelande.

Idag onsdag öppnar bolaget kontor vid Norrmalmstorg i centrala Stockholm. Enligt Nordenchefen Christer Wiberg, tidigare rådgivningschef på KPMG, kommer uppstickarfirman att utmana framför allt big four om rådgivnings- och transaktionsuppdrag.

Taus Wolfsberg

“Vi tycker att det ska bli skönt att arbeta i en friare miljö, något som kunderna efterfrågar”, säger Taus Wolfsberg till Dagens Industri, som var först med nyheten. Han har tidigare arbetat med transaktionsrådgivning på KPMG och utgör grundartrion tillsammans med Christer Wiberg och Christer Johansson. Johansson är expert på due diligence, försäljningsprocesser och integrationer. Han har arbetat med ledande riskkapitalverksamheter runt om i Norden och Europa.

“Alvarez & Marsals omfattande utbud av tjänster och möjligheten att slippa ifrån revisionskonflikter positionerar oss som det naturliga alternativet för större nordiska verksamheter och riskkapitalföretag. A&M:s operationella bakgrund är fundamentet för maximering av värde genom transaktionsrådgivning och basen för vårt beslut att börja arbeta för A&M. Mina kollegor och jag ser fram emot att arbeta med A&M:s klienter och bygga upp företagets nordiska närvaro”, säger Christer Wiberg i ett pressmeddelande.

Nu ger sig trion ut för att presentera byrån för kunder, men även rekrytering står högt på dagordningen. Planen är att vara uppemot 20 anställda vid årets slut. Enligt artikeln i Dagens Industri kommer Alvarez & Marsal i Stockholm inom transaktionsrådgivning anställa enbart från big four medan personer till operationella förbättringar rekryteras från en bredare bas.

Christer Johansson

Trion räknar med många uppdrag från de stora riskkapitalbolagen. Alvarez & Marsal grundades 1983 och var ursprungligen inriktat på att omstrukturera bolag i kris och hantera konkursbon. I dag har firman 3 000 anställda över hela världen och omsätter omkring 9 miljarder kronor.

I fjol kommunicerade Alvarez & Marsal en nordisk inbrytning via Helsingfors med hjälp av Jörg Weidenfeld, en erfaren expert på omstruktureringar och turnarounds, idag verksam för firman i Tyskland. Kontoret i Stockholm tycks dock vara det första i Norden för Alvarez & Marsal.

Grundartrion med Paul Avers, chef för A&M:s Transaction Advisory Group
Martin Hammarström

[email protected]