Framtidsbyrån byter vd

Göteborgsrevisor tar över vd-rollen på prisade WeAudit.

Daniel Kero Ljungberg tar över vd-rollen på WeAudit, revisionsbyrån som fick FAR:s pris Årets framtidsbyrå i fjol. Det avslöjar sittande vd Henrik Ahnkron för Revisionsvärlden. Kero Ljungberg, tidigare chef för RSM Göteborg, anslöt så sent som i december till WeAudit i samma stad.
”En superrekrytering”, sa Henrik Ahnkron då.

”Vi har letat efter en person med dessa ledaregenskaper som kan utveckla medarbetarna och byrån, som jag inte hunnit fokusera på så mycket som jag velat. Daniel är ett perfekt komplement för oss”, fortsätter Henrik Ahnkron.

Ljungberg kommer att jobba sig in i verksamheten under våren och planeras tillsättas formellt som vd efter sommaren.

”Jag växlar över så snart jag känner mig varm i kläderna. Förhoppningsvis kan det formaliseras på stämman i höst”, säger Daniel Kero Ljungberg till Revisionsvärlden.

Krävde du att bli vd för att ansluta till WeAudit?

”Det var ett önskemål, men allt sker i bästa samförstånd. WeAudit har ju tagit fram ett eget CRM (se tidigare artikel) som Henrik verkligen brinner för. Med den här lösningen kan jag komplettera Henrik och lägga mycket fokus på kultur, värderingar och kunder. Samtidigt får Henrik mer tid att lägga på mjukvaruutvecklingen, hållbarhetsfrågor och kundarbete.”

Hur mycket tid kommer du att lägga på revison, respektive vd-rollen?

”Jag hoppas att det ska bli 50/50, det är min ambition.”

Tar du med dig revisionsuppdragen från RSM?

”Ja, nästan alla. Men redovisningsuppdragen stannar hos RSM, så jag kommer att ha kvar samarbetet med mina gamla kolleger.”

Vad det lätt att komma överens om betalningen för de uppdrag du tar med dig till WeAudit?

”Nej, inte lätt, men jag vill ändå kalla det en någorlunda lycklig skilsmässa. Avtalen ser ut som de gör. Samtidigt jag varit med och bidragit till att mina uppdrag kunnat växa. Jag känner att jag gjort rätt för mig.”

Daniel Kero Ljungberg lämnade RSM Göteborg efter 21 år. När han började hette man Synneby Revisionsbyrå. År 2008 blev han delägare och 2009 vd.

”RSM var min första arbetsplats. Min plan var att vara kvar i två år och sedan bli entreprenör, men revision var roligare än jag trodde”, säger Daniel Kero Ljungberg.

När han tog över vd-posten på RSM Göteborg hade byrån 25 medarbetare, idag är siffran 65.

”Att vi kunnat växa beror huvudsakligen på att vi ändrat det interna organisationen så att byråns olika kompetenser kan fokusera på rätt saker. Vi rekryterade ledare som är intresserade av ledarskap, och gick bort ifrån att delägare måste fördela arbetsuppgifterna”, säger Daniel Kero Ljungberg.

Nu vill han hjälpa WeAudit att växa. Byrån, som i fjol fick FAR:s pris Årets framtidsbyrå, är ursprungligen en avknoppning från redovisningstjänsten Wint. Kontoren ligger i Stockholm, Göteborg, Värmland och Eskilstuna.

”Nu vill vii etablera oss i södra Sverige, exempelvis i Malmö eller Helsingborg. Vi kommer att ta det varligt. Hellre mindre tillväxt och rätt personer än att anställa bara för att”, säger Daniel Kero Ljungberg.

Daniel Kero Ljungberg kommer att arbeta främst från Göteborg, där kontoret även framöver kommer att ledas av Mikael Gustavsson. Även där höjs tillväxtambitionerna.

”Idag är vi nio personer på Göteborgskontoret, förhoppningen är ca 20 personer inom fem år.”

Något Daniel Kero Ljungberg tar med sig från RSM är vikten av att – som medelstor revisionsbyrå – kunna rekrytera ekonomer direkt från universitet och högskolor.

”Historiskt har WeAudit mest anställt personer med två-tre års erfarenhet. Det ska vi fortsätta med, men det är viktigt att bygga ett varumärke även gentemot studenterna. Det händer så mycket inom revision, inte minst inom programvara, att det inte alltid är en fördel att ha med sig mycket i bagaget. På RSM jobbade vi metodiskt med att bygga upp varumärket, och de sista åren tycker jag att det gick bra att rekrytera nyexaminerade.”

Martin Hammarström

[email protected]