”Vi har ett attraktivt partnererbjudande”

BDO:s vd Carl-Johan Kjellman om nyckelrekryteringar, fyrkantiga regelverk och om byråns jumboplats i jämställdhetsligan.

Carl-Johan Kjellman

Revisionsvärlden träffar BDO:s vd Carl-Johan Kjellman på huvudkontoret på Karlavägen i Stockholm. BDO sitter precis som Revisorsnämnden (snart Revisorsinspektionen) i den 350 meter långa betongklossen Garnisonen som blev klar 1972. Byggnaden ligger på ett gammalt kasernområde och det är härifrån som BDO-generalen dirigerar styrkorna i kriget om marknadsandelar. Efter att krutröken från fjolårets strider har lagt sig har BDO förskansat sig på fem nya orter: Luleå, Eskilstuna, Nyköping, Jönköping och Malmö.

“Vi vill växa. Dels organiskt, dels genom förvärv som i Jönköping och det vi kallar strategiska rekryteringar från konkurrenter. De strategiska rekryteringar vi gjorde i Nyköping och Eskilstuna var viktiga eftersom vi snabbt fick närvaro på två nya orter. På det sättet liknade de förvärv.  Visst var det en ovanligt hög aktivitet 2016, men vi har ambitionen att öppna BDO-kontor på nya orter även 2017”, säger Carl-Johan Kjellman.

På några av orterna handlar det om raider mot Grant Thornton där delägare och handplockad personal unisont bytte byrå till BDO. Exempelvis gör ni en nystart i Malmö med hjälp av delägare från Grant Thornton. Vad har ni egentligen emot dem?

”Vi har inte alls något emot Grant Thornton. Vi har under senaste 18 månaderna haft ovanligt många medarbetare och partners från Grant Thornton som bestämt sig för att byta arbetsgivare och kommit över till BDO. Men ser du på lite längre sikt har det historiskt sett varit det omvända när det gäller medarbetare och det har även förekommit att partners på BDO lämnat och gått över till Grant Thornton. Vi rekryterar precis som övriga större byråer löpande ett stort antal medarbetare och en del av dem kommer från andra större byråer. Det varierar över tid.”

Var i landet vill ni helst växa framöver?

”Närke och Östergötland är vita fläckar på vår karta. Vi finns varken i Örebro, Linköping eller Norrköping.”

Norrland då?

”Vi finns i Umeå och Luleå och kan bygga vidare på dessa kontor. Men visst, även Norrland kan vara intressant.”

Ständigt denne Kjellman

Vad är det som gör att ni kan locka delägare från konkurrenter att gå över till er?

”Vi har ett attraktivt partnererbjudande på så sätt att vi är lagom storleksmässigt. Delägarkretsen är ungefär 50 personer. Du försvinner inte helt i mängden av delägare som vissa kanske upplever de större byråerna. Dessutom ger vi kontorscheferna stor frihet att anpassa verksamheten lokalt. Vi tar vi hänsyn till att olika kontor har olika kundstruktur.”

När ni gör ”strategiska rekryteringar” är det ofta män med stora kundportföljer som kommer in som delägare hos er. Samtidigt ligger BDO sist i tidningen Balans rankning av andel kvinnliga delägare vid av större byråer. Är jumboplatsen priset ni betalar för att kunna växa som ni gjort?

”Förvärv och strategiska rekryteringar är en utmaning när det kommer till jämställdhet. Av de nya partners under 2016 som kommer internt ifrån var hälften kvinnor och det är positivt. Det är inte helt lätt att kombinera hög tillväxt med jämställdhet på nya partners och det är en utmaning vi kommer att få brottas med även i år.”

Det finns motstridiga signaler om hur marknaden för redovisningstjänster utvecklas. Ni och PwC rapporterar tvåsiffrig tillväxt inom redovisning och lön i era senaste årsredovisningar. Andra byråer tycks ha lägre eller negativ tillväxt i detta segment. Vad säger du om marknaden?

”Vi ser fortfarande en stor efterfrågan från kunderna att lägga ut redovisning och lön på en extern byrå, särskilt lön ökar mycket. Dock ställer digitaliseringen krav på ganska stora it-investeringar. Det finns nog aktörer som inte tänker vara med och slåss i det här segmentet.”

Hur ser det ut när det gäller revision? Här talar de stora byråerna om en kraftig ökning av antalet upphandlingar som en följd av de nya reglerna om byrårotation. Är det något ni märker av?

”Ja, vi får också vara med i en del upphandlingar, även om nästan alla bolag noterade på Nasdaq OMX Stockholm hamnar hos en big four-byrå. Men när det gäller på de mindre listorna får vi många nya kunder. Det är ju en stark noteringsvåg just nu.”

Martin van Roeckel, vd för BDO International, sa nyligen i en intervju i nederländska Het Financieele Dagblad att han inte trodde att BDO någonsin kan växa ikapp big four – avståndet är helt enkelt för stort. I stället tror han på en konsolidering i mellansegmentet, där BDO befinner sig. Bara två eller tre mellanstora aktörer kommer att överleva, enligt van Roekel. Vad gäller i Sverige?

”Mycket av det van Roeckel säger gäller även för oss. Både i Sverige och globalt vill BDO vara den självklara utmanaren till big four. Det är den position vi vill ha. Vi har kapaciteten, kompetensen och globala revisionsverktyg.”

Revisionsvärlden skrev nyligen om en forskningsstudie som hävdar att bland annat globala revisionsverktyg och checklistor gjort revisionsjobbet så tråkigt att det hotar professionen. Är det så?

”Visst har hela branschen en utmaning i att skapa en attraktiv yrkesroll för revisorer. Det får inte bli så regelstyrt att vi fastnar i checklistorna och förlorar förmågan till reflektion. Utmaningen gäller kanske i extra hög grad revision av mindre företag. Dagens regelverk kan vara väldigt fyrkantigt när de tillämpas på ett mindre entreprenörsdrivet företag.”

 

 

Martin Hammarström

[email protected]