”Vi fick en push att få det på plats”

KPMG:s vice vd om hur jätteflytten satte fart på digitaliseringsprocessen.

Cirka 800 KPMG:are i Stockholm startar hösten i helt nya lokaler. 500 personer jobbar från och med augusti på den nya kontors- och restaurangkomplexet Klara C på Vasagatan, i det som tidigare var Försäkringskassans huvudkontor. Samtidigt sitter 300 personer i helt nybyggda lokaler i Arenastaden i Solna. Det tidigare huvudkontoret på Tegelbacken vid Sheraton Hotel är rivningshotat.

Annacari Astner-Wimmerstedt är vice vd för KPMG Sverige och ansvarig för vad som torde vara ett av Sveriges största kontorsflyttprojekt i år. Hon ger två olika skäl till jätteflytten.

”Dels har vi suttit i snart 30 år på Tegelbacken och både teknik och arbetssätt har förändrats. Våra lokalbehov är annorlunda än de var för 30 år sedan. Dels fick vi för 3-4 år sedan besked av fastighetsägaren att man ville riva fastigheten för att bygga ett nyare och modernare kontor, det var då vi på allvar började planera för en flytt”, säger Annacari Astner-Wimmerstedt.

Foton från kontoret i Arenastaden i Solna.

Foton från kontoret på Vasagatan i Stockholm.

Till Arenastaden, som blir KPMG Sveriges nya huvudkontor, flyttar koncernledning och staber som HR, IT, ekonomi, bolagsjurister och risk. Dessutom hamnar de som arbetar med mindre bolag i Solna, inklusive cirka 25 personer från kontoren i Täby och Upplands Väsby, som läggs ned. På Vasagatan hamnar övriga, det vill säga revision och assurance av större bolag, skatt och rådgivning.

Vad har varit avgörande när ni bestämt vilka som ska sitta i Arenastaden respektive på Vasagatan?

”Tanken är att de som har mycket möten med kunder i city ska sitta på Vasagatan. Samtidigt är det faktiskt många kunder som flyttat eller är på väg att flytta mot Arenastaden, exempelvis banker. När vi började tänka kring flytt för 3-4 år sedan fanns Solna inte alls med i diskussionerna men Arenastaden känns nu helt rätt. Kommunikationerna är bra och Stockholm växer åt det här hållet”, säger Annacari Astner-Wimmerstedt, och fortsätter ”i och med detta skapar vi även förutsättningar för våra medarbetare att arbeta i en allt mer snabbföränderlig värld”.

Det är av kostnadsskäl som KPMG delat upp verksamheten på två stora kontor i Stockholm. Enligt Astner-Wimmerstedt är kontorshyrorna ungefär hälften så höga i Solna som i bästa cityläge i Stockholm. Mindre självklart är kanske valet att göra Solnakontoret till huvudkontor.

annacari-astner-wimmerstedt
Annacari Astner-Wimmerstedt

”Det finns flera skäl till det. Arenastaden är en snabbt växande region där vi lättare kan expandera om det skulle behövas i framtiden. Vidare ville vi ha staberna i Arenastaden och då är det bra om även ledningen finns där. Staberna stödjer ju hela vår verksamhet runtom i Sverige”, säger Annacari Astner-Wimmerstedt.

Eftersom båda nya kontoren blir aktivitetsbaserade, det vill säga utan fasta platser, är det dessutom bli möjligt för ledningen och andra att arbeta ena dagen i Solna och andra dagen på Vasagatan. Samma passerkort gäller på båda ställena.

Vad säger personalen om att ni slopar de fasta platserna?

”Det är olika. Vissa känner osäkerhet när det egna skrivbordet försvinner, andra tycker att det är spännande. Många av de som arbetar med revision är ju ändå ofta ute hos kund och inte så mycket på det egna kontoret”, säger Annacari Astner-Wimmerstedt.

Foton från kontoret i Arenastaden i Solna.

Foton från kontoret på Vasagatan i Stockholm.

En annan aspekt av övergången till aktivitetsbaserade kontor är att den tvingat KPMG:arna att slänga en massa papper inför semestern. När det är hurtsar snarare än bokhyllor som gäller måste informationen finnas i databaserna i stället för i pärmar.

”Vi har arbetat i många år med att digitalisera våra processer, men flytten blev en anledning att genomföra detta mer konsekvent. Vi fick en push att få det på plats”, säger Astner-Wimmerstedt med ett leende.

Hon vill inte säga hur mycket flytten kostar, men det handlar om miljonbelopp. Förutom själva flyttlasset köper man in hundratals nya kontorsmöbler.

”Visst kostar flytten pengar initialt, men på sikt kommer våra lokalkostnader att bli något lägre än tidigare, trots att vi hade ett väldigt förmånligt kontrakt på Tegelbacken”, säger Annacari Astner-Wimmerstedt.

Den som klickar på länkarna nedan ser att KPMG:arna i Stockholm har två högklassiga kontor. Annacari Astner-Wimmerstedt framhåller att båda de nya kontoren är miljöcertifierade och innebär rejält lyft även när det gäller design, ergonomi och möjligheter att hålla videokonferenser. Det blir dock trängre. Kontoret på Tegelbacken var 17 000 kvadratmeter stort och de nya lokalerna är knappt 13 000 kvadratmeter; 8 300 kvadratmeter på Vasagatan och 4 400 kvadratmeter i Arenastaden, plus förråd och garage.

På Vasagatan är Vasakronan hyresvärd, där blir KPMG granne med konsultbolaget Centigo, fintechbolaget Bambora och spelutvecklaren NetEnt. I Arenastaden hyr KPMG av Fabege och där delar man hus med Svenska Spel och serviceföretaget Sodexo, som även de flyttat sina huvudkontor. Bland grannarna märks Vattenfall och köptemplet Mall of Scandinavia.