”Vi vill fortsätta växa”

EY Laws vd Paula Hogéus fördubblar antalet anställda efter nystart i våras.

hogeus
Paula Hogéus

EY Law-chefen Paula Hogéus ser pigg ut när hon tar emot Revisionsvärlden på EY:s huvudkontor på Jakobsbergsgatan i Stockholm. Hösten har börjat bra för EY:s affärsjurister, som konkurrerar med traditionella advokatbyråer inom affärsjuridik och som driver verksamhet i ett eget bolag under EY-nätverkets paraply. I början av september tog EY Law in två tunga partners, något Revisionsvärlden skrivit om tidigare. Den ena är M&A-specialisten Tuula Tallavaara som har goda kontakter i riskkapitalbranschen. Hon kommer närmast från nischbyrån Baumgarten, Byström, Rooth & Partners, som hon var med och grundade och som från början även hade Tallavaara med i namnet. Den andra är fastighetsjuristen Christian Johard som kommer direkt från advokatbyrån Magnusson.

”Det känns mycket bra, vi har massor att göra och förutom två nya partners har vi rekryterat ytterligare ett par seniora jurister. Det är mycket energi och bra flow”, säger Paula Hogéus, vd för EY Law AB.

Vitamininjektionen var nödvändig. I mars hoppade den förre vd:n för EY Law, Marcus Nivinger, av till advokatfirman Setterwalls och tog två medarbetare med sig. Kvar stod Hogéus – den enda kvarvarande delägaren förutom EY LLP, det brittiska holdingbolag som även äger en del i svenska EY. Visserligen hade hon även i våras knappt tio medarbetare, men få riktigt seniora jurister. Vd-bytet och turbulensen skedde utan kommunikation utåt, men i september släpptes ett pressmeddelande om sommarens rekryteringar.

”När Marcus slutade var det naturligt att jag tog över, vi startade ju EY Law ihop. Nu har vi fått många bitar på plats och det är därför en bra tajming att berätta för marknaden om våra nya rekryteringar och om det breddade erbjudande vi har. Med Christian Johard får vi en riktigt bra fastighetsjurist ombord, det har vi inte haft tidigare”, säger Paula Hogéus.

Efter rekryteringsoffensiven består EY Law AB av 14 medarbetare, vilket är rekord i byråns korta historia.

”Vi vill fortsätta växa och jag vill att vi ska vara cirka tjugo personer i närtid. Vi vill gärna bredda verksamheten med fler specialistområden med utgångspunkt från hur vi bäst kan stötta EY:s kunder. Bland annat har vi identifierat IT-relaterad juridik som ett viktigt område, och hoppas snart kunna anställa en senior specialist inom IT-rätt”, säger Paula Hogéus, som alltså siktar på att växa med 100 procent räknat från knappt 10 anställda i våras.

Var det svårt att locka över dina nya delägare Tuula Tallavaara och Christian Johard?

”Jag skulle inte säga att det var svårt, men visst hade vi många diskussioner innan de skrev på. De kommer från advokatbyråer, så EY är en annan miljö. Samtidigt lockades de, precis som jag, av de möjligheter det ger att arbeta i en stor internationell konsultorganisation”, säger Paula Hogéus.

Bland annat måste de ge upp sina advokattitlar eftersom EY Law inte får kalla sig advokatbyrå. Har det varit ett problem?

”Nej, inte för Tuula och Christian och andra som vi har anställt, men jag har branschkollegor som säger att de inte kan tänka sig att vara utan sin advokattitel. För mig personligen är det nästan tvärtom – jag vill inte att en titel ska vara en viktig del av min identitet”, säger Paula Hogéus.

När EY Law startades i Sverige för snart två år sedan var EY Law det mest uttalade försöket i Sverige av ett revisionsbyrånätverk att utmana advokatbyråerna. Inte minst slåss EY-juristerna om de tidskritiska och lukrativa uppdragen i samband med bolagsaffärer. Men konceptet med en affärsjuridisk byrå i samma nätverk som revisonsbyråer är internationellt och finns även hos andra revisionsjättar. I Sverige kom verksamheten igång rätt sent. I exempelvis Norge har EY Law funnits sedan 2012, i Finland ännu längre tid; sedan 1999.

”Idag finns EY Law i 75 länder. Exakt vilken rådgivning man ägnar sig åt skiljer sig, men gemensamt är inriktningen mot affärsjuridik och M&A”, säger Paula Hogéus.

Nämn några fördelar med att driva affärsjuridisk byrå i en stor konsultorganisation.

”Den stora fördelen är vara en del av EY:s globala nätverk. Vi får många uppdrag och uppslag genom EY. Dels genom den svenska organisationen, dels genom kollegor internationellt. Det är en fördel för klienten, och dessutom utvecklande för oss jurister, att kunna ge en bredd i rådgivningen”.

Och de största nackdelarna?

”Beslutsvägarna är längre i en global organisation än i en partnerägd mindre verksamhet, det går inte att komma ifrån. Men fördelarna överväger, helt klart”, säger Paula Hogéus.

Det tyckte uppenbarligen inte din företrädare på vd-posten, Marcus Nivinger. Han drog, tillsammans med dig, igång EY Law i Sverige men hoppade av efter ett drygt år och är nu på advokatfirman Setterwalls, där han blivit delägare.

”Jag kan bara konstatera att EY Law fungerar. Det ser vi internationellt då vi finns i 75 länder, och i Sverige eftersom vi växer och attraherar väldigt duktiga jurister”, säger Paula Hogéus.

Du känner advokatbranschen väl och har genom EY nätverket kanske fått viss inblick i revisionsbranschen. Vad skiljer och förenar?

”Det som förenar är starkt kundfokus och spetskompetens. Sedan har ju de stora revisionsbyråerna breddat sitt erbjudande och blivit multi-disciplinära konsultorganisationer på ett sätt som inte skett i advokatbranschen. Globalt utmanas advokatbranschen från olika håll. Från de stora revisionsbyråerna, men även från nya aktörer som på olika sätt drar nytta av digitaliseringen”, säger Paula Hogéus.

Martin Hammarström

[email protected]