”Relativt lätt att attrahera bra personal och kunder ”

BDO i Eskilstuna gick från 0 till 20 anställda på drygt ett år.

Stefan Bengtsson

BDO har fått upp farten i Eskilstuna efter en omtalad kontorsetablering i maj i fjol. På drygt ett år har byrån gått från noll till 20 anställda, enligt kontorschefen Stefan Bengtsson.

”Det är egentligen fantastiskt att det går att bygga upp ett kontor från grunden som vi gjort på ett år. Med Mats Almgren (företagsrådgivare och auktoriserad redovisningskonsult) som kommer från LRF Konsult och innan det hade egen konsultbyrå, är vi drygt 20 anställda. Dessutom har vi två nya på väg in, som kommer att börja hos i oktober”, säger Stefan Bengtson.

För att kunna ta emot all personalen har han just tecknat ett nytt hyreskontrakt som innebär i det närmaste fördubblad yta i kontoret på Rademachergatan 17.

”Vi har gjort upp med hyresvärden om att få ytterligare tio rum i samma hus, på samma våning”, säger Stefan Bengtsson.

Han var tidigare kontorschef på Grant Thornton i samma stad och övergången till BDO blev dramatisk då Grant Thornton stämde Bengtsson för brott mot konkurrensklausulen i delägaravtalet. Efter turer i både tingsrätten och arbetsdomstolen satt Stefan Bengtsson under sex månader i så kallad frysbox, utan lön, tills han den 6 maj i fjol fick börja arbeta för BDO. Se tidigare artikel.

”Det var tråkigt att hamna i en konflikt. Jag hade ett tufft halvår och vissa kunder blev lidande. Jag har 10 års erfarenhet av EY i Göteborg och sedan knappt 15 år på Grant Thornton i Eskilstuna och jag kände att det var dags att bygga upp något eget Nu känns det jättebra. Vi har en bra blandning på personalen som är från 24 till 63 år och kommer från flera olika byråer alternativt från andra sidan (exempelvis ekonomifunktionen på vanliga företag, RV:s anmärkning)”, säger Stefan Bengtsson.

Han räknar med att omsättningen för det första verksamhetsåret landar på cirka 16-17 Och under det kommande räkenskapsår är målsättningen att passera 22 Mkr i omsättning.

Vilket är framgångsreceptet?

”Vi är nya i staden och jag tror att många lockas av att vara med och bygga ett nytt kontor, så vi har haft relativt lätt att attrahera bra personal och kunder. Sedan tycker jag att BDO lyckats bygga upp ett starkt varumärke i Sverige, trots att vi var okända i Eskilstuna”, säger Stefan Bengtsson.

Behöver ni bli större än ni är nu?

”Ett bra kontor ska nog ha 30-40 anställda. Jag tror at vi kommer dit på sikt. Den tillväxten vi haft hittills har vi fått utan att marknadsföra oss särskilt hårt”, säger Stefan Bengtsson.

Grant Thornton har 30 medarbetare i Eskilstuna, är målet att växa om dem?

”Jag har inte Grant Thornton som måttstock. Men på liknande orter har ett framgångsrikt kontor oavsett byråtillhörighet ofta 30-50 anställda. Då kan du erbjuda kvalitet i alla tjänsteområden. Dessutom behöver vi växa för att unga ska tycka att det är intressant att vara kvar”, säger Stefan Bengtsson.

BDO Eskilstunas tillväxt har till största delen skett organiskt men i september 2016 köpte de Häggqvist Redovisning & Revision, med en omsättning på cirka 7 miljoner kronor om året.

Är du på jakt efter nya byråer att köpa?

”Jag utesluter inte fler förvärv, men organiskt tillväxt är det lättaste sättet att växa långsiktigt. Visst talar vi med andra byråer, men jag tror faktiskt inte att det är så många som är intresserade av att sälja”.

Har kunder och personal från Häggqvist Redovisning & Revision hängt med till er?

”Jadå, större delen av personalen och drygt 90 procent av kunderna är med till oss. Dessutom har Dan Häggqvist fortsatt att attrahera nya kunder till oss”, säger Stefan Bengtsson.

Martin Hammarström

[email protected]