Läsarna vittnar om sexism på byrån

"... dagen efter kom han och bad om ursäkt".

Revisionsvärlden bad i ett nyhetsbrev läsarna att skicka in egna erfarenheter av sexism och chauvinism på byrån. Här är vittnesmålen från branschen:

”Jag arbetade under fyra år inom Corporate Finance på en av de största byråerna. Vi var en grupp kvinnor som fick till ett möte med HR-chefen och styrelsemedlem för ta upp problem vi som kvinnor upplevt i gruppen. Jag minns att jag tog orden “sexuella trakasserier” i bruk och blev genast bortviftad och fnyst åt, det var minsann inte vad jag utsatts för. Istället reducerades problemen till “grabbig stämning” och ”diskriminering” (det låter bättre och ingår inte i straffskalan).

I efterhand har jag informerats om att en extern konsult togs in för att utreda problemet, men där och då fick vi ingen återkoppling, uppföljning eller stöd. Tiden efter detta upplevde jag att en ny sorts misstro riktades mot mig från ledningen. Olika påhopp där chefen ordagrant citerade vad jag skrivit till kollegor i mail, påståenden att jag konspirerade med de andra kvinnliga kollegorna för att skapa osämja och sprida dålig stämning. Man började leta fel i min tidrapportering och ifrågasätta mitt engagemang. För mig fanns det till slut ingen annan utväg än att sluta. Idag har merparten av kvinnorna lämnat. HR-chefen har befordrats och chefen sitter kvar. (inlägget kortat/redaktionen)

***

”Som manlig revisor var jag ibland utsatt för sexuella trakasserier när jag var yngre, främst från lite äldre kvinnliga klienter som ansåg de kunde göra ganska mycket för arvodet. Inte lika vanligt nu när jag snart är pensionär..”

***

”Vi var på ett spa och delägare la sin hand på min stjärt och klappade. Bad honom sluta upprepade gånger och sedan igen att det är sista varningen. Han fortsatte varpå jag hällde min öl över honom. Det var ångestfullt för mig och jag undrade om min karriär var över, men dagen efter kom han och bad om ursäkt.”

***

”Delägare i koncernen, la sin hand på mitt lår (i smyg) och höll kvar handen, när vi satt vid ett barbord. Jag sa då till honom med högt inför de övriga att han fick hålla sin hand någon annanstans än på mitt lår. Vilket han generat verkade acceptera.”

***

”Jag kan säga från en big five att det HR hjälper till med där är att frysa ut/mobba kvinnor som tar upp problem med trakasserier/diskriminering. Var med på ett möte med HR-chefen där problemen togs upp men hade kvinnorna inte blivit våldtagna hade de inget att klaga på. Sedan deltog HR-chefen även i flertalet mobbningsmöten med de kvinnor som klagat avseende fel attityd etc. Plötsligt var det fel på det mesta och kvinnorna som försökt säga ifrån slutade ’självmant’.”

***

Vill du diskutera, dela med dig av egna erfarenheter eller har insikter om hur diskriminering eller trakasserier hanteras på din byrå? Använd kommentarsfunktionen i slutet av denna artikel (under ”läs även”). Dela gärna artikeln. Vi vill ha en e-postadress till dig som kommenterar men inlägget kan vara anonymt. Observera att det kan ta en stund innan din kommentar publiceras/Redaktionen.

Redaktionen

[email protected]

4 kommentarer om “Läsarna vittnar om sexism på byrån

Jag är nu 62år och har arbetat på tre revisionsbyråer innan jag startade egen redovisningsbyrån för 13 år sedan och jag har aldrig under alla mina år råkat ut för eller träffat på någon som råkat ut för detta. Inte heller ute hos kunder i typiskt manliga miljöer. Jag är oerhört förvånat över allt detta som kvinnor plötsligt kommer på nu. I mina ögon skulle det inte vara värt att vara kvar på en arbetsplats om några sådant skulle inträffa. Det värsta jag varit med om för många år sedan när en manlig revisor tyckte att jag som kvinna skulle sätta på kaffet. Det var bara ”glöm det” och då var jag ändå inte så gammal på det jobbet. Däremot skulle jag vilja prata psykopater, för en sådan chef har jag haft. Jag skulle tro det är långt vanligare (har även träffat på det ute hos kund). Det finns bara en väg, lämna, vilket jag gjorde till slut i bägge fallen. Det går inte att bota. Och skulle någon utsatts för sexuella trakasserier gäller nog det samma.

Jag tycker att Revisionsvärlden borde koncentrera sig på sin kärnverksamhet, dvs nyhetsbrev till revisorer. För övrigt har många kvinnor ägnat sig åt sexistiska förförelsekonster gentemot mig och andra män på de revisionsbyråer jag jobbat på under snart 20 år. Har aldrig förekommit sexuella trakasserier från män enligt min erfarenhet.

Vad vet du om det? Vad vet du vad dina kvinnliga kollegor varit med om, eller hur de upplevt sådant som du och dina manliga kollegor kanske sagt eller gjort? Du kanske själv inte har trakasserat någon sexuellt men du representerar knappast alla manliga kollegor och bara för att du möjligtvis inte sett eller hört något betyder inte det att det inte har hänt.

Har sett delägare på (större byrå, RV:s strykning) besöka bordell under konferens. Säger en del om kulturen och vilka personer man väljer att lyfta fram som ambassadörer….

Kommentarer är avstängt.