”Vi tänker tillväxt”

Med ”viss överkapacitet” står östgötabyrån Nistra redo att ta nya kunduppdrag.

Annika Hjelm

Redovisningsbyrån Nistra i Norrköping är Årets tillväxtbyrå 2020 i Östergötlands län. Revisionsvärlden ställde några frågor till grundarna Annika Hjelm och Henrik Karlstrand.

Vilken typ av redovisningsbyrå är Nistra?

”Vi är en ganska ny byrå, vi firade fyra år häromdagen. Vi är 14 medarbetare och har kunder i alla storlekar. Allt ifrån bolag som omsätter över 100 Mkr om året till små enskilda firmor. Vår devis är Litet enklare, litet roligare”, säger Annika Hjelm.

Roligare för vem?

”Både för medarbetarna och för kunden. En sak vi jobbat mycket med är enkel, tydlig och digital information till kunderna. Det ska vara smidigt och kunden ska kunna sköta företagets ekonomi i sin telefon eller från sin ipad.”

Vilken bakgrund har ni som startat Nistra?

”Jag arbetade nästan cirka 14 år på Grant Thornton och var i drygt två år ansvarig för deras redovisningsavdelning i Norrköping. Annika har bland annat arbetat på kundsidan, med ekonomi i större koncerner och även på revisionsbyråer innan hon startade egen byrå 2012. Vi har båda stort fokus på rådgivning”, säger Henrik Karlstrand.

Henrik Karlstrand

Hur ska man göra för att få kunderna villiga att betala för rådgivning?

”Mycket handlar om att vara tillgänglig. Rådgivning är här och nu. Kunden kanske har varit vaken halva natten och funderat kring ett dåligt resultat. Men det är svårt att sätta en prislapp. Vi redovisningskonsulter är duktiga på att ge goda råd, men sämre på att ta betalt. Det är också viktigt att kunden vågar ställa frågor. Då blir det rätt från början och även vårt jobb blir enklare”, säger Annika Hjelm.

Kräver ni att kunderna levererar digitalt till Nistra?

”Vi har ett antal kunder som inte vill bli digitala, och det har vi full respekt för. Men 75 procent av våra uppdrag är helt digitala, och det har vi haft stor fördel av under Coronapandemin. Väldigt få har behövt komma till kontoret med underlag”, säger Annika Hjelm

Nistra omsatte under 2019 8,6 Mkr, en ökning med 37 procent. Hur har det gått 2020?

”Det har varit ett lite annorlunda år, men vi kommer enligt prognos att växa med cirka 20 procent 2020. Vi tänker tillväxt och siktar på att växa med drygt 20 procent år 2021. En nyckel för att kunna växa i den takten är att ligga i framkant med rekryteringar. Om vi har en viss överkapacitet behöver vi aldrig tacka nej till en ny kund”, säger Henrik Karlstrand.

Intervjun gjordes vid Byrålunch, en digital och regional nätverksträff som anordnas länsvis. Bakom Byrålunch och priset Årets tillväxtbyrå står Revisionsvärlden och mjukvaruföretaget Agoy. Läs mer här.

Martin Hammarström

[email protected]