Ute i rampljuset

Doldisen Anna Johnson, tillträdande vd på Grant Thornton, i exklusiv intervju om inkluderande ledarskap om hur hon ska överträffa fjolårets Almedalssuccé i sociala medier.

Anna Johnson har haft en intensiv vecka. I måndags berättade hon för personalen på kontoret hemma i Visby att hon från den 1 september blir ny vd. I tisdags kommunicerades nyheten externt och Johnson hade då en fullspäckad dag

på huvudkontoret på Sveavägen 20 i Stockholm, nära Hötorget. Nu är hon tillbaka hemma i Visby igen, på det egna kontoret vid Österport, men känslan av vardag vill ändå inte riktigt infinna sig.

”Det har varit riktigt intensiva dagar, men oj så roliga! Jag har fått fantastisk återkoppling och otroligt många mejl och SMS från kolleger över hela Sverige. Det känns väldigt bra”, säger en förvånansvärt pigg Anna Johnson på omisskännlig gotländska.

Anna_Johnson_VD.904
Kontorschef Anna Johnson, snart vd

Utifrån har kontorschefen i Visby inte framstått som någon självklar kandidat att ta över styret av Grant Thornton när Peter Bodin slutar efter 16 år som vd. Johnson sitter idag inte i ledningsgruppen, hennes kontor hör inte till de största i koncernen och externt har hon inte varit särskild synlig. I media nämndes hon i fjol som nummer fyra på magasinet Horisonts rankning av Gotlands 30 största talanger. För ett par år sedan undertecknade hon ett upprop i det gotländska näringslivet för att rädda Bromma flygplats.

”Internt är jag nog relativt välkänd. Jag har arbetat på Grant Thornton länge, både i Stockholm och i Visby och har lätt för att skapa kontakter”, säger Anna Johnson.

Varför får du jobbet?

”Kanske för jag är en öppen person med positivt sätt och ett starkt engagemang, både för kunderna och för att utveckla Grant Thornton som företag. Jag tror också att styrelsen uppmärksammat en del frågor jag drivit i Visby, bland annat har vi varit snabba att anammat ett digitalt arbetssätt.”

Du har varit kontorschef sedan början av 2014, hur har kontoret utvecklats?

”Vi är ungefär lika många anställda som när jag tog över ledningen, kring 35 personer, men resultatet har ökat och vi kommer väl ut i medarbetarundersökningarna. Och vi är överlägset marknadsledande på Gotland.”

Vilka frågor är viktiga för dig?

”Jag vill driva hållbarhetsfrågor i vid bemärkelse. Dels att göra hållbarhetsfrågor till en ännu viktigare del av vårt kunderbjudande, dels att bli ett ännu mer hållbart och inkluderande företag för våra medarbetare. Det handlar bland annat om att förebygga psykisk ohälsa på jobbet och vara en attraktiv arbetsgivare.”

Syftar du på att konsultrollen är tuff, att medarbetarna inte får bränna ut sig?

”Så kan man uttrycka det. Att personal på olika nivåer syns, får ansvar och kan utvecklas är viktiga frågor. Vi är duktiga på dessa områden idag, men kan bli ännu bättre. Personalen ska känna att Grant Thornton är ett företag där man hela tiden kan utvecklas och som går i takt med det sätt vi idag vill leva och arbeta. Det gynnar våra kunder och affärerna.”

Är det en nackdel att du inte suttit med i ledningen hittills?

”Nej det tycker jag inte. Jag har lång erfarenhet av att jobba i verksamheten, nära kunder och medarbetare, det är nog så viktigt.”

Hur ska ni utse din efterträdare som kontorschef i Visby?

”Det är inte min uppgift, andra på företaget jobbar med den. Men jag vet att processen har inletts.”

Något som fyller Anna Johnsons agenda just nu är planeringen av Grant Thorntons Almedalsprogram. Byrån har seminarier under tre fullmatade dagar – måndag till onsdag under Almedalsveckan – på Strandvägen #H525 i Visby.

”Jag har drivit på internt för att Grant Thornton ska göra en ordentlig Almedalssatsning. 2015 var det första året vi gjorde så och det gick riktigt bra. Det kom mycket folk till våra seminarier och vi fick genomslag i sociala medier”, säger Johnson.

Höjer ni ribban i år?

”Vi har samma ambitionsnivå som i fjol när det gäller antalet seminarier men organisatoriskt kan vi bli ännu bättre eftersom det är andra året.  Och så vill vi höja ribban ytterligare när det gäller vår mediala genomslagskraft, trots att vi kommer tillbaka som regerande mästare i sociala medier. Förra året var Grant Thornton det mest omtalade företaget i Almedalen enligt flera mätningar och vi var nominerade till Årets mediegenomslag. Jag är Almedalsvärd tillsammans med Roland Dansell för andra året i rad och kommer att lotsa deltagare igenom våra tre dagar av fullspäckade aktiviteter.”

Vilket av era seminarier 2016 har störst potential att höras genom bruset?

”Det är svårt att säga. På måndagen är vi arrangörer till Nationella Entreprenörsdagen tillsammans med viktiga entreprenörsnätverk och organisationer som Företagarna, Founders Alliance, SUP46 och YeOS, där bland andra (mödra- och barnhälsomottagningen) Mama Mias grundare Christina Wahlström medverkar i ett storytellingpass. Även Företagarnas vd Günther Mårder och Göteborgs-Postens Alice Teodorescu är med. På onsdagen har vi ett väldigt starkt program som handlar om hur samhället och näringslivet kan samverka bättre för ökad integration. Det är en viktig och aktuell fråga, men konkurrensen är tuff från andra seminarier om liknande frågor.”

Sista frågan: Ska du flytta till Stockholm nu?

”Nej, som många andra gotlänningar kommer jag att veckopendla till fastlandet. Jag lär skaffa en övernattningslägenhet”, avslutar Anna Johnson.

Fakta: Anna Johnson, 43 år, delägare i Grant Thornton, auktoriserad revisor och chef för Visbykontoret. Började sin bana på Grant Thornton i Stockholm 1998 och har varit företaget trogen hela karriären, med ett kort avbrott som ekonomiansvarig på Contento AB. Är ursprungligen från Gotland dit hon flyttade tillbaka år 2005. Där var hon revisionsledare fram 2014 då hon utsågs till kontorschef. Tar över som vd den 1 september.

Martin Hammarström

[email protected]