Talenom förvärvar Wengbrand och MH Konsult

David Wengbrand

Finländska Talenom köper två byråer med bas i västra Sverige; Wengbrand, med 13 medarbetare i Ulricehamn och Borås, och MH Konsult som har kontor i Stenungsund och Kungälv och sysselsätter totalt 22 personer.

”Det känns väldigt bra att stärka vår position i Västra Götaland väsentligt”, skriver Fredrik Waker, som arbetar med Talenoms svenska expansion, till Revisionsvärlden.

Han beskriver det som en ”lyckoträff” att både Wengbrand och MH Konsult är byråer med bas i Västsverige.

Wengbrand Redovisning grundades i Ulricehamn 1989 av Kjell Wengbrand, som 2006 lämnade över vd-rollen till sin driftige son David, grundare av redovisningsappen Wrebit och ledamot i Srf konsulternas styrelse. David Wengbrand lämnade tidigare i år över vd-rollen till Andreas Svensson.
Säljare är David Wengbrand, Kjell Wengbrand, Andreas Svensson och Jennie Näsström uppger David Wengbrand.

Han skriver till Revisionsvärlden att de säljer är för att de och Talenom tillsammans har “goda möjligheter att utveckla kunderna, personalen men också växa på marknaden lokalt i vår region”.

MH Konsult i Stenungsund grundades 2005 av Micael Henningsson. Hans kompanjon Anneli Larsson anslöt 2007, 2015 förvärvade de en byrå i Kungälv och de 2018 tilldelades de Revisionsvärldens pris Årets tillväxtbyrå i Västra Götalands län. Micael Henningsson förklarade då att byrån fick extra fart på tillväxten efter att de tog in Nils-Gunnar Aronsson som extern styrelseordförande.

“Anneli och jag har arbetat tillsammans i MH Konsult under 16 år. Vi har utvecklat bolaget så långt som vi känner att vi har haft möjlighet till.
För att hänga med i branschen i framtiden kommer det krävas ännu mer för att vara attraktiv och konkurrenskraftig och då tror vi att Talenom är
rätt partner för att ta MH Konsult till nästa nivå. Eftersom jag börjar närma mig pensionsåldern så känns det som rätt tid att sälja bolaget nu”, skriver Micael Henningsson till Revisionsvärlden.

Wengbrand omsätter cirka 10 miljoner kronor på årsbasis och MH Konsult cirka 23 miljoner kronor. Talenom betalar med en mix av kontanter och den egna aktien, som handlas på Helsingforsbörsen. Den totala köpeskillingen offentliggörs inte, men som en del av affärerna emitterar Talenom 72 301 nya aktier i en nyemission riktad till säljarna. Till dagens kurs är dessa aktier värda motsvarande 9 Mkr.

MH Konsults Micael Henningsson och Anneli Larsson prisas 2018

 

Martin Hammarström

[email protected]