“Råd i coronakrisen är vår viktigaste uppgift i yrkeslivet”

Byråer måste fylla Sveriges företag med ny energi anser Mattias Segerbrand, Saldo Redovisning.

Mattias Segerbrand

Redovisningskonsulten står i coronakrisen inför sin viktigaste uppgift under yrkeslivet.

”Det är nu vi alla verkligen ska och kan göra skillnad, men varje konsult måste ta ett aktivt steg för att vi faktiskt skall hjälpa Sveriges företagare”, säger Mattias Segerbrand, delägare och kreativ ledare på Saldo Redovisning i Stockholm, som fick FAR:s pris Årets Framtidsbyrå 2017.

Han har tre konkreta råd till branschkollegerna när det gäller kommunikation med kunderna i coronakrisen.

• Prata, ringa eller fysiskt samtala med varje kund. Inga mail!
”Ni kommer att ha många jobbiga samtal, men också få mycket uppskattning för att ni faktiskt har hört av er”, säger Mattias Segerbrand.

• Inte ta betalt för telefonsamtal eller möten.
”Vi är humana och ska förbli humana”.

• Gör det med hjärtat.
”Allt annat är fejk. Har du inte hjärta bör du byta bransch”.

Segerbrand tycker inte att man som konsult och rådgivare ska dra sig för att vara personlig.

”Fråga hur kunden mår. Prata med henne eller honom som om det vore din vän, lyssna och förstå”, säger han.

Efter det inledande samtalet bör byrån för varje kund ta fram förslag på åtgärder. Det är först här den debiterbara rådgivningen börjar. Enligt Mattias Segerbrand är dock lyssnandet ofta viktigare än den konkreta rådgivningen.

”Vi ska försöka att både vara positiva men också realistiska. De flesta kunder har redan bearbetat en massa alternativ i sina huvuden. Redovisningsbyråns viktigaste uppgift är att fylla på med energi och att strukturera och kanalisera tankarna. Vi är inga mirakelmänniskor, men vi är jäkligt bra på att lyssna, inspirera och ge goda råd”, säger han.

Mattias Segerbrand befinner sig för närvarande i Australien som sällskap till sin dotter som åkt dit för att träna simning. Han har även tagit chansen att träffa australiensiska byråer.

”Resan var även ett experiment för att se om min närvaro på byrån var så himla viktigt. Det visade sig att den inte är det, jag stör mest”, säger Mattias Segerbrand med ett skratt.

Dotterns simträning går det sämre med.

”Efter några veckor var simklubben tvungen att stänga ner då alla pooler i landet stängde på grund av smittrisk. Hon tränar nu på land och försöker få igång även mig. Hon är en rätt jobbig PT (personlig tränare, RV:s anmärkning).”

Nu vill Segerbrands komma hem till Sverige.

”Vi vill flyga hem, om vi hittar biljetter. Vi försöker hitta ett plan om två veckor”, säger han.

Segerbrand tycker att det är intressant att följa både Sveriges och Australiens agerande i Coronapandemin.

”Australiensare är lite av ett rebelliskt släkte och gör inte alltid som myndigheterna säger. För två veckor sedan fanns precis som i Sverige ett förbud mot grupper på mer än 500 personer och uppmaningar att hålla avstånd. Det gick väl sådär. Australien älskar sina stränder och vallfärdade dit även i dessa tider. Så när regeringen märkte att folket inte brydde sig slog de till hårt istället. Nu stängs landet ned bit för bit. Alla stränder är tvärstängda och har vakter. Restauranger, kaféer, barer är stängda, förutom takeaway. Gym, skolor, kyrkor och idrottsevenemang är stängda. Även utegym, basketplaner och tennisplaner. Dessutom har alla delstater stängt sina gränser mot varandra. Blir man insläppt väntar två veckors karantän. Det gäller både för resor från utlandet och mellan delstaterna”, berättar Mattias Segerbrand.

Fotnot: I en tidigare version av denna artikel stod att “Australien har hittills något fler konstaterade covidfall än Sverige, men Sverige har väsentligt fler dödsfall.” Det är en gammal uppgift. Den 4 april hade Sverige både fler konstaterade covidfall och fler dödsfall.

Branschen Klarar Corona är en artikelserie om hur Sveriges redovisnings- och revisionsbyråer tacklar coronakrisen och konjunkturavmattningen. Artiklarna i serien är upplåsta och fritt tillgängliga för alla tack vare stöd från Wolters Kluwer och NVR, Sveriges ledande aktiebok online, Bolagsstiftarna och Forma Bolagsjuridik

  

Partnerföretag eller -organisationer har inget inflytande över artiklarnas innehåll. Har din byrå vidtagit särskilda åtgärder eller gjort något för drabbade kunder? Tipsa oss! Läs mer om Branschen Klarar Corona och hitta fler artiklar i serien här.

 

 

Redaktionen

[email protected]