SEB och Collector Ventures investerar i Capcito

”Vi behåller vår oberoende”.

Michael Hansen

Fintechbolaget Capcito, som utvecklat en onlinetjänst för snabba företagslån, tar in 20 Mkr från storbanken SEB och techinvesteraren Collector Ventures. Samtidigt sätter båda investerarna av pengar som Capcito ska låna ut.

”Att få in Sveriges främsta företagsbank ihop med en av de snabbast växande utmanarbankerna känns otroligt smickrande samtidigt som vi behåller vår oberoende”, säger Capcitos grundare Michael Hansen i ett pressmeddelande.

Capcito har tidigare säkrat 10 Mkr från befintliga investerare, med finansmannen Peter Gyllenhammars bolag Galjaden i spetsen. Galjaden har investerat 7,5 Mkr och avsatt 100 Mkr till Capcitos utlåningsverksamhet. Michael Hansen har tidigare sagt till techsajten Breakit att Capcito kan ”snurra de pengarna ganska snabbt så på ett år handlar det säkert om närmare någon miljard som vi kan låna ut”.

Capcitos erbjuder automatiserad kreditbedömning och utlåning till företag, direkt i bokföringsprogrammet. Genom integration med molnbaserade ekonomisystem kan Capcito beräkna kundens låneutrymme i realtid, och visa detta direkt på skärmen. Enligt Capcito ger realtidsberäkning en mer rättvis bedömning än historiska bokslut som traditionell kreditbedömning bygger på.

”Riskbedömning och kreditgivning i realtid är oerhört komplicerat. Att få det att upplevas som enkelt för en företagare är vad som stimulerar oss som bygger Capcito. Pengarna ska vi använda till att fortsätta stärka vårt team inom produktutveckling, sälj och marknadsföring”, säger Niklas Möller, nytillträdd vd på Capcito.

Martin Hammarström

[email protected]