EY-revisor åkte till Amsterdam med klientens styrelse – tog med sambon. ”Hotar oberoendet” enligt Revisorsnämnden.
En auktoriserad revisor vid ett EY-kontor i Sydsverige har av Revisorsnämnden tilldelats en erinran, den lägsta graden av disciplinpåföljd, efter att ha följt med revisionsklientens styrelse på en resa till Amsterdam 2013. Med på resan var även styrelseledamöternas respektive, varför revisorn bjöd med sin sambo till Amsterdam.
Revisorsnämnden, RN, granskade revisorns agerande efter att Skatteverket slagit ned på resan. Den varade över en helg, torsdag till söndag. Resan innehöll ett styrelsemöte och besök hos en återförsäljare, men även luncher, middagar och mer nöjesbetonade inslag som guidade turer. Enligt Skatteverket borde det professionella programmet ha kunnat klaras av på två dagar.
RN:s granskning rör huruvida revisorns och sambons deltagande i weekendresan hotar revisorns oberoende. Revisorn anför att det fanns professionella skäl att delta i resan, såväl ur bolagets som ur hans egen synvinkel. Det svenska bolaget funderade på att förvärva återförsäljaren och resan gav revisorn tillfälle att studera det nederländska bolaget närmare. Han fick även möjlighet att diskutera återförsäljarens finansiella rapportering med lokala EY-kolleger, som en förberedelse för att EY skulle ta över revisionen efter en affär. Mötena var dock ganska snabbt avklarade. Revisorn fakturerade sin revisionsklient endast fyra timmar för själva styrelsemötet. Resten av tiden såg han som kundvård och marknadsarbete.
Det var revisionsklienten som organiserade resan och som betalade för flygbiljetter, hotellrum, transfer etc. Revisorn var dock mån om att stå för sambons kostnader och betalade klienten 4500 kronor för flygresa och lunch på Kastrup, två luncher och middagar samt extra kostnad för dubbelrum.
RN tvivlar inte på att det var värdefullt för revisorn att delta i styrelsemötet och i möten med återförsäljaren. Dock anser RN att revisorn och sambon inte borde ha deltagit i resans ”representationsinslag”. Skatteverket anser att värdet av representationen var 6500 kronor per person, revisorn beräknar värdet till 2300 kronor för honom själv. RN skriver beslutet att även det lägre beloppet ”kan anses utgöra ett inte obetydligt och oviktigt värde”. RN hänvisar till de uppmärksammade varningarna av två revisorer från PwC som deltog i ett seminarium med jakt hos SCA, ett beslut som kom i fjol och som har överklagats till kammarrätten.
I fallet med styrelseresan till Amsterdam anser dock RN att en erinran räcker eftersom representationen gäller ett enstaka tillfälle och revisionsklienten inte är ett företag av allmänt intresse. Här är en länk till RN:s beslut, som inte överklagat.
Kommentarer är avstängt.