Revisor tvingas ur klubbstyrelse

Sidouppdrag i allsvensk fotbollsklubb rubbar förtroendet enligt Revisorsnämnden.

Revisorsnämnden (RN) har i ett färskt beslut gett en godkänd revisor i Gävle en erinran. Skälet är att han sedan 2009 sitter i styrelsen för allsvenska fotbollsklubben Gefle IF, som harvar i undre delen av tabellen. Trots att uppdraget är ideellt och Gefle IF:s ekonomi är mindre än de flesta andra klubbar i allsvenskan (omsättningen har de senaste åren legat på 20-30 miljoner kronor om året) anser RN att styrelseuppdraget ska ses som förtroenderubbande sidoverksamhet.

”Ett uppdrag i en ideell förening av det slag som (revisorn, RV ändring) innehaft behöver i och för sig inte vara förtroenderubbande. I detta fall har det emellertid avsett en förening med omfattande verksamhet – med, som det måste antas, vissa affärsmässiga inslag – och förhållandevis hög omsättning”, skriver RN i sitt beslut.GIF-logga-pay-off-581x336

Revisorn tycker att beslutet är principiellt intressant:

”Var går gränsen för vilka ideella uppdrag man kan ha som revisor? Vår klubb har dessutom vuxit, när blir klubben för stor?”, säger den prickade revisorn till Revisionsvärlden.

I beslutet väger RN in ett par omständigheter som var anledningen till att Johansson blev anmäld – anonymt: Att Gefle IF sponsras av sju av revisorns klienter och en annan person i klubbstyrelsen driver ett bolag, där revisorn har ett revisionsuppdrag. Som Revisionsvärlden läser beslutet har dock dessa omständigheter inte varit avgörande för beslutet, som om det inte överklagas innebär att revisorn, som är delägare i en mindre byrå, tvingas ur den fotbollsstyrelse som han suttit i under sju år. Beslutet har diarienummer 2015-377 hos RN.

Martin Hammarström

[email protected]