Revisor slagträ i tidningskrig

Gratistidning bakom anmälan till Revisorsinspektionen - ”anmälan en oseriös konkurrensmetod”.

Tidningskoncernen Mitt i har anmält en revisor i Uppsala till Revisorsinspektionen för sin revision av konkurrenten DirektPress. Det bekräftar Mitt i:s ägare, riskkapitalbolaget Segulah. Bakgrunden är att Mitt i-koncernen, som ger ut lokaltidningar Stockholmsområdet, i höstas övervägde att köpa hela eller delar av konkurrenten DirektPress, som ger ut ett 40-tal liknande tidningar i Stockholm, Uppsala, Västerås och Göteborg. Affären avbröts dock tvärt när höga värderingar av utgivningsbevis och märkliga transaktioner i DirektPress upptäcktes av Deloitte, som anlitats av Segulah/Mitt i för att granska konkurrentens siffror.

Mitt i anmälde därefter DirektPress revisor till Revisorsinspektionen. I anmälan framförs en rad misstankar mot DirektPress – bokföringsbrott, brott mot aktiebolagslagen och möjligen också skattebrott – förseelser Uppsalarevisorn ska ha missat.

DirektPress huvudägare och vd Roland Tipner hävdar att anmälan är ett sätt att skada hans företag.

”Jag ser det här som ett försök att smutskasta oss. Det är en oseriös konkurrensmetod”, säger han till tidningen Resumé, som skrivit flera artiklar om saken.

Den anmälda revisorn väljer att inte kommentera anmälan, men i sitt svar till Revisorsinspektionen är han inne på samma spår.

“Jag hoppas att det inte blir en trend att anmälningar av revisorer blir någon form av konkurrensmedel”, skriver Uppsalarevisorn enligt Resumé.

Revisorn är upprörd över att Deloitte inte stämde av sina slutsatser ordentligt med honom innan de lämnades till uppdragsgivaren Mitt i och Segulah, även om de ska ha haft ett möte den 12 oktober.

“Redan en anmälan, underbyggd eller ej, skapar oro när den kommer ut i offentligheten, till exempel hos kreditgivare. DirektPress bank (Handelsbanken/red anm) fick för övrigt förbluffande snabbt information om att en anmälan gällande mitt arbete lämnats till RI”, skriver revisorn enligt Resumé.

I en tidigare version av denna artikel angavs att Segulah anmält Uppsalarevisorn, en uppgift hämtad från Resumé. Segulah uppger nu till Revisionsvärlden att det var Mitt i som stod för anmälan.

Finwire

[email protected]