“Mycket värt och inte så komplicerat”

Agoys grundare Carl-Magnus Falk tycker att fler byråer borde våga testa egen programvaruutveckling.

Agoys Carl-Magnus Falk intervjuas av Revisionsvärldens Martin Hammarström

Att som liten byrå bygga en egen programvara som sedan blir en modul i framgångsrika Fortnox kan låta som en dröm. Men för Carl-Magnus Falk och hans kombibyrå Falköga blev det verklighet.
Revisionsvärlden har redan tidigare skrivit om hur Carl-Magnus Falks Excelark på Falköga utvecklades till det molnbaserade bokslutsprogrammet Agoy. Men på Revisionsvärldens event Avspark 2022 på torsdagen avslöjade Carl-Magnus Falk att en försäljning till – eller samarbete med – Fortnox redan från början låg i korten.

“Jag ville hitta ett verktyg som skulle fungera bra för Falköga när vi på sikt går mot större uppdrag. Men vi byggde det också redan från dag ett för Fortnox eftersom vi visste vad de behövde. Jag hade en logisk plan som blev verklighet”, säger Carl-Magnus Falk och syftar på det faktum att börsnoterade Fortnox i våras förvärvade 30 procent i bolaget bakom Agoy för 18,5 miljoner kronor. På Fortnox senaste kapitalmarknadsdag bekräftade bolaget att man har option på att köpa hela Agoy.

Agoy är ett molnbaserat program för period- och årsbokslut, årsredovisning, skatt och rapport, som nyligen blev en del i Fortnox programvarusvit. Fortnox säljer och supportar tjänsten, som hos Fortnox heter Fortnox Bokslut & Skatt. Sedan starten 2019 har Agoy tagit in 32 miljoner kronor från externa investerare, vuxit till ett team på 17 personer och nått en värdering på 61 miljoner kronor.

“Vi fick in 2 miljoner kronor efter bara två veckor, vi hade inte ens börjat koda.”

Men i eftertankens kranka blekhet skulle han ha agerat annorlunda.

“Hade jag gjort det igen så hade jag verkligen kollat upp vilka utvecklare jag anlitade på ett bättre sätt än vi gjorde. Det behövs vissa specifika egenskaper för att vilja sitta med statistik och siffror på det sätt som krävdes här”, säger Carl-Magnus Falk.

På frågan om utvecklingen av Agoy har skapat dynamik, eller snarare stört arbetsron för redovisningskonsulterna på Falköga, svarar han:

“Alla tycker att det är roligt och det finns en stor fördel, att utveckla Agoy har inneburit att alla tredubblat sina kunskaper och läst in sig på redovisningsregler vilket är jättebra för byrån.”

Han uppmuntrar andra byråer att våga ta steget till egen programvaruutveckling.

“Det är mycket värt och inte så komplicerat.”

Jill Bederoff

[email protected]