Grant Thortons mardröm fortsätter

Den friande domen i Kraft & Kultur-målet överklagas.

bodin huvud
Peter Bodin

Den 8 juli kunde Grant Thorntons avgående vd Peter Bodin fira en delseger i det uppmärksammade skadeståndsmålet där det norska kraftbolaget Troms Kraft stämt både Grant Thornton (GT) i Sverige och en av byråns auktoriserade revisorer på cirka 1,8 miljarder kronor. Med ränta riskerade GT en smäll på hela 2 miljarder kronor, men Stockholms tingsrätt friade både GT och revisorn helt.

Lisbeth_L_414
Lisbeth Larsson

”Det är förstås en lättnad, både för oss och för den stämda revisorn”, sa Grant Thorntons informationschef Lisbeth Larsson då till Revisionsvärlden.

Men efter några veckors andningspaus fortsätter GT:s mardröm. Revisionsvärlden kan avslöja att domen överklagas.

”Troms Kraft och Switch Nordic Green (kärande i två parallella mål om samma fråga, RV:s anmärkning) har beslutat överklaga domen eftersom man anser att den är felaktig och Troms Kraft och Switch Nordic Green förväntar sig en annan utgång i hovrätten”, skriver Troms Krafts advokat Peter Danowsky till Revisionsvärlden.

På Grant Thornton har man varit beredda på att domen skulle kunna överklagas. Informationschefen Lisbeth Larsson uppger till Revisionsvärlden att det handlar om ett så kallat blankt överklagande där Troms Kraft begär anstånd till och med utgången av september att precisera grunderna för sin överklagan.

Kärnfrågan i miljardmålet gäller om GT-revisorn varit oaktsam vid granskningen av räkenskaperna i Troms krafts dotterbolag Kraft & Kultur. Kraft & Kultur redovisade under åren 2003-2010 vinster medan bolaget i själva verket gått med förlust. Bolagets tidigare vd dömdes förra året till tre år och sex månaders fängelse samt fem års näringsförbud för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott. Troms Kraft anser att revisorn borde ha upptäckt felaktigheterna i dotterbolagets räkenskaper och slagit larm. Men tingsrätten ansåg inte att revisorn har brutit mot god revisionssed och tar fasta på att Kraft & Kulturs ledning avsiktligt försett revisorn med manipulerade uppgifter.

”Domen i tingsrätten är tydlig och stark, där man helt friar revisorn och istället lägger ansvaret på styrelse och ledning.  Tingsrätten har gett övertygande domskäl med tillägg om att det inte var säkert att manipulationerna skulle upptäckas även om ytterligare granskningsåtgärder vidtagits och att det finns andra icke prövade bestridandegrunder. Av dessa skäl känner vi oss helt trygga även med en eventuell prövning i hovrätten”, skriver Lisbeth Larsson till Revisionsvärlden.

Till saken hör att Revisorsnämnden, RN, tidigare varnat GT-revisorn just för Kraft & Kultur-revisionen. Tingsrätten tycks ha sett annorlunda än RN på vissa Excelfiler med manipulerad information och för ett resonemang kring detta i domen.

”Skillnaden ligger i att Revisorsnämnden synes ha utgått från att Excel-filerna upprättats eller sammanställts av någon hos bolaget efter det att informationen hämtats ut ur faktureringssystemet CAB (vilket ju visat sig korrekt) men nämnden synes också ha utgått från att detta varit känt för revisorerna. Tingsrätten har emellertid inte funnit annat utrett än att revisorerna trott sig ha fått information direkt ur CAB, alltså inte av personal hos Kraft & Kultur särskilt bearbetad information”, skrev tingsrätten i domen.

Tingsrätten menar alltså att revisorn blivit förd bakom ljuset på ett ganska raffinerat sätt och att det inte är säkert att manipulationerna hade kunnat upptäckas även om revisorn granskat ytterligare handlingar. Nu återstår det att se hur Svea Hovrätt ser på saken.

Det lär dröja innan målet kommer upp i hovrätten. Tingsrättsdomen är på hela 350 sidor, förhandlingarna tog nästan ett år, bara huvudförhandlingen pågick i 55 dagar. Grant Thornton och den stämda GT-revisorn har bara i tingsrätten haft rättegångskostnader på totalt 38 Mkr, varav 25,5 Mkr är advokatkostnader. Nu fortsätter miljonrullningen. Grant Thornton och GT-revisorn företräds av Henrik Bielenstein vid Kastell Advokatbyrå. Troms Kraft företräds av Peter Danowsky och Andreas Eriksson vid Danowsky & Partners.

Martin Hammarström

[email protected]