”En lättnad”

Grant Thornton slipper betala 2 miljarder i skadestånd efter friande dom i Kraft & Kultur-målet.

På fredagen kom domen i det uppmärksammade skadeståndsmålet där det norska kraftbolaget Troms Kraft stämt både Grant Thornton (GT) i Sverige och en av byråns auktoriserade revisorer på cirka 1,8 miljarder kronor. Men ränta riskerade GT en smäll på hela 2 miljarder kronor, men nu frias GT och revisorn helt.

Lisbeth_L_414
Lisbeth Larsson

”Det är förstås en lättnad, både för oss och för den stämda revisorn. Nu behöver vi sätta oss in i domen, tillsammans med våra advokater, den är ju på 350 sidor. Men vi välkomnar självklart att domstolen delar vår uppfattning i de väsentliga delarna”, säger Grant Thorntons informationschef Lisbeth Larsson.

Frågan har i första hand gällt om GT-revisorn varit oaktsam vid granskningen av räkenskaperna i Troms krafts dotterbolag Kraft & Kultur. Tingsrätten anser inte att revisorn har brutit mot god revisionssed, och tar fasta på att Kraft & Kulturs ledning avsiktligt försett revisorn med manipulerade uppgifter.

Kraft & Kulturs vd dömdes förra året till fängelse för omfattande manipulationer av det bolagets årsredovisningar. Bluffen gjorde att Kraft & Kultur under åren 2003-2010 redovisade vinster medan bolaget i själva verket gått med förlust. Eftersom moderbolaget Troms Kraft trodde att dotterbolaget gick med vinst tillförde det stora summor pengar till dotterbolaget. Det hade man enligt Troms Kraft inte gjort om man hade känt till sanningen. Troms Kraft har ansett att revisorn borde ha upptäckt felaktigheterna i dotterbolagets räkenskaper och slagit larm.

En fråga som Kraft & Kultur-domen väcker är hur klokt det var av PwC Norge att förlikas med Troms Kraft i ett parallellt mål i Norge. PwC var moderbolaget Troms Krafts revisionsbyrå medan Grant Thornton reviderade räkenskaperna i det svenska dotterbolaget Kraft & Kultur. Enligt norska medieuppgifter betalade PwC Norge 200 miljoner norska kronor för att slippa en process i Norge som omfattade ungefär samma belopp som processen i Sverige.

”PwC har hela tiden hävdat att yrkandena är grundlösa. När vi trots detta ingått en förlikning är det av processekonomiska överväganden och med hänsyn till den stora olägenhet det innebär att ha en sådan här sak hängande över sig i många år framöver”, sa PwC:s Norgechef Håvard S. Abrahamsen i en kommentar i fjol.

En annan fråga är hur GT i Sverige hade klarat en fällande dom och vilka försäkringar som finns. Revisionsvärlden erfar att GT i Sverige också förhandlade om en förlikning men att en sådan inte kunde nås.

En ytterligare aspekt av tingsrättsdomen är hur domstolen har förhållit sig till det faktum att Revisorsnämnden, RN, tidigare varnat GT-revisorn just för Kraft & Kultur-revisionen. Här tycks tingsrätten se annorlunda på vissa Excelfiler med manipulerad information ur ekonomisystemet än vad RN gjorde.

”Skillnaden ligger i att Revisorsnämnden synes ha utgått från att Excel-filerna upprättats eller sammanställts av någon hos bolaget efter det att informationen hämtats ut ur faktureringssystemet CAB (vilket ju visat sig korrekt) men nämnden synes också ha utgått från att detta varit känt för revisorerna. Tingsrätten har emellertid inte funnit annat utrett än att revisorerna trott sig ha fått information direkt ur CAB, alltså inte av personal hos Kraft & Kultur särskilt bearbetad information”, skriver tingsrätten i domen.

Tingsrätten är alltså inne på att revisorn blivit förd bakom ljuset på ett ganska raffinerat sätt och att det inte är säkert att manipulationerna hade kunnat upptäckas även om revisorn granskat ytterligare handlingar. GT-revisorn har enligt domen i allt väsentligt gjort vad hen borde. Det huvudsakliga felet har legat i de manipulerade handlingar som hen fått av bolagets ledning.

Kraft & Kulturmålet är stort. Domen är på 350 sidor, förhandlingarna startade den 14 september förra året och huvudförhandlingen pågick i 55 dagar. Grant Thornton och den stämda GT-revisorn har haft rättegångskostnader på totalt 38 Mkr, varav 25,5 Mkr är advokatkostnader. De kostnaderna ska nu Troms Kraft betala om inte domen överklagas till hovrätten, något som måste göras senast den 29 juli. Grant Thornton och GT-revisorn företräddes av Henrik Bielenstein vid Kastell Advokatbyrå. Troms Kraft företräddes av advokaterna Peter Danowsky och Andreas Eriksson vid Danowsky & Partners Advokatbyrå.

Martin Hammarström

[email protected]