Lönsamhet och fritid viktigare än tillväxt

Motvillig tillväxtvinnare i Kalmar "tackar nej till kunder varje vecka".

Andreas Folke

Melcob Konsult AB är Årets tillväxtbyrå 2021 i Kalmar län. Bolaget utgör redovisningsdelen av kombibyrån Melcob Revision & Rådgivning, som drivs av Andreas Folke. Han har bakgrund som revisor på EY och KPMG, och driver Melcob sedan 2008. Verksamheten bedrivs i tre olika bolag som tillsammans omsatte 6,5 Mkr i fjol.

”Vi är sju personer i verksamheten och flertalet är småbarnsföräldrar som jobbar deltid. Omräknat till heltid arbetar cirka tre personer med redovisning och 1,5 personer med revision”, säger Andreas Folke till Revisionsvärlden.

Verksamheten har vuxit stadigt, faktum är att man utsågs som Årets tillväxtbyrå i Kalmar län även 2019.

”Egentligen är jag inte så intresserad av tillväxt, vi tackar nej till kunder varje vecka. I dagsläget tar vi bara in nya kunder på rekommendation. Lönsamhet och fritid är viktigare. Jag arbetar cirka 35 timmar i veckan idag och har målet att gå ner till 20 timmar i veckan”, säger Andreas Folke.

Skulle du inte kunna öka lönsamheten genom att växa ytterligare?

”Troligen inte. Det är väldigt få skalfördelar inom redovisning och revision”, säger Andreas Folke.

Er webbplats är kanske den sämsta jag sett under arbetet med Årets tillväxtbyrå, den innehåller endast dina kontaktuppgifter. Hur säljorienterade är ni?

”Vi verkar gärna litet under radarn, kundarbetet går före ny webbplats. Den får duga ytterligare en tid”, säger Andreas Folke.

Bakom utmärkelsen Årets tillväxtbyrå står Revisionsvärlden, i år i samarbete med kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén. Priset delas ut länsvis och går till redovisnings- och revisionsbyråer som omsätter minst 2 miljoner kronor, drivs som aktiebolag och har ökat omsättningen tre räkenskapsår i följd. Uttagningen görs av kreditupplysningsföretaget UC.

Martin Hammarström

[email protected]