”Det fasta priset sätts i förhandling med kunden”

Kalmarbyrån Melcob kör med fasta priser sedan 2008.

Sara Bäckstedt och Stina Svensson tog emot priset.

Melcob Revision & Rådgivning är Årets tillväxtbyrå 2019 i Kalmar län. Byrån har vuxit stadigt i flera år och har nu fyra medarbetare. Revisionsvärden fick en intervju med grundaren, revisorn Andreas Folke.

”Jag arbetade som revisor på EY i Stockholm i sju år, men flyttade ner till Kalmar år 2007 för att bli chef för KPMG:s kontor här. Jag slutade dock redan 2008 för att starta egen byrå. Jag upplevde att jag lade för litet tid på kunden och för mycket tid på interna processer, där fokus låg på Stockholmskontoret och inte på de mindre lokalkontoren ute i landet”, säger Andreas Folke.

Byrån drivs i tre olika bolag, varav Melcob Revision & Rådgivning är det största. Totalt omsatte byrån 4,8 Mkr under senaste räkenskapsåret.

”Vi är idag fem personer på byrån. Jag räknar med att vi ska fortsätta att växa. Vi kommer att omsätta en bit över 5 Mkr under innevarande räkenskapsår.”

Hur fördelas intäkterna mellan redovisning och revision?

”Då jag är den enda påskrivande revisorn, ligger tillväxten till största del inom redovisning och rådgivning, även om revisionsdelen fortfarande utgör ca 60% av omsättningen.” säger Anderas Folke.

Inom redovisning arbetar ni mycket med fasta priser. Vilka fördelar ser du med det?

”Sedan starten 2008 har vi alltid haft överenskomna priser med alla våra kunder. Detta har medfört en tydlighet och enkelhet för mig och för mina kunder. På detta sätt klarar vi oss från diskussioner kring prissättningen, vilket skapar en god stämning mellan kunden och oss.”

Är det svårt att göra fasta priser som passar för alla företag?

”Vi har inte en lista med prispaket, det fasta priset sätts i förhandling med kunden. Jag tycker att omsättningen är en bra utgångspunkt. De minsta kunderna betalar kanske 2000 kronor i månaden för löpande redovisning medan de större betalar uppåt 25 000 kronor i månaden.”

Sista frågan: Vad betyder Melcob?

”Det är efter mina två yngsta barn, Melvin och Jacob.”

Redovisningskonsulterna Sara Bäckstedt och Stina Svensson representerade Melcob och tog emot priset Årets tillväxtbyrå 2019, Kalmar län, vid nätverksträffen CloudLunch i Kalmar i veckan. Årets tillväxtbyrå är ett pris som går till det aktiebolag inom redovisning eller revision som ökat omsättning och vinst snabbast det senaste året i respektive län. Revisionsvärlden och programvaruföretaget 24SevenOffice står bakom priset. Läs mer om CloudLunch och priset här.

Martin Hammarström

[email protected]