Han vill gräsrotsfinansiera sitt it-projekt

Revisorer och redovisningskonsulter målgrupp när Bolagsplatsen.se gör nyemission.

Per Närstad

Företagsmarknadsplatsen Bolagsplatsen.se söker nu upp till 8,5 miljoner kronor i gräsrotsfinansiering via crowdfundingsajten Fundedbyme. Pengarna ska användas för att ta fram en ny it-plattform och hemsida. Bolaget ska utveckla maskinlärande för att mer effektivt matcha köpare och säljare av bolag. Utöver detta vill de hjälpa parterna att komma i kontakt med rådgivare i transaktionsprocessen, exempelvis inom värdering eller due diligence.

Emissionen är på 3,5-8,5 miljoner kronor där de befintliga ägarna har garanterat omkring 1,3 miljoner kronor berättar bolagets vd Per Närstad för Revisionsvärlden.

Emissionen ligger ute på Fundedbyme och vänder sig till både privatpersoner och företag. Det går att investera så litet som 2 620 kronor.

”Vår förhoppning är att vi får med oss många av våra befintliga kunder, men även andra aktiva inom företags- och fastighetstransaktioner såsom revisorer, redovisningsbyråer och affärsjurister. Dessa aktörer kan få stort värde av Bolagsplatsen som kunder och som nya delägare även ta del av förmånliga priser och rabatter”, säger Per Närstad.

Bolagsplatsen har idag ett eget köparregister samt ett kontinuerligt flöde av säljare som ska matchas ihop. Det är här som maskinlärande kommer in i bilden – urvalet av objekt ska förfinas med hjälp av tekniken.

”Vi kommer, med hjälp av maskininlärning, lära oss vad våra köpare verkligen är intresserade. Det kommer ske genom att kombinera köparnas registrerade preferenser, vad de aktivt visar intresse för på plattformen, vad andra liknande köpare visar intresse för samt en del andra parametrar. Vi kan därmed hjälpa till att förfina urvalet på vår plattform”, säger Närstad.

Genom maskinlärning hoppas företaget kunna utveckla tjänster som baseras på användardata och besökarnas beteenden.

“Målet är att leverera relevans och kvalitet och inte fokusera på kvantitet. På så vis tror vi att vi snabbar på transaktionsprocessen samt skapar en bättre marknad”, säger Per Närstad.

Varför behövs detta?

“Det är inte machine learning som är det enskilt viktigaste, utan att det kommer en aktör som fokuserar på att lösa problemet: att hitta sin motpart. Vi har idag och har länge haft ett problem att matcha intressenter med varandra, se bara på situationen med alla livskraftiga generationsskiften som läggs ner istället för att byta ägare. Nuvarande konkurrerande plattformar är utformade för att hjälpa till med annonsering, men majoriteten av säljarna vill inte annonsera ut sina försäljningar. Som säljare är det inte viktigt hur många som sett en annons, utan hur många konkreta intressenter jag har att gå vidare med.”

Kommer ni att behöva ta in mer kapital i ett senare skede?

“Vi kommer inte ta in mer kapital efter denna runda. Affärsmodellen är väldigt skalbar med höga marginaler och vi räknar med att växa med lönsamhet. Dock bestäms aggressiviteten i våra expansionsplaner av hur mycket pengar vi får in”, säger Närstad.

Finwire

[email protected]