Hållbar hälsa i högsäsong

Vi lämnar julhelgerna bakom oss och för många drar en hektisk arbetsperiod igång. Samtidigt vill många ta hand om sin hälsa lite bättre i år och gärna med start nu direkt! Om man tror att ta hand om sin hälsa handlar om avancerad träning, blanda lustiga pulver och lära sig stå på huvudet, ja då kan det ju kännas helt omöjligt i kombination med en hektisk arbetsperiod. Men de goda nyheterna är att det är betydligt enklare än du tror. Utmaningen är att få hälsan att gå på rutin, inte ta upp värdefull tankekraft.

Det handlar helt enkelt om att skapa personliga och enkla hälsovanor som du kan trivas med.  Som ger dig energi vare sig du ska ta dig igenom en högsäsong eller träna för ett maraton. Dina personliga hälsovanor kan alltså vara dina verktyg för att stötta dig i det du gör, eller siktar på att göra.

Det finns många sätt att se på hälsa men låt mig dela en modell som jag själv använder och tänker utifrån för att hålla det både enkelt och effektivt: De här bitarna behöver tas om hand varje dag för att du ska vara hållbar för de utmaningar du utsätts för. Här följer några enkla tips som jag hoppas ska hjälpa dig skapa just dina goda hälsovanor.

Sömn

Ann-Sofie Forsmark       foto: pwrdby.se

Att sova tillräckligt får direkt effekt på både ditt immunförsvar och din förmåga att koncentrera dig och på så vis jobba effektivt med rätt saker. Det är ett verktyg lika vasst som snabb internetuppkoppling. Så börja se sömnen som en förutsättning för att kunna jobba intensivt, snarare än något som tar tid från jobbet.

Det är ofta svårt att bryta, logga ut och stänga ned. Men det är där man måste börja. Skapa en rutin för att stänga ned, skriva en ”to-do” inför morgondagen. Lämna mobil och skärmar utanför sovrummet. Varva ned med en bok i ett svalt sovrum, använd en hederlig gammal väckarklocka. Sträva efter att sova samma timmar på dygnet varje natt.

Kost

En djungel? Eller sunt bondförnuft? Det senare vill jag hävda. Både du och jag vet att grönsaker är bättre än godis men det hjälper inte klockan-tre-sötsuget. Det vi äter ska tillföra både energi och näring. Äter vi för lite kan vi få svårt att koncentrera oss då det är ett så djupt förankrat behov hos oss att hungertankarna tar över. Äter vi för mycket så blir vi lätt dästa. Äter vi fel saker blir vi hungriga fort igen eller får ont i magen. Rörigt? Icke! Det bästa här är att du är din egen expert! Du vet vad du mår bra av att äta och du vet vad som är nyttigt och inte. Hur ser din dag ut? Var kommer du vara? Vad kommer det finnas att äta där? När brukar du bli hungrig? Vad är din svaghet?

Frukt, kokta ägg, nötter och en grov smörgås är alla gånger bättre än en cola och bake-offbulle och det går enkelt att förvara i väskan. Planera och förbered alltså, helt enkelt.

Motion

Varje dag bör du få till 30 minuter fysisk aktivitet. Gärna i dagsljus. Kan du få till mer är det ännu bättre. Men för att göra tröskeln låg låt oss säga att du promenerar raskt 10 minuter på morgonen, 10-15 minuter på lunchen och sen tar en rask promenad efter jobbet. Ta alla chanser till att hålla one on one-möten gåendes även om det är inomhus. Sammanfatta skriftligt efteråt men gå medan ni pratar.

Stå och jobba så ofta du kan, och rör på dig några minuter varje halvtimme. Så fort du ökar rörelsen i kroppen ökar blodflödet till hjärnan som ju är vårt huvudsakliga arbetsverktyg.

Skaffa gärna ett gummiband och googla på övningar för ryggen. Det är den som håller dig upprätt framför dator och pärmar och den kräver faktiskt inget gym för att må bra.

Hoppas du fick med dig några tips för att ta hand om din hälsa 2017.Må så gott och sköt om dig!

Ann-Sofie Forsmark är health managementkonsult och tidigare hälsostrateg på PwC. Hon driver företaget Formstark Hälsa som fokuserar på hållbara och lönsamma hälsoinvesteringar på arbetsplatsen. Du hittar henne på formstarkhalsa.se

 

Ann-Sofie Forsmark

[email protected]