“Goda möjligheter att tjäna pengar den dag ni vill sälja byrån”

Medelstora aktörer driver på konsolidering av redovisningsmarknaden.

Redovisningsbyrådagen 2021. I mitten Ulf Bokelund Svensson.

Konkurrensen om välskötta och digitala redovisningsbyråer ökar. Det sa Björn Lundéns vd Ulf Bokelund Svensson på programvaru- och kunskapsföretagets event Reovisningsbyrådagen 2021, som hölls i Stockholm på torsdagen. I en genomgång av branschtrender tog Björn Lundén-chefen upp vågen av byråförvärv som just nu sveper över landet.

MPC Consulting har på kort tid köpt både Ekonomiporten och Klara Papper. Talenom har gjort en rad förvärv bara i år, nu senast YOUnited Professionals i Nyköping. ECIT har köpt en majoritetspost i Modern Ekonomi och View Ledger köpte senast Redovisningsbyrån Q samt Krona Stockholm.

Även Aspia och Ludvig & Co nämndes i branschgenomgången. Båda fick in PE-bolag som ägare för tre år sedan. Aspia har därefter gjort en serie större förvärv, men inte varit så aktiv när det gäller att köpa mindre redovisningsbyråer. Nyligen redovisade byrån en ny storförlust för fjolåret.  Ludvig & Co har däremot gjort en del byråköp, nu senast av Ödklint Konsult i södra Stockholm och Öresunds Redovisning i Malmö.

När PE-bolagen gick in i redovisningsbranschen för tre år sedan var det många som trodde att de skulle driva en konsolidering av redovisningsmarknaden. Men trenden är snarast den omvända, att konsulter lämnar redovisningsjättarna och startar mindre byråer. Det finns idag fler redovisningsbyråer än någonsin tidigare. Den konsolidering som sker drivs främst av medelstora aktörer, i vissa fall nya på den svenska marknaden. Ulf Bokelund Svensson tror inte att jättarna kan bli så mycket större, i alla fall inte i Sverige.

”När man genomför gemensamma processer och system i en så stor organisation blir det ofrånkomligen avhopp”, säger han.

Han misstänker att det fortsatt blir medelstora aktörer som kommer att driva på när det gäller byråförvärv.

”De har förmodligen inte handlat klart. Och det är faktiskt inte så dåligt betalt för säljarna av byråerna”, säger Ulf Bokelund Svensson.

Björn Lundén ser att coronapandemin påverkat redovisningsbranschen, både positivt och negativt. Många redovisningskonsulter har haft en pressad arbetssituation. Till det positiva hör att många byråer har tagit ett språng, både när det gäller digitalisering och automatisering. Det gör byråerna både lönsammare och lättare att sälja.

”Ni har väldigt goda möjligheter att tjäna pengar på verksamheten löpande, och dessutom tjäna pengar den dag ni vill sälja byrån”, säger Ulf Bokelund Svensson.

Martin Hammarström

[email protected]