Fintechbolag värderas till 400 Mkr i affär med Fortnox

Grundaren: "Tillsammans får vi superkrafter".

Michael Hansen, vd Capcito

Fortnox blir ny huvudägare i fintechbolaget Capcito, som automatiserar lån och finansiering till företag.

”Genom att förena sina styrkor, kan Fortnox och Capcito tillsammans ge både företagare och långivare tillgång till nästa generations datadrivna finansieringstjänster snabbare än de klarar på egen hand”, skriver bolagen i ett pressmeddelande.

Fortnox förvärvar 78 procent av aktierna i Capcito Finance inklusive dotterbolaget Monto, en plattform för datadriven långivning. Affären värderar bolagen till totalt cirka 410 Mkr. Totalt omsatte Capcito-koncernen 25,4 miljoner kronor under 2020 med en förlust på 36,1 miljoner.

Capcitos affärsidé är automatiserad kreditbedömning och utlåning till företag, direkt i bokföringsprogrammet. Genom integration med molnbaserade ekonomisystem kan Capcito beräkna kundens låneutrymme i realtid, och visa detta direkt på skärmen. Tanken är att realtidsberäkningar ska ge en enklare och bättre bedömning än historiska bokslut som traditionell kreditbedömning bygger på.

“Detta är en del i Fortnox växande fintechsatsning. Förvärvet innebär att vi med hjälp av Montos plattform och andra ERP- och bankpartners kan skapa en hubb för kreditvärdering och onboarding av finansiella tjänster. Det ger fler företag tillgång till bättre krediter och kassaflöden,” säger Tommy Eklund, vd för Fortnox.

Tanken är att Fortnox ska bi en ‘one-stop-shop’ för finansiella tjänster med både egna finansieringserbjudanden (Fortnox Finans) och därtill kunna förmedla lån från andra kreditinstitut.

Till nyhetssajten Breakit säger vd:n och grundaren Michael Hansen att försäljningen till Fortnox är ”emotionellt svår”, men att han ”landat i att Fortnox-affären är det bästa för Capcito” och att ”det känns kul att fortsätta både som ägare och operativ”.

”De kommer inte att fusionera ihop bolagen och rationalisera bort saker utan de vill verkligen investera i vår tillväxt och behålla kulturen och varumärkena hos Capcito och Monto. Vi har haft många samtal om det. Vi är verkligen en bra matchning kulturellt vilket gör att alltihop känns jättekul … Tillsammans får vi superkrafter”, säger Michael Hansen till Breakit.

Michael Hansen avslöjar i intervjun att Capcito parallellt med Fortnox-förhandlingarna haft en process för att ta in mer kapital via investmentbanken Pareto, en process som nu är avbruten.

“Vi skulle ta in 120-150 miljoner och erbjudandet var fulltecknat. Men nu har Pareto fått mejla ut till sina kunder på morgonen och berätta att det tyvärr inte blir någonting”, sa Michael Hansen i veckan till Breakit.

Säljarna i affären är Capcito-investerarna Schibsted, NFT Ventures (riskkapitalbolag som även äger andelar ibland annat Wint, Mr Shoebox och 24SevenFinans), SEB, Galjaden och Ventech.

En av Capcitos två grundare, Mattias Axlind, lämnar bolaget i samband med affären, medan den andra grundaren Michael Hansen kvarstår som delägare. Kvar som delägare är även teknikchefen Henrik Dyberg.

Fortnox verkar vara inne på att bredda verksamheten genom förvärv. I fjol blev programvaruföretaget huvudägare i bokslutsprogrammet Agoy, som nu integrerats som en modul i det molnbaserade ekonomisystemet. Tidigare i år köpets offertsajten Offerta.

Läs även kommentaren: Redovisningsprogrammen vill bli navet för företagen

Martin Hammarström

[email protected]