“Enmansbyråerna står för prispressen i redovisningsbranschen”

Alvestabyrå ökade faktureringen med 30 procent.

Nina Strand och Eva Berger

För 11 år sedan startade Eva Berger redovisningsbyrån Ekontera i Alvesta. I veckan tog hon och kollegan Nina Strand emot utmärkelsen Årets tillväxtbyrå 2023 i Kronobergs län. Revisionsvärlden ställde några frågor.

Du har drivit byrån i 11 år och vuxit i en ganska beskedlig takt, men i fjol smällde ni till med en 30-procentig ökning av faktureringen till 3,8 Mkr. Vad hände?

”Vi fick oväntat ett ganska stort uppdrag av en större kund. Under en period gick vi in och skötte stora delar av företagets ekonomi. Vi har kvar kunden, men nu är läget mer normaliserat, vilket på ett sätt är skönt”, säger Eva Berger.

Innebär det att det är slut med tillväxten?

”Ja, i år blir omsättningen nog ungefär som i fjol. Vi kan tänka oss att växa vidare, men långsamt.”

Hur många är ni på byrån?

”Vi är fyra personer, och planerar inte att rekrytera någon just nu.”

Många små byråer har svårt att rekrytera, hur är det för er?

”Jag håller med. Vi har haft en viss personalomsättning. Den senaste rekryteringen är en nyexaminerad KY-student som gjorde praktik hos oss. Det var första gången vi tog in en praktikant, och det har fungerat bra. Det kan vi tänka oss att prova igen.”

Beskriv era kunder!

”Vi har både små och medelstora kunder, de största omsätter kanske upp till 30 Mkr per år. Det är olika typer av branscher, tillverkande företag, tjänsteföretag och hantverkare. Vi anpassar oss efter kundernas behov och gör allt från bokföring, lön till årsbokslut och deklaration. Samt en del rådgivning.”

Jobbar ni helst med fasta eller rörliga priser?

”Det är en mix. Jag är inte in helhjärtat för fasta priser, det är lätt att det blir mer jobb än man tänkt sig.”

Är det lika svårt att höja fasta och rörliga priser?

”Det tycker jag faktiskt. Vi har kunder som är priskänsliga. Vi vill erbjuda kvalitet, och det måste få kosta. Men det finns kunder som lämnat oss. Vissa försöker göra redovisningen själva, vissa går till enmansbyråer. Jag uppfattar att det är enmansbyråerna som står för prispressen i redovisningsbranschen”, säger Eva Berger.

Intervjun gjordes på nätverksträffen Byrålunch i Växjö. Utmärkelsen Årets tillväxtbyrå delas ut för sjätte året i följd – länsvis över hela landet. Det går till redovisnings- eller revisionsbyråer som ökat omsättningen minst tre år i följd, drivs som aktiebolag och omsätter minst 3 Mkr. Snabbast tillväxt i länet vinner. Priset är instiftat av Revisionsvärlden och delas i år ut tillsammans med det växande byrånätverket LR Revision & Redovisning.

 

Martin Hammarström

[email protected]