“Det behövs fortfarande kvinnliga förebilder i redovisningsbranschen”

Malin Bergman utanför kontoret i Västerås

”ELT Ekonomikonsult – stans proffsigaste redovisningsbyrå” står det över dörrar och motorhuvar på de två firmabilarna som står parkerade utanför ELT:s kontor som ligger intill Västerås flygplats.

”Det står jag för”, säger ELT Ekonomikonsults vd Malin Bergman om byråns payoff.

Hon verkar inte vara rädd för att sticka ut.

”Vi har gjort DISC-analys på byrån och jag blev röd”, säger Malin Bergman.

DISC-analys är en sorts personlighetstest och röd står för ”målinriktad, viljestark och beslutsam”.

Revisionsvärlden är i Västerås för att dela ut ett diplom till Bergman eftersom hon gjort ”Årets kvinnliga avtryck 2023” i redovisnings- och revisionsbranschen. I kamp med vd:ar för stora byråer som Azets och EY blev hon framröstad i en enkät där mer än 600 personer deltog.

”Jätteroligt att få den här utmärkelsen, både för mig och för byrån”, säger Malin Bergman.

Senast Revisionsvärlden träffade Malin Bergman var i oktober, när ELT blev Årets tillväxtbyrå 2022 i Västmanlands län. Då hade byrån sex medarbetare. Nu, ett halvår senare, är de tio på byrån. Sju är kvinnor, tre är män.

”I början var vi bara kvinnor och det fungerade bra. Men nu när vi fått in några killar tycker jag faktiskt att det funkar ännu bättre. Det blir en bättre dynamik och ökad trivsel. Det är jag väldigt stolt över”, säger Malin Bergman.

Vill du rekrytera ännu flera män till byrån?

”Just nu har vi inga omedelbara planer på att växa och jag vill inte lägga för stort fokus på vilket kön de anställda har. Det är viktigare att tillsammans skapa en förståelse för varje individ i gruppen”, säger Malin Bergman.

DISC-analysen har blivit ett viktigt verktyg för den växande byråns. Genom att kartlägga medarbetarnas styrkor och förmågor vill Bergman inte bara få medarbetarna att trivas på jobbet. Det gör det också lättare att pussla ihop rätt medarbetare med rätt uppdrag.

”Även kunderna har ju olika personlighetstyper och vi vill givetvis försöka hitta bästa möjliga matchning mellan oss och kunderna för att skapa bästa tänkbara samarbete.”

Bryr sig kunderna om huruvida redovisningsbyrån drivs av en kvinna eller man?

”När jag drog i gång byrån hade jag många kvinnor som kunder – det var mycket frisörer, manikyrsalonger och butiker. Jag har svårt att tro att kunderna över lag bryr sig om huruvida det är en kvinna eller man som driver redovisningsbyrån de anlitar. Snarare handlade det om att jag som kvinna hade ett övervägande kvinnligt nätverk och började att leta uppdrag där”, säger Malin Bergman.

Just nätverk är en av ELT Ekonomikonsults specialiteter. Byrån har bland annat arrangerat padel-turneringar för kunder och potentiella kunder.

”Vi vill hjälpa våra kunder att hitta vägar framåt för deras verksamheter och försöker ofta para ihop kunder som kan ha nytta av varandra. När vi på ELT delar med oss av våra erfarenheter, kontakter och expertis skapas möjligheter. Det här blir lättare ju större vi blir och ju fler kunder vi får”, berättar Malin Bergman.

Det finns massor av kvinnor i redovisningsbranschen och flera stora redovisnings- och revisionsbyråer leds av kvinnor. Behövs fortfarande kvinnliga förebilder?

”Ja, det är jag helt övertygad om. Under en semesterresa för sju år sedan träffade jag själv en fantastiskt driven, självständig och inspirerande kvinna som heter Anna Wallman som driver en redovisningsbyrå i Stockholm. Hon inspirerade och stöttade mig att våga ta steget och starta ELT. Anna är än idag min förebild”, säger Malin Bergman, som tillägger att Anna Wallman var en av de första att gratulera till nomineringen till ”Årets kvinnliga avtryck 2023”.

Martin Hammarström

[email protected]