Wintgrundaren återvänder till revision

Startar egna byrån Warmare.

Björn Elfgren

Entreprenören Björn Elfgren, grundare av den automatiserade bokföringstjänsten Wint och senast vd för e-handelsplattformen Abicart, återvänder till revision, där han en gång startade. Från och med den 1 november är Elfgren godkänd revisor enligt beslut hos Revisorsinspektionen.
”Det har börjat i ett bra tempo med uppdrag som rullar in, jättekul”, säger Björn Elfgren på omisskännlig värmländska.

Den nya byrån har han gett namnet Warmare.

”Man ska inte krångla till grejer. Det finns både mycket värme, och Värmland, i namnet. Det är solklart att många vill ha en närmare kontakt med sin revisor och rådgivare”

Vad har du för planer och ambitioner med byrån?

”Människorna kommer före mål och siffror. Då kommer resultatet som effekt av det, och det blir ett växande företag”, säger Björn Elfgren.
Elfgren inledde sin karriär inom revision på EY i Uppsala, och flyttade därefter tillbaka till Hagfors för att starta den revisionsbyrå som sedan blev licenstagare inom BDO. För tio år sedan startade han redovisningstjänsten Wint, som idag omsätter cirka 70 Mkr och nyligen tog in 30 Mkr i nytt kapital, se tidigare artikel. Elfgren sitter fortfarande i Wints styrelse Elfgren har under de senaste åren varit vd på Abicart, som verkar inom e-handel. Nu är han alltså tillbaka som revisor och egenföretagare. Warmare ska vara verksamt i både hemstaden Göteborg och Värmland, som fortfarande ligger honom varmt om hjärtat.

Vad tar du med dig från dina tidigare uppdrag?

”Det viktigaste för mig är människorna man jobbar med, både i det egna teamet och hos kunderna. Det är i möten som magi sker. Jag tar också med mig automatisering och digitalisering in i revisionen, där jag inte tycker att det har hänt så mycket.”

Kan du utveckla?

”På redovisningssidan har utvecklingen gått i snabbt tempo. Vi har byggt system med många processer som har blivit digitaliserade. Där är vi redan papperslösa. Det handlar helt enkelt om att få tillgång till en stor datamängd och kunna dra nytta av den på olika sätt, vilket har många fördelar för både kund och revisor.”

Elfgren framhåller att han vill göra revisionsyrket mer attraktivt igen.

”Vi behöver tänka på hur vi attraherar generation Z, och hur vi bygger även revisionsföretag till fantastiska arbetsplatser. Det ska inte handla om övertid och debiteringshets, utan vi ska samarbeta och se till att ha roligt ihop.”

Revisorsinspektionen lät Elfgren få tillbaka revisionslicensen utan att göra något nytt prov. Trots att Elfgren huvudsakligen arbetat med annat på senare år har han behållit vissa uppdrag. Det var bara ett par år sedan han reviderade senast.

”Vi behöver få tillbaka fler revisorer till yrket igen. Revision är ett väldigt intressant yrke för många, och skulle locka fler om de bättre förstod innebörden och hur kul det är. Det finns en önskan hos alla företag att få träffa någon som är nyfiken på verksamheten, och som lyssnar och ger goda råd. Ett framtidsyrke helt klart, inte minst med tanke på hur stort behov det finns, och alltid kommer att finnas, av revision i framtiden.”

Finns det någon särskild bransch som du uppskattar mer än andra?

Det är framför allt entreprenörerna jag gillar att jobba med, men skulle jag nämna en bransch får det bli e-handel. Efter tiden på Abicart lärde jag mig att det finns mycket kvar att förenkla för e-handlare. Det är alltid kul att jobba tillsammans med bolag som har ambitioner, och med människor som vill växa och utvecklas.”

Finwire

[email protected]