Revisionsbyrå tar fram eget säljstöd

Bjuder in andra byråer till mjukvaruprojekt - vill ”ta upp kampen med de stora drakarna”.

Henrik Ahnkron

Växande revisionsbyrån WeAudit, som nyligen öppnade ett femte kontor i Eskilstuna, håller på att ta fram ett eget molnbaserat säljstöd för revisionsbyråer.

”Det är ett anpassat säljstöd som inkluderar de legala kraven vid antagande av nya kunder, som penningtvättskontroll, analysmodell med mera. Vi har utvecklat systemet internt på byrån, med hjälp av it-konsulter. Det är både ett CRM-system, som ger stöd i säljprocessen, påminnelser och kan hämta företagsinformation och årsredovisningar. Men också ett verktyg för oberoendebedömning, kundkännedom och arvodesberäkning. Allt hämtas till samma plattform. När man gjort alla stegen får man ut ett digitalt avtalsförslag som man kan skicka till kunden för digital signering”, säger WeAudits vd Henrik Ahnkron till Revisionsvärlden.

Byrån har arbetet med mjukvaruprojekten internt och låter nu några andra mindre revisionsbyråer testa systemet.

”De är med och kravställer. Om allt går som planerat går vi ut på marknaden och kommer erbjuda både detta verktyget och våra andra mjukvaror till andra byråer innan året är slut”, säger Henrik Ahnkron.

Innan utvecklingsprojektet sattes igång arbetade WeAudit som många andra byråer med ”egna checklistor” och mallar från branschorganisationen FAR.

”Det var väldigt utspritt vilket skapar mycket handjagande”, säger Henrik Ahnkron.

Finns det inga bra standardprogram för sälj- eller CRM som passar revisionsbyråer?

”Det finns många system för CRM och det finns system för att dokumentera penningtvättskontroller. Men vi har inte sett något program som är anpassat för vår bransch där man integrerar penningtvättskontrollen med säljprocessen”, säger Henrik Ahnkron.

FAR har mallar för kundavtal, mynnar ert program ut i en annan typ av avtal?

”Användaren ska själv kunna sälja om denne vill hålla sig till FAR:s mall, eller ta andra skrivningar som byrån använder”, säger Henrik Ahnkron.

Om ert program är så bra, varför behåller ni det inte för er själva?

”Bra fråga. Hade vi utvecklat det enbart för internt bruk hade vi inte fått in värdefull input från branschkollegor och inte heller kunnat investera lika mycket i projektet. Projektet kommer hålla på i ett halvår. Total handlar det flera tusen arbetstimmar, både internt och hos externa utvecklare”, säger Henrik Ahnkron.

Är det tillåtet för en revisionsbyrå att sälja mjukvara?

”Inte vad som helst, men detta är OK enligt vår bedömning. Vi har en dialog med Revisorsinspektionen.”

Auktoriserade revisorn Carl-Magnus Falk byggde årsredovisningsprogrammet Agoy, som nyligen fick in Fortnox som storägare. Även Agoy var från början ett sidoprojekt på kombibyrån Falköga. Hur vanligt är det att revisionsbyråer gör egna program?

”Utanför de största revisionsbyråerna skulle jag säga att det varit extremt ovanligt. Man upplever att man inte har resurser och kompetens. Det är också ett skäl till att vi vill låta andra byråer ta del av våra system. Tillsammans kan vi ta upp kampen med de stora drakarna. Vi har talat med Carl-Magnus Falk om Agoy, han är inspirerande”.

Hur mycket ska programmet kosta?

”Det är inte bestämt, priset ska vara marknadsmässigt”, säger Henrik Ahnkron.

Martin Hammarström

[email protected]