Visselblåsarskandal ger chans till uppdrag

”Det ska vara en helt oberoende granskning”.

Susanne Norberg

Efter en lokal skandal lutar den politiska majoriteten i Falu Kommun åt att en revisionsbyrå bör anlitas för att göra en extern utredning av det som i lokalmedia kallas ”visselblåsarärendet”.

SVT Dalarna har avslöjat att kommundirektören kan ha missbrukat kommunens visselblåsarfunktion. Han skickade in ett ärende, via visselblåsarfunktionen, där den egna förvaltningschefen anklagades för diverse felaktigheter (felaktiga direktupphandlingar samt att ha tillskansat sig en utbildning värd 100 000 kronor). Enligt SVT var det ett försök att göra sig av med förvaltningschefen. En utredning visade senare att kommundirektören undanhållit information som hade kunnat fria förvaltningschefen. Kommundirektören har efter avslöjandet meddelat att han kommer att avgå i januari.

Oppositionen i kommunen kräver nu en granskning av ”visselblåsarärendet”.

”I dialog med tillförordnad förvaltningschef Kjell Nyström håller vi på att se över möjligheten till en extern utredning. Vi kommer som ett första steg att bjuda in revisionen och KPMG till förhandlingsutskottet”, säger kommunalrådet Susanne Norberg (S) till Dala-Demokraten.

Kristdemokraterna anser att kommunen bör välja en annan byrå än KPMG, eftersom de biträder kommunens förtroendevalda revisorer.

”Det ska vara en helt oberoende granskning och den ska inte utföras av KPMG”, säger KD-ledaren Katarina Gustavsson till Dala-Demokraten.

Martin Hammarström

[email protected]