Visma värderas till 200 miljarder kronor

Huvudägaren Hg uppges öka ägandet i bolaget.

Visma Spcs är koncernens största bolag i Sverige. Det omsatte i fjol nästan i miljard kronor. Den norska Vismakoncernen, som bland annat äger svenska Visma Spcs, har tagit in en rad nya ägare och värderas enligt ett pressmeddelande nu till 19 miljarder euro, vilket motsvarar över 200 miljarder kronor.

Det framgår inte vilka ägare som sålt. Huvudägaren Hg uppges öka sina nettoinvesteringar i Visma, medan ett antal fonder (Altaroc, Jane Street och NYC Retirement System) kliver in som ägare.

”Med support från en solid och kunnig ägarbas är vi perfekt positionerade att fortsätta vår tillväxtresa”, säger Vismas koncernchef Merete Hverven.

Visma säger sig vara det största privatägda mjukvarubolaget i Europa, men är litet i förhållande till noterade bjässar som tyska SAP, som är värt cirka 170 miljarder euro, alltså nästan 10 gånger mer. De senaste två åren har Visma inlett en internationell expansion och etablerat sig i bland annat Frankrike, Tyskland, Portugal, Peru och Island. Koncernen finns nu i 28 länder och har fler än 15 000 anställda. Visma har också avyttrat IT-konsultverksamhet och tjänster inom molninfrastruktur under 2022. Visma säger sig vilja fokusera på SaaS (Software as a Service) produkter till privat och offentlig sektor.

Vismas årliga återkommande intäkter (ARR) var 2,2 miljarder euro i slutet av Q3 2023, en tillväxt på 17 procent jämfört med samma period förra året. Visma Spcs är koncernens största bolag i Sverige. Det omsatte i fjol nästan i miljard kronor.

Martin Hammarström

[email protected]