Visma värt över 100 miljarder kronor

”Friskhetstecken att vi attraherar nya investerare och ökar värdet på bolaget.”

Carola Lissel

Investmentbolagen TPG och Warburg Pincus kliver in som nya ägare i norska programvaruföretaget Visma, medan huvudägaren Hg Capital minskar sitt ägande i bolaget till 54 procent. Ingen nyemission görs i samband med ägarförändringarna men aktieförsäljningarna uppges värdera hela Visma till 12,2 miljarder amerikanska dollar, eller drygt 100 miljarder svenska kronor. Det kan jämföras med det betydligt mindre och svenska Fortnox, som är noterat på NGM och har ett marknadsvärde på cirka 17 miljarder kronor.

”Koncernen leds från Norden på samma sätt och med samma ledning och samma företagskultur, men jag ser det som ett friskhetstecken att vi attraherar nya investerare och ökar värdet på bolaget”, säger Carola Lissel, vd för Visma Software i Sverige, till Revisionsvärlden.

Visma är verksamt i en rad länder och bolagets senaste rapport visade fortsatt tillväxt med 27 procent för andra kvartalet. Vinsten före skatt nästan fördubblades till 389 miljoner norska kronor. Samtidigt gjordes hela åtta förvärv bara under det andra kvartalet, bland annat köptes nederländska hr- och lönesystemet Nmbrs, se tidigare artikel.

”Vismas goda resultat används till fortsatta investeringar programvara, exempelvis i AI och maskininlärning. Vi kommer även att fortsätta att investera i geografisk expansion”, säger Carola Lissel.

Har inte Visma drabbats av konjunkturnedgången?

”Vi märker av den inom konsultdelen, men det vägs upp av snabb tillväxt i mjukvarudelen och då framförallt inom cloud (molnbaserade program, RV:s anmärkning)”, säger Carola Lissel.

Martin Hammarström

[email protected]