Visma köper Bokio

Viktor Stensson

Mjukvarujätten Visma köper redovisningstjänsten Bokio. Enligt ett pressmeddelande kommer Bokio kommer att drivas av Visma som ett separat bolag med eget varumärke, ledning och kontor.

”I och med detta kommer vi kunna växla upp ytterligare för att fortsätta vår starka tillväxtkurva. Med Visma får vi mängder av erfarenhet och experter inom alla tänkbara områden som är nödvändiga för att driva Bokio framåt och fortsätta utvecklas”, säger Bokios vd och medgrundare Viktor Stensson.

Bokio har drygt 80 anställda i Sverige och Storbritannien. Redovisningstjänsten började som ett gratis bokföringsprogram. Under 2019 slogs Bokio ihop med Red Flag som integrerades under Bokios varumärke. I fjol började man ta betalt av användarna med målet att bli en ”infrastruktur för att driva företag” I augusti i fjol införde Bokio nya prisplaner. De kritiserades hårt i sociala (och traditionella) medier, men har lett till att Bokio kraftigt ökat andelen betalande kunder. I januari hade bolaget över 100 000 användare i Sverige och Storbritannien, varar 20 000 betalande. Man siktar på att dubbla antalet betalande under 2022.

Bolaget har gått med stora förluster och tog nyligen in 35 miljoner kronor i riskkapital från bland annat riskkapitalbolagen Creandum och familjen Wattins Inbox Capital samt Svea Ekonomi.

En källa till techsajten Breakit tror att affären är i ”miljardklassen”, en obekräftad uppgift. År 2021 var bolagets mjukvaruomsättning blygsamma 13 Mkr, men då hade inte intäkterna efter att man gjorde om prisplanerna börjat rulla in.

Affären är beroende av Finansinspektionens godkännande.

Martin Hammarström

[email protected]