”Vi har hittat lönsamhet och minskat personalens övertid”

Jennie Fernros köpte ut kontoret från PwC och grundade den egna kombibyrån Freveko.

Från vänster Mia Karacs och Jennie Fernros, Freveko.

För två år sedan bröt sig auktoriserade revisorn Jennie Fernros ut från PwC och grundade den egna kombibyrån Freveko i Fagersta. Härom veckan tog hon och redovisningskonsulten Mia Karacs emot priset Årets tillväxtbyrå 2020 i Västmanlands län. Revisionsvärlden fick en intervju.

”Det var för tre år sedan jag bestämde mig för att jag ville driva byrå på ett annat sätt. Jag sade upp mig från PwC och från början var jag inte säker på om jag skulle köra själv, eller ha anställda. Men det slutade med att jag köpte loss Fagerstakontoret och erbjöd alla anställda att följa med. Det är ett bra gäng”, säger Jennie Fernros.

Hon har lagt mycket tid på att hitta lönsamhet i verksamheten, både genom att se över prissättningen gentemot kunderna men framförallt genom att arbeta med personalgruppen och sätta “rätt man på rätt plats”.

”Genom detta arbete och bra struktur har vi hittat lönsamhet och minskat personalens övertid. Vi har också fått en hel del nya kunder sedan starten, vilket är jätteroligt. Framförallt växer vi på revisionssidan”, säger Jennie Fernros.

Till byråns styrkor räknar hon även digitalt arbetssätt som gör att den kan ha kunder över hela Mellansverige.
En komplicerande faktor vid övertagandet av kontoret var att Fernros hade konkurrensklausuler i sitt anställningsavtal. Avhoppet gjordes i samma veva som PwC sålde redovisningsdelen. Därför gjordes affären till slut upp med med Aspia, men både revisions- och redovisningsuppdrag togs över av Freveko. Så gott som alla kunderna följde med från PwC/Aspia till Freveko, varför den nya byrån fått en raketstart.

”Vi är sju medarbetare idag, och kommer snart att vara åtta, vilket är samma storlek som på PwC-tiden. Jag fick en bra start genom att köpa en befintlig verksamhet, men det jag lyckats med är framförallt att vända något som var olönsamt till en lönsam verksamhet”, säger Jennie Fernros.

Vill du fortsätta växa?

”Vi vill absolut utveckla byrån, men det handlar inte bara om storlek. Lika viktigt är digitalisering och att ha en bra personalgrupp som trivs.”

Vilken fördelning har ni mellan redovisning och revision?

”Vi har tre renodlade redovisare och tre som växlar mellan redovisning och revision. Flexibiliteten på byrånivå är en styrka, även om det är viktigt att hålla isär redovisnings- och revisionsteamet för en viss kund.”

Hur ser konkurrensen ut i Fagersta?

”Vi är största kontoret i Fagersta, sedan finns andra privata byråer. Inga av de stora redovisnings- eller revisionsbyråerna har kontor på orten”, säger Jennie Fernros.

Årets Tillväxtbyrå är en utmärkelse till den revisions- eller redovisningsbyrå som växer snabbast i länet, och samtidigt ökar rörelseresultatet. Priset delas ut av Revisionsvärlden och programvaruföretaget Agoy på nätverksträffen Byrålunch. Läs mer här.

Martin Hammarström

[email protected]